Borobudur, Indonesia

Hvor finner vi verdens største buddhistiske tempel? Kanskje litt overraskende er svaret i muslimsk-dominerte Indonesia. Tempelet heter Borobudur og ligger omtrent midt på Java (den viktigste og mest folkerike øya i Indonesia), ikke så langt fra byen Yogyakarta. Selv om tempelet ikke er så veldig kjent i Norge, er det et meget imponerende syn og definitivt verd et besøk.


Borobudur sett nedenfra

Man vet egentlig forbausende lite om historien bak Borobudur, men det skal ha blitt bygget i perioden 750-850. Som så mange andre gamle monumenter ble det imidlertid glemt og forlatt av ukjent grunn. I mange år lå det derfor begravd under aske fra vulkanene i nærheten. Først i 1814 ble det gjenoppdaget da Sir Thomas Stamford Raffles, den britiske guvernøren på Java, sendte en ekspedisjon for å undersøke ryktene om det gamle monumentet under den vulkanske asken. I perioden 1973-1983 ble det gjennomført en fullstendig restaurering av Borobudur og fra 1991 har det stått på UNESCOs liste over verdensarven.


Borobudur har mange tusen flotte utskjæringer

Totalt rundt to millioner stein har gått med til å bygge Borobudur. Selve konstruksjonen er i flere “etasjer” med gangveier rundt, med en stor sentral stupa og flere mindre stupaer med buddhafigurer inni på toppen. Det flotteste med Borobudur er de flere tusen utskjæringene i stein, noen som ren dekorasjon, mens andre forteller historien om Buddha og mye annet innen buddhismen. Meningen er at man skal starte nedenfra og gå rundt en etasje om gangen, mens man jobber seg sakte oppover for å få med seg historien som gjengis av utskjæringene.


Fra en av de nederste “etasjene” i Borobudur

I dag er Borobudur Indonesias mest besøkte turistattraksjon. Det store flertallet av turister er indonesere siden monumentet ikke er altfor kjent i utlandet. Forvent derfor ikke å få monumentet for deg selv. Imidlertid har de lokale turistene en tendens til å gi blaffen i alle utskjæringene og ta strake veien rett opp til stupaene på toppen for å la seg fotografere der. Det kan derfor være en svært behagelig opplevelse å spassere rundt og beundre dekorasjonene, før man ender opp i folkekaoset på toppen.


You’ll never walk alone on top of Borobudur

Et mulig irritasjonsmoment er imidlertid de tallrike gruppene av muslimske skoleelever som tydeligvis har som oppgave å intervjue utenlandske turister om hjemlandet deres. De har gjerne en liste med 40-50 spørsmål av varierende vanskelighetsgrad, men det er selvsagt lov å si nei.


“Can you explain to us the culture of Norway?”

De fleste besøker Borobudur på en dagstur fra Yogyakarta. Det er mulig å reise dit med offentlig transport, men det er tungvint og tar lang tid, så det er i praksis mye enklere å bestille en dagstur fra et av de mange reisebyråene i Yogyakarta. Det koster typisk ca. 50000 Rp (30 NOK) for transport frem og tilbake til Borobudur, inkludert en liten matpakke. Hvis man er interessert i å ha med en guide, kan man leie dette ute ved tempelet. Men dersom man ikke har enorm interesse i detaljer rundt utskjæringene og buddhistisk historie, så blir det sikkert et langt mer behagelig besøk ved å rusle rundt på egenhånd. Inngangsbilletten til Borobudur koster ca. 90000 Rp (55 NOK) for utlendinger. De lokale slipper langt billigere unna.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *