Reisetips for Thailand 2024

Thailand er det mest kjente turistlandet i Sørøst-Asia og fra opprinnelig å ha vært en typisk backpacker-destinasjon, er det nå populært blant alle slags turister. Dette er fullt forståelig for Thailand har et variert utvalg av attraksjoner, slik at alle fra backpackere til barnefamilier vil finne spennende ting å se og gjøre. Denne reiseguiden ser på Thailands viktigste severdigheter og gir litt praktisk informasjon og generelle ferietips for turister.

Kongepalasset i Bangkok (foto av Paul Brockmeyer / Wikimedia Commons)

Thailand har noe å tilby for de aller fleste uansett interesser, alt fra hektiske storbyer, gamle templer og ruinbyer, spennende mat, jungelvandringer, eksotisk dyreliv, flotte strender og natur. Til tross for den svake norske kronen er landet fremdeles, med enkelte unntak, et relativt rimelig feriemål. Infrastrukturen er dessuten relativt god slik at det er lett å komme seg rundt. Alt dette har nok bidratt til at den politiske ustabiliteten de siste årene ikke har hatt noen stor innvirkning på turisttilstrømningen. 

Kultur, tradisjoner og politikk

På overflaten fremstår de fleste thaier som svært vennlige og lever opp til klisjeen om “smilets land”. Under overflaten foregår det imidlertid mye som det kan være nesten umulig for besøkende å forstå. Thaienes kultur er svært vanskelig for vestlige å få tak på. Folkene er en slags blanding av svært liberale og svært konservative, hvor det å “bevare ansikt” er det aller viktigste i livet. Dersom man mener å ha forstått hvordan thaiene tenker, har man sannsynligvis ikke forstått noenting som helst. Dette er strengt tatt ikke noe vanlige turister behøver å bekymre seg for, men besøkende med planer om å slå seg ned i Thailand for godt bør ta dette på dypeste alvor.

Mange spesielle templer i Thailand

Mange spesielle templer i Thailand

Til tross for alle smilene er Thailand et splittet land under overflaten, først og fremst mellom to hovedgrupper: de såkalte “gulskjortene” og “rødskjortene”. Førstnevnte består hovedsakelig av den urbane middel- og overklassen, monarkistiske tilhengere, byråkrater og militæret. Rødskjortene er flere enn gulskjortene og representerer hovedsakelig den rurale befolkningen, spesielt fra Nordøst-Thailand, og lavere sosioøkonomiske lag. I praksis kan man i stor grad si at splittelsen egentlig handler om hvilken gruppe som skal plyndre statskassen. Siden gulskjortene er i mindretall ser de med skepsis på folkevalgte regjeringer som de (med rette) anser som korrupte og inkompetente. Gulskjortene har vært involvert i flere protester og aksjoner som har ført til politisk ustabilitet, inkludert de som ledet opp til et militærkupp i 2014.

Lenge var Kong Bhumibol Adulyadej en samlende faktor og da han døde i 2016 etter 70 år(!) på tronen var det mange som fryktet det verste. Det har imidlertid gått bedre enn fryktet og turister flest vil ikke merke noen stor forskjell. Den nye kongen er langt fra like respektert som sin far og tilbringer dessuten mesteparten av tiden i luksusvillaen sin i Bayern.

 

Et av mange monumenter for Thailands tidligere konge

Hvis man vil oppleve et interessant kulturelt fenomen, så bør man møte opp på en travel togstasjon, bussterminal, eller metrostasjon klokken 0800 eller 1800. Da spilles nasjonalsangen over høytaleranlegget og alle thaier blir umiddelbart stående helt stille for å vise respekt for sangen. Noe lignende skjer foran alle kinoforestillinger, hvor kongesangen spilles og alle må reise seg og vise respekt for kongen. Det kan være en god ide å gjøre det samme som thaiene i disse tilfellene, for man kan teoretisk sett kastes i fengsel for å ikke respektere kongen eller nasjonalsangen.

Militærdiktaturet la i 2016 en ny grunnlov ut for folkeavstemning. Forslaget skulle i teorien gjeninnføre demokrati, men la samtidig til rette for at militæret kunne beholde makten ved å gi dem rett til å utnevne en stor andel av nasjonalforsamlingens medlemmer. Militæret advarte på forhånd om at de uansett ville beholde makten dersom forslaget ble nedstemt og kjørte en massiv propagandakampanje for å få folk til å stemme ja. For at alt skulle gå riktig for seg, så talte dessuten militæret selv opp stemmene uten uavhengige observatører. Resultatet ble 61% flertall for den nye grunnloven. 

Hundetempel

Mitt favorittempel i Thailand

Basert på den nye grunnloven ble det i 2019 holdt valg. Militærets parti fikk ca 23% av stemmene, men beholdt allikevel makten støttet av en koalisjon av andre partier. I 2020 og 2021 var det omfattende demonstrasjoner i Thailand med krav om demokratiske reformer. Det kom også til intern splittelse i militærets parti og flere sentrale personer brøt ut og gikk over til andre partier. I valget 2023 fikk militærpartiet bare 1,41% av stemmene, mens to pro-demokratiske partier fikk klart flertall i antall stemmer. I nasjonalforsamlingen hadde de imidlertid ikke flertall siden mange av medlemmene ble utpekt av militæret. Dette gjorde det umulig for dem å danne regjering sammen og det endte med at ett av partiene dannet regjering i koalisjon med et par konservative pro-militære partier. 

I avsnittene over ble det mye som nok kan oppfattes negativt for Thailand som helhet. Jeg vil derfor igjen påpeke at for vanlige turister spiller dette ingen som helst rolle. Man vil ikke merke noen forskjell uansett om det er militæret eller demokratisk valgte ledere som styrer landet. La oss nå heller gå over til å se på noen av høydepunktene for turister i Thailand:

Storbyer

Byene i Thailand er sjelden spesielt trivelige eller interessante, men det finnes et par unntak, nemlig hovedstaden Bangkok og Chiang Mai. Bangkok er riktignok en både støyete og forurenset by som fort kan gi et dårlig førsteinntrykk av Thailand. Allikevel er det noe fascinerende ved byens store kontraster. Her finnes både moderne skyskrapere, kontorbygninger og kjøpesentere ofte rett i nærheten av slumlignende områder. Til tross for all trafikken og støyen kan det være spennende å gå rundt og observere folkelivet mange steder i byen, spesielt for førstegangsbesøkende til Asia. Ved behov for litt roligere omgivelser kan man besøke en av parkene, ta en spasertur langs en av de små kanalene eller en båttur på Chao Phraya elven.

Wat Arun, et av mange templer i Bangkok

Bangkok er hjemsted for Thailands viktigste kulturelle høydepunkter som Wat Phra Kaew, kongepalasset, Wat Pho og en rekke andre viktige templer og kulturminner. Byen er som skapt for shopping med både moderne kjøpesentere og et utall av enkle markeder hvor man kan finne nær sagt hva som helst.  Utelivet er det beste i Thailand med alle slags barer og nattklubber. Sulte kommer man neppe til å gjøre heller, for Bangkok har alle slags restauranter fra det mest luksuriøse til enkel gatemat. I nærheten av Bangkok finnes dessuten en rekke attraksjoner som enkelt kan besøkes på dagstur, for eksempel parken Muang Boran som er et Thailand i miniatyr, men også Kanchanaburi med Dødsjernbanen og broen over Kwai. For mer detaljerte reisetips for Bangkok, se Reisemagazinets artikkel om byen.

Som regel tett trafikk i Bangkok

Den andre storbyen av spesiell interesse for turister er Chiang Mai i Nord-Thailand. Chiang Mai er betydelig mindre enn Bangkok (ca. 1 million innbyggere i hele storbyområdet), men har allikevel alle fasiliteter med litt mindre støy og forurensning. Chiang Mai har ofte et mer behagelig klima enn Bangkok med betydelig lavere luftfuktighet, særlig på vinteren. Kulturminner finnes det i overflod, faktisk skal det finnes flere hundre templer spredd rundt over hele byen. Akkurat som i Bangkok finnes det gode shoppingmuligheter med både moderne kjøpesentere og enkle markeder. Nattmarkedet i Chiang Mai er en stor attraksjon med hundrevis av selgere som tilbyr både juggel og ting som faktisk kan være til nytte. Byen er dessuten en glimrende base for både naturopplevelser i fjellene rundt og en rekke relaterte aktiviteter.

Chiang Mai

Chiang Mai

Natur og dyreliv

Thailand har en rekke nasjonalparker (se full liste her). Mange av disse er små og ikke praktiske å besøke for turister, men et par av de største parkene er svært lett tilgjengelige. Utenfor Chiang Mai finnes Doi Inthanon Nasjonalpark, oppkalt etter Thailands høyeste fjell (2565 meter). Fjellene er dekket av jungel og en rekke forskjellige etniske minoriteter holder til i små landsbyer der oppe. 

En annen svært tilgjengelig park er Khao Yai Nasjonalpark. Den ligger i nærheten av byen Pak Chong, bare noen timers kjøring fra Bangkok. Her kan man både gå tur i jungelen og kjøre på safari nesten som i Afrika (ikke like bra).  Med litt flaks får man se flokker av ville elefanter, men gibboner (en gruppe aper), hjorter, slanger og mange andre dyr er man mer eller mindre garantert å få øye på.  Et høydepunkt er å se tusenvis av flaggermus fly i formasjon ut av hulene sine på kvelden.

Gibbon i Khao Yai Nasjonalpark

Khao Sok Nasjonalpark i Sør-Thailand er også svært tilgjengelig.  Den ligger ikke så langt fra Phuket og har også eldgammel regnskog med et rikt dyreliv inkludert blant annet elefant, tiger, tapir og mye annet. I praksis skal man ha ekstrem flaks for å se noen av disse dyrene, men parken kan uansett gi en ekte jungelopplevelse.

Turgåing

Thailand er ikke noen typisk destinasjon for vandreturer, men særlig i Nord-Thailand finnes allikevel en god del muligheter i nasjonalparkene. Aktuelle turløyper går typisk gjennom jungelen. Dette kan være interessant og spennende, men ulempen er at det stort sett ser nokså likt ut overalt. De fleste turgåere i Thailand benytter seg av guidede gruppeturer, hvor man har en guide som kan vise veien og gi informasjon om plante- og dyrelivet i jungelen. Særlig Chiang Mai er full av turoperatører som tilbyr nokså like turer av forskjellig varighet. Typisk opplegg er en tur i jungelen med overnatting hos lokalbefolkningen i noen “autentiske” fjellandsbyer (hvor “autentiske” disse er kan nok diskuteres), gjerne inkludert elefantridning og rafting på bambusflåter.

Sykling

På grunn av varmen og trafikken oppfattes kanskje ikke Thailand i utgangspunktet som en stor sykkeldestinasjon. Imidlertid er det faktisk mange steder hvor det passer utmerket å sykle rundt. Selv i Bangkok finnes det bra steder å sykle, først og fremst halvøyen Bangkachao, et rolig område med både jungelvegetasjon, rismarker, små lokale templer og lokale markeder. Ruinparkene i Ayutthaya og Sukhothai er veldig tilrettelagt for sykling og er egentlig den beste måten å utforske begge disse stedene på. De beste sykkelforholdene finnes i Nord-Thailand, hvor det er lett å finne småveier med lite trafikk, vakkert kulturlandskap og små landsbyer. 

Mange fine steder å sykle i Thailand

Mange fine steder å sykle i Thailand

På steder hvor sykling er aktuelt kan man ofte låne (eller leie for svært lav pris) sykkel fra de fleste hoteller. Merk at disse syklene som oftest er av elendig kvalitet, men for kortere turer gjør de allikevel nytten. Flere selskaper tilbyr dessuten guidede sykkelturer av ulik varighet i forskjellige deler av Thailand, dog ofte til relativt høye priser.

Sykkeltur i Thailand

Sykkeltur i Thailand

Mange ønsker gjerne å sykle på egen hånd, men slippe å ta seg av praktiske detaljer og ha support tilgjengelig i tilfelle problemer. I så fall vil jeg anbefale selskapet Click and Travel i Chiang Mai, som jeg har selv veldig gode erfaringer med dem. De tilbyr såkalte “selvguidede” turer av forskjellige varighet, hvor man får sykkel og nødvendig utstyr, en rutebeskrivelse med anbefalte stopp og hotellreservasjoner. Syklene deres er av topp standard og hotellene er ganske så luksuriøse. Typiske opplegg koster ca 4-500 kroner / dag (inkludert hotell).

Gamle templer og ruinbyer

Thailand har en svært rik historie hvor mange store riker har dominert området for senere å forsvinne. Det finnes naturlig nok arkeologiske minner etter disse spredd rundt i hele landet. Et eksempel er det mektige Khmer-riket som en gang strakte seg fra Kambodsja og langt inn i dagens Thailand. De mest imponerende Khmer-ruinene er Angkor Wat, som ligger over grensen til Kambodsja, men også i Thailand finnes det mange ruiner og templer i Khmer stil. I provinsen Isan ligger blant annet Phimai og Phanom Rung ikke så langt fra byen Nakhon Ratchasima.

Ayutthaia

Ayutthaya

Noen av de mest kjente ruinene ligger i Ayutthaya, den gamle hovedstaden rett nord for Bangkok. På  1700-tallet skal det ha vært en av verdens største byer med rundt 1 million innbyggere. Dessverre invaderte Burma i 1767 og ødela det meste, så ruinene er generelt ikke i så veldig god stand, men uansett er det mye spennende å se. Litt lenger nord ligger Sukhothai, en annen gammel hovedstad, med et stort ruinområde spredd utover flere soner. Ruinene her er i betydelig bedre stand enn i Ayutthaya. Både Ayutthaya og Sukhothai utforskes best på sykkel, men det er også mulig å bli kjørt rundt på guidede turer.

Sukhothai

Sukhothai

Dersom man nøyer seg med litt nedskalerte versjoner, trenger man snaut å forlate Bangkok for å se alt som Thailand har å tilby av kulturminner. Det holder å besøke Muang Boran parken litt utenfor Bangkok, hvor man ikke bare har kopier av alt som finnes, men også rekonstruksjoner av mye som har gått tapt. Jeg anbefaler denne parken høyt. Ikke bare er den imponerende, men den har så få besøkende at man nesten har følelsen av å ha hele parken for seg selv.

Kongepalasset i Muang Boran

Øyer og strender

Strendene er nok det Thailand er aller mest kjent for og mange kommer først og fremst for å oppleve disse. Ikke så rart, for landet har en del strender i verdensklasse. Mange turister har en drøm om å oppdage “sin egen strand”, et tilnærmet urørt paradis hvor man kan være helt alene. Dette er faktisk ikke helt umulig, men i realiteten så er dette kanskje ikke så attraktivt allikevel. De færreste turister ønsker egentlig å overnatte utendørs og ha med seg sin egen proviant for å tilberede maten selv. I praksis foretrekker de fleste å ha et komfortabelt sted å overnatte og et utvalg av restauranter å velge mellom.

Utsikt over Ko Phi Phi (foto av Amitparikh / Wikimedia Commons)

Når et sted blir “oppdaget” går utviklingen som regel svært fort i Thailand og på et par år kan området endre karakter fullstendig. De beste strendene i Thailand er derfor allerede godt utbygget for å ta i mot turister, med de fordeler og ulemper dette medfører.  Fordelene er åpenbart at turistene får langt flere tilbud å velge mellom. Strandkanten blir gjerne full av restauranter og barer som ligger tett i tett og plutselig finnes det hundrevis av operatører som tilbyr forskjellige aktiviteter som snorkling, dykking, båtturer, paragliding, vannscooter og lignende. 

Samtidig fører tilstrømningen av turister ofte til både forurensning og forsøpling, for Thailand er ikke spesielt flinke til å ta vare på naturen (dog bedre enn for eksempel Kambodsja). Strender som er tettpakket med folk er heller kanskje ikke det man egentlig var ute etter, og selgerne der er ofte slitsomme og masete. På mindre kjente steder er kanskje strendene i utgangspunktet dårligere, men kan oppleves som betydelig finere siden søppelmengden er begrenset og man ikke trenger å dele stranden med tusenvis av andre.

De fleste strendene og øyene finnes i Sør-Thailand (samt noen langs kysten bortover mot Kambodsja). Her er Thailand nokså smalt og øyene ligger på både den østlige og vestlige siden. Selv om avstandene er korte så er det litt forskjell på når regntiden inntreffer i øst og vest. Vanligvis utgjør ikke regntiden noe stort problem, men det kan uansett være fornuftig å ta hensyn til denne faktoren.

Den såkalte James Bond øya som figurerer i filmen “Mannen med den gyldne pistol” (foto av Yolda Olmak / Wikimedia Commons)

Pattaya er det beste strandalternativet i nærheten av Bangkok. Pattaya beach har riktignok vært kjent for forurensning og dårlig vannkvalitet, men dette har bedret seg noe i senere tid takket være et nytt renseanlegg. Allikevel er dette langt fra Thailands beste strand og dersom man er ute etter et rolig “paradis”, så bør man holde seg langt unna Pattaya. For mange turister til Pattaya er imidlertid nattelivet og intim kontakt med lokalbefolkningen viktigere enn kvaliteten på strendene. Det må forøvrig sies at i Jomtien, rett sør for Pattaya, er det noe mindre utbygget og strendene er bedre. Rett utenfor kysten av Pattaya ligger dessuten øya Ko Larn som vil være tilstrekkelig paradisaktig for mange, selv om heller ikke denne er det aller beste Thailand har å tilby. Fra Pattaya er det hyppige båtavganger til Ko Larn slik at det er lett å ta dagsturer.

Utsikt over Pattaya

Utsikt over Pattaya

Utenfor vestkysten ligger Phuket som er Thailands største øy og også den mest populære og utbyggede. Det finnes en rekke forskjellige strender med litt forskjellig karakter. Veldig mange charterturister finner veien hit, så turismen er gjerne lagt opp for disse og man har alle mulige tilbud uansett hvor man er. Den mest kjente stranden er Patong, men Karon og Kata og har også fått små byer bygget opp rundt seg.

Mellom Phuket og fastlandet ligger Ko Phi Phi. Den var lenge kjent som en paradisøy uten noen særlig turisme, men dette har endret seg dramatisk på 2000-tallet (særlig etter at filmen The Beach ble spilt inn her skjøt interessen i været). Nå er den ganske godt utbygget, og selv om nesten alt ble ødelagt i Tsunamien i 2004 så er det for lengst bygget opp igjen.

Ko Lipe (foto av Tuya70 / Wikimedia Commons)

Ko Lanta ligger øst for Ko Phi Phi rett utenfor kysten av fastlandet, i Krabi provinsen. Også her har interessen skutt i været og det er nå ganske utbygget, dog ikke så mye som på Phuket. Ko Lipe ligger nesten nede ved Malaysia. Det er en liten øy uten biltrafikk hvor utbyggingen ennå ikke har kommet voldsomt i gang. Snorkling og dykking skal være meget bra her.

På østsiden er Ko Samui den mest populære og utbyggede øya. Den er Thailands nest største øy så det finnes mange strender å velge mellom. Her har det vært tilrettelagt for turisme i lang tid og det har vokst opp byer rundt de mest populære strendene. Chaweng er den mest utviklede men det finnes også andre strender som er litt roligere.

Ko Phangan ligger utenfor Ko Samui og er spesielt kjent for sine fullmånefester og er populær blant backpackere. Ko Tao ligger utenfor Ko Phangan igjen og er foreløpig ikke så utviklet for turisme. Den er spesielt kjent for gode muligheter for dykking og snorkling.

Backpackere får seg en autentisk opplevelse under fullmånefesten på Ko Phangan (foto av Roslyn / Flickr)

Forskjellige typer turisme
Thailand har altså noe for enhver smak og det er mange forskjellige grupper turister som finner veien til Thailand. Landet er meget populært blant backpackere som gjerne søker det “autentiske” og ønsker å oppleve “det ekte Thailand”. Mange finner dette ved å feste sammen med andre vestlige i såkalte “backpackerghettoer”, områder hvor thaiene er i mindretall. Slike steder finnes flere steder i Thailand, men særlig kjent er området rundt Khao San Road i Bangkok og Haad Rin Beach på øyen Ko Phangan. Sistnevnte er åsted for såkalte fullmånefester som er gigantiske fyllefester for vestlige turister.

Khao San Road i Bangkok – Backpackernes paradis

Sexturister har et dårlig rykte men det er vel neppe noen andre turister som bidrar med mer penger til lokalbefolkningen. I Thailand gir sexturisme viktige inntekter som i stor grad ender opp i den fattige Isanprovinsen i Nordøst-Thailand. Muligheter for sexturisme finnes i hele Thailand men særlig Pattaya og til dels Bangkok er tilrettelagt for dette. I de aktuelle områdene ligger barene tett i tett, bemannet av en stor mengde kvinner, menn eller ladyboys, avhengig av barens profil.

Nana Entertainment Plaza – et av Bangkoks “Red light districs” (foto av dentarg / Flickr)

Selv om man ikke deltar aktivt selv kan det være en interessant opplevelse å besøke et av Thailands “red light districts”, særlig når man er vant til et så puritansk og bakstreversk land som Norge. Men alle fordommer bør legges igjen hjemme sammen med eventuelle vrangforestillinger om tvangsprostitusjon og menneskehandel. Alle i barene jobber helt frivillig og kan slutte når som helst. De fleste kommer fra den fattige Isanprovinsen og fristes av å kunne tjene mer på et par timer i Pattaya enn på en ukes hardt arbeid på risåkeren hjemme. Mytene om tvang, som dukker opp i media med jevne mellomrom, er gjerne konstruert av alarmistiske organisasjoner med en skjult ondsinnet agenda (typisk ønske om å nekte mennesker å ta egne avgjørelser og å bestemme over egen kropp eller generell motstand mot relasjoner mellom folk av forskjellig rase eller alder).

Cannabis

En gledelig utvikling i Thailand er at landet gikk fra relativt strenge straffer til å legalisere cannabis i juni 2022. Det tok ikke lang tid før cannabisutsalg dukket opp nær sagt på hvert gatehjørne, særlig i populære turistområder. Lovverket som regulerer salg av cannabis er egentlig bare rot, men for turister har dette ingen betydning. Besøkende kan nå i Thailand like enkelt kjøpe cannabisprodukter som i Nederland, USA eller Canada. Spørsmålet er imidlertid hvor lenge denne situasjonen vil vedvare. Thailands statsminister uttalte tidligere i år at han ønsket å gjøre cannabis ulovlig igjen i løpet av 2024. Dette er naturlig nok ikke populært blant verken turister eller investorer i cannabisindustrien, så forhåpentligvis kan lovforslaget stoppes eller omgås på en eller annen måte.

Plutselig var cannabisutsalgene overalt i Thailand

Plutselig var cannabisutsalgene overalt i Thailand

Reiserute

La meg nå skissere en potensiell reiserute for turister med varierte interesser og som dermed ønsker å få med seg et utvalg av Thailands attraksjoner. Ruten er mest ment som inspirasjon og mange andre mulige reiseruter kan selvsagt tenkes. De fleste ankommer Bangkok med fly så det er naturlig å tilbringe et par dager der i begynnelsen av turen. Som allerede nevnt er det mye å gjøre i Thailands hovedstad. Når man har fått nok av Bangkok er det naturlig å ta tog eller buss den korte veien nordover til Ayutthaya og ruinene der. (Byen ligger forøvrig såpass nærme Bangkok at den også er fullt mulig å besøke på en dagstur, noe jeg imidlertid ikke anbefaler). 

Ayutthaya

Ayutthaya

Fra Ayutthaya er det bare et kort stykke nordøstover til Khao Yai Nasjonalpark hvor man kan tilbringe et par dager. (Også denne parken kan besøkes på dagstur fra Bangkok, men det vil jeg ikke anbefale unntatt hvis man har veldig knapt med tid.) Etter Khao Yai har man mange muligheter. Nordøst-Thailand (Isan), hvor man nå befinner seg er det fattigste området i Thailand hvor folk stort sett livnærer seg ved risdyrking. Relativt få turister finner veien hit, men enkelte severdigheter finnes, blant annet ruinbyene Phimai og Phanom Rung som ligger i nærheten av Khao Yai. En annen attraksjon helt i nordøst er Skulturparken i Nong Khai som spesielt er naturlig å få med seg for reisende på vei til Laos. Dette er imidlertid en omvei dersom man ønsker å holde seg i Thailand. I så fall er det mer naturlig å reise nordvestover til ruinparken i Sukhothai.

Grønne mambaer finnes det nok av i Thailands jungel

Etter Khao Yai har man mange muligheter. Nordøst-Thailand (Isan), hvor man nå befinner seg er det fattigste området i Thailand hvor folk stort sett livnærer seg ved risdyrking. Få turister finner veien hit, men enkelte severdigheter finnes, blant annet ruinbyene Phimai og Phanom Rung som ligger i nærheten av Khao Yai. En annen attraksjon er Skulturparken i Nong Khai som spesielt er naturlig å få med seg dersom man er på vei til Laos. Hvis man ønsker å holde seg i Thailand så blir imidlertid dette en omvei og da er det mer naturlig å reise nordvestover til ruinparken i Sukhothai.

Skulpturparken i Nong Khai

Skulpturparken i Nong Khai

Fra Sukhothai kan man fortsette opp til Nord-Thailand, et naturskjønt område med mye interessant å se. Her finnes utallige steder med gode muligheter for jungelturer, sykling, mountain biking, besøk til landsbyer med etniske minoriteter og mange andre aktiviteter. Chiang Mai er den største byen i Nord-Thailand og en god base for utforskning av deler av regionen. Jeg vil imidlertid anbefale å ikke basere seg utelukkende på dagsturer fra Chiang Mai, men heller ta seg god tid og reise litt rundt i regionen.

Tempel i Chiang Mai

Tempel i Chiang Mai

Blant backpackere er det populært å leie motorsykkel for å Nord-Thailand. Dette gir stor fleksibilitet og mulighet til å besøke mindre landsbyer som er tungvinne å komme til med offentlig transport. Men, selv med kun offentlig transport kan man komme de fleste steder hvis man bare er litt tålmodig. 

Det hvite templet i Chiang Rai

Det hvite templet i Chiang Rai

Et naturlig sted å besøke er byen Chiang Rai, nær grensene Laos og Myanmar. Den er generelt ganske avslappet, men har mange av de samme mulighetene med jungelturer og besøk til etniske fjellandsbyer som Chiang Mai. Byens største attraksjon er nok det ikoniske hvite templet (Wat Rong Khun), en unik blanding av et fungerende tempel og en kunstutstilling. Noe slikt finner man ingen andre steder i verden. Fra Chiang Rai er det mulig å ta båt til Luang Prabang i Laos, for deretter å reise sørover gjennom Vang Vieng og Vientiane tilbake til Isan i Thailand (og mange andre mulige reiseruter selvsagt).

Pai

Pai

Andre mulige stopp er landsbyen Pai, oppe i fjellene nær grensen til Myanmar. Pai er et typisk eksempel på hvordan en lokal landsby på kort tid kan bli ganske så turistifisert via et mellomstadium som “backpacker hangout”. Omgivelsene er imidlertid fremdeles vakre selv om Pai i seg selv ikke er spesielt autentisk. Ønsker man å komme seg litt unna vestlige turister så er byene Phayao og Phrae verd å oppsøke. Dette er ikke akkurat uoppdagede destinasjoner, men turistene er først og fremst lokale thaifolk. 

Phayao

Phayao

Hvis reiseruten kun fokuserer på Thailand så vil mange føle at etter så mye kultur er det på tide og komme seg sørover og slappe av på en strand. For å slippe en lang og kjedelig buss/togtur tilbake samme vei, kan man fly fra Chiang Mai rett til Phuket (eller andre steder) i Sør-Thailand. Selv om man ikke vil bo på Phuket er det derfra enkelt å komme seg rundt til andre av Thailands strender og øyer.

Beste tid å besøke Thailand

Hele Thailand er stort sett varmt bestandig og kan besøkes når som helst hele året. Den aller mest behagelige perioden er desember-februar når luftfuktigheten er litt mindre plagsom og temperaturene marginalt lavere.  Men, dette er også høysesongen for turisme med de ulemper det medfører. En bra tid å besøke Thailand er faktisk den norske sommerferien. Da er det regntid i Thailand og lavsesong for turisme. Regntid betyr imidlertid ikke at det regner hele tiden. Typisk kommer det et kortvarig kraftig regnvær på ettermiddagen, mens det noen dager ikke regner i det hele tatt. Fordelen er at alle hoteller har masse ledig kapasitet og det kan være betydelig billigere enn i høysesongen.

Under regntiden får man som regel svært kraftige men kortvarige regnbyger på ettermiddagen

Innreise til Thailand

Nordmenn trenger ikke visum til Thailand. Ved ankomst med fly får man opphold i 30 dager, men en forutsetning er at man har en flybillett ut av Thailand. Denne idiotiske regelen kan være en hodepine dersom man har tenkt å forlate landet med buss eller tog. Immigrasjonsmyndighetene i Thailand undersøker aldri om man faktisk har flybillett ut, men flyselskapet kan tenkes å gjøre det.

Transport i Thailand

Infrastrukturen i Thailand er relativt god, noe som gjør det veldig enkelt å bevege seg rundt i landet. Spesielt har de et godt utbygget nettverk av langdistansebusser av grei standard og med hyppige avganger. På stasjonene står det som regel rutetabeller på engelsk slik at det er enkelt å orientere seg og kjøpe billett. For backpackere finnes det egne busser som bare benyttes av vestlige. Disse går ikke fra de vanlige bussterminalene men mellom stedene hvor backpackerne hovedsaklig oppholder seg. Thailand har også enkelte toglinjer men disse dekker ikke hele landet og togene er generelt ganske langsomme. Nattogene har imidlertid bra standard med komfortable senger dersom man har god tid, ellers anbefales buss.

AirAsia er billig og bra, også innenriks i Thailand (foto av Andres Ramirez / Wikimedia Commons)

For lengre distanser er fly det beste alternativet for å komme seg rundt. Billigselskapene AirAsia, Thai Lion Air og Nok Air har flere innenriksruter i Thailand, som regel til en svært billig penge. Særlig hvis man skal reise fra nord til sør kan man spare mye tid ved å ta fly, og ofte er det ikke noe vesentlig dyrere enn buss eller tog. I tillegg kan de tradisjonelle flyselskapene av og til være konkurransedyktige.

Overnatting

Overnatting er stort sett god valuta for pengene i Thailand. Ofte kan man få ganske bra standard for rundt 1000 Bath og akseptable rom for 3-400 Bath. Men, dette varierer selvsagt fra sted til sted. I Bangkok og på typiske turiststeder kan prisene være vesentlig høyere. For 2500 Bath får man som regel skikkelig luksus uansett hvor man er i landet. Sjekk hotellpriser hos Agoda eller lignende nettsteder.

Mat i Thailand

Selv om man ikke har vært i Thailand, så kjenner mange til thailandsk mat fra restauranter i utlandet. Maten er definitivt god, men spør du meg så har den et stykke igjen opp til kinesisk nivå, men her er meningene sikkert delte. Uansett så er det mye godt å spise og mat finnes i alle prisklasser. Alt fra enkle boder på gaten hvor man kan man spise seg mett for bare noen få kroner og til luksusrestauranter som er ganske dyre. Mytene sier at den beste og mest autentiske maten får man av gateselgerene. Disse kan absolutt servere god mat, men jammen serverer de mye smakløst, tamt og kjedelig også. Food courtene på store kjøpesentere har gjerne overraskende god og billig mat. Som regel er det ikke lett å vite på forhånd hvor man får den beste maten, så man må enten prøve seg frem eller gjøre forstudier med Tripadvisor eller lignende.

Food courtene i kjøpesentrene har ofte god og billig mat

Food courtene i kjøpesentrene har ofte god og billig mat

I Bangkok og steder hvor turister oppholder seg er naturligvis variasjonen størst og man kan få alle slags typer mat, ikke bare thai. Utenfor turistområdene er det lite annet en thaimat å få tak i. Det finnes en del regionale forskjeller i maten, men dersom man holder seg til turistrestauranter kommer man ikke til å merke så mye til dette. Restauranter beregnet på turister er naturlig nok vesentlig dyrere enn de beregnet på lokalbefolkningen, men spesielt dyrt er det sjelden. Man får et godt måltid mat med drikke for under 100 kroner på mange turistrestauranter også.

Thai massasje

Thai massasje er verdensberømt og det finnes enormt mange som tilbyr dette overalt i Thailand. Typisk pris er 300-500 baht for en times tid.  Det er billigst på “gaten” og dyrere på finere hoteller. Gjerne kan man velge fra en meny, alt fra kroppsmassasje, fotmassasje, med/uten olje etc. Enkelte har også et stort utvalg av ekstratjenester som ikke står på menyen. Dette opplyses det om etter hvert som massasjen skrider frem. Det er veldig stor variasjon i kvaliteten på massasjene og det er vanskelig å bedømme utøverens kompetanse på forhånd, men med de rimelige prisene så har man ikke så mye å tape.

Thai massasje

Thai Massasje (foto av Pai Spa / Wikimedia Commons)

Språk

Med så mange turister som besøker landet, skulle man kanskje forventet at thaiene var bedre i engelsk enn de faktisk er. På steder hvor turister har behov for å kommunisere går det allikevel som regel greit.

Flyforbindelser til Thailand

Det er relativt enkelt å komme seg fra Norge til Thailand. Både Thai Airways og Norse Atlantic Airways har direkteruter, og i tillegg finnes selvfølgelig mange andre aktuelle indirekte ruter. Dette sørger for god konkurranse og ofte er det mulig å få flybilletter til under 7000 kr, unntatt i de mest populære periodene. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene.

Artikkelen ble opprinnelig skrevet i 2012, men er utvidet og oppdatert i juni 2024 med ny og relevant informasjon.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *