Reisetips for Sørøst-Asia

Sørøst-Asia er et populært reisemål for turister fra hele verden. Mens regionen tidligere ble regnet som en typisk backpacker-destinasjon er det nå alle slags turister som finner veien dit. Den store populariteten har mange årsaker, men et mangfold av severdigheter og attraksjoner, varmt klima, natur og strender, god mat og drikke og lavt prisnivå er helt sikkert viktig for mange besøkende.

Mange strender i Sørøst-Asia

Mange besøker Sørøst-Asia på grunn av strendene

I denne artikkelen ser jeg nærmere på Sørøst-Asia fra et turistperspektiv, skisserer høydepunkter i de forskjellige landene, mulige reiseruter og gi litt forenklet praktisk informasjon (prisnivå, eventuelle utfordringer, diverse annet). Plassbegrensninger gjør det umulig å gå særlig i dybden, så noe av informasjonen blir nødvendigvis litt overfladisk. Ofte vil imidlertid andre artikler her på nettstedet kunne gi flere detaljer.

Marked

Markeder av alle typer finnes i hele Sørøst-Asia

Sørøst-Asia er en meget variert region som består av totalt 11 land. Det er store forskjeller på landene når det gjelder geografisk størrelse, språk, kultur, religion, økonomi og samfunnsmessig utvikling. Artikkelen tar for seg alle landene, bortsett fra småstatene Brunei og Timor Leste hvor jeg aldri har vært (og hvor det uansett trolig er lite av interesse for turister). Generelt kan imidlertid Sørøst-Asia sies å være både trygt, billig og med god turistinfrastruktur som gjør det enkelt å reise rundt. Eventuelle unntak kommer jeg tilbake til i gjennomgangen av hvert enkelt land.

Vulkaner

Særlig Indonesia og Filippinene har mange vulkaner

For å gi et inntrykk av kostnadsnivået i de forskjellige landene ser jeg på to de viktigste utgiftspostene for turister: overnatting og mat. Disse kan imidlertid variere sterkt avhengig av hvilke kvalitetskrav som stilles. Backpackere som bor på sovesal uten air-condition, ikke bryr seg om kakerlakker og hygiene, lever utelukkende på nudler uten tilbehør og ikke besøker noen attraksjoner som koster penger, kan i all hovedsak overleve for småpenger i de fleste landene. Turister som vil ha fem-stjerners luksus, bare spise på Michelin-ratede restauranter og fraktes rundt i limousin av privatsjåfør, vil derimot få en svært dyr ferie.

Orangutanger

Både i Indonesia og Malaysia kan man treffe ville orangutanger

Mitt mål er å skissere omtrent hva en “gjennomsnittsturist” kan forvente å betale, ikke å fremheve de absolutt billigste alternativene for å gi et falskt inntrykk av hvor billig det er å reise (en svært vanlig praksis blant reisebloggere). Det antas derfor at man overnatter på et privat rom med eget bad og air-condition (normalt en nødvendighet i de fleste landene), av såpass standard at man ikke gruer seg til å tilbringe tid der. Måltidene antar jeg at inntas på en restaurant med bordservering. Prisene varierer som regel internt i landene (typiske turiststeder er dyrest) og med årstidene (høysesong/lavsesong for turisme), så det vil helt sikkert være mulig å leve billigere eller dyrere enn det som antydes i artikkelen.

Grønnkledde fjell

Sørøst-Asia har mange forskjellige landskaper

Hvis navnet på landet er klikkbart så fører linken til en mer dyptgående artikkel her på nettstedet.

Thailand

Thailand er det mest kjente turistlandet i Sørøst-Asia og fra å være en typisk backpacker-destinasjon for 30 år siden er det nå populært blant alle slags turister. Landet har da også attraksjoner av alle slag, blant annet strender i verdensklasse, fjell og jungel, rikt dyreliv, gamle kulturminner og buddhistiske templer.

Bangkok trafikk

Hektiske Bangkok

Reiserute: Mange kommer først og fremst for å ligge på strendene i sør, eventuelt kombinert med noen dagsturer til attraksjoner i nærheten, men Thailand har mange flere muligheter. En aktuell rundreise kan være Bangkok – Ayutthaia (gammel hovedstad) – Khao Yai Nasjonalpark (jungeltur, dyreliv) – Sukhothai (ruiner av gammelt kongedømme) – Chiang Mai (største by i Nord-Thailand – jungeltur, besøk til landsbyer i fjellene rundt) – en eller flere av øyene/strendene i Sør-Thailand. (Se artikkelen om Reisetips for Thailand for flere detaljer.)

Sukhothai by night

Ruinene i Sukhothai by night

Prisnivå: Vanskelig å generalisere siden det finnes tilbud av alle slag. Utenfor Bangkok og turistområdene kan man typisk finne overnatting til akseptabel standard for 100-200 kr. Normalt får man et godt måltid på restaurant for 30-40 kroner, og vesentlig billigere på markeder eller på gaten (fra 10 kroner og oppover for enkle retter).

Kambodsja

Fattige Kambodsja har Sørøst-Asias mest tragiske nyere historie. Etter hvert har landet begynt å bli et reisemål for “mainstream” turister, noe som gir kjærkomne inntekter til lokalbefolkningen. Landets desidert største attraksjon er Angkor Wat og de andre ruinene fra Khmer-riket, kanskje Sørøst-Asias mest imponerende fortidsminne (i hard kamp med Bagan i Myanmar), men Kambodsja har også brukbare strender. Turister kan glede seg over lavt prisnivå og forbausende bra engelskkunnskaper hos lokalbefolkningen (vesentlig bedre enn i Thailand).

Angkor Thom

Byport ved Angkortemplene

Reiserute: Siem Reap (Angkor Wat og mange andre templer) – Phnom Penh (hovedstad, kongepalasset, minner fra Røde Khmers terrorstyre) – Sihanoukville (strender og avslapning). Få turister reiser utenom disse stedene.  

Phnom Penh kongepalass

Kongepalasset i Phnom Penh

Prisnivå: Kambodsja er relativt billig, men siden landet benytter amerikanske dollar har prisene steget betydelig for nordmenn de siste årene. Overnatting finnes det særlig godt utvalg av i lavere prisklasser, så backpackere kan normalt overnatte på sovesal for 20-30 kroner. Private rom med air-condition starter på rundt 100 kroner, men det kan ofte lønne seg å ikke gå for det aller billigste. Et veldig godt måltid med drikke trenger man ikke betale mer enn 30-40 kroner for, men det finnes også billigere og helt akseptable alternativer.

Vietnam

Vietnam har på få år blitt et svært populært reisemål for vestlige turister og turistinfrastrukturen har samtidig blitt så bra at landet er meget enkelt å besøke og reise rundt i. Akkurat som Thailand har Vietnam hele spekteret av attraksjoner, inkludert kaotiske storbyer, nasjonalparker med storslagen natur, interessante historiske byer, kulturminner, strender og god mat.

Halong Bay

Halong Bay

Reiserute: Vietnam er langt og smalt så man reiser enten fra nord til sør eller i motsatt retning. Typisk reiserute er: Hanoi (kaotisk men sjarmerende gamleby), Halong Bay (cruise i et vakkert klippelandskape), Sapa (vandreturer langs rismarkene og besøk hos etniske minoriteter), Hue (gammel keiserby, minner fra Vietnamkrigen), Hoi An (Vietnams triveligste by, gode strender), Ho Chi Minh byen.

Hoi An

Hoi An

Prisnivå: Vietnam er relativt billig, men dessverre korrelerer den lokale valutaen sterkt med amerikanske dollar. Man kan få overnatting av god standard for rundt 200 kroner, dog noe dyrere i de mest populære turistområdene. Et greit måltid mat koster fra rundt 20 kroner.

Laos

Laos er kanskje det mest avslappede landet i Sørøst-Asia. Turister får stort sett være i fred og det er lite mas og gnål fra innpåslitne folk. I motsetning til nabolandene har Laos har ingen veldig imponerende kulturminner og de største attraksjonene er først og fremst relatert til natur og rekreasjon. Laos har få innbyggere og lite trafikk så det er et populært land å leie motorsykkel og utforske på egen hånd.

Vang Vieng

Rismarker i Vang Vieng

Reiserute: Laos har en veldig klart definert turistløype: Vientiane (rolig og avslappet hovedstad) – Vang Vieng (rismarker, kalksteinsfjell, spektakulær natur) – Luang Prabang (gammel hovedstad, veldig trivelig by). Veldig få turister reiser utenfor turistløypa, men mulige alternativer er Krukkesletta (“Plain of jars”), en slette med gamle krukker som ingen vet hvor kommer fra, og Si Phan Don (“4000 øyer”), en samling øyer i Mekong, helt sør i landet ved grensen til Kambodsja.

Kuang Si fossefall

Kuang Si fossefallene utenfor Luang Prabang

Prisnivå: Prisnivået i Laos er omtrent som i nabolandene, altså billig. Turistløypa er imidlertid betydelig dyrere enn resten av landet og man må regne med å betale 150-300 kr for et bra hotellrom. Utenfor turistløypa er det mye billigere, men standarden er gjerne deretter. Et enkelt måltid mat kan man få for rundt 10 kroner på rett sted, mens på en bedre restaurant i Luang Prabang eller Vientiane kommer man fort opp i minst 50 kroner.

Myanmar

Myanmar var i lang tid et brutalt militærdiktatur som var tungvint å besøke (og delvis boikottet av turister). På kort tid har imidlertid landet åpnet seg opp og fått en overgang til (et slags) demokrati. Nå er det helt uproblematisk å besøke Myanmar og turistmengdene øker kraftig fra år til år. (Vel, i hvert fall helt til myndighetene satte i gang folkemord på rohingya-minoriteten. I den senere tid har turismen falt betydelig som følge av dette.) Det er særlig de kulturelle attraksjonene som trekker turister, spesielt Bagan hvor det finnes flere tusen gamle buddhistiske templer, delvis i bra stand. Man landet har også flott natur, gode muligheter for vandreturer og fine strender.

Shwedagon pagoden

Shwedagen pagoden i Yangon

Reiserute: Myanmar har en veldig klart definert turistløype: Yangon (Shwedagon-pagoden, landets helligste og et fantastisk syn) – Bagan (Asias kanskje mest imponerende fortidsminner)- Kalaw (vandreturer i flott landskap) – Inle (innsjø med spennende lokal kultur) – Mandalay (nest største by, verdens lengste trebro og diverse buddhistiske templer). Nesten ingen reiser utenfor disse stedene, men alternativer er Ngapali beach på vestkysten og Mrauk U (en annen gammel ruinby)

Utsikt over Bagan

Utsikt over Bagan

Prisnivå: Tidligere var overnatting i Myanmar betydelig dyrere enn nabolandene, men etter hvert som turistinfrastrukturen har blitt bygget ut, har prisnivået falt betydelig. Man kan nå få greie rom for 2-300 kroner i hele landet. Mat i Myanmar er meget god valuta for pengene. Regn med 20-30 kroner for et stort måltid med 5-6 sideretter hvor man neppe klarer å spise opp alt.

Malaysia

Malaysia består av fastlandet (sør for Thailand) og deler av øyen Borneo. Landet er blant Sørøst-Asias rikeste og fremstår stort sett som rent, pent og velstelt og uproblematisk å reise rundt i. Innbyggerne er en blanding av malayer, kinesere og indere, noe som både gir stor kulturell variasjon og mye forskjellig mat. Samtidig er engelskkunnskapene gode så det er lett å kommunisere med folk. Malaysia har attraksjoner innen alle kategorier og passer utmerket som introduksjonsland for “nybegynnere” som aldri har vært i Sørøst-Asia før. Landet er riktignok dominert av islam, men for vanlige turister vil ikke dette skape noen spesielle problemer.

Bako National Park

Bako National Park

Reiserute: På fastlandet: Øyen Penang utenfor vestkysten (diverse arkitektoniske stiler, kultur, strender og angivelig Asias beste gatemat) – “paradisøyene” Perhentian Islands på østkysten – Taman Negara National Park inne i landet (jungeltur, dyre- og fugleliv) – Cameron Highlands (vandreturer blant teplantasjene) – Kuala Lumpur (hovedstad, blant Asias triveligste storbyer) – Melaka  (gammel koloniby). På Borneo kan man oppholde seg lenge i Kuching, kanskje Sørøst-Asias triveligste storby og ellers finnes det mange naturlige attraksjoner, inkludert jungelturer, dyreliv og Gunung Kinabalu, Malaysias høyeste fjell.

Kuching

Kuching

Prisnivå: Malaysia har en stor oljesektor så valutaen har ikke steget noe vesentlig i forhold til den norske kronen. Fremdeles får man overnatting til akseptabel standard for 2-300 kr. Et godt måltid mat på en restaurant trenger heller ikke koste mer enn 40-50 kroner og på markeder selges enkle nuddelretter til under 10 kr.

Singapore

Bystaten Singapore er Asias rikeste land og følgelig betydelig dyrere enn de fleste andre land i regionen. Alt fungerer effektivt og det er ingen problemer med lureri og lignende, så bortsett fra kostnadsnivået er landet en god introduksjon til Asia. Noen enorme attraksjoner har landet ikke, men det er uansett nok å gjøre for mange dager. I likhet med Malaysia er befolkningen er en blanding av kinesere, malayer og indere, hvilket har gitt Singapore en svært variert matkultur. Landet er da også berømt for sine utendørsmarkeder med relativt billige måltider.

Singapore

Singapore (foto av chinsiyuan / Wikimedia Commons)

Mange av attraksjonene finnes i Marina Bay komplekset, inkludert det arkitektonisk unike luksushotellet Marina Bay Sands som tilsynelatende har en båt på toppen. Øverst finnes et svømmebasseng som er forbeholdt gjester, men også en utsiktsplattform som er tilgjengelig for alle (til en relativt dyr penge). I området finnes ellers diverse museer, kjøpesentere og “Gardens by the bay”, en slags botanisk hage. Allikevel er landets største attraksjon trolig Singapore Night Safari, en slags dyrepark hvor man kan oppleve dyrene etter mørkets frembrudd. Shoppinginteresserte vil dessuten kunne glede seg over Asias største konsentrasjon av kjøpesentere i Singapore.

Singapore

Singapore (Foto av dronepicr / Flickr)

Prisnivå: Backpackere kan bo på sovesal for under 100 kr/natt, men for et akseptabelt dobbeltrom må man regne med å betale minst 3-400 kr. Regn med å betale 50-100 kroner for et bra måltid på en rimelig restaurant.

Indonesia

Indonesia er et gigantisk land som består av tusenvis av øyer, men hvor majoriteten av de 260 millioner innbyggerne bor på øyen Java. Landet har alt mulig av natur inkludert vakre strender, aktive vulkaner, jungel, rismarker. Dyrelivet er også svært mangfoldig og Indonesia er eneste sted hvor komodovaranen, verdens største nålevende øgleart, lever fritt. Storbyene er derimot generelt utrivelige steder, preget av altfor mye trafikk. Landet er dominert av islam, men enkelte andre religioner tolereres også. Indonesia har derfor mange kulturelle attraksjoner, inkludert Borobudur, verdens største buddhistiske tempel og ruinene av hindutemplet Prambanan.

Innsjøen Toba

Innsjøen Toba på Sumatra

Reiserute: Turister besøker stort sett øyene Java og Bali. En naturlig rute er å krysse Java fra vest til øst og deretter ta ferje over til Bali. Typiske stopp på veien er Jakarta (travel og forurenset storby – turister kan se det meste av interesse på en dag), Bandung (storby, men med flere vulkaner og flott natur i nærheten), Yogyakarta (kulturelt senter nær Prambanan og Borobudur), vulkanene Gunung Bromo og Kawah Ijen. Bali er ikke større enn at man kan nå mange av attraksjonene på dagsturer fra strandstedet Kuta eller den kulturelle hovedstaden Ubud. Typisk reiserute på Sumatra er Bukit Lawang (jungelturer, orangutanger), Berastagi (besøke vulkaner), Toba-innsjøen (bading, natur) og Bukittingi (natur).

Pramabanan

Prambanan

Prisnivå: Indonesia har en betydelig oljeindustri og den lokale valutaen har derfor holdt seg relativt stabil sammenlignet med den norske kronen. Landet er svært rimelig og man kan få overnatting til akseptabel standard for 100-200 kr. For et greit (men ofte litt kjedelig) måltid trenger man ikke betale mer enn 5-15 kroner. I turiststrøkene på Bali er maten noe dyrere, men utvalget også betydelig bedre.

Filippinene

Filippinene består også av tusenvis av øyer, men plasseringen litt utenfor “allfarvei” gjør at det kommer færre turister enn man skulle forvente. Bakgrunnen som spansk koloni og senere amerikansk territorium har gjort Filippinene til Asias eneste hovedsaklig kristne land og engelsk til offisielt språk. Som et øyland har Filippinene selvsagt flotte strender, men også kulturminner fra den spanske kolonitiden og vakker natur med vulkaner, jungel og rismarker.  

Boracay

Boracay

Reiserute: Filippinene består av så mange forskjellige øyer at mye av transporten foregår med fly og det dermed ikke finnes noen typisk reiserute. Aktuelle reisemål kan være: Manila (fin gamleby, ellers lite av interesse), Baguio (“sommerhovedstaden” oppe i fjellene, behagelig temperatur hele året), Vigan (gammel spansk koloniarkitektur), Risterrassene i Banaue, diverse vulkaner som kan bestiges, Chocolate hills (spesiell geologisk formasjon), Boracay (liten “paradisøy”) og Palawan (stor “paradisøy”).

Intramuros

Intramuros i Manila

Prisnivå: Overnatting 2-400 kroner for hotell med akseptabel standard. Mat 50-60 kroner for et greit måltid. Man kan spise svært billig på lokale markeder men maten er gjerne tilnærmet uspiselig. Stort utvalg av amerikanskinspirerte fastfood-kjeder. (Noen som har sett en filippinsk restaurant i utlandet? Nei, ikke jeg heller).

Merknad: På overflaten kan Filippinene gi inntrykk av å ha den triveligste befolkningen i Asia, men under overflaten trer det frem et mørkere bilde. I 2016 valgte innbyggerne den gale psykopaten Rodrigo Duterte til president, etter at han hadde lovet å “bekjempe narkotika” med alle midler. Dutertes kamp mot narkotika har være karakterisert av et vanvittig blodbad hvor politiet har myrdet titusenvis av mennesker av hjertens lyst. Under Duterte trenger ikke politiet å kunne bevise kriminelle forhold for å drepe noen, så blant de døde finnes mange helt uskyldige, inkludert utenlandske besøkende som politiet har forsøkt å presse for penger.

Meningsmålinger viser at lokalbefolkningen entusiastisk slutter opp om Dutertes drapskampanje, så potensielle turister bør vurdere om det er etisk forsvarlig å besøke og dermed bidra med penger til landets økonomi. For sin egen sikkerhet, bør besøkende ikke under noen omstendighet oppføre seg slik at de kommer på politiets radar (gi inntrykk av å ha mye penger, bedrive faktisk kriminalitet).

Reiseruter gjennom flere land

Turister trenger selvsagt ikke begrense turen sin til ett eneste land. Landegrensene i Sørøst-Asia er stort sett uproblematiske å krysse, så det er lett å få med seg flere land på samme tur. Under skisserer jeg noen aktuelle reiseruter og estimerer passe tidsbruk. Sistnevnte bør man imidlertid ikke ta så bokstavelig, for alle ruter kan gjøres både hurtigere og langsommere, avhengig av antall stopp og hvor lang tid man tilbringer på hvert sted.

Vietnamesisk mat

Maten er en god grunn til å besøke Sørøst-Asia

Bangkok – Malaysia – Singapore (4-7 uker)

Denne turen er en klassiker og en god introduksjon til Sørøst-Asia for førstegangsreisende. Selv med fastlagte endepunkter, så finnes mange alternative reiseruter. En mulighet er å koble sammen de skisserte reiserutene for Thailand og Malaysia, eller man kan plukke ut de destinasjonene man har mest interesse av. Turen kan selvsagt gjøres i begge retninger.

Risterrasser

Risterrasser finnes mange steder

Bangkok – Kambodsja – Hanoi (5-8 uker)

Dette er en annen klassiker som også gir en god introduksjon til Sørøst-Asia. Igjen finnes det mange alternativer, for eksempel å koble samme de skisserte reiserutene for alle landene, eller å velge ut noen høydepunkter, eller kanskje noe helt annet. Mulighetene er nesten endeløse.

Trafikk

Tett trafikk i Hanois gamleby

Beste tid å reise til Sørøst-Asia

Klimaet i Sørøst-Asia er stort sett varmt og fuktig hele året. Eneste unntak er på vinteren i fjellene helt nord i Vietnam, Laos og Myanmar, hvor det faktisk kan bli riktig kjølig. Landene nord for ekvator har på denne tiden sitt mest behagelige klima, med litt mindre fuktighet og lite regn. Sør for ekvator er det omvendt (bare Indonesia ligger imidlertid delvis sør for ekvator), med det mest behagelige klimaet under den norske sommeren. Ved ekvator er været omtrent likt hele året.

Regnbyge

Typisk kommer regnet i korte men intense byger

Uansett kan Sørøst-Asia besøkes stort sett når som helst, gitt at man ikke har noe problem med varmt og fuktig vær. Den norske sommerferien er for eksempel en helt grei tid å reise på. Regntiden er gjerne på sitt verste i september-oktober nord for ekvator, men her er det også regionale forskjeller. Normalt er ikke regntiden noe stort problem uansett. Så lenge man unngår tyfoner (Filippinene er mest utsatt for dette), så regner det sjelden kontinuerlig over flere dager. Typisk vil man oppleve relativt korte, men svært kraftige regnbyger på ettermiddagen.

Overnatting

Overnattingsmulighetene er enorme stort sett over hele Sørøst-Asia. Her finnes alt fra overdådig luksus til meget simple hoteller med kakerlakker og veggedyr (“bed bugs”). Utvalget er så godt at det i praksis er nesten utenkelig å ikke finne et sted å bo dersom man reiser rundt uten å forhåndsbestille. For hoteller som ikke tilhører den aller rimeligste prisklassen, kan det imidlertid ofte være biligere å forhåndsbestille, for eksempel gjennom Agoda eller lignende tjenester. Som regel går det greit å bestille online samme dag eller dagen i forveien, dersom man reiser uten noen fast plan.

Landsby

Landsby ved innsjøen Inle i Myanmar

Komme seg til Sørøst-Asia

Det er nesten alltid billigst å bruke Bangkok som innfallsport til Sørøst-Asia. Konkurransen er stor på flyvninger til Bangkok, hvilket betyr at man som regel kan sikre seg relativt billige flybilletter. Bangkok har dessuten fordelen av meget gode flyforbindelser til resten av regionen. Selv om man egentlig ikke har tenkt seg innom Bangkok, så er det ofte billigst å fly dit fra Norge og heller kjøpe en separat billett med ett av billigselskapene videre. Innimellom kjører imidlertid flyselskapene kampanjer og da kan andre steder være billigere enn Bangkok. Så før man bestiller flybillett bør man gjøre et grundig søk på Momondo eller lignende tjenester for å få en oversikt over alternativene.

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer for “Reisetips for Sørøst-Asia

  1. Frida
    25. april, 2018 at 17:35

    Takk for kjempefin blogg 🙂

  2. 25. april, 2018 at 20:58

    Takk for hyggelig tilbakemelding!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *