Sihanoukville, Kambodsja

Kambodsja har slitt med mange problemer gjennom sin nylige historie, men ser nå heldigvis ut til å være på rett vei. Derfor er det først i de senere årene at det har kommet noen betydelig turisme til landet. Den helt klart største turistattraksjonen i Kambodsja er Angkor Wat og de andre Khmer-templene i nærheten av byen Siem Reap. Hovedstaden Phnom Penh tiltrekker seg også en del turister.


Sokha Beach – Den beste stranden i Sihanoukville

Det tredje turiststedet i Kambodsja er Sihanoukville på kysten. Her er det ikke kultur eller historie som tiltrekker seg folk, men derimot strendene. Sihanoukville har Kambodsjas beste strender og mange ser byen som et godt og billigere alternativ til strendene i Thailand. Det er da også mye bra å si om Sihanoukville, og dersom de tar tak i hovedproblemet, som jeg skal komme tilbake til, kan stedet ha en lys fremtid.


Serendipity Beach – den mest populære stranden

Sihanoukville er oppkalt etter den tidligere kongen Norodom Sihanouk og vokste opp rundt havnen som ble bygget ut på 1950-tallet. Det er altså en relativt ny by så det er ingen spesielt spennende historie tilknyttet stedet. Kulturseverdighetene er da også av relativt moderat interesse selv om byen naturligvis har et par buddhistiske templer. Det spiller da også mindre rolle for de fleste turistene kommer hovedsakelig for å bade, sole seg og slappe av.


Behov for asfalt i hovedgaten ned til Serendipity Beach

Byen strekker seg over et relativt stort område og det finnes masse forskjellige strender. De fleste er offentlige, men noen er private og tilknyttet et hotell. Den klart beste stranden er Sokha Beach som tilhører luksushotellet Sokha Beach Resort. Man trenger imidlertid ikke bo på hotellet for å benytte stranden. For 5 US$ kan man være på stranden hele dagen. Blant de offentlige strendene er Serendipity Beach den klart mest populære. Ved strandpromenaden her ligger restaurantene og barene tett i tett. Det samme gjelder den tilstøtende Occheutal Beach. Et mye roligere alternativ er Otres Beach, litt utenfor byen. Her kan man virkelig oppleve fred og ro, spesielt i lavsesongen er det knapt turister her.


Ikke så mye kultur i Sihanoukville, men et par buddhistiske templer har de selvsagt

Den største fordelen med Sihanoukville er prisnivået som er betydelig lavere enn i for eksempel Thailand. Kambodsja bruker amerikanske dollar som valuta (bortsett fra for småbeløp hvor man anvender den lokale valutaen kambodsjansk riel). Hvis man ikke stiller store krav til standard, kan man overnatte for 2-4 US$.  For 10-15$ får man rom med en akseptabel standard, for 20-30$ et meget fint rom, mens for 35-40$ kan man få en større luksuriøs leilighet. Jeg har gode erfaringer med Coolabah Hotel som har fine rom og veldig hjelpsomt personale. Men valgmulighetene er enorme, så sjekk hotellpriser hos Agoda eller lignende nettsteder. Maten er også billig, kambodsjanske hovedretter koster typisk 3-5$ og 1 halvliter øl rundt 0.50$.


Victory Beach er også ganske fin

Sihanoukville har imidlertid et enormt problem med forsøpling.  Byen har åpenbart ingen fungerende avfallshåndtering og folk slenger fra seg søppel overalt. Det har ulempen at enkelte strender minner mer om søppelfyllinger enn paradisstrender, noe som vil virke frastøtende på turister i lengden. Søppel er ikke noe ukjent fenomen på strender i andre land heller, men Kambodsja er utvilsomt blant verstingene. Dette er et problem de rett og slett blir nødt til å ta tak i før eller siden. (Merk at søppel ikke er noe problem på de private strendene.)


Kbal Chhay fossefallene

Dersom man blir lei av å bade og sole seg, har man flere alternative aktiviteter. Det er mulig å ta dykkersertifikat eller bare låne snorkleutstyr (ikke forvent å se allverden). Man kan leie båt og reise rundt til noen av øyene utenfor kysten. Sihanoukville har mange reisebyråer som tilbyr dagsturer. Den mest populære turen er til Bamboo Island (Koh Russei) med innlagt snorkling. Det koster typisk 15$ for en slik dagstur inkludert frokost og lunsj. På nettet kan man finne fortellinger om Bamboo Island som en paradisisk øy, nesten uberørt av mennesker. Folkene som har skrevet dette må enten være blinde eller gale, for strendene på øya er den reneste søppelfylling. Det skyldes i stor grad at etter lunsj på øya, så slenger turoperatørene fra seg all søpla på stranda før de reiser tilbake til Sihanoukville.


Krokodiller i Snake House

Kbal Chhay Waterfalls er en foss ikke så langt fra Sihanoukville. Sammenlignet med Niagara Falls er den ikke så imponerende, men en tur hit kan være en fin avveksling fra strandlivet. En hvilken som helst tuk-tuk kan kjøre dit og tilbake (ca 10$). Ream National Park med jungelturer og rikt dyreliv er også en populær dagstur. Den russiskeide restauranten Snake House har en tilhørende park med slanger, krokodiller og andre slags dyr (gratis hvis man spiser der, ellers 3$).


Bamboo Island – potensielt en paradisøy

Hvis man planlegger å reise videre med buss fra Kambodsja til Vietnam, så er Sihanoukville den beste plassen i Kambodsja for å skaffe seg visum (som man er nødt til å ha på forhånd hvis man ikke ankommer Vietnam med fly). Det vietnamesiske konsulatet i Sihanoukville må være blant verdens mest effektive og utsteder visum til Vietnam på få minutter. Det går langt raskere å få visum i Sihanoukville enn i Phnom Penh.


Bamboo Island – Sikkert ingen som bryr seg om litt søppel…

Sihanoukville er faktisk relativt stor i utstrekning og er ikke noe spesielt praktisk sted for å spasere rundt. Det finnes ikke taxier i byen, men derimot en overflod av tuk-tuker som kan kjøre folk rundt for en relativt billig penge. Man må imidlertid forhandle om prisen først. En tur fra sentrum til Otres Beach, hvor sjåføren venter på deg mens du er på stranden, vil koste rundt 5$. Tuk-tukene er greie for å komme hvor som helst i området, men det er så mange av dem at de kan føles ganske masete dersom man ikke har behov for tjenestene deres.


Solnedgang på Otres Beach

For å komme til Kambodsja fra Norge er det sannsynligvis billigst å fly enten til Bangkok eller Kuala Lumpur og ta AirAsia videre til Phnom Penh. Men, sjekk på Momondo om det skulle være noen billige “direkte” billetter med de vanlige flyselskapene. Fra Phnom Penh eller Siem Reap kan man ta buss til Sihanoukville. Det tar ca. 4-5 timer fra Phnom Penh (ca. 7$) og det finnes flere forskjellige selskaper. Mekong Express har et godt rykte og er også det selskapet jeg har best erfaringer med.

Print Friendly, PDF & Email

4 kommentarer for “Sihanoukville, Kambodsja

 1. Trond Wilhelm Stensgård
  9. mars, 2017 at 12:46

  Interesant. Høres ut som Jomtien Beach i Thailand da jeg begynte å reise dit på midten av 90 tallet! 🙂

 2. Sten Kenneth
  25. januar, 2018 at 14:41

  Hei..
  Jeg kommer til Thailand på vanlig 30 dages visum, er det noe problem for meg å reis Kambodsja en uke og tilbake til Thailand ?

 3. 25. januar, 2018 at 15:39

  Hei,

  Nei, det er ikke noe problem i det hele tatt. Jeg har gjort lignende turer mange ganger selv. Når du ankommer Thailand med fly får du automatisk 30 dagers opphold uten visum. Hvis du ankommer over land så får du 15 dagers opphold. Hvis du forlater Thailand og kommer tilbake senere, så får du 30 dagers (evt 15 dagers) opphold på nytt.

 4. Sten Kenneth
  25. januar, 2018 at 18:54

  Hei

  Takker for svare Jan Arild 🙂 jeg får ta meg en tur Sihanoukville i slutten av Thailands turen min.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *