Boracay, Filippinene

Filippinene får ikke så mye oppmerksomhet som reisemål og det er relativt få nordmenn som besøker landet. Sammenlignet med for eksempel Thailand er turiststrømmen fra Norge helt minimal. Dette har sikkert flere årsaker, men uansett skulle Filippinene ha et stort potensiale som turistmål for vestlige turister. Øyriket har vel så mange attraksjoner som Thailand og er et av Asias aller enkleste land å reise rundt i. Prisnivået er meget behagelig (kanskje marginalt dyrere enn Thailand og Indonesia) og med engelsk som offisielt språk (sammen med filippinsk) er det lett å orientere seg og kommunisere med filippinerne.


White Beach på Boracay

Landet består totalt av 7107 øyer og ikke overraskende finnes det fine strender mange steder. Den mest kjente “paradisøya” er Boracay, en liten øy som ligger i nærheten av det geografiske midtpunktet på Filippinene. Mer presist ligger den rett utenfor kysten av øya Panay i regionen Visayas, omtrent 315 kilometer sør for hovedstaden Manila. Etter min mening er Boracay helt i verdensklasse når det gjelder vakre strender, langt foran noe man kan finne på Phuket i Thailand eller Bali i Indonesia, for eksempel.


Fin farge på både vann og strand på White Beach

Boracay er en relativt liten øy, ganske lang og smal med et areal på rundt 10 kvadratkilometer. Vestkysten domineres av White Beach, en ca 4 kilometer lang strand hvor det meste av turistindustrien er konsentrert. Det skal mye til å bli skuffet over White Beach, for den er akkurat slik de fleste forestiller seg sydhavsparadiset – hvit sand, palmetrær og blått hav så langt øyet kan se.


Bulabog Beach er langt roligere enn White Beach.

Boracay er imidlertid mer enn bare White Beach. Det finnes mindre strender rundt hele øya. På østsiden av Boracay, bare ca. 1 kilometer fra White Beach, ligger for eksempel Bulabog Beach. Den er ikke like fin som White Beach, men betydelig roligere og for de fleste er den dessuten sikkert mer enn bra nok. Området er imidlertid mest populært for vindsurfing og lignende aktiviteter.


Puka Beach helt nord på Boracay

Dersom man blir lei av å bade og ligge på stranda er det veldig mye annet man kan fordrive tiden med. En av de irriterende tingene ved Boracay er selgerne på White Beach som skal prakke på deg forskjellige aktiviteter. På den annen side er aktivitetene meget lett tilgjengelige dersom man er interessert. Jeg vil anbefale en seiltur med Paraw (en dobbel utrigger) rundt Boracay, med innlagt snorkling. Ellers er det et utall av jenter som tilbyr massasje nærmest døgnet rundt (ca. 50 norske kroner for en time). Andre ting er rene “sportsaktiviteter” som dykking (man kan selvsagt ta dykkersertifikat), kjøring med vannscooter, parasailing, kitesurfing, vindsurfing og lignende. Generelt er alt dette relativt billig, men sørg for å prute på forhånd.


Willy’s Rock utenfor White Beach

Boracay har sikkert minst hundre restauranter, særlig konsentrert ved “strandpromenaden” langs White Beach. Variasjonen i mattilbudet er enorm med alle slags restauranter fra filippinsk, thai, kinesisk, meksikansk, arabisk, indisk, amerikansk og nesten hva man måtte ønske. Mange av restaurantene har uteservering på selve stranda. Etter en hard dag med bading og soling vil nok mange finne det behagelig å spasere langs strandpromenaden og velge og vrake i all den gode maten. Boracay er ikke akkurat noen shopping-destinasjon, men omtrent midt på White Beach har man D’Mall, en gate med diverse suvenirbutikker, klesbutikker og diverse dagligvarer.


Seiltur med Paraw er en behagelig måte å reise rundt Boracay

Klimaet deler turistsesongen inn i høysesong og lavsesong. Høysesongen er desember-mai hvor været er mer stabilt og det er lite regn. Regntiden i perioden juni-november sammenfaller med den norske sommerferien, men det er imidlertid ingen grunn til å la seg skremme fra å besøke Boracay på denne tiden av året. Fordelen er lavere priser, færre andre turister og normalt er ikke regnet noe stort problem. Det er gjerne konsentrert i korte men kraftige regnskurer, selv om man kan være uheldig å oppleve dårlig vær flere dager på rad.


Strandpromenaden på White Beach

Det finnes hundrevis av hoteller på Boracay og å finne et ledig rom er aldri noe problem unntatt muligens i den absolutte høysesongen rundt jul og påske. Da skyter forøvrig prisene i været. I lavsesongen kan man finne et akseptabelt hotellrom til rundt 100 kr natten, mens for 3-400 kroner kan man bo ganske luksuriøst i nærheten av White Beach. Personlig har jeg gode erfaringer med Seabird International Resort som ligger rett ved stranden og har rom fra rundt 400 kroner. Men, bortsett fra i høysesongen har det snaut noen hensikt å bestille overnatting på forhånd. Hotellene ligger meget tett, så ved ankomst til Boracay er det lett å spasere rundt, inspisere rommene og velge og vrake.


På D’Mall finner man alt man trenger på Boracay

Gitt at man har kommet til Manila, er det relativt enkelt å komme videre til Boracay. Det absolutt mest behagelige er å ta fly. Billigflyselskapet Cebu Pacific har masse avganger Manila-Caticlan hver dag, med priser fra rundt et par hundre norske kroner. Fra flyplassen i Caticlan kan man enten ta en “tricycle” (en moped med en sidevogn) til havna eller spasere de 3-400 meterne. Derfra går det båter i skytteltrafikk til Boracay (overfarten tar ca. 15 minutter). Båthavnen på Boracay er helt sør på øya så for å komme seg til White Beach må man ta en ny “tricycle” derfra. Det er også mulig å komme seg til Caticlan fra Manila ved en kombinasjon av ferjer og busser. Dette tar imidlertid minst 12 timer og så billig som det er å fly med Cebu Pacific, så vil besparelsen være marginal.


Solnedgang på White Beach

Manila er sjelden med i flyselskapenes store kampanjer, men for å finne en billig flybillett bør man søke på Momondo eller lignende tjenester. Det kan imidlertid være penger å spare på å fly enten til Bangkok, Kuala Lumpur eller Singapore og ta et av de asiatiske billigflyselskapene (AirAsia, Tiger Airways og Cebu Pacific) videre derfra.

Oppdatering februar 2018: På overflaten kan Filippinene gi inntrykk av å ha den triveligste befolkningen i Asia, men under overflaten trer det frem et mørkere bilde. I 2016 valgte de den gale psykopaten Rodrigo Duterte til president, etter at han hadde lovet å “bekjempe narkotika” med alle midler. Dutertes kamp mot narkotika har vært karakterisert av et vanvittig blodbad hvor politiet har myrdet titusenvis av mennesker av hjertens lyst. Under Duterte trenger ikke politiet å kunne bevise kriminelle forhold for å drepe noen, så blant de døde finnes mange helt uskyldige, inkludert utenlandske besøkende som politiet har forsøkt å presse for penger.

Meningsmålinger viser at lokalbefolkningen entusiastisk slutter opp om Dutertes drapskampanje, så potensielle turister bør vurdere om det er etisk forsvarlig å besøke og dermed bidra med penger til landets økonomi. For sin egen sikkerhet, bør besøkende ikke under noen omstendighet oppføre seg slik at de kommer på politiets radar (gi inntrykk av å ha mye penger, bedrive faktisk kriminalitet).

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer for “Boracay, Filippinene

  1. Sandalsand
    2. januar, 2013 at 12:54

    God og instruktiv artikkel som vanlig! Boracay er et nydelig sted, men er nok blitt litt overbeskattet med årene er jeg redd. Jeg var der i 1985 og opplevde et øyparadis av en annen verden. Les gjerne min historie her: https://sandalsand.net/east-asia-1985-23-the-philippines-2-boracay-1/. Ellers er jeg helt enig i at Filippinene nok gjør Thailand rangen stridig hva gjelder opplevelser og severdigheter.

  2. 2. januar, 2013 at 16:12

    Takk for hyggelig tilbakemelding!

    Fin blogg du har! Jeg leste din gamle reiseskildring fra Boracay i 1985 med stor interesse. Det er åpenbart at utviklingen har gått sin gang på Boracay, noe som har både fordeler og ulemper. I Asia er man jo generelt ikke spesielt flinke til å unngå ulempene med forurensning og forsøpling, men jeg syntes ikke at det var gått så galt på Boracay. (Sammenlignet med Sihanoukville, for eksempel, er Boracay eksemplarisk).

    Filippinene er definivt et av Asia mest spennende land!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *