Reisetips for Thailand

Thailand er det mest kjente turistlandet i Sørøst-Asia og fra å være en typisk backpacker-destinasjon for 30 år siden er det nå populært blant alle slags turister. Dette er fullt forståelig for Thailand har et variert utvalg av attraksjoner, slik at alle fra backpackere til barnefamilier vil finne spennende ting å se og gjøre. Denne reiseguiden ser på Thailands viktigste severdigheter og gir litt praktisk informasjon og generelle ferietips for turister.

Kongepalasset i Bangkok (foto av Paul Brockmeyer / Wikimedia Commons)

Thailand har noe å tilby for de aller fleste uansett interesser, alt fra hektiske storbyer, gamle templer og ruinbyer, spennende mat, jungelvandringer, eksotisk dyreliv, flotte strender og natur. Dessuten er landet er fremdeles ganske billig og infrastrukturen er relativt god så det er lett å komme seg rundt. Alt dette har nok bidratt til at den politiske ustabiliteten de siste årene ikke har hatt noen stor innvirkning på turisttilstrømningen. La oss se på noen av høydepunktene i Thailand:

Storbyer
Byene i Thailand er sjelden spesielt trivelige eller interessante, men det finnes et par unntak, nemlig hovedstaden Bangkok og Chiang Mai. Bangkok er riktignok en både støyete og forurenset by som fort kan gi et dårlig førsteinntrykk av Thailand. Byen har store kontraster, med moderne skyskrapere, kontorbygninger og kjøpesentere ofte rett i nærheten av slumlignende områder. Til tross for all trafikken og støyen kan det være spennende å gå rundt og observere folkelivet mange steder i byen, særlig hvis det er første gang man er i Asia. Når man får behov for litt roligere omgivelser kan man besøke en av parkene, ta en spasertur langs en av de små kanalene eller en båttur på Chao Phraya elven.

Wat Arun, et av mange templer i Bangkok

Bangkok har selvsagt Thailands viktigste kulturelle høydepunkter som Wat Phra Kaew, kongepalasset, Wat Pho og en rekke andre viktige templer og kulturminner. Byen er som skapt for shopping med både moderne kjøpesentere og et utall av enkle markeder hvor man kan finne nær sagt hva som helst.  Utelivet er det beste i Thailand med alle slags barer og nattklubber. Sulte kommer man neppe til å gjøre heller, for Bangkok har alle slags restauranter fra det mest luksuriøse til enkel gatemat. I nærheten av Bangkok finnes dessuten en rekke attraksjoner som man kan besøke på dagstur, for eksempel parken Muang Boran som er et Thailand i miniatyr, men også Kanchanaburi med Dødsjernbanen og broen over Kwai. For mer detaljerte reisetips for Bangkok, se Reisemagazinets artikkel om byen.

Som regel tett trafikk i Bangkok

Den andre byen av interesse er Chiang Mai i Nord-Thailand, en by man sjelden hører noe negativt om. Chiang Mai er betydelig mindre enn Bangkok (ca. 1 million innbyggere i hele storbyområdet), men har allikevel alle fasiliteter uten altfor mye støy og forurensning (relativt sett). Chiang Mai har ofte et mer behagelig klima enn Bangkok med betydelig lavere luftfuktighet, særlig på vinteren. Kulturminner finnes det i overflod, faktisk skal det finnes flere hundre templer spredd rundt over hele byen. Akkurat som i Bangkok finnes det gode shoppingmuligheter med både moderne kjøpesentere og enkle markeder. Nattmarkedet i Chiang Mai er en stor attraksjon med hundrevis av selgere som tilbyr både juggel og ting som faktisk kan være til nytte. Byen er dessuten en glimrende base for både naturopplevelser i fjellene rundt og en rekke relaterte aktiviteter.

Chiang Mai (foto av Sendthistopeej / Flickr)

Natur og dyreliv
Thailand har en rekke nasjonalparker (se full liste her). Mange av disse er små og ikke praktiske å besøke for turister, men et par av de største parkene er svært lett tilgjengelige. Utenfor Chiang Mai finnes Doi Inthanon Nasjonalpark, oppkalt etter Thailands høyeste fjell (2565 meter). Fjellene er dekket av jungel og en rekke forskjellige etniske minoriteter holder til i små landsbyer der oppe. Chiang Mai er full av operatører som tilbyr nokså like fjellturer/opplegg av forskjellig varighet. Typisk opplegg er en tur i jungelen med overnatting hos lokalbefolkningen i noen “autentiske” fjellandsbyer (hvor “autentisk” dette er kan nok diskuteres), gjerne inkludert elefantridning og rafting på bambusflåter.

En annen svært tilgjengelig park er Khao Yai Nasjonalpark. Den ligger i nærheten av byen Pak Chong, bare noen timers kjøring fra Bangkok. Her kan man både gå tur i jungelen og kjøre på safari nesten som i Afrika (ikke like bra).  Med litt flaks får man se flokker av ville elefanter, men gibboner (en gruppe aper), hjorter, slanger og mange andre dyr er man mer eller mindre garantert å få øye på.  Et høydepunkt er å se tusenvis av flaggermus fly i formasjon ut av hulene sine på kvelden.

Gibboner i Khao Yai Nasjonalpark

Khao Sok Nasjonalpark i Sør-Thailand er også svært tilgjengelig.  Den ligger ikke så langt fra Phuket og har også eldgammel regnskog med et rikt dyreliv inkludert blant annet elefant, tiger, tapir og mye annet. I praksis skal man ha ekstrem flaks for å se noen av disse dyrene, men parken kan uansett gi en ekte jungelopplevelse.

Gamle templer og ruinbyer
Thailand har en svært rik historie hvor mange store riker har dominert området for senere å forsvinne. Det finnes naturlig nok arkeologiske minner etter disse spredd rundt i hele landet. Et eksempel er det mektige Khmer-riket som en gang strakte seg fra Kambodsja og langt inn i dagens Thailand. De mest imponerende Khmer-ruinene er Angkor Wat, som ligger over grensen til Kambodsja, men også i Thailand finnes det mange ruiner og templer i Khmer stil. I provinsen Isan ligger blant annet Phimai og Phanom Rung ikke så langt fra byen Nakhon Ratchasima.

Ayutthaya (foto av Hdamm / Wikimedia Commons)

Noen av de mest kjente ruinene ligger i Ayutthaya, den gamle hovedstaden rett nord for Bangkok.  På  1700-tallet skal det ha vært en av verdens største byer med rundt 1 million innbyggere. Dessverre invaderte Burma i 1767 og ødela det meste, så ruinene er generelt ikke i så veldig god stand, men uansett er det mye spennende å se. Litt lenger nord ligger Sukhothai, en annen gammel hovedstad, med et stort ruinområde spredd utover flere soner. Ruinene her er i betydelig bedre stand enn i Ayutthaya.

Sukhothai

Sukhothai

Dersom man nøyer seg med litt nedskalerte versjoner, trenger man snaut å forlate Bangkok for å se alt som Thailand har å tilby av kulturminner. Det holder å besøke Muang Boran parken litt utenfor Bangkok, hvor man ikke bare har kopier av alt som finnes, men også har rekonstruert en del som har blitt ødelagt. Jeg anbefaler denne parken høyt, ikke bare er den imponerende, men den har så få besøkende at man nesten har følelsen av å ha hele parken for seg selv.

Kongepalasset i Muang Boran

Øyer og strender
Strendene er nok det Thailand er aller mest kjent for og mange kommer først og fremst for å oppleve disse. Ikke så rart, for landet har en del strender i verdensklasse. Mange turister har en drøm om å oppdage “sin egen strand”, et tilnærmet urørt paradis hvor man kan være helt alene. Dette er faktisk ikke helt umulig, men når alt kommer til alt så er dette kanskje ikke så attraktivt allikevel. De færreste turister ønsker egentlig å overnatte utendørs og ha med seg sin egen proviant for å tilberede maten selv. I praksis foretrekker de fleste å ha et komfortabelt sted å overnatte og et utvalg av restauranter å velge mellom.

Utsikt over Ko Phi Phi (foto av Amitparikh / Wikimedia Commons)

Når et sted blir “oppdaget” går utviklingen som regel svært fort i Thailand og på et par år kan området endre karakter fullstendig. De beste strendene i Thailand er derfor allerede godt utbygget for å ta i mot turister, med de fordeler og ulemper dette medfører.  Fordelene er åpenbart at turistene får langt flere tilbud å velge mellom. Strandkanten blir gjerne full av restauranter og barer som ligger tett i tett og plutselig finnes det hundrevis av operatører som tilbyr forskjellige aktiviteter som snorkling, dykking, båtturer, paragliding, vannscooter og lignende. Samtidig fører tilstrømningen av turister ofte til både forurensning og forsøpling, for Thailand er ikke spesielt flinke til å ta vare på naturen (dog bedre enn for eksempel Kambodsja). Strender som er tettpakket med folk er heller kanskje ikke det man egentlig var ute etter, og selgerne der er ofte slitsomme og masete. På mindre kjente steder er kanskje strendene i utgangspunktet dårligere, men kan oppleves som betydelig finere siden søppelmengden er begrenset og man ikke trenger å dele stranden med tusenvis av andre.

De fleste strendene og øyene finnes i Sør-Thailand (samt noen langs kysten bortover mot Kambodsja). Her er Thailand nokså smalt og øyene ligger på både den østlige og vestlige siden. Selv om avstandene er korte så er det litt forskjell på når regntiden inntreffer i øst og vest. Normalt er ikke regntiden noe stort problem, men det kan uansett være fornuftig å ta hensyn til denne faktoren.

Den såkalte James Bond øya som figurerer i filmen “Mannen med den gyldne pistol” (foto av Yolda Olmak / Wikimedia Commons)

Utenfor vestkysten ligger Phuket som er Thailands største øy og også den mest populære og utbyggede. Det finnes en rekke forskjellige strender med litt forskjellig karakter. Veldig mange charterturister finner veien hit, så turismen er gjerne lagt opp for disse og man har alle mulige tilbud uansett hvor man er. Den mest kjente stranden er Patong, men Karon og Kata og har også fått små byer bygget opp rundt seg.

Mellom Phuket og fastlandet ligger Ko Phi Phi.  Den var lenge kjent som en paradisøy uten noen særlig turisme, men dette har endret seg dramatisk på 2000-tallet (særlig etter at filmen The Beach ble spilt inn her skjøt interessen i været). Nå er den ganske godt utbygget, og selv om nesten alt ble ødelagt i Tsunamien i 2004 så er det bygget opp igjen.

Ko Lipe (foto av Tuya70 / Wikimedia Commons)

Ko Lanta ligger øst for Ko Phi Phi rett utenfor kysten av fastlandet, i Krabi provinsen. Også her har interessen skutt i været ganske nylig og det er nå ganske utbygget, dog ikke så mye som på Phuket. Ko Lipe ligger nesten nede ved Malaysia. Det er en liten øy hvor utbyggingen ennå ikke har kommet voldsomt i gang. Snorkling og dykking skal være meget bra her.

På østsiden er Ko Samui den mest populære og utbyggede øya. Den er Thailands nest største øy så det finnes mange strender å velge mellom. Her har det vært tilrettelagt for turisme i lang tid og det har vokst opp byer rundt de mest populære strendene. Chaweng er den mest utviklede men det finnes også andre strender som er litt roligere.

Ko Phangan ligger utenfor Ko Samui og er spesielt kjent for sine fullmånefester og er populær blant backpackere. Ko Tao ligger utenfor Ko Phangan igjen og er foreløpig ikke så utviklet for turisme. Den er spesielt kjent for gode muligheter for dykking og snorkling.

Backpackere får seg en autentisk opplevelse under fullmånefesten på Ko Phangan (foto av Roslyn / Flickr)

Forskjellige typer turisme
Thailand har altså noe for enhver smak og det er mange forskjellige grupper turister som finner veien til Thailand. Landet er meget populært blant backpackere som gjerne søker det “autentiske” og ønsker å oppleve “det ekte Thailand”. Mange finner dette ved å feste sammen med andre vestlige i såkalte “backpackerghettoer”, områder hvor man snaut ser en eneste thai. Slike steder finnes flere steder i Thailand, men særlig kjent er området rundt Khao San Road i Bangkok og Haad Rin Beach på øyen Ko Phangan. Sistnevnte er åsted for såkalte fullmånefester som er gigantiske fyllefester for vestlige turister.

Khao San Road i Bangkok – Backpackernes paradis

Sexturister har et dårlig rykte men det er vel neppe noen andre turister som bidrar med mer penger til lokalbefolkningen. I Thailand gir sexturisme viktige inntekter som i stor grad ender opp i den fattige Isanprovinsen i Nordøst-Thailand. Muligheter for sexturisme finnes i hele Thailand men særlig Pattaya og til dels Bangkok er tilrettelagt for dette. I de aktuelle områdene ligger barene tett i tett, bemannet av en stor mengde kvinner, menn eller ladyboys, avhengig av barens profil.

Nana Entertainment Plaza – et av Bangkoks “Red light districs” (foto av dentarg / Flickr)

Selv om man ikke deltar aktivt selv kan det være en interessant opplevelse å besøke et av Thailands “red light districts”, særlig når man er vant til et så puritansk og bakstreversk land som Norge. Men alle fordommer bør legges igjen hjemme sammen med eventuelle vrangforestillinger om tvangsprostitusjon og menneskehandel. Alle i barene jobber helt frivillig og kan slutte når som helst. De fleste kommer fra den fattige Isanprovinsen og fristes av å kunne tjene mer på et par timer i Pattaya enn på en ukes hardt arbeid på risåkeren hjemme. Mytene om tvang, som dukker opp i media med jevne mellomrom, er gjerne konstruert av alarmistiske organisasjoner med en skjult ondsinnet agenda (typisk ønske om å nekte mennesker å ta egne avgjørelser og å bestemme over egen kropp eller generell motstand mot relasjoner mellom folk av forskjellig rase eller alder).

Reiserute
La meg nå skissere en potensiell reiserute for turister med varierte interesser og som dermed ønsker å få med seg et utvalg av Thailands attraksjoner. Ruten er mest ment som inspirasjon og mange andre mulige reiseruter kan selvsagt tenkes. De fleste ankommer Bangkok med fly så det er naturlig å tilbringe et par dager der i begynnelsen av turen. Som allerede nevnt er det mye å gjøre i Thailands hovedstad. Når man har fått nok av Bangkok kan man ta tog eller buss den korte veien nordover til Ayutthaya og ruinene der. (Byen ligger dessuten såpass nærme Bangkok at den også er fullt mulig å besøke på en dagstur). Etter Ayutthaya er det bare et kort stykke nordøstover til Khao Yai Nasjonalpark hvor man kan tilbringe et par dager. (Også denne parken er mulig å besøke på dagstur fra Bangkok, men det vil jeg ikke anbefale unntatt hvis man har veldig knapt med tid.)

Grønne mambaer finnes det nok av i Thailands jungel

Etter Khao Yai har man mange muligheter. Nordøst-Thailand (Isan), hvor man nå befinner seg er det fattigste området i Thailand hvor folk stort sett livnærer seg ved risdyrking. Få turister finner veien hit, men enkelte severdigheter finnes, blant annet ruinbyene Phimai og Phanom Rung som ligger i nærheten av Khao Yai. En annen attraksjon er Skulturparken i Nong Khai som spesielt er naturlig å få med seg dersom man er på vei til Laos. Hvis man ønsker å holde seg i Thailand så blir imidlertid dette en omvei og da er det mer naturlig å reise nordvestover til ruinparken i Sukhothai.

Chiang Mai bør definitivt være med på ruten og er et naturlig neste stopp etter Sukhothai. Her kan man fort bruke flere dager og gjerne en uke hvis man er ute etter naturopplevelser. Hele Nord-Thailand er et naturskjønt område med muligheter for turgåing, sykling, mountain biking og mye annet. Etter å ha opplevd Chiang Mai og Nord-Thailand har man igjen flere muligheter. Man kan reise videre nordover opp til grensen til Chiang Rai, nær grensene Laos og Myanmar. Derfra er det mulig å ta båt til Luang Prabang i Laos, for deretter å reise sørover gjennom Vang Vieng og Vientiane tilbake til Isan i Thailand (og mange andre mulige reiseruter selvsagt).

Typisk landsby i fjellene utenfor Chiang Mai (foto av Mackenzie / Flickr)

Hvis vi kun fokuserer på Thailand så vil mange føle at etter så mye kultur er det på tide og komme seg sørover og slappe av på en strand. For å slippe en lang og kjedelig buss/togtur tilbake samme vei, kan man fly fra Chiang Mai rett til Phuket i Sør-Thailand med billigflyselskapet AirAsia. Selv om man ikke vil bo på Phuket er det derfra enkelt å komme seg rundt til alle av Thailands strender og øyer.

Praktisk informasjon
Hele Thailand er stort sett varmt bestandig og kan besøkes når som helst hele året. Den aller mest behagelige perioden er desember-februar når luftfuktigheten er litt mindre plagsom og temperaturene marginalt lavere.  Men, dette er også høysesongen for turisme med de ulemper det medfører. En bra tid å besøke Thailand er faktisk den norske sommerferien. Da er det regntid i Thailand og lavsesong for turisme. Regntid betyr imidlertid ikke at det regner hele tiden. Typisk kommer det et kortvarig kraftig regnvær på ettermiddagen, mens det noen dager ikke regner i det hele tatt. Fordelen er at alle hoteller har masse ledig kapasitet og det kan være betydelig billigere enn i høysesongen.

Under regntiden får man som regel svært kraftige men kortvarige regnbyger på ettermiddagen

Nordmenn trenger ikke visum til Thailand. Ved ankomst med fly får man opphold i 30 dager, men en forutsetning er at man har en flybillett ut av Thailand. Denne idiotiske regelen kan være en hodepine dersom man har tenkt å forlate landet med buss eller tog. Immigrasjonsmyndighetene i Thailand undersøker aldri om man faktisk har flybillett ut, men flyselskapet kan tenkes å gjøre det.

Infrastrukturen i Thailand er relativt god noe som gjør det veldig enkelt å bevege seg rundt i landet. Spesielt har de et godt utbygget nettverk av langdistansebusser av grei standard og med hyppige avganger. På stasjonene står det som regel rutetabeller på engelsk slik at det er enkelt å orientere seg og kjøpe billett. For backpackere finnes det egne busser som bare benyttes av vestlige. Disse går ikke fra de vanlige bussterminalene men mellom stedene hvor backpackerne hovedsaklig oppholder seg. Thailand har også enkelte toglinjer men disse dekker ikke hele landet og togene er generelt ganske langsomme. Nattogene har imidlertid bra standard med komfortable senger dersom man har god tid, ellers anbefales buss.

AirAsia er billig og bra, også innenriks i Thailand (foto av Andres Ramirez / Wikimedia Commons)

I de siste årene er plutselig fly blitt et meget godt alternativ for å komme seg rundt. Billigflyselskapet AirAsia har flere innenriksruter i Thailand, som regel til en svært billig penge. Særlig hvis man skal reise fra nord til sør kan man spare mye tid ved å ta fly, og ofte er det ikke noe vesentlig dyrere enn buss eller tog. I tillegg til AirAsia kan de tradisjonelle flyselskapene av og til være konkurransedyktige.

Overnatting er generelt billig i Thailand. Vanligvis kan man få ganske bra standard for rundt 1000 Bath (litt dyrere i Bangkok) og akseptable rom for 3-400 Bath.  Men, dette varierer selvsagt fra sted til sted. I Bangkok og på typiske turiststeder er prisene høyere.  For 2000 Bath får man som regel skikkelig luksus uansett hvor man er i landet. Sjekk hotellpriser hos Agoda eller lignende nettsteder.
Oppdatering januar 2016: Den norske kronen har falt betydelig i verdi siden denne artikkelen ble skrevet. Thailand er dermed blitt noe dyrere og for priser som er oppgitt i norske kroner må man nok legge til 30-40% for å få et riktig bilde.

Selv om man ikke har vært i Thailand, så kjenner mange til thailandsk mat fra restauranter i utlandet. Maten er definitivt god, men spør du meg så har den et stykke igjen opp til kinesisk nivå, men her er meningene sikkert delte. Uansett så er det mye godt å spise og mat finnes i alle prisklasser. Alt fra enkle boder på gaten hvor man kan man spise seg mett for bare noen få kroner og til luksusrestauranter som er ganske dyre. Mytene sier at den beste og mest autentiske maten får man av gateselgerene. Disse kan absolutt servere god mat, men jammen serverer de mye smakløst, tamt og kjedelig også. Som regel er det ikke lett å vite på forhånd hvor man får den beste maten, så man må enten prøve seg frem eller gjøre forstudier med Tripadvisor eller lignende.

Pad Thai – Thailands nokså oppskrytte nasjonalrett

I Bangkok og steder hvor turister oppholder seg er naturligvis variasjonen størst og man kan få alle slags typer mat, ikke bare thai. Utenfor turistområdene er det lite annet en thaimat å få tak i. Det finnes en del regionale forskjeller i maten men dersom man holder seg til turistrestauranter kommer man ikke til å merke så mye til dette. Restauranter beregnet på turister er naturlig nok vesentlig dyrere enn de beregnet på lokalbefolkningen, men spesielt dyrt er det sjelden. Man får et godt måltid mat med drikke for under 100 kroner på en turistrestaurant også.

Thai massasje er verdensberømt og det finnes enormt mange som tilbyr dette overalt i Thailand. Typisk pris er 30-40 kroner for en times tid.  Det er billigst på “gaten” og dyrere på finere hoteller. Gjerne kan man velge fra en meny, alt fra kroppsmassasje, fotmassasje, med/uten olje etc. Enkelte har også et stort utvalg av ekstratjenester som ikke står på menyen. Dette opplyses det om etter hvert som massasjen skrider frem. Det er veldig stor variasjon i kvaliteten på massasjene og det er vanskelig å bedømme utøverens kompetanse på forhånd, men med de lave prisene så har man ikke så mye å tape.

Thai massasje

Thai Massasje (foto av Pai Spa / Wikimedia Commons)

Med så mange turister som besøker landet, skulle man kanskje forventet at thaiene var bedre i engelsk enn de faktisk er. På steder hvor turister har behov for å kommunisere går det allikevel som regel greit. Thaiene er ellers et merkelig folkeslag med en kultur som er vanskelig for vestlige å få tak på. De er en slags blanding av svært liberale og svært konservative, hvor det å forsørge familien og “bevare ansikt” er det aller viktigste i livet. Dersom man tror at man har forstått hvordan thaiene tenker, har man sannsynligvis ikke forstått noenting som helst. Men, dette trenger ikke bekymre vanlige turister. På overflaten fremstår de fleste thaiene som svært vennlige og lever opp til klisjeen om “smilets land”.

Som man skjønner av de politiske urolighetene de siste årene, er Thailand et svært splittet land. Kongen av Thailand er imidlertid en samlende faktor som nyter stor respekt i alle samfunnsgrupper. Imidlertid er kongen nå 85 år gammel og ikke ved god helse, mens den aktuelle tronarvingen har gjort så mye rart at han ikke er spesielt populær eller respektert. Det er mange gode grunner til å bekymre seg for hva som kan skje med Thailand etter at kongen dør. (Se oppdatering nederst i artikkelen).

Et av mange monumenter for Thailands konge

Hvis man vil oppleve et interessant kulturelt fenomen, så bør man møte opp på en travel togstasjon, bussterminal, eller metrostasjon klokken 0800 eller 1800. Da spilles nasjonalsangen over høytaleranlegget og alle thaier blir umiddelbart stående helt stille for å vise respekt for sangen. Noe lignende skjer foran alle kinoforestillinger, hvor kongesangen spilles og alle må reise seg og vise respekt for kongen. Det kan være en god ide å gjøre det samme som thaiene i disse tilfellene, for man kan teoretisk sett kastes i fengsel for å ikke respektere kongen eller nasjonalsangen.

Det har aldri vært enklere å komme seg fra Norge til Thailand. Både Thai Airways og Norwegian har direkteruter, og i tillegg finnes selvfølgelig mange andre aktuelle indirekte ruter. Dette sørger for god konkurranse og som regel er det mulig å få flybilletter til under 6000 kr. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene.

Oppdatering februar 2015: Militæret gjorde statskupp i mai 2014 og tok over makten i Thailand. Militærkupp er ganske vanlig i Thailand og som regel pleier militæret å gi fra seg makten etter hvert. Ingenting tyder imidlertid på at de denne gangen har planer om å tre til side med det første. Det er vanskelig for utenforstående å skjønne mye av de politiske skillelinjene i Thailand, men konflikten står (litt forenklet) mellom “gulskjortene” (Bangkok-eliten) og “rødskjortene” (landsbygden) om hvem som skal plyndre statskassen. Rødskjortene er flest og vinner alle valg, så gulskjortene pleier å få hjelp av militæret som sympatiserer med dem.

For turister spiller det imidlertid liten rolle om Thailand er demokrati eller diktatur. Det skal mye til at man merker noen særlig forskjell. På overflaten er alt helt normalt. Militæret har for eksempel styrket (de skrullete) lovene mot majestetsfornærmelse slik at det nå er forbudt å fornærme en hvilken som helst konge, levende eller død, reell eller fiktiv, mens det før bare var den nåværende kongen som man måtte være forsiktig med å uttale seg om. Man skjønner at Thailand er fullstendig dysfunksjonelt, men det skal uansett mye til at turister berøres av ting som dette. Lovverket er først og fremst ment å brukes til å rydde politiske motstandere av veien og ikke for å plage turister.

Oppdatering august 2016: Militæret har laget en ny grunnlov som ble lagt ut for folkeavstemning. I følge forslaget skulle militæret beholde makten. Militæret advarte på forhånd om at de uansett ville beholde makten dersom forslaget ble nedstemt. Militæret kjørte en massiv propagandakampanje for å få folk til å stemme ja til grunnlovsforslaget og det var forbudt å argumentere for å stemme nei. For at alt skulle gå riktig for seg, så talte dessuten militæret selv opp stemmene uten uavhengige observatører. Resultatet ble 61% flertall for den nye grunnloven, så militæret beholder makten.

Oppdatering oktober 2016: Thailands populære konge døde 13. oktober 2016. Militæret har erklært en sørgeperiode på ett år. For turister får dette liten praktisk betydning på kort sikt. Livet har allerede vendt tilbake til det normale over det meste av landet. På lang sikt er det derimot svært usikkert hvordan det kommer til å gå med Thailand nå som det viktigste samlende symbolet er borte. Mye kan skje og de fleste scenarier er ikke rosenrøde.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *