Vulkaner i Indonesia

En vulkan er en åpning eller sprekk i jordas overflate hvor det kan komme ut smeltet stein, gass og aske fra jordas indre. Vulkanutbrudd kan være ekstremt dødelige og kan ødelegge hele lokalsamfunn samt faktisk ha global innvirkning på klimaet. Dersom man unngår å komme under utbrudd, er imidlertid en aktiv vulkan et spennende og imponerende syn.


Soloppgang fra Gunung Penanjakan med utsikt over Gunung Bromo (rykende)

For å oppleve en ekte vulkan, er det mange steder man kan reise, men få steder er bedre enn Indonesia. Landet ligger nemlig mellom flere tektoniske plater, noe som betyr at området er svært utsatt for vulkanutbrudd. Faktisk er Indonesia det landet i verden med flest aktive vulkaner og mange av de farligste utbruddene noensinne har skjedd her. Det finnes en haug med vulkaner man kan besøke, men i denne artikkelen skal jeg se litt nærmere på to av de mest spektakulære.

Indonesia består av hele 17508 øyer, hvorav ca. 6000 er bebodd. Over halvparten av befolkningen på ca. 237 millioner bor imidlertid på øyen Java. Til tross for at Java er meget tett befolket finnes det flotte naturområder her, blant annet de to vulkanene Gunung Bromo og Kawah Ijen. Begge disse vulkanene ligger nokså langt øst på Java.


På vei opp til kraterkanten på Bromo

Gunung Bromo ligger i Bromo-Tengger-Semeru nasjonalparken, et unikt geologisk område.  For over en million år siden stod fjellet Tengger her med en høyde på rundt 4000 meter.  Så fikk supervulkanen under overflaten et gigantisk utbrudd, enorme magmamasser ble slynget ut, noe som førte til at fjellet over kollapset og dannet Tengger kalderaen, med en diameter på rundt 16 kilometer. (En kaldera forveksles ofte med et krater, som er åpningen hvor gasser og vulkansk materiale slynges ut fra en vulkan.) Inne i denne gigantiske sletten har det senere vokst opp fem vulkaner og Bromo er den mest kjente av dem. Vi har altså mange mindre vulkaner inne i en gammel supervulkan!


Innsiden av Bromo sett fra kraterkanten

Det er mange mulige aktiviteter og gåturer her, men det desidert mest populære er å se soloppgangen over det vulkanske landskapet og klatre opp på kraterkanten til Gunung Bromo. De fleste turister overnatter i landsbyen Cemoro Lawang som ligger på kanten av Tengger kalderaen, med tilsvarende fantastisk utsikt.

For å komme til Bromo fra Cemoro Lawang går man først ned til bunnen av kalderaen og krysser deretter den ørkenlignende sletten, før man til slutt klatrer opp trappen til kraterkanten til Bromo. Dette tar i overkant av en time og veien er enkel å finne, bortsett fra i stummende mørke (når de fleste går) hvor det kan være vanskelig å orientere seg. På disse kanter er soloppgangen rundt 0530, så man bør komme seg av gårde senest rundt 0415 for å være sikker på å rekke frem.


Utsikt over Tengger kalderaen fra kraterkanten på Bromo

Et enda mer populært alternativ er å se soloppgangen fra utsiktspunktet på Gunung Penanjakan (2700 m.o.h.). Det er mulig å spasere opp hit fra Cemoro Lawang på ca. 2-3 timer, men igjen kan det være vanskelig å orientere seg og finne veien i mørket. De aller fleste turister tar en jeep opp til utsiktspunktet. Man reiser da fra Cemoro Lawang rundt 0430.  Oppe på toppen vil man fort oppdage at man er langt fra den eneste turisten som ønsker å oppleve soloppgangen der, men synet er spektakulært uansett selv om man kan føle seg som sild i tønne. Midt på dagen kan man imidlertid være nesten alene der oppe, men ulempen er at det ofte kommer inn skyer og ødelegger utsikten på den tiden. (Hvis man vil besøke en vulkan uten særlig mange turister, prøv Gunung Sibayak nær byen Berastagi på Sumatra).


Stien opp til Kawah Ijen

Etter soloppgangen kjører man med jeepen ned i den ørkenlignende kalderaen og klatrer opp til kraterkanten på Bromo. For mange kan utsikten ned i selve krateret bli et lite antiklimaks.  Det er i grunnen det totale landskapet i området som er spektakulært og ikke selve Bromo krateret.  Det er mulig å spasere på kraterkanten rundt hele Bromo, men man bør være forsiktig for stien er ikke den beste.


Den turkise innsjøen i Kawah Ijen

Mens Gunung Bromo kan være overfylt med turister er Kawah Ijen, av en eller annen grunn, ikke så veldig mye besøkt. Dette gjør at man virkelig kan nyte det flotte landskapet i fred og ro.

Kawah Ijen ligger i naturreservatet Ijen-Merapi-Maelang.  Den er en av flere vulkaner i Ijen kalderaen som har en diameter på ca. 20 km og er den største kalderaen på Java. Ijen kalderaen er imidlertid ikke like synlig som Tengger kalderaen og er for det meste dekket av kaffeplantasjer. Den høyeste vulkanen i området er Gunung Merapi (2800 m.o.h), men den største attraksjonen er altså Kawah Ijen med sin turkisfargede innsjø, etter min mening det mest spektakulære landskapet på Java.


Kawah Ijen

Ved Kawah Ijen finnes det ingen jeep transport opp til krateret, så de siste tre kilometerne må man gå på en sti. Som vanlig er det mest populært å se vulkanen tidlig på dagen.  De fleste overnatter derfor enten i Sempol eller Pos Paltuding, i nærheten av begynnelsen på stien for å slippe å stå opp altfor tidlig. Veien opp til krateret er relativt bratt, men er man i normalt god form klarer man det på en times tid uten altfor mye problemer.


Kawah Ijen

Etter å ha nådd toppen, vil man oppdage at vulkanen er aktiv og det kan være nødvendig å dekke munnen med et tøystykke for å unngå å puste inn for mye giftige gasser. Når man har nådd kraterkanten er det essensielt to ting man kan gjøre. De fleste velger å følge en sti ned i krateret der hvor røyken kommer fra, hvor man kan se arbeidere utvinne svovel for å bære med seg ned til Pos Paltuding. Arbeiderne bærer rundt 60-90 kilo svovel og gjør turen to ganger om dagen, noe som gir en dagslønn på rundt 50 000 Rp (30 NOK). Dersom man går ned i krateret bør man være svært forsiktig og definitvt dekke til munnen. Ulempen med dette alternativet er at på grunn av all røyken er det ikke mye man ser.


Vær glad det ikke er deg

En annen mulighet er å følge kraterkanten for å se krateret og innsjøen fra flere vinkler. Siden nesten ingen gjør dette, kan man på denne måten få følelsen av å ha hele området for seg selv. Ved soloppgang kan man se hvordan stadig større deler av den turkise innsjøen blir opplyst, noe som gir et spektakulært fargespill. Det er mulig å gå omtrent halvveis rundt krateret før stien forsvinner slik at man ikke kan fortsette.

Det er relativt enkelt å besøke både Gunung Bromo og Kawah Ijen. Fra Bali finnes det masse reisebyråer som selger relativt billige turer dit og det samme gjelder fra Yogyakarta og andre byer på Java. Regn med å betale rundt 600 000 Rp (380 NOK) for en tre-dagers tur (inkludert all transport og overnatting med frokost, men ikke resten av måltidene). Man kan selvsagt ordne alt på egenhånd, men det blir sannsynligvis dyrere, spesielt hvis man blir nødt til å leie en jeep helt for seg selv. Dette gir imidlertid større fleksibilitet og er nok den beste løsningen dersom man ønsker å bli værende i området flere dager for å gå forskjellige turer.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *