Malaysia er et populært ferieland, men sammenlignet med naboen Thailand er det en litt “glemt” destinasjon for norske turister. Malaysia passer imidlertid perfekt for de fleste typer turisme og i flere henseende er landet faktisk triveligere enn Thailand. Denne reiseguiden tar for seg ting å gjøre i Malaysia, aktuelle reiseruter og gir noen generelle reisetips.
Malaysia ligger i Sørøst-Asia og består av fastlandet (sør for Thailand), samt deler av øyen Borneo. Mye av dagens Malaysia var britisk koloni frem til 1950-tallet. Fastlandet fikk uavhengighet i 1957 under navnet Malaya, men i 1963 ble føderasjonen Malaysia dannet ved at Malaya ble slått sammen med Singapore og områdene Sarawak og Sabah på Borneo. Bare to år senere ble imidlertid Singapore kastet ut(!) av føderasjonen, slik at Malaysia fikk dagens grenser.
Bruddet var så traumatisk for Singapore at deres statsminister Lee Kuan Yew faktisk gråt av skuffelse på tv. Hvordan skulle en fattig liten øystat uten naturressurser klare seg på egen hånd? Singapore satset imidlertid på kapitalisme og gikk raskt fra å være på nivå med Tanzania til å bli et av verdens rikeste land. Malaysia har heller ikke gjort det så aller verst. Selv om de ligger et stykke bak Singapore, er de fremdeles blant Sørøst-Asias mest velstående land og fremstår stort sett som rent, pent, velstelt og uproblematisk å reise rundt i. Fortiden som britisk koloni gjør dessuten at lokalbefolkningen har gode engelskkunnskaper og er lette å kommunisere med.
Malaysia har rundt 30 millioner innbyggere. Flertallet er malayer, men det finnes også en stor andel (ca 25%) av etniske kinesere og en mindre andel (ca 7%) indere. For turister gir denne etniske blandingen en spennende kulturell variasjon, men under overflaten er det ikke fullstendig harmoni. Kineserne har blitt betydelig mer velstående enn malayene på grunn av sin dominans innen handel og forretningsliv. For å få en stopp for denne “urettferdigheten” har malayene (som er i politisk flertall) særrettigheter i følge loven, noe kineserne anser som diskriminerende.
Malaysia er offisielt sekulært, men islam er den dominerende religionen fordi de fleste malayer er muslimer. Noen delstater har sharia-lover, men disse gjelder bare for muslimer så dette vil skape noen spesielle problemer for vanlige turister.
Malaysia har attraksjoner innen alle kategorier og passer utmerket som introduksjonsland for “nybegynnere” som aldri har vært i Sørøst-Asia før. La oss her se på noen av attraksjonene.
Storbyer i Malaysia
Storbyer i Asia er ofte forferdelige trafikkmaskiner med generisk arkitektur hvor det ser ganske likt ut overalt. Malaysia har imidlertid flere byer som bryter med dette, mye takket være bakgrunnen som britisk koloni.
Hovedstaden Kuala Lumpur bør man selvsagt ikke gå glipp av. Denne mangfoldige byen har severdigheter og attraksjoner av mange forskjellige slag og er virkelig et trivelig sted å oppholde seg. Her finnes blant annet tvillingtårnene Petronas Towers (en gang verdens høyeste bygninger), luksuriøse kjøpesentere, gamle kolonibygninger, grønne parker og interessante museer. Kuala Lumpur har selvsagt også masse god mat å tilby, alt fra fine restauranter til enkel gatemat. Interessante dagsturer ut av byen er til de hinduistiske Batugrottene og den administrative hovedstaden Putrajaya.
George Town på øyen Penang, utenfor vestkysten av fastlandet, er sterkt påvirket av både briter og kinesere. Her finnes gamle historiske hus i mange arkitektoniske stiler og mye spennende kultur, inkludert Kek Lok Si, Malaysias største buddhistiske tempel. Byen er også kjent for sin gatekunst og veldig mange utendørs matmarkeder. Angivelig får man Asias beste gatemat her, men personlig synes jeg mange andre steder er vel så bra.
Ipoh, litt nord for Kuala Lumpur, er også en interessant og undervurdert by. I likhet med George Town har den store mengder gatekunst og gamle historiske bygninger. Rett utenfor byen ligger flere buddhistiske huletempler og man kan ta dagsturer til kongebyen Kuala Kangsar og historiske Taiping.
Melaka ligger på kysten mellom Kuala Lumpur og Singapore. Her finnes det kolonibygninger fra Nederland, blant annet det gamle rådhuset med klokketårn. Også portugiserne har satt sine spor med ruinene av A Famosa, en gammel festning. Med en så variert historie finnes det naturlig nok en rekke interessante museer, blant annet historisk museum som ligger i en rekonstruksjonen av det gamle Sultanpalasset.
Kuching på Borneo er relativt ukjent for de fleste, men er en av Asias triveligste byer. Her er det lite biltrafikk og byen er så stille og rolig at den på mange måter føles mest som en småby. Kuching har mye spesiell arkitektur (både moderne og fra tidligere tider) og en flott elvepromenade. I tillegg er nærområdet fullt av naturattraksjoner som enkelt kan besøkes på dagstur. Noen høydepunkter er jungelen og strendene i Bako nasjonalpark og Semenggoh naturreservat med ville orangutanger.
Bading og strender i Malaysia
Turister med interesse for bading og strandliv har en overflod av strender og “paradisøyer” å velge mellom. Øyene finnes både utenfor vestkysten og østkysten av fastlandet, samt utenfor Borneo. Det er stor variasjon i infrastruktur og prisnivå, fra ingenting i det hele tatt til den mest overdådige luksus, så alle bør kunne finne noe passende. Her nevnes bare et par alternativer for å gi et inntrykk av hva som finnes.
Langkawi er en øy i Andamansjøen utenfor vestkysten av Malaysia. Langkawi har flere fine strender og det er først og fremst avslapning og rekreasjon som er hovedattraksjonen. I motsetning til mange andre av Malaysias øyer så er turismen rettet mer mot velstående, og prisene er høyere enn i resten av landet. I tillegg til avslapning kan man utforske regnskogen i øyas indre eller ta gondolbanen opp til en fjelltopp med “sky bridge” og flott utsikt over øya.
Perhentian Islands er kanskje de mest kjente øyene utenfor østkysten. De to øyene (en stor og en liten) har flotte strender og glimrende forhold for snorkling eller dykking. Vannet er klart og det finnes fine korallrev, fargerike fisk og andre sjødyrarter. Dessuten finnes det ingen veier, biler eller motorsykler på øyene. Opprinnelig var disse øyene mest kjent som backpackersteder, men etter hvert som alle typer turister har kommet til, så finnes det nå overnattingsalternativer i alle prisklasser. Prisnivået er allikevel generelt betydelig lavere enn på for eksempel Langkawi.
Rett utenfor storbyen Kota Kinabalu på Borneo ligger Tunku Abdul Rahman nasjonalpark med flere fine øyer. Her kan man bosette seg over lengre tid eller bare besøke på dagstur. Manukan er den mest utviklede av øyene, og har alt av fasiliteter, men er kanskje ikke det folketomme øyparadiset man søker. Sulug er derimot helt motsatt, med ingen fasiliteter av noe slag, og nesten ingen besøkende.
Natur og dyreliv i Malaysia
Både på fastlandet og Borneo er det relativt flatt langs kysten og en del fjell og åser innover i landet. Til tross for omfattende skoghogst for å rydde plass til palmeoljeplantasjer er store deler av Malaysia fremdeles dekket av tropisk regnskog. For å beskytte naturen er det opprettet en rekke nasjonalparker over hele landet. Turister har derfor et utall muligheter for å oppleve Malaysias natur og dyreliv.
Den mest populære nasjonalparken for økoturisme er Taman Negara på fastlandet. Her finnes noe av verdens eldste regnskog (130 millioner år gammel!) og infrastrukturen er godt tilrettelagt for turister. I parken kan man gå både korte og lange jungelturer, ta turer på elven, utforske huler eller oppleve dyre- og fuglelivet.
Den mest spesielle nasjonalparken i Malaysia er nok Gunung Mulu på Borneo. I tillegg til de vanlige aktivitetene i regnskogen, så finnes en rekke flotte kalksteinsformasjoner og underjordiske huler som kan utforskes. Gunung Mulu ligger så avsidesliggende til at den ikke er tilknyttet veinettet. Besøk krever derfor litt mer forhåndsplanlegging siden man må ankomme med fly. Samtidig har dette den åpenbare fordelen at antall besøkende begrenses på en naturlig måte slik at parken aldri blir overbefolket.
I motsetning til Gunung Mulu er Bako nasjonalpark svært lett tilgjengelig. Den ligger på en halvøy rett utenfor storbyen Kuching på Borneo. Det spesielle med parken er at den inneholder en blanding av tropisk jungel, mangrovesump og kystlandskap. I parken finnes en rekke godt skiltede jungelstier, fra relativt korte løyper til heldagsturer. Flere av stiene fører innom utrolig flotte strender, men bading frarådes på grunn av krokodiller i området.
Med sin beliggenhet på rundt 1500 meter over havet, så har Cameron Highlands utvilsomt Malaysias mest behagelig temperatur. Området egner seg utmerket for turgåing med et stort og godt merket nettverk av jungelstier. Hovedattraksjonen er imidlertid de mange teplantasjene som kan besøkes. Cameron Highlands er dessuten det beste stedet i Malaysia for å se Rafflesia, verdens største blomst, ute i naturen.
Kinabalu nasjonalpark på Borneo har også et rikt dyre- og planteliv, inkludert en del arter som bare finnes i parken. Besøkende kommer imidlertid først og fremst for å klatre opp på Gunung Kinabalu, som med sine 4095 meter er det høyeste fjellet i hele Sørøst-Asia. Det tar to dager å bestige fjellet og det er obligatorisk med guide.
Den største dyreopplevelsen i Malaysia får man trolig på Semenggoh Wildlife Centre utenfor Kuching. Her blir orangutanger som har blitt reddet fra fangenskap hjulpet tilbake til jungelen. Orangutangene klarer seg stort sett selv, men området er for lite til å produsere mat til alle dyrene hele året. To ganger om dagen legger parkvokterne derfor ut mat (bananer) nær hovedkvarteret og ofte dukker noen av orangutangene opp for å spise. Dette er en utmerket anledning til å få se orangutanger i levende live (men noen garanti har man ikke). (Det skal sies at opplevelsen er enda større utenfor Bukit Lawang på Sumatra i Indonesia, hvor man kan treffe helt ville orangutanger i jungelen).
Reiserute i Malaysia
Turer til Malaysia kan legges opp på mange forskjellige måter, helt avhengig av interessefelt og hvor lang tid man har til rådighet. Turister som ønsker en avslappende ferie med bading og strandliv kan for eksempel bosette seg på samme øy eller strand hele ferien. Eventuelt kan man veksle mellom forskjellige strandsteder for å få litt variasjon.
Her vil jeg kort se på en aktuell reiserute for besøkende som ønsker å få med seg et variert utvalg av Malaysias attraksjoner. Jeg antyder også omtrent hvor lang tid man kan tilbringe på hvert sted, og aktuell transport videre. Avhengig av interesser, kan man selvsagt bruke både mer eller mindre tid. Ruten starter i Kuala Lumpur, siden dette vil være ankomststedet for de fleste turister.
- Kuala Lumpur (ca 5-6 dager). Mye å se i selve byen, samt dagsturer til Batugrottene og Putrajaya. Direkte buss videre til Tanah Rata i Cameron Highlands.
- Cameron Highlands (ca 3-4 dager). Tur til teplantasjer og andre attraksjoner. Vandreturer i jungelen. Direkte buss videre til Ipoh.
- Ipoh (ca 3-4 dager). Se byen og huletemplene. Dagsturer til kongebyen Kuala Kangsar og Taiping. Direkte buss videre til Penang.
- Penang (ca 4-5 dager). Georgetown, Kek Lok Si tempelet, Penang Hill. Tur i Penang National Park. Direkte buss videre til Kuala Besut og båt til Perhentian Islands.
- Perhentian Islands (så lenge man vil). Strandliv, snorkling, dykking. Båt til Kuala Besut og direkte buss til Kuala Tahan og Taman Negara
- Taman Negara (ca 3 dager). Jungeltur, elvetur etc. Buss til Kuala Lumpur med bytte i Jerantut. Fly til Kuching.
- Kuching (minimum 7 dager). Utforske byen, dagstur til diverse nasjonalparker i nærheten. Fly til Gunung Muru nasjonalpark.
- Gunung Muru (ca 3-4 dager). Tur i jungelen, utforske huler etc. Fly til Kota Kinabalu.
- Kota Kinabalu (3-5 dager). Utforske byen, diverse dagsturer. Klatre Gunung Kinabalu. Returnere til Kuala Lumpur med fly.
Mat i Malaysia
Maten er et av høydepunktene i Malaysia. Landets etniske blanding og kulturell påvirkning fra nabolandene har gitt et veldig variert tilbud av mat. Overalt hvor turister befinner seg vil det være et godt utvalg av kinesiske, indiske og malayiske restauranter. I tillegg er det ofte lett å få tak i både thaimat, vietnamesisk mat og vestlig mat. Mange byer har store utendørs gatematmarkeder hvor de små restaurantene står tett i tett og det er veldig mye forskjellige å velge mellom.
Prisnivå i Malaysia
Malaysia er ett av svært få land med en valuta som ikke har steget enormt mye i forhold til den svake norske kronen. Den lokale valutaen heter malaysiske ringgit (MYR) og 1 MYR er for tiden omtrent 2,50 kroner, mens forholdet tidligere typisk har vært rundt 2,00 kroner / ringgit. Siden Malaysia var ganske rimelig i utgangspunktet gir landet derfor fremdeles god valuta for pengene. På de fleste steder får man overnatting til akseptabel standard for 2-300 kr. Et godt måltid mat på en restaurant trenger heller ikke koste mer enn 50-60 kroner og på markeder selges enkle nuddelretter til rundt 10 kr.
Transport i Malaysia
Malaysia er et land som er veldig lett å reise rundt i. Bussforbindelsene er gode til de fleste aktuelle turiststeder og i tillegg finnes noen få togstrekninger. Ruteplaner for kollektivtransport i Malaysia (og resten av Sørøst-Asia) er samlet på nettsiden 12goasia (og i mobilappen med samme navn) slik at det er lett å finne oversikten. Man kan også kjøpe billett direkte fra nettsiden/appen.
Kollektivtransporten i byene er også som regel godt utviklet. I mange tilfeller er det imidlertid enklere å ta taxi. Dessverre er ikke malaysiske taxier så pålitelige som man kunne forvente i et såpass moderne land. Mange taxisjåfører har taksametere som “ikke virker” og høyere pris for utlendinger. Veldig dyrt er det uansett ikke, men ved å bruke mobilappen Grab, den asiatiske versjonen av Uber, så kommer man seg billig rundt og får vite nøyaktig pris på forhånd.
Beste tid å besøke Malaysia
Malaysia ligger nesten på ekvator og er omtrent like varmt hele året. Det regner relativt ofte året rundt, og det er ikke så stor forskjell på regntid og den tørreste perioden. Regntiden kommer til forskjellig tidspunkt på øst og vest siden av fastlandet, men generelt er dette ikke så mye å bry seg om. Regntid betyr nemlig ikke at det regner hele dagen, men typisk at det kommer korte og intense regnbyger på ettermiddagen. Borneo er litt våtere enn fastlandet, men igjen uten at dette normalt er noe stort problem.
Overnatting i Malaysia
Malaysia har hoteller i alle prisklasser. Selv i Kuala Lumpur får man akseptable rom for 200 kr og fine rom for 350 kr. Leilighet er et godt alternativ, særlig i Kuala Lumpur hvor det finnes overflod av leiligheter til utleie. Søk ellers på Agoda etter aktuelle overnattingssteder.
Fly til Malaysia
Det finnes ingen direktefly til Malaysia, men det er gode forbindelser med bytte et eller annet sted underveis. Ofte er det billigere å kjøpe billett til Bangkok og deretter fly videre til Malaysia med AirAsia eller lignende billigselskap. Mellom Bangkok og Kuala Lumpur er det meget gode flyforbindelser med flere fly i timen, men dette gir også muligheten til å fly direkte til inn til for eksempel Penang. Søk på Momondo eller lignende tjenester etter de billigste flybillettene og beste flyforbindelsene.
Artikkelen ble opprinnelig skrevet i 2020, men er utvidet og oppdatert i oktober 2024 med ny og relevant informasjon.