Reisetips for Vietnam 2024

Vietnam har blitt en riktig populær turistdestinasjon og med sitt store spekter av severdigheter og attraksjoner så er det mange gode grunner til å besøke landet. I Vietnam finner man både kaotiske storbyer, varierte naturopplevelser, flotte strender, kultur- og historiske minner fra både fjern og nær fortid, god mat og gode shoppingmuligheter. I tillegg er turistinfrastrukturen meget godt utbygget slik at det er svært enkelt for vestlige turister å oppleve landet.

Trafikk i Hanoi

Hanoi by night (foto av DAMFrederich / Flickr)

Vietnam er et spesielt land på mange måter. På en del områder er de sterkt påvirket av Kina og den franske koloniperioden, men samtidig er det aller meste unikt vietnamesisk. Akkurat som i Kina styres landet av et autoritært kommunistparti som ikke lenger har noen spesiell ideologi, bortsett fra å holde seg ved makten. Etter å ha vunnet Vietnamkrigen og gjenforent landet i 1975, startet kommunistpartiet dessverre med kollektivisering av all jordbruk og industri. Dette ble selvsagt en total fiasko og førte til at flere millioner vietnamesere flyktet fra landet. Etter å ha delvis gått over til kapitalisme og åpnet for utenlandske investeringer, gikk det naturligvis mye bedre og landet har fått en enorm velstandsøkning. Ved inngangen til 2024 er ekstrem fattigdom nesten eliminert og stadig flere vietnamesere rykker opp i middelklassen.

Severdigheter og attraksjoner i Vietnam

Så, hva bør man se og gjøre i Vietnam? Det kommer selvsagt an på hva slags interesser man har. Det er fullt mulig å konsentrere ferien rundt et fåtall aktiviteter som bading, soling og avslapning, men her skal jeg se på høydepunktene for de som er interessert i å reise rundt og få med seg et bredt utvalg av de viktigste attraksjonene. På kartet nedenfor har jeg markert alle stedene som kommer til å nevnes i artikkelen.

Siden Vietnam er langt og smalt så gir reiseruten gir seg nesten selv. Enten reiser man fra sør til nord eller fra nord til sør. Dersom man har god tid og ønsker å se “hele” Vietnam, så reiser man enten fra sør til nord eller fra nord til sør. Dersom man har begrenset med tid (si to uker eller mindre), så er det imidlertid fornuftig å heller konsentrere seg om å utforske et mindre geografisk område. Typisk vil dette være Nord-Vietnam, Midt-Vietnam eller Sør-Vietnam. Generelt er det mest å oppleve i Nord-Vietnam.

Hanoi

Hovedstaden Hanoi i nord er et bra utgangspunkt for å utforske Vietnam og normalt bør man sette av flere dager her. Hanoi har en kaotisk men sjarmerende gamleby, interessante museer og ligger perfekt som base for å besøke andre severdigheter i Nord-Vietnam, enten på dagstur eller over flere dager.

Gamlebyen i Hanoi

Gamlebyen i Hanoi

Gamlebyen i Hanoi er full av butikker, gateselgere, hoteller, reisebyråer, templer, restauranter, tutende scootere og vietnamesere som sitter ute på fortauet på noen ukomfortable lave plastkrakker og spiser nuddelsuppe. På grunn av alt kaoset og støyen kan man vel knapt si at det er spesielt trivelig eller avslappende å spasere rundt der, men at det er en interessant opplevelse vil de fleste være enige om. Innsjøen Hoan Kiem ligger i gamlebyen og gir litt roligere omgivelser hvor man kan observere folkelivet.

Hanoi har en rekke museer av god kvalitet, blant annet innen historie og kunst. Mest spennende for turister er kanskje de museene som kommer inn på kommunismen og Vietnamkrigen, f.eks. Ho Chi Minh museet, Militærmuseet og Revolusjonsmuseet. Det kan være interessant å høre det vietnamesiske perspektivet på historien, men det er imidlertid mye propaganda som serveres så en god porsjon skepsis er nok nyttig. Kroppen til kommunistlederen Ho Chi Minh er dessuten blitt bevart og vises frem i Ho Chi Minh mausoleet. Et annet populært stopp for turister er Hoa Lo fengselet (populært kalt “Hanoi Hilton”), et gammelt fransk fengsel, hvor man under Vietnamkrigen oppbevarte krigsfanger og blant annet John McCain satt mange år i fangenskap.

Vestlige turister venter på toget i "Train street".

Vestlige turister venter på toget i “Train street”.

En ganske unik attraksjon i Hanoi er å se på toget kjøre forbi gjennom den såkalte “Train Street.” Ved første tanke kan det virke rart at et vanlig passasjertog er en severdighet, men det som gjør det spesielt, er at toget kjører gjennom en utrolig smal gate, med minimal avstand til husene på begge sider. Toget passerer bare noen få ganger daglig og resten av tiden er det et yrende folkeliv på togsporet. Etter at vestlige turister oppdaget “Train street”, og mange av disse satte livet på spill for å ta de beste bildene, har myndighetene blitt mye strengere på sikkerheten. Nå er det vakter som passer på at alle har kommet seg bort fra togsporet når toget kommer.

Hanoi er et dessuten et godt utgangspunkt for dagsturer (og lengre turer) til nærområdet. I gamlebyen ligger det tett i tett med reisebyråer som tilbyr relativt like opplegg. Det tilbys typisk dagsturer fra Hanoi til steder som Halong Bay, Ninh Binh, Perfume Pagoda og Mai Chau. Disse stedene beskrives nærmere under, og det er fullt mulig å besøke dem på dagstur, men jeg vil bare anbefale dette til turister som har svært dårlig tid. Husk at det blir svært lange dager hvor mye går vekk til kjøring. Trolig vil man få langt større utbytte av å heller tilbringe et par dager og utforske områdene i ro og mak.

Nord-Vietnam

Den aller mest populære attraksjonen i hele Vietnam er Halong Bay, ved kysten et par timers kjøring fra Hanoi. Dette er et område fullt av strender, laguner og huler og hvor tusenvis av kalksteinsøyer på spektakulært vis reiser seg opp fra havet. Cruise med tradisjonelle junker er den mest populære måten å oppleve Halong Bay på og det finnes hundrevis av selskaper som tilbyr dette med forskjellig profil og varighet (1-3 dager er mest vanlig). I tillegg til sightseeing fra båten inneholder turene typisk bading på strender og padling i kajakk.

Skip i Halong Bay

Halong Bay

De fleste besøker Halong Bay med turoperatør fra Hanoi og returnerer dit etterpå. Dersom man ikke har hastverk er det imidlertid et godt alternativ å heller ta bussen til Cat Ba, den største øya i området. Herfra kan man både reise på cruise i Halong Bay og naboen Lan Ha Bay, og i tillegg får man anledning til å oppleve Cat Ba. Øya har et nydelig landskap med noen veldig flotte strender. I tillegg til bading er det populært å leie sykkel eller scooter for å utforske øya på egen hånd, gå tur i nasjonalparken og besøke forskjellige huler.

Strand på Cat Ba

Strand på Cat Ba

Ninh Binh provinsen ligger i deltaet til Røde elven og har flott natur og også en del kulturelle severdigheter. Området Tam Coc kalles gjerne for “Halong Bay i rismarkene“ fordi landskapet minner om Halong Bay, bare at kalksteinsklippene ligger i rismarker istedenfor i havet. Her blir man typisk rodd rundt i båt gjennom rismarker og huler. Rett i nærheten ligger dessuten den gamle hovedstaden Hoa Lu hvor det finnes et par templer fra gammel tid. Nasjonalparken Cuc Phuong befinner seg også i dette området og har et variert plante- og dyreliv.

Tam Coc i Ninh Binh provinsen

Vakkert landskap i Tam Coc

Perfume Pagoda er egentlig en rekke templer som ligger i huler i Huong Tich fjellet. Det er strengt tatt ikke allverdens imponerende, men verd å ta med seg hvis man har tid, og man får dessuten en behagelig rotur gjennom et vakkert landskap på veien dit. Dagsturene til Ninh Binh provinsen går typisk også innom Perfume Pagoda.

Tempel ved Perfume Pagoda

Tempel ved Perfume Pagoda

Perfume Pagoda er egentlig en rekke templer som ligger i huler i Huong Tich fjellet. Det er strengt tatt ikke allverdens imponerende, men verd å ta med seg hvis man har tid, og man får dessuten en behagelig rotur gjennom et vakkert landskap på veien dit.

Risterrasser i Sapa

Risterrasser i Sapa

Vietnam har mange etniske minoriteter som særlig bor i fjellene nord i landet. I nærheten av byen Sapa finnes det en rekke landsbyer og samtidig er landskapet med risterrasser svært vakkert. Dette området har derfor utviklet seg til en stor turistattraksjon, både for fotturer i fjellet og for å besøke og lære mer om de forskjellige etniske gruppene. Her kan man både ta enkle turer langs rismarkene i nærheten av Sapa eller bestige Fansipan, Vietnams høyeste fjell. Alle reisebyråer og hoteller i Hanoi kan ordne tilpassede opplegg med transport og hotell, guidede turer i Sapa osv. I tillegg er det enkelt å reise til Sapa og ordne alt på egenhånd.

Mai Chau

Mai Chau

Mai Chau er et idyllisk landlig område ca 130 kilometer sørvest for Hanoi. Her finnes flott natur med høye skogkledde fjell og små landsbyer omgitt av rismarker. Sånn sett har Mai Chau en del fellestrekk med Sapa, men mangler de spektakulære risterrassene. Til gjengjeld er området langt mindre kommersialisert, til tross for å befinne seg mye nærmere Hanoi. Hovedaktiviten i Mai Chau er typisk å ta livet med ro uten å stresse for å besøke spesielle attraksjoner. De fleste turister leier sykkel eller scooter for å utforske området på egenhånd og observere dagliglivet på landsbygda. Dette er særlig fascinerende i oktober når risen høstes og store deler av befolkningen er ute og jobber på rismarkene. Mai Chau kan besøkes på guidet dagstur fra Hanoi, men jeg vil ikke anbefale dette. For det første er det tre timers kjøring hver vei og Mai Chau egner seg dessuten best for å oppleves på egenhånd.

Ha Giang er et fjellområde ved grensen til Kina som har noen av Vietnams mest spektakulære landskaper. Det har mye felles med Sapa med både risterrasser og turmuligheter, men har først i den senere tid begynt å utnytte sitt turistpotensial. Offentlig transport er begrenset i dette tynt befolkende området, så for å komme seg rundt trenger man egen transport eller bli med på en organisert tur. Et populært alternativ er å leie motorsykkel og kjøre den såkalte Ha Giang loopen, en strekning på ca 380 km på svingete landeveier over fjellpass mellom forskjellige landsbyer.

Midt-Vietnam

Etter å ha besøkt Hanoi med omgivelser, Halong Bay og Sapa reiser de fleste turister ned til Midt-Vietnam. Der er det byene Hue og Hoi An, med tilhørende områder, på hver sin side av storbyen Da Nang, som trekker flest turister. Hele regionen er naturmessig svært vakker med fjell og nydelige strender nesten overalt langs kysten.

Citadellet i Hue

Inngang til citadellet i Hue

Hue er den gamle keiserbyen og har mange attraksjoner i forbindelse med keiserperioden. Blant annet har de sin egen forbudte by og keiserpalass, samt diverse keisergraver som kan besøkes enten med båttur langs elven eller til lands med sykkel eller scooter. Hue ligger dessuten i nærheten av den gamle DMZ (Demilitarisert sone som markerte grensen mellom Nord- og Sør-Vietnam under Vietnamkrigen) og kan brukes som utgangspunkt for å besøke historiske steder i forbindelse med Vietnamkrigen.

Hoi An

Ved elven i Hoi An

Hoi An er en gammel handelsby som er meget godt bevart. Den er riktignok svært turistifisert men har allikevel mye sjarm. Hoi An er et av de beste stedene i Vietnam for å slappe av. Trafikken er ikke så kaotisk (til tider er gamlebyen stengt for motoriserte kjøretøyer), folk er ikke masete og det er trivelig å vandre rundt eller sykle en tur. Her kan man også kjøpe billige skreddersydde klesplagg. Hoi An har dessuten en flott strand og ligger i nærheten av de gamle My Son ruinene.

Fint landskap mellom Da Nang og Hue.

Fint landskap mellom Da Nang og Hue.

Bà Nà Hills er et turiststed i fjellene vest for Da Nang. Dette er ikke noe sted for å oppleve “det ekte” Vietnam, for det må vel sies å være fullstendig kunstig. Men, med beliggenheten på ca 1500 meter blir i det minste temperaturen relativt behagelig. Området er særlig populært for vietnamiske turister. Her finnes en franskinspirert landsby, en fornøyelsespark med berg- og dalbane og ikke minst den relativt nye “Golden bridge” som gir illusjonen av å være holdt oppe av gigantiske hender.

Sør-Vietnam

Etter Midt-Vietnam kan man fortsette videre sørover til Ho Chi Minh byen. Aktuelle stopp på veien er byen Nha Trang, Vietnams fremste ferieby og kjent for sin flotte strand og gode muligheter for dykking. Interessant nok er den nesten “overtatt” av russiske turister på bade- og strandferie. En annen ferieby er Mui Ne, litt lenger sør. Noen reiser også innom Dalat, som ligger et stykke oppover i fjellene og har litt mer behagelige temperaturer enn resten av Sør-Vietnam.

Utsikt over Ho Chi Minh byen

Ho Chi Minh byen er nokså karakterløs.

Ho Chi Minh byen (Saigon) er ikke noen spesielt sjarmerende by. Den har den samme voldsomme trafikken og kaoset som Hanoi men ikke noen spennende gamleby å utforske. Dersom man må velge mellom Hanoi og Saigon, så er det ingen tvil om at Hanoi er mest spennende. Byen har imidlertid gode shoppingmuligheter og et par spennende markeder og et par museer. Nesten alle turister reiser til Cu Chi tunnellene som ble brukt av Viet Cong under Vietnamkrigen på dagstur. Fra Ho Chi Minh byen kan man også besøke Mekong-deltaet, kanskje helst over flere dager, enten på en guidet tur eller på egen hånd.

Phu Quoc er Vietnams største øy og ligger utenfor kysten omtrent der hvor grensen går til Kambodsja. Øya har flotte strender og krystalklart vann, så det er ingen overraskelse at strandliv er hovedaktiviteten for turistene som finner veien dit. Dersom man blir lei av stranda så kan man besøke jungelen i nasjonalparken nord på øya. En annen attraksjon er verdens lengste gondolbane over vann, som går fra Phu Quoc over til den mindre øya Hon Thom og byr på flott utsikt underveis.

Praktisk informasjon for Vietnam

Vietnam er veldig godt tilrettelagt for vestlige turister og følgelig et svært enkelt land å reise rundt i. Alle vietnamesere som turister trenger å ha noe med å gjøre, vil kunne snakke engelsk mer enn bra nok. Takket være den franske koloniperioden har vietnameserne dessuten gått bort fra å bruke kinesiske tegn og over til det vietnamesiske alfabetet (som er omtrent det samme som vårt alfabet).  Hvis man ankommer Vietnam etter å ha reist i Kina, vil det sannsynligvis være en lettelse å oppleve hvor enkelt alt er å ordne i Vietnam.

Mange scootere i Vietnam

Mye trafikk i Vietnam

Vietnam er et ganske trygt land å oppholde seg i, men vær forberedt på at trafikken i byene er forferdelig og potensielt farlig. Det vanvittige kaoset har kanskje sin sjarm i begynnelsen men blir fort en lidelse. Det finnes relativt få lyskryss og veiene har tilsynelatende en uendelig mengde med tutende scootere og biler til enhver tid kjørende uten opphold. For å krysse veien må man bare gå sakte ut i kaoset og satse på at trafikantene kjører rundt deg.  Hvis man er engstelig bør man vente til noen lokale vietnamesere skal over samme veien og bruke dem som “skjold”. Utrolig nok fungerer systemet på sett og vis og flyten i trafikken er faktisk ganske bra, til tross for det store trafikkvolumet.

Vietnam har forøvrig et relativt dårlig rykte blant backpackere. Hovedproblemet skal være forekomster av svindel hvor utlendinger blir lurt til å betale mer enn de lokale for samme produkt eller tjeneste, gjerne beløp på opptil flere norske kroner. Selv hadde jeg ikke inntrykk av at dette var noe spesielt større problem i Vietnam enn ellers i Asia. Men vestlige backpackere har en tendens til å sutre og klage over alt som ikke er som i hjemlandet. Imidlertid finnes det mange backpackerhostel i Vietnam, hvor man kan henge sammen med andre vestlige backpackere og drikke seg fulle og dette veier nok opp for en del av ulempene med landet.

Cuc Ci tunnelene

Cu Chi tunnelene er en populær dagstur fra Ho Chi Minh byen

Innreise og visum til Vietnam

Nordmenn trenger ikke visum til Vietnam og får automatisk opphold i 45 dager. En forutsetning er imidlertid at man har en flybillett ut av landet innen denne perioden. I passkontrollen sjekker man ikke dette, men det er gode sjanser for at flyselskapet vil gjøre det.  For lengre opphold (maksimum 90 dager) må man søke om e-visum på forhånd.

Klima – Beste tid å feriere i Vietnam

Det meste av Vietnam er varmt hele året og kan egentlig besøkes når som helst. Regntiden faller imidlertid ikke på samme tid i hele landet. Nord-Vietnam har regntid mai-september, mens Midt-Vietnam har regntid oktober-november og Sør-Vietnam mai-oktober.  Normalt er egentlig ikke regntid noe stort problem, men siden Vietnam ligger på kysten kan tyfoner gi dårlig vær som varer over lengre tid. Unngår man tyfoner er den norske sommerferien en brukbar tid å reise på. På denne tiden kan det riktignok bli forferdelig varmt i Nord-Vietnam, med opp mot 40 grader i Hanoi. Sapa har svært behagelige temperaturer på den tiden, men mer utrygt for regn, mens i Midt-Vietnam er det stabilt varmt vær. Sapa kan i spesielle tilfeller få snø om vinteren og er generelt ikke veldig varmt. Hanoi har nokså variable temperaturer i desember-januar, men sjelden særlig kaldt. Sør-Vietnam er alltid varmt og Midt-Vietnam også, dog mer behagelig på vinteren og temperaturene der kan falle ned mot 10-15 grader på nattestid i desember-januar.

Militærmuseet i Hanoi

Gammelt krigsmateriell finner man mange steder i Vietnam.

Valuta

Valutaen i Vietnam heter Dong. Da den opprinnelige artikkelen ble skrevet i 2013 så tilsvarte en norsk krone omtrent 3600 dong, men etter kronekollapsen de siste årene får vi nå ca 2400 dong for en krone. Mange hoteller og turoperatører oppgir dessuten priser i amerikanske dollar. Til tross for den svake norske kronen, så er Vietnam fremdeles et svært rimelig ferieland, betydelig billigere enn for eksempel Thailand. 

Strand utenfor Hoi An

Vietnam har mange fine strender

Prisnivå i Vietnam

Mat og overnatting er spesielt god valuta for pengene i Vietnam. Man spiser seg god og mett for under 30 kroner og gjerne enda billigere hvis man går inn for det.  Ved å leve på nuddelsuppe kan man klare seg med 10-20 kroner pr. dag for mat. (Jeg vil ikke anbefale dette).  Dersom man ikke krever særlig høy standard kan man lett finne et rom for natten til rundt 10$. Men, da får man neppe aircondition eller eget bad. Mange steder kan man få riktig bra standard for 20$ natten. Turiststeder som gamlebyen i Hanoi er litt dyrere, men for 40-50$ får man topp standard. Det er mange hoteller og stor konkurranse så sjelden noe problem å finne et sted å bo. Sjekk hotellpriser hos Agoda eller lignende nettsteder.

Overnatting i Vietnam

Jeg har forøvrig aldri opplevd så bra service på hoteller noe sted i verden som i Vietnam. Selv på relativt enkle hoteller har det nesten ikke vært noen grense for hva de ansatte er villige til å gjøre for at gjestene skal ha et behagelig opphold. Enkelte hoteller har åpenbart som forretningsstrategi å gi så god og personlig service at de kommer i toppen på Tripadvisor. I Vietnam kan det derfor være lurt å bruke topphotellene fra Tripadvisor dersom man ønsker et uproblematisk opphold. Tripadvisor har blitt kritisert for lureri med falske anmeldelser, men hvis et hotell har hundrevis av positive anmeldelser og ingen negative, kan man være ganske sikker på at dette er reelt.

Hotellene selger nesten alltid turer, for eksempel til Halong Bay, Sapa etc, og de tjener en del penger i kommisjon på dette. Hvis man vil være helt sikker på å betale minst mulig for turene sine kan man gå rundt til de hundrevis av reisebyråene/turoperatørene og sammenligne priser. Dersom man bor på et pålitelig hotell vil mange finne det vel så behagelig å la hotellet ordne alle detaljer rundt turer, selv om dette vil koste litt ekstra.

NB! Ikke forhåndsbestill turer via reiseoperatører på nettet. Prisene man finner online er stort sett betydelig høyere enn prisene man får ved å oppsøke lokale reisebyråer. Det finnes så mange turoperatører, med så god kapasitet, at man ikke løper noen som helst risiko for at turene blir fullbooket selv om man kommer kvelden i forveien. 

Vietnamesisk mat

Vietnamesisk mat

Vietnamesisk mat

Vietnameserne spiser med pinner som kineserne og det er vanlig å bestille flere retter og dele på maten hvis man er flere til bords. Vietnamesisk mat kan på overflaten minne litt om kinesisk mat, men smaksmessig er det store forskjeller. Dersom man er redd for sterk mat, trenger man ihvertfall ikke frykte Vietnam. Sammenlignet med kinesisk mat er den vietnamesiske maten nemlig relativt smakløs. Ofte får man imidlertid “ingredienser” ved siden av og kan tilpasse smaken på retten. Vietnamesiske spesialiteter er vårruller og nuddelsuppe, som fåes overalt. Det er veldig vanlig at restaurantene har meny på engelsk så sjelden noe problem å bestille (altså helt annerledes enn i Kina).

Vietnamesisk nuddelsuppe

Nuddelsuppe (Pho) får man overalt i Vietnam

Transport i Vietnam

Infrastrukturen i Vietnam har tradisjonelt vært i sørgelig stand, men de siste årene er det gjort betydelige fremskritt. Dette merkes særlig på veinettet hvor det har kommet mange nye motorveier, noe som har gjort det enklere å komme seg rundt. I 2021 åpnet landet sin første metrolinje i Hanoi (dessverre ikke i områder som den typiske turist har interesse av) og flere er under planlegging. På togfronten har det imidlertid skjedd lite, så de eksisterende toglinjene er eldgamle og togene kjører derfor med svært lav hastighet.

Det går selvsagt ingen direktefly fra Norge til Vietnam, men med flybytte i Europa og/eller Asia kommer man greit frem til Hanoi eller Ho Chi Minh byen. Søk på Momondo eller lignende for å finne de billigste flybillettene. Merk at det kan være lønnsomt å fly fra Norge til Bangkok eller Kuala Lumpur og ta billigfly som AirAsia eller VietJet videre derfra.

Artikkelen ble opprinnelig skrevet i 2013, men er utvidet og oppdatert i mai 2024 med ny og relevant informasjon.

Print Friendly, PDF & Email

102 kommentarer for “Reisetips for Vietnam 2024

 1. Katrine Gjørvad
  26. februar, 2014 at 17:15

  Takk for nyttige artikler om Vietnam. Planlegger tur til Hanoi og Hoi An i juni/juli. Hvor mye bør jeg budsjettere med for fly fra Hanoi til Hoi An og tilbake? Bør innenriks billetter bestilles på forhånd? Bør man bestille via reisearrangør og ev. kan dere anbefale noen?

  På forhånd takk for svar

 2. 26. februar, 2014 at 19:46

  Hei Katrine,

  Hyggelig at du har nytte av artiklene!

  Angående spørsmålene dine, så merk først at Hoi An ikke har noen flyplass så du må fly til Da Nang og reise videre derfra til Hoi An (i underkant av en times kjøring). Innenriksfly er ganske rimelig i Vietnam selv tett opp mot avreise. Men hvis du vet nøyaktig hvilke datoer du skal reise på, så vil det alltids være litt penger å tjene på å bestille i forveien. Sjekk nettsidene til VietJet og JetStar så får du et inntrykk av hvor mye det koster. Akkurat nå kommer du greit tur/retur Hanoi-Da Nang for 500 kroner i juni/juli. Tipper det vil koste 1000-1500 kroner tur/retur hvis du bestiller rett i forveien, men dette avhenger jo av mange faktorer så det er ingen garanti.

  Nettsidene til VietJet og JetStar er veldig lette å bruke så det er ingen grunn til å gjøre det komplisert og bestille flybilletter via noen reisearrangør.

  Jeg vil forøvrig anbefale å i tillegg reise innom den gamle keiserbyen Hue (som ligger nord for Da Nang) når du først er i området. Uansett, god tur til Vietnam!

 3. Maja Rognmo
  9. juli, 2014 at 22:48

  Hei!

  Vi er en gjeng som tenker på å reise til Vietnam og Kambodsja tre uker neste sommer. Jeg ser at du i utgangspunktet anbefaler å oppholde seg nord og sør i Vietnam. Vi hadde imidlertid tenkt oss å reise til Ho Chi Ming og Vung Tau før vi reiser over til Phnom Pech, Siem Reap og Shianoukville i Kambodsja. Er dette et stort feilgrep? Burde vi heller oppholde oss i området rundt Hanoi? Har dere ellers noen tips for hva vi bør få med oss i Kambodsja?

  Mvh
  Maja Rognmo

 4. 9. juli, 2014 at 23:56

  Hei Maja,

  Takk for din kommentar! Det kommer litt an på hvilke interesser dere har, men generelt er det ingen tvil om at det finnes mer å se og gjøre i Nord-Vietnam. Hanoi er en artig by og det er lett å ta turer til Ninh Binh, reise på cruise i Halong Bay eller gå tur i Sapa. Derimot synes jeg Ho Chi Minh byen er ganske kjedelig og normale turister klarer seg med 1-2 dager der. I Vung Tau har jeg aldri vært, men det er sikkert fint. Hvis det er strandliv dere er interessert i, så får dere imidlertid det i Sihanoukville også. Fordelen med Sør-Vietnam for dere er at det er enkelt å reise over til Kambodsja med buss, mens fra Hanoi blir dere nødt til å ta fly hvis dere ikke vil bruke veldig mye tid på selve transporten. Noe “stort feilgrep” blir det neppe uansett hva dere velger. Dersom dere ikke reiser før neste sommer, så har dere uansett god tid til å optimalisere planene og reiseruten deres.

  Angående Kambodsja så er jo Phnom Penh, Sihanoukville og Siem Reap den vanlige reiseruten. Det finnes artikler om alle disse stedene her på nettstedet som kanskje kan gi dere noen tips, bare se under Kambodsja. Helt personlig vil jeg si at det aller viktigste er å få med seg Beng Mealea tempelet i nærheten av Siem Reap, mye morsommere å besøke enn selve Angkor Wat.

  God tur og bare still flere spørsmål hvis det er noe dere lurer på!

 5. Janne
  2. november, 2015 at 19:49

  Hei!

  Takk for flotte reisetips! Vi er en familie på tre som skal reise til Vietnam neste høst/vinter. Det vi tenker er å ta tog inn i Vietnam fra Hong Kong. Vi kommer til å reise gjennom Vietnam med tog med diverse stopp underveis, og ende opp i Ho Chi Minh. Derfra tenker vi oss elvecruise opp Mekong – elven og inn i Kambodsja. Reisen vår gjennom Vietnam har vi beregnet til ca 20-25 dager. Jeg har forstått det slik at man kan søke om visum utover 15 dagers turistvisum. Vet du om det vil by på problemer å få visum uten flybilletter å vise fram til?

  Mvh Janne

 6. 3. november, 2015 at 14:24

  Hei Janne,

  Hyggelig at du har nytte av artikkelen!

  Det høres ut som en spennende reiserute! Jeg tror ikke det vil bli noe problem i det hele tatt å få visum til Vietnam. Såvidt jeg vet er det ikke noe krav til flybilletter. Jeg har selv fått visum på 5 minutter i Kambodsja uten å vise noen dokumenter i det hele tatt unntatt passet. Regner med at det vil gå greit andre steder også, men dere kan jo ordne det på forhånd for sikkerhets skyld.

  Strengt tatt ville jeg vært mer bekymret for visum til Kina (som dere må gjennom hvis hele reisen skal være med tog). De er mye mer rigide og har krav om både flybilletter og hotellreservasjoner. Vil anbefale dere å sjekke dette med ambassaden god tid i forveien. Hvis de sier nei, har jeg hørt at de er mer fleksible i Hong Kong. Men det blir jo litt risikabelt å satse alt på det.

 7. Sidsel
  12. januar, 2016 at 11:22

  Hei!
  Min mann og jeg skal reise til Hanoi i midten av februar. Vi har lyst ti å ta toget fra Hanoi til Danang. Vil gjerne ha en sovekupe for oss selv. Har vært inne på togtabeller og priser, men synes det er svært forvirrende å orientere seg i jungelen av forskjellige tog og priser. Kan du gi oss noen råd?
  Sidsel.

 8. 12. januar, 2016 at 11:51

  Hei Sidsel,

  Vietnamesiske sovevogner har normalt plass til 4 personer i hver kupe. Hvis dere vil ha hele kupeen for dere selv må dere nesten kjøpe opp alle fire plassene. Men jeg vet ikke om dette er en 100% sikker metode. Konduktøren kan fort finne på å flytte noen til kupeen deres når han ser at det er ledig plass og da er det jo bortkastede penger. På 1930-toget fra Hanoi er det imidlertid 1-2 rene “turistvogner” hvor det også skal finnes kupeer med bare to plasser. Jeg har ikke noen erfaring med dette og prisene ser ut til å være relativt høye. Man skal kunne booke via denne nettsiden http://www.livitrans.com/ men den virker treg og upålitelig. Hvis jeg var dere ville jeg ventet med å bestille noe til dere ankommer Hanoi. Der finnes det tusenvis av hoteller og reisebyråer som er ivrige etter å hjelpe.

  Et annet spørsmål er hvorfor dere vil ta tog på denne strekningen. Med nattoget får dere uansett ikke sett noe spesielt bortsett fra litt tidlig neste dag (riktignok er det på den tiden dere kjører gjennom det fineste landskapet). Trolig vil det dessuten være betydelig billigere å fly enn å ta turistvognen nevnt ovenfor.

 9. Sidsel
  12. januar, 2016 at 13:34

  Hei!
  Takk for raskt svar. Jeg har også tenkt at det kanskje er bedre å skaffe seg togbillett da man engang er i Hanoi. Men jeg hadde, for noen dager siden, kontakt med hotellet jeg skal bo om samme saken. De sa det var TET på den tiden og at alle tog var fullbooket, men de hadde greid å finne en kupe til oss. Jeg har googlet og TET er vel over innen 23. februar. Det kan kan vel synes som om hotellet har vikarierende motiv for det svaret vi fikk.
  Jeg har også vært inne på Livitrains, og det er riktig som du sier at det turisttoget går om kvelden fra Hanoi og er fremme i Danang om morgenen. Det blir lite å se!!
  Men uansett, vi gleder oss til å utforske Hanoi, og andre deler av Viet nam
  Sidsel

 10. 12. januar, 2016 at 14:02

  Tet skal være ferdig 13. februar så hvis dere skal reise 23. februar kan jeg aldri tro at dette skulle ha noen innvirkning. Som du antyder kan det absolutt virke som om hotellet har et vikarierende motiv for å fortelle dere dette.

  God tur til Vietnam uansett hva dere velger å gjøre!

 11. Mir
  2. februar, 2016 at 9:16

  Hei, jeg er student i Kina og har planlagt en reise fra Kunming-Hanoi t/r med tog..
  Jeg vet jeg ikke trenger visum for 1 ukes reise, men hvordan vise til utreisebilett når jeg reiser med tog?
  Kan man kjøpe returbilett i Hekou (Kina/Vietnam grensen) som viser retur fra Hanoi-Hekou?, Eller er det noen annen god måte å få tak i en bilett fra Kina?
  Eller trenger jeg ikke å vise til returbilett på grensen? er de ikke så strenge på det?
  Hva tenker dere, har noen erfaring?

 12. 2. februar, 2016 at 9:47

  Hei,

  Interessant spørsmål. Jeg har dessverre ikke noen egen erfaring med å reise inn i Vietnam med tog fra Kina. Det kan selvsagt tenkes at det går problemfritt uten visum og returbillett men jeg ville ikke gamblet på det. Faktisk er jeg også litt usikker på om du faktisk kan krysse landegrensen uten visum eller om dette kun gjelder når du ankommer Vietnam med fly.

  Jeg tror at det tryggeste for deg er rett og slett å skaffe visum til Vietnam på forhånd. Det finnes et vietnamesisk konsulat i Kunming som utsteder visum, så hvis du er basert der burde dette være enkelt å ordne. (Bare å søke etter “Vietnamese consulate Kunming” for å finne adressen og andres erfaringer med dem). I det minste burde du kontakte dem først for å få en definitiv avklaring på om du faktisk trenger visum eller returbillett med tog til Kina.

 13. Elin Terese Bølviken
  2. februar, 2016 at 17:51

  Hallo.
  Tusen takk for en super side 🙂 Veldig interessant å lese 🙂
  Vi skal på en liten tur til Vietnam 5. Mars – 15. mars i år. Reiseruten er Hanoi, Hoi An, Ho Chi Minh. Har funnet ut at vi kan spare veldig mye på å ordne reisen selv, istedet for å sette den bort til et reiseselskap. (håper jeg da ). Har bestemt oss for å ta fly mellom destinasjonene, ettersom vi ikke har så veldig lang tid på oss. Tenkte vi skulle fly Vietnam airlines, innbiller meg de er best. Heller hva mener du ? Det jeg lurer på er om det er trygt/smart å bestille billettene direkte på hjemmesiden deres ? Ser at det er halve prisen å bestille de der, i stedet for til å bestille de gjennom en søkemotor som tripmonster, expedia etc. Eneste vanskelige er at alt er i vietnamesisk valuta, og det er jo endel nuller å holde orden på 😉 Hva ville du anbefalt oss å gjøre ?
  Håper på en tilbakemelding 🙂
  Elin

 14. 2. februar, 2016 at 19:35

  Hei Elin,

  Hyggelig at du har nytte av Vietnam-artiklene! Det høres ut som en spennende reiserute dere har planlagt. (Jeg ville dog anbefale maksimum to dager i Ho Chi Minh for de to andre stedene er langt mer interessante). Helt klart fornuftig å fly mellom destinasjonene når dere har begrenset tid. Dere har egentlig tre alternative flyselskaper: Vietnam Airlines, VietJet og JetStar. De to siste er billigselskaper så dere må blant annet betale ekstra for bagasjen (ikke veldig mye). Jeg vil anbefale å ta det billigste alternativet (gitt at avgangene er på et passende tidspunkt) for det er ikke store forskjellen på flyselskapene (og flyturene blir uansett bare på rundt en times tid). Har selv prøvd både VietJet og JetStar og de gav godt inntrykk. Uansett ser jeg at alle selskapene har billige billetter i tidsrommet dere skal reise (under 200 kr for Hanoi – Danang med VietJet på det billigste).

  Jeg ville helt klart bestilt via hjemmesiden til flyselskapet og ikke benyttet meg av et fordyrende mellomledd som Expedia etc. Har selv bestilt fra VietJet og JetStar og det var en enkel prosess. Antagelig vel så trygt som å bruke et unødvendig mellomledd. Den vietnamesiske valutaen er ganske håpløs med alle nullene, ja. Hos VietJet kan du imidlertid velge en annen valuta som US Dollar å få oppgitt prisene i. Ellers er den letteste måten å konvertere valutaen å bare åpne Google og skrive (for eksempel) “500000 VND in NOK” rett inn i søkefeltet. Da får man beløpet i norske kroner til dagens kurs.

  Lykke til og god tur til Vietnam!

 15. Elin terese bølviken
  2. februar, 2016 at 22:49

  Tusen takk for svar og gode tips 🙂 Kommer til å følge de. Vi har bestemt oss for bare 1 natt i Ho Chi Minh , etter jeg hadde lest kommentarene dine lengre opp. Dessuten går ikke flyet hjem til Norge før om kvelden, så tror vi har tid nok der. Gleder meg til å lese fler av reiseartiklene dine for å få gode reisetips til senere ( Synd jeg ikke oppdaget disse sidene før 😉 )
  Elin

 16. Sidsel
  3. februar, 2016 at 14:49

  Hei! Skal fly fra DaNang til Bangkok og har ikke funnet noe direkte fly. Så vidt jeg ser, må man mellomlande i HoChiMinh. Jeg leste et sted at man alltid må hente ut bagasjen i HCM og sjekke den inn igjen for videre reise. Da trenger man jo lengre tid ved mellomlanding, og den vil man ikke skal være for lang. Har du noen erfaring med dette?

 17. 3. februar, 2016 at 15:36

  Hei,

  Jeg har ingen personlig erfaring med dette. Men det er riktig at det ikke går noen direktefly mellom Da Nang og Bangkok, så du blir nødt til å mellomlande i Ho Chi Minh. Hva som skjer i HCM med bagasjen kommer an på hvem du flyr med. I praksis er Vietnam Airlines det eneste selskapet som tilbyr gjennomgående billetter Da Nang – Bangkok. Da får du begge boardingkortene i Da Nang men du må allikevel hente ut bagasjen i HCM for å gå gjennom en pass- og tollkontroll (formålet er å sjekke at man ikke eksporterer noe ulovlig fra Vietnam) og deretter levere den inn igjen. Men dersom du skulle miste flyet til Bangkok pga. forsinket ankomst fra Da Nang, så har de allikevel ansvaret for å få deg videre til Bangkok og booker deg trolig gratis om til neste ledige fly. Et annet alternativ (vanligvis billigere men mer risikabelt) er å kjøpe to separate billetter med VietJet (Da Nang – HCM og HCM – Bangkok). (VietJet selger ikke gjennomgående billetter). Prosedyren i HCM blir i praksis den samme men nå får du ingen hjelp dersom du ikke rekker flyet til Bangkok, uansett om du selv er helt uten skyld. Med denne opsjonen bør du derfor sørge for å ha rikelig med tid i tilfelle forsinkelser.

 18. Sidsel
  3. februar, 2016 at 16:20

  Hei! Takk for raskt svar. Jeg har observert at “billigselskapene” ikke alltid er så billig Som antatt. Sjekket billettpriser og så at et sted kostet det 500,- pr. innsjekket koffert i tillegg til flybilletten. Som du sier er det antakelig bedre å bestille hos en operatør som gir en pris for reisen og bagasje, samt tar ansvar for eventuelle forsinkelser.

 19. Lena
  11. februar, 2016 at 9:00

  Hei!

  Takk for mange gode tips! Jeg og noen venner skal til Vietnam til sommeren i 3 uker. Etter å ha lest siden din tenkte vi på å dra fra nord til sør. Har sjekka flybilletter mellom Hanoi og Ho Chi Minh, som er billige, men vi lurte på om vi skulle toge igjennom landet, slik at vi får sett mer, og ta noen stopp på veien. Er det en dårlig ide? Burde vi heller fly?

 20. 11. februar, 2016 at 10:12

  Hei Lena,

  Hyggelig at dere har nytte av artikkelen! Med tre uker i Vietnam har dere rimelig god tid til å få sett mye av landet (husk forresten at dere må ha visum på forhånd siden oppholdet er lenger enn 15 dager), så jeg vil absolutt anbefale å besøke mer enn Hanoi og Ho Chi Minh. De største attraksjonene i landet befinner seg typisk i Nord-Vietnam, Midt-Vietnam og (i litt mindre grad) Sør-Vietnam uten så veldig mye interessant for turister i området mellom. Dermed passer det greit å fly Hanoi – Da Nang og Da Nang – Ho Chi Minh. Det er selvsagt fullt mulig å ta tog (eller buss) også, men da går det bort litt tid med (til dels) kjedelig reising, ofte om natten slik at man uansett ikke får sett noe særlig av landskapet. Mange synes imidlertid det er en artig opplevelse å prøve vietnamesiske tog/busser og med tre uker har dere tid til ganske mye uansett.

  En typisk reiserute kan være: Hanoi (2-3 dager), dagsturer fra Hanoi (2 dager), Halong Bay cruise (2-3 dager), fjelltur Sapa (2-3 dager), Fly/tog/buss til Danang, besøke Hue og Hoi An + attraksjoner i nærheten (7-8 dager), Fly/tog/buss til Ho Chi Minh, Ho Chi Minh (1 dag), dagstur til Cu Chi tunnelene (halv dag), Mekong-deltaet (2-3 dager). Ruten kan akkurat gjennomføres på tre uker og planen kan selvsagt modifiseres basert på deres interesser. Ved å ta fly istedenfor tog får dere i praksis to ekstra dager til sightseeing. Personlig ville jeg ha foretrukket dette, men dere kan ha andre prioriteringer som gjør at tog er en bedre løsning. Det finnes ingen fasit på hva som er “riktig”.

 21. Geir
  20. februar, 2016 at 18:15

  Vi reiser en familie på fem til Vietnam nå på mandag. Vi skal være der i en hel måned. Vi lander i Ho Chi Minh, og skal være der et par dager. Etter det har vi booket 8-9 dager i Phan Thiet. Grunnen til at vi har valgt her er at det virket som det stedet med strand og parasoll som lå nærmest Ho Chi Minh. Hva tenker du om den avgjørelsen? Vil du anbefale noe annet? Vi kan jo dra videre til et annet sted, men med tre unger, minstemann på to år, så er vi ikke hypp på å farte alt for mye rundt omkring. På forhånd takk. Kom gjerne med forslag til ting å gjøre/se med tre barn i sør-Vietnam.

 22. 20. februar, 2016 at 19:02

  Hei Geir,

  Jeg har ikke noen erfaring med å reise med barn i Vietnam så dette blir mest spekulasjon. Tviler på om selve byen Ho Chi Minh blir noen stor hit for verken voksne eller barna, men sikkert uansett greit å bli der et par dager i begynnelsen for å komme seg inn i døgnrytmen etter en lang reise. Det ligger imidlertid en stor vannpark der med vannsklier og lignende, Dam Sen Water Park, hvor jeg tror de litt eldre barna vil trives. I Phan Thiet har jeg aldri vært så kan ikke si noe sikkert, men såvidt jeg vet skal det være en del å ta seg til i området som også kan være av interesse for barna, så det er sikkert et fornuftig valg. Med en hel måned har dere jo tid til å gjøre ganske mye. Etter å ha vært en uke i Phan Thiet kan dere jo vurdere om dere ønsker å bli der enda lenger. Hvis dere har lyst til å reise videre så tror jeg Hoi An kan være et godt alternativ. Det er en svært trivelig by og har også en fin strand. (Se artikkelen min om Hoi An for mer info.) Det er bare en times flytur fra Ho Chi Minh til Da Nang og derfra er det lett å komme seg videre til Hoi An. Det ligger forresten en vannpark i Da Nang også. Flybillettene er normalt rimelige selv om dere bestiller kort tid i forveien, så dere kan vente og se det an hvordan dere trives i Phan Thiet. Dere har faktisk tid til å fly videre til Hanoi også etterpå. Den er langt mer interessant enn Ho Chi Minh, men for en to-åring spiller det kanskje ikke så stor rolle. Cruise i Halong Bay er jo den mest populære aktiviteten i Vietnam, men jeg vet ikke hvor interessant det er for barna. Mulig at de kan komme til å kjede seg ombord i båten, selv om det er gode muligheter for bading og andre aktiviteter.

  Det blir nok en fin tur uansett hva dere velger. God reise!

 23. Stian Amundsen
  23. februar, 2016 at 12:39

  Hei,

  Vi er en gruppe på 6 kamerater i slutten av 20 årene og skal kjøre scooter fra Ho Chi Min til Hanoi. Vi har kun bestilt overnatting ved ankomst i HCM og Hanoi. Er det vanskelig å finne overnatting langs veien og er det langt mellom byer landsbyer? Hvor anbefaler du å stoppe?

  Vennlig hilsen Stian Amundsen

 24. 23. februar, 2016 at 13:08

  Hei Stian,

  Det høres spennende ut! Jeg anbefaler å kjøre forsiktig for det kan være tett trafikk i Vietnam.

  Jeg har ikke noen erfaring med å kjøre scooter i Vietnam, men jeg kan aldri tro at det skulle være noe problem å finne overnatting underveis. Vietnam er tett befolket så det er sjelden langt til nærmeste by. Jeg er imidlertid ikke helt sikker på hvordan hotellkapasiteten er på steder som er langt utenfor turistløypa, men regner med at den er tilstrekkelig om enn kanskje ikke med ekstremt mange valgmuligheter. Det er tross alt mange som har kjørt denne turen før dere uten problemer.

  Dere må ihvertfall stoppe på alle attraksjonene i Midt-Vietnam, dvs. Hoi An, Hue og alt som ligger i området rundt. Mellom Hoi An og Hue har dere jo også landets vakreste natur. Og rundt Hanoi er det jo også masse å se. Se ellers artikkelen hvor jeg har skrevet kort om de mest kjente severdighetene i Vietnam.

 25. Marte
  16. mars, 2016 at 11:05

  Spennende å lese! 🙂 Vi reiser til Vietnam 2 uker i juni, og tenkte først og fremst å holde oss til sentral-Vietnam (Danang, Hoi An og Hue) området.
  Mye mtp været da det ser ut til at det regner mye mindre i sentral-Vietnam framfor Nord og Sør på denne tiden av året. Vi vil også ha sol og strand, samtidig som vi vil ha mulighet til å reise litt rundt å se på attraksjoner i området.
  I og med at turen til Vietnam tar mye tid og vi “kun” har 2 uker så orker vi ikke å bruke så mye tid og krefter på å reise rundt innenlands, fra hotell til hotell, og tenkte derfor at det hadde vært kjekt med base i Hoi An på et fint hotell ved stranden. Har du noen tips til ting man MÅ få med seg i dette området? Går vi glipp av mye hvis vi bare velger å holde oss til sentral-Vietnam eller er det masse av ting og inntrykk der uansett til å holde oss opptatt i 2 uker? 🙂

 26. 16. mars, 2016 at 12:35

  Hei Marte,

  Takk for tilbakemelding! Angående ting man må få med seg i Sentral-Vietnam så anbefaler jeg å lese artiklene mine om Hue og Hoi An. Det burde gi et inntrykk av hva som er de viktigste attraksjonene.

  Når det gjelder å ha base på stranden ved Hoi An, så kan det sikkert bli fint, men dere bør tenke over følgende:

  1. Stranden i Hoi An ligger minst 5 kilometer fra gamlebyen (som er hovedattraksjonen i Hoi An) så det er ikke sikkert det er så mye spennende å ta seg til på kvelden der ute.
  2. Hvis dere vil besøke Hue så blir det en ganske lang dagstur fra Hoi An. Eventuelt 2-3 lange dagsturer siden det er ganske mye å gjøre i og rundt Hue. Tror kanskje det blir mindre stress å heller flytte til et hotell i Hue for et par dager.
  3. To uker er kanskje i lengste laget i Hoi An, men det kommer helt an på deres interesser. Dere finner helt sikkert på noe å gjøre. Men dere kan jo vurdere en 3-5 dagers tur (med fly) til Hanoi og ta et cruise i Halong Bay.
  4. Jeg ville ikke ha utelukket Nord-Vietnam pga. været. Selv om det kommer mer nedbør der så pleier det å være korte men intense regnbyger mens resten av dagen har fint vær.

  God tur til Vietnam! Det blir helt sikkert fint uansett hva dere bestemmer dere for!

 27. Marte
  16. mars, 2016 at 14:58

  Tusen takk for raskt svar 🙂

  Mye fin info om Hue og Hoi An i de artiklene du linket til. Vi tenkte faktisk å ha et par netter i Hue før vi drar, slik at vi slipper å reise så langt fra Hoi An på dagsturer.
  Skal se litt angående hvor vi bosetter oss i Hoi An, om det kanskje er bedre å bo litt mer sentralt og heller ta noen turer til stranda fra hotellet heller. Takk for masse bra tips igjen!

 28. Yvonne
  20. mars, 2016 at 0:03

  Hei!
  Takk for veldig nyttig side! Skjønner min opprinnelige plan bør revideres.. 😉 Lurer på å bruke knapt tre uker i Vietnam fra slutten av juli, tenkte begynne i Hanoi. Da er det vel lurt å få med Ha long Bay samtidig? Tenker fly til Nha Trang for sol og bading, hva tror du om det? Har også merka meg Hoi An, men det blir kanskje litt som Nha Trang? Er ute etter litt historie, sol og varme, god mat båt/elveturer – tar veldig gjerne imot tips!

 29. 20. mars, 2016 at 0:30

  Hei Yvonne,

  Takk for tilbakemelding! Med tre uker har du tid til å få sett de viktigste severdighetene i Vietnam og du blir sikkert fornøyd uansett hva slags reiserute du velger. Men du bør definitivt få med deg Halong Bay når du er i Hanoi. Det er tross alt Vietnams største attraksjon. Nha Trang er et partysted som er spesielt populært blant russere. Hvis du er ute etter “litt historie, sol og varme, god mat og båt/elveturer” så får du alt dette i mye større grad i Midt-Vietnam (Hoi An og Hue) enn i Nha Trang. Ikke at det nødvendigvis er noe galt med Nha Trang, men det kommer helt an på hva du prioriterer. Hvis det er party og bading er nok Nha Trang det beste valget (det finnes riktignok også noen kulturhistoriske severdigheter der), men Hoi An har “hele pakken” av strand, historie, kultur og elveturer (særlig kombinert med et opphold i Hue). Les artiklene mine om Hoi An og Hue for å få bedre oversikt over disse stedene.

  Med tre uker har du forsåvidt så god tid at du kan få med deg både Hanoi, Halong Bay, Hue, Hoi An og Nha Trang uten å stresse noe særlig. En mulighet er å ha en åpen plan , bare bestille et par netter i Nha Trang og reise videre hvis det ikke svarer til forventningene. Innenriksfly er billig i Vietnam selv om man bare bestiller et par dager i forveien, så du har mulighet til å være ganske fleksibel.

 30. Stine
  24. mars, 2016 at 18:02

  Hei,

  Vi er et par som vurderer å reise til Thailand eller Vietnam i sommer (juli). Vi tenker i utgangspunktet å være bort i to uker, og ønsker oss sol og fine strender samtidig som vi vil ha muligheten til å oppleve litt kultur.

  Hvor ville du anbefalt oss og dratt?

 31. 24. mars, 2016 at 21:00

  Hei Stine,

  Dere har enormt mange alternativer. Hvis Vietnam så vil jeg foreslå å fly til Hanoi, to dager der, deretter cruise i Halong Bay (3 dager). Ta så fly til Danang og fordel resten av tiden mellom Hoi An (som har fin strand) og Hue (mye kultur).

  Hvis Thailand, så fly til Bangkok,3-4 dager der pluss en tur til Ayutthaya. Deretter fly til Sør-Thailand for strandliv på et av mange mulige steder.

  Andre alternativer : Kambodsja med Angkor Wat, Phnom Penh og strandliv i Sihanoukville. Eller Malaysia med Kuala Lumpur, Penang, Melaka og Perhentian Islands.

  Har skrevet artikler om mange av disse stedene så se litt rundt på nettstedet for å få et bedre inntrykk av mulighetene.

  Som sagt enormt mange alternativer. Det hele kommer an på interessene deres.

 32. Sindre
  7. april, 2016 at 8:53

  Hei.
  Vi er 2 familier med 2 barn hver som reiser til kambodsja og Vietnam i 5 uker til sommeren.

  Reiseruten begynner i Siem reap – Sihanoukville – Pnom Pen – båt til vietnam. Og derfra reise hele veien opp til Hanoi med flere stopp langs kysten.

  Vi reiser i siste uka i juni og hele juli.

  Spørsmålet er:

  Det er regntid og regner mye.. Men hva betyr det? hele dager med bare regn? regn om natta? regnskurer eller hvordan er det?
  Det er trist hvis vi ikke ser sola 🙂

  Hva betyr egentlig regntid i disse områdene?

 33. 7. april, 2016 at 9:31

  Hei Sindre,

  Det høres ut som en spennende reiserute!

  Sommerferien er en fin tid å reise til Sørøst-Asia på. Regntid er normalt ikke noe å bekymre seg over og juni/juli er heller ikke den verste perioden. Typisk vil det være fint vær på formiddagen, så skyer det over på ettermiddagen og ofte kommer det et relativt kortvarig (kanskje en times tid) men svært intenst regnvær for deretter å klarne opp igjen. Man har selvfølgelig ingen garanti for at det blir slik hver dag. Det hender også at det ikke regner på flere dager og det kan være dager med lengre perioder med regn. Dessuten er det regionale forskjeller slik at noen steder får mer regn enn andre.

  Generelt vil jeg imidlertid ikke bekymret meg noe for været. Jeg har vært i Sørøst-Asia mange ganger i nettopp juni/juli og aldri opplevd regn som noe problem. Vær imidlertid klar over at det er veldig varmt med fuktig luft i denne perioden. Særlig i området rundt Hanoi kan det bli ubehagelig varmt på denne tiden, mens temperaturen holder seg på 32 grader i Sør-Vietnam.

  Forøvrig vil jeg anbefale å ikke stole på yr.no for værmeldinger i Kambodsja/Vietnam. Av en eller annen grunn melder de nesten konstant regn i regntiden, noe som dere vil se at er fullstendig feil.

 34. Sindre
  7. april, 2016 at 9:53

  Takk for svar.

  Fikk lyst til å stille et par spørsmål til.

  Vi ser veldig frem til de dagene vi skal ha i Sihanoukville og deretter 5 dager ute på Koh Rong sanloem utenfor Sihanoukville. Der blir vi omtrent alene på en øy.
  Sihanoukville virker som at har litt aktiviteter men allikevel at vi skal få badet uten å stå i kø. Kan finne endel rolig plasser med noen fine spisesteder men uten mas og tjas.

  Planen var å ha en uke i Nha Trang. Men når jeg leter etter steder å bo der virker det som om det er veldig mye mas med storby og en strand som er veldig overfylt. Stemmer dette?
  Vil vi få rolig og fine dager på stranden med dykking osv på den stranden i Nha Trang og lange luncher på stranden uten for mye kaos?
  Kan det sammenlignes med f.eks Sihanoukville?

  Hvilke steder i Vietnam ville du anbefalt for oss for strand og opplevelser. Ho An og Nha Trang er de vi har valgt oss ut til nå for dette formålet.

 35. 7. april, 2016 at 10:49

  Hei igjen,

  Nha Trang er ganske annerledes enn Sihanoukville. Førstnevnte er en relativt stor by med høybygg langs stranden og alt man kan ønske seg av turistinfrastruktur. Særlig er stedet populært blant russiske charterturister. Sihanoukville er derimot et relativt søvnig sted og ikke så utviklet ennå, selv om turismen er på vei oppover der også. Se forøvrig artikkelen min for mer info om Sihanoukville.

  Jeg har aldri prøvd å dykke i Nha Trang så jeg vet ikke hvor bra dette er. Stranden kan være ganske full ja, og det er mye mas fra selgere, men den er også ganske lang, så ved å gå bort fra hotellet deres vil det normalt være mulig å finne et fredeligere sted. Et alternativ er Hoi An som har en meget fin strand (og som det ser ut som dere allerede har tenkt på). Ellers finnes det også strender i Halong Bay, men de fleste reiser ikke der først og fremst for å bade.

 36. Bjørnar
  14. mai, 2016 at 22:25

  Hei. Interessante og informative artikler 🙂
  Vi er en familie på fire (med to jenter på 10 og 12 år) Vi skal reise til Vietnam i ca 3 uker neste vår – siste uka i mars og de to første i april. Vi legger opp til å besøke Hanoi (2-3 dager), Halong Bay (2 dager), Hoi An (2-3 dager), bading på øya Puq Quoq (4-5 dager). Hvordan synes du det høres ut?

  Hva tror du om Hue med barn?
  Er Mekong-deltaet verdt å besøke? Eller er det “greit nok”.
  Hva med Dalat?
  Har du forslag til et sted/landsby hvor vi kan oppleve det ekte Vietnam utenfor turistløypa. Gjerne med risterrasser, men intet krav 🙂
  Hva med Sapa?

  Ser at det er haugevis av selskap som tilbyr turer til Halong Bay og Mekong-deltaet. Er det fornuftig å bruke et av disse, eller er det enkelt å ordne på egenhånd når vi kommer dit ned?

  Håper på svar 🙂
  mvh
  Bjørnar

 37. 15. mai, 2016 at 4:37

  Hei Bjørnar,

  Hyggelig at du har nytte av artiklene!

  Jeg synes planen deres høres bra ut. På Puq Quoc har jeg aldri vært men det er sikkert bra og de andre stedene er noen av Vietnams høydepunkter.

  Hue tror jeg passer bra for barn. De vil sikkert like å kjøre med båt på elven, besøke keisergravene og den forbudte by. Hvis dere allikevel skal innom Ho Chi Minh kan det være verd å ta en tur derfra til Mekong deltaet men ellers er det ikke noen katastrofe å gå glipp av det. Dalat har mer behagelige temperaturer men det er heller ikke noe dere absolutt ikke må gå glipp av.

  Sapa er definitivt IKKE utenfor turistløypen men er uansett noe jeg vil anbefale (les ellers artikkelen om Sapa for mer info). Det er veldig flott der med fjell og risterrasser. Hvis du vil oppleve “det ekte Vietnam” er det bare å reise til en tilfeldig by du aldri har hørt om. Tipper dere snart får nok 🙂 De fleste synes egentlig at det er greit med noen fasiliteter for turister.

  Med tre uker har dere veldig god tid. Tror derfor ikke jeg ville bestilt turer til Halong Bay etc på forhånd. Prisene du finner på nettet er mye høyere enn det dere vil betale i Hanoi, hvor konkurransen er knallhard. Alle hoteller selger slike turer pluss hundrevis av reisebyråer. Og kapasiteten er god så det er helt unødvendig å bestille lang tid i forveien for å få plass.

  Håper dette var til litt hjelp. Ønsker dere en god tur!

 38. Therese
  16. juli, 2016 at 14:13

  Hei,

  Her inne var det mye bra/nyttig info om Vietnam! 🙂

  Vi er et par som planlegger en to ukers ferie til Vietnam i slutten av juli. Vi ønsker å konsentrere oss om nord og sentral Vietnam. Starter i Hanoi og tilbringer ca. 4 dager der. Flyr videre til Da nang og tilbringer resten av ferien (10 dager) i Hoi an. Ønsker å få med oss hovedattraksjonen Cruise i Halong bay. Ellers er vi veldig interessert i nye matopplevelser, kultur og shopping. Vil også ha litt tid til avslapning og bading. Hva tenker du om denne reiseruten? Etter å ha lest artikkelen om Hue tenker vi å kanskje legge 2-3 overnattinger der istedenfor å være alle dagene i Hoi an. Selv om vi syns det kan være litt stress å ha flere en to overnattingssteder. Hvor mange timers kjøretur er det snakk om dersom vi vil ta dagstur fra Hoi an til Hue? Tenker da på en organisert tur med guide osv. Etter å ha lest artikkelen om Hoi an vurderer vi å bo på et hotel i gamlebyen istedenfor ved stranden pga. lang avstand til sentrum/attraksjoner. Vi syns det er kjekt å ha et godt utvalg av restauranter og ting å finne på rundt oss.
  Ønsker gjerne tips til bra hoteller i hoi an.

  Håper på svar 🙂

  Mvh
  Therese

 39. 16. juli, 2016 at 15:43

  Hei Therese,

  Hyggelig at du har nytte av artiklene!

  Det høres ut som en fornuftig reiserute. Dere blir helt sikkert fornøyd, tror jeg. Men dere kunne kanskje vurdere om dere trenger så lang tid i Hoi An. Det er en nokså liten by så etter 3-4 dager finner dere neppe på så veldig mye “nytt” å gjøre. Men, det er uansett en veldig trivelig by å oppholde seg i og stranden er flott. Se Hoi An artikkelen for hotellanbefaling. Et alternativ er å bruke mer tid i nord. Med 4 dager i Hanoi inkludert Halong Bay (typisk 3 hele dager), så blir det lite tid igjen der. Dere får såvidt sett litt av byen, men ikke tid til Perfume Pagoda, Ninh Binh eller Sapa (men det kan jo være at dette ikke interesserer dere så mye).

  Uansett, jeg vil sterkt anbefale å ta minst 3 netter i Hue. Å besøke på dagstur fra Hoi An er nok mulig, men det er nesten tre timer kjøring hver vei og besøket i Hue vil bli ganske overfladisk. Man trenger minst to hele dager der, mener jeg. Det trenger ikke være så mye stress å bytte overnattingssted. Ta kontakt med Hue Nino Hotel (se artikkelen) så ordner de privat transport fra flyplassen i Danang til Hue og fra Hue rett til hotellet deres i Hoi An. (Andre hoteller kan sikkert gjøre det samme. Vietnam er et av Asias letteste land å reise rundt i).

  Det blir helt sikkert en bra tur uansett hva dere velger å gjøre. God reise!

 40. Therese
  18. juli, 2016 at 10:13

  Hei,
  Takk for raskt svar! 🙂
  Da har jeg et par spm. til.
  Vil du anbefale at vi oppholder oss ca.1 uke i Hanoi? Grunnen til at vi ville bruke mindre tid i nord var pga. at vi leste det var regntid der nå. Og mye sol/tørt vær langs kysten (hue, hoi an, da nang) Vi reiser 1 aug. og blir i Vietnam 15 dager. Den siste uken kan vi jo da fordele likt på Hue og Hoi an. Eller kanskje være en ekstra natt i Hue. Fins det strender og andre aktiviteter i Hue eller er det bare kultur? Sjekket hotellet du anbefalte i Hue og ser de har fått gode tilbakemeldinger på Tripadvisor. Men ser ut som det er et relativt enkelt og lite hotel og ikke mer enn et stjerners?! Har hørt det er veldig varmt i aug. så vi kunne nok tenkt oss et hotel med svømmebasseng. Er det like greit å bestille hoteller via booking.com, hotels.com osv. el. bedre å bestille direkte på hotellets nettside? Vi tenker evt. å kun bestille før vi reiser hotel for den første uken i Hanoi, og fikse resten når vi kommer til Vietnam. Skal ikke det gå bra el. vil det bli mye dyrere? Vi tenker også å bestille innenriksfly Hanoi-da nang når vi kommer fram siden vi ennå ikke har bestemt oss for antall netter de ulike stedene. Veldig kjekt å høre at det er et lett land å reise rundt i. 🙂

  Håper å høre fra deg igjen.

  Hilsen
  Therese

 41. 19. juli, 2016 at 14:48

  Hei igjen,

  Fordeling av tid mellom Hanoi og Hoi An / Hue kommer an på hva dere er mest interessert i. Det er mer å finne på i Hanoi og omegn, men Hoi An har strand og er bedre for avslapning. Regntid trenger dere ikke ta med i beregningen. Jeg har vært i Asia mange ganger i regntiden og det har aldri vært noe problem. Det regner ikke hele tiden, langt derifra. (Men ikke stol på værmeldingen til yr.no for Vietnam. Den viser enormt mye mer regn det faktisk kommer.)

  Det finnes ingen strender i Hue hvor dere vil få lyst til å bade. Fordelingen mellom Hue og Hoi An avhenger av interessene deres. Hue har flere kulturelle og historiske attraksjoner mens Hoi An er mye triveligere og har flott strand. Ikke heng dere opp i antall stjerner for Hue Nino hotel. Det er rent og pent med 6 stjerners service. Men rommene er ikke spesielt store og de har ikke svømmebasseng, nei. Så for litt mer luksus, så ta et annet hotell. Anbefaler å finne et i toppen av Tripadvisor hvor anmeldelsene sier at de ansatte er hjelpsomme og snakker godt engelsk. Bestill der det er billigst, om det er hotellets egen nettside eller de store bookingtjenestene.

  Det vil gå helt fint å bestille hotell videre etter ankomst i Vietnam. Hotellene har stort sett konstante priser og det finnes så mange hoteller at det alltid er noe ledig. (Hotellene i toppen av Tripadvisor har dog større sjanse for å være fulle). Dere kan jo også vurdere å bare bestille hotell i Hanoi noen få dager og så vurdere om dere vil reise videre eller bli værende lengre. Flybilletter til Danang blir noe dyrere kort tid i forveien, men prisene pleier å være relativt lave uansett (NB! Ikke bestill hotell i Hanoi de dagene dere har tenkt å være i Halong Bay).

 42. Leif Osvold
  20. juli, 2016 at 21:35

  Vi planlegger en tur til Vietnam mars/april 2016, rundt påsketider. Hvordan er været da?
  Dine reisetips er fine, men jeg savner noe om det mer praktiske.
  Vi er to godt voksne, som har reist mye i verden, men alltid med bil.
  1) Hva er best å pakke i; ryggsekk, bag med hjul eller koffert?
  2) Hva gjør man når man står på togstasjonen eller busstasjonen i en ny by, og ikke vet hvor man skal bo? Kan vel ikke bare begynne å gå på måfå. Tar vi en taxi og spør sjåføren om han kan kjøre oss til et godt hotell, eller…..? Har taxiene takstameter, eller må vi avtale prisen på forhånd? Da blir vi vel lurt, siden vi ikke aner hva det skal koste?
  Vi liker å ta ting på sparket, så vi kan ikke bestille hoteller på forhånd, da vi ikke vet hvor vi er når.
  Takknemlig for gode råd.

 43. 21. juli, 2016 at 12:22

  Hei Leif,

  Jeg har aldri vært i Vietnam på den årstiden men det sies å være en av de beste tidene å reise på med relativt stabilt og varmt vær (litt kjøligere i nord).

  1. Ryggsekk hvis dere har tenkt å traske mye gatelangs på jakt etter hotell. Ellers spiller det ingen rolle. Bruk det dere allerede har.
  2. Det beste er å unngå en slik situasjon i utgangspunktet. Selv om dere liker å ta ting på sparket så vet dere sikkert kvelden i forveien hvor dere har tenkt å reise neste dag. Internett og wifi finnes overalt så det er lett å bestille et hotell kvelden i forveien. I verste fall kan sikkert hotellet dere bor på i øyeblikket hjelpe dere. Hvis dere ikke vet hvor lenge dere skal bli på det nye stedet så bestill bare 1 natt. Når dere kommer frem vil hotellet som regel kunne hente dere på tog- eller bussterminalen (i hvertfall de serviceinnstilte hotellene, som jeg anbefaler å holde dere til). Eller dere kan ta en taxi selv. Vietnamesiske taxier er billige og har taksameter. Hvis sjåføren nekter å bruke taksameteret, så ta en annen taxi.

  Hvis dere allikevel ender opp med å ankomme et sted uten hotellbestilling og er uten guidebok slik at dere kan orientere dere, så finnes det ofte hoteller i nærheten av buss/togstasjonen. I tillegg dukker det ofte opp “innkastere” som har hoteller å tilby på slike steder. Ikke sikkert at det blir drømmehotellet, men dere får helt sikkert tak over hodet. Taxisjåfører samles også på slike steder og vil kunne kjøre dere til et hotell de har en avtale med, dersom dere ikke har noen som helst anelse om hvor dere skal bo. En del av disse er nok “luringer” riktignok. Velg alltid taxi selv og ignorer alle som omringer dere og maser og gnåler om å få kjøre.

 44. bernt angen
  21. juli, 2016 at 20:13

  Hei,Jan Arild.
  Jeg reiste rundt i Vietnam for 20 år siden.Det var flott og spennende. Nå vil jeg dra tilbake igjen.Det jeg ikke gjorde da, var å kjøpe en brukt motorsykkel,og kjøre fra nord til sør.Det var det noen som gjorde det for 20 år siden.Det var ikke noe byråkratisk problem da,men kjenner du til om det er noe problemer nå,med hensyn til registrering-forsikring osv.

 45. 22. juli, 2016 at 10:29

  Hei Bernt,

  Det blir nok en spennende tur! Kan tenke meg at trafikken har blitt hakket verre siden ditt forrige besøk.

  Dessverre kan jeg ikke hjelpe deg angående spørsmålet ditt. Jeg har aldri prøvd noe slikt selv og har rett og slett ingen anelse om det byr på byråkratiske problemer eller ikke. Men, det er en god del turister som gjør slike reiser så jeg vil tro at det lar seg ordne.

 46. Therese
  28. juli, 2016 at 22:24

  Hei igjen Jan Arild,

  Fikk lyst til å spørre deg om to ting til 🙂 Ref. siste innlegget mitt 15 Juli. Da har vi booket 4 netter i Hanoi så ordner vi resten av turen når vi er i Vietnam. Etterpå tenker vi 1-2 netter Cruise i Halong bay så fordeler vi resten av dagene på Hue og Hoi an. Ang. innenriksflybilletter til Danang: tror du det er best å bestille disse på internett el. er det like greit å gå innom et reisebyrå i Hanoi? Vi kommer til å bestille kort tid i forveien (kanskje en dag el. to). Hvor mye tror du er normalt å betale for et cruise i Halong bay (typisk 2 netter) dersom en vil ha litt luksus, topp mat, veldig god sikkerhet på båten? Leser at det er så mange selskaper som tilbyr disse turene! Tenker at vi bestiller cruise enten på hotellet el. igjennom et reisebyrå.

  Ser fram til å høre fra deg igjen 🙂

  Hilsen
  Therese

 47. 29. juli, 2016 at 3:24

  Hei igjen,

  Da er dere jo godt i gang! Innenriksfly er det enklest å bare bestille selv på flyselskapets nettside. Ingen vits i å involvere et potensielt fordyrende mellomledd.

  Cruise i Halong Bay er det imidlertid best å bestille i Hanoi. Dere vil oppdage at det er enorm konkurranse og “alle” vil prøve å få dere til å bestille hos seg. Dessverre kan det være litt vanskelig å vite helt hva man får, men desto dyrere desto større sjanse for at det er bra. Jeg vet ikke helt hvor mye “luksus” dere har behov for, men tror ikke jeg ville betalt noe særlig mer enn 200$/person for et 3-dagers cruise i hvertfall. Vet om folk som har betalt betydelig mindre og allikevel fått et bra opplegg, men det er også mange som har vært misfornøyde med de billigste turene. Noen billige opplegg retter seg først og fremst mot backpackere (som ofte ikke er så interesserte i naturopplevelser etc) og er rene fylleturer, så dere bør trolig unngå disse.

  Et siste tips: Man kan fort bli overveldet av det store utvalget av reisebyråer og hoteller som tilbyr turer i Hanoi. Dersom dere får et tilbud dere oppfatter som bra så kan det være like greit å slå til, hvis det da ikke er kjempeviktig å spare noen få kroner. Bruk heller tiden på å oppleve Hanoi enn å gå rundt til alle reisebyråer for å sammenligne priser og opplegg.

 48. Stein Haugan
  27. august, 2016 at 9:10

  Hei! Vi er 4 stk som skal til Vietnam i sept/okt, og vi lurer litt på om myndighetene der krever at vi har flybillett ut av landet igjen før de slipper oss inn? Har hørt at dette kreves. Synes forresten dette er en veldig god og informativ side! mvh Stein

 49. 28. august, 2016 at 22:15

  Hei Stein,

  Hyggelig at du har nytte av artikkelen!

  Ja, det stemmer at det er et krav om å ha flybillett ut av landet for å få lov til å besøke Vietnam. Myndighetene kommer riktignok neppe til å spørre dere om noe slikt. Det store problemet er flyselskapet som flyr dere inn. Hvis dere reiser inn på en-veis billett vil de trolig nekte dere ombordstigning hvis dere ikke har en billett ut av landet med dem eller et annet flyselskap. Så, jeg ville vært veldig forsiktig med å prøve å reise til Vietnam uten flybillett ut av landet. Har selv blitt spurt om å vise dette.

 50. Turid Lorvik
  19. september, 2016 at 10:19

  Hei. Vi har kjøpt flybilletter til Da nang 9 jan 2017 og hjemreise 3 februar fra Hanoi men leste jeg at det var kaldt der i januar. Har du noe tips om endring. Vi har ikke bestillt hotell så det er helt åpent

 51. 19. september, 2016 at 10:29

  Hei Turid,

  Det er typisk rundt 20 grader på dagtid i Hanoi i januar, men kanskje litt kjølig på morgenen. Jeg har aldri vært der selv i januar men ville tro at dette må være en av de mest behagelige årstidene. Hvis du ikke absolutt må ha 30 grader hver dag, så er det ingen grunn til å gjøre noen endringer i opplegget deres.

 52. Turid Lorvik
  19. september, 2016 at 11:24

  Takk for svar. Trodde det var likt Thailand (Kho chang) i temp i den tiden så vi tekte ikke over det for jeg kom over denne siden i går. Var vel litt for snar å bestille. Har du noen tips å dra i områdene rundt der? Har jo over 3 uker og vi vet ikke så mye om plassene.

 53. 19. september, 2016 at 11:54

  Hei igjen,

  Sør-Vietnam er varmt hele året men Nord-Vietnam har litt kjøligere vær på vinteren. For tips om hvor dere bør dra i Vietnam, så anbefaler jeg å lese denne artikkelen og de andre artiklene jeg har skrevet om konkrete reisemål i Vietnam.

 54. siw anita Andersen
  20. september, 2016 at 18:33

  Hei. Vi skal reise til Vietnam i november, har flybillett til Ho Chi Minh, har du noen hoteller å anbefale der? Tenkte 2 dager der før vi drar videre til Nha Trang. Vet du hva som er best å gjøre, fly eller tog videre oppover i landet, har tenkt å besøke Hue, Halong Bay og Sapa. Flyr videre til Bangkok fra Hanoi. Skulle gjerne ha hatt noen hotell tips også. Syns det er vanskelig å finne noe i den “jungelen”

 55. 20. september, 2016 at 19:32

  Hei,

  Det høres ut som en spennende tur!

  Jeg har ingen spesielle hoteller å anbefale i Ho Chi Minh. De to jeg har bodd på var adekvate, men ikke noe mer. Foreslår at dere velger et i toppen av Tripadvisor, kanskje et ekstra fint hvis det er første besøk i Vietnam. Konkrete hotelltips for Hoi An, Hue og Hanoi kan dere imidlertid finne i de aktuelle artiklene om disse stedene her på nettstedet.

  Det er normalt klart best å ta fly over lengre avstander i Vietnam. Marginalt dyrere enn tog eller buss og dere sparer masse reisetid. (Togentusiaster kan imidlertid mene at det har egenverdi å ta toget.)

 56. Vibeke Løvik
  30. oktober, 2016 at 20:00

  Takk for gode og nyttige artikler!

  Hei.

  Vi er to familier (4 voksne og 4 barn i alderen 12-16 år) som planlegger å reise til Vietnam i juni/juli neste år, ca 3 uker. Vi tenker å reise til Hanoi, og ta et 3- dagers cruise på Halong Bay. Deretter reiser vi til Hoi An, og tar utflukter herfra. Min mann ønsker å kjøpe et skreddersydd opplegg med hotell, innenriksfly og utflukter fra en turoperatør her hjemme, mens jeg tenker at vi heller ordner dette selv. Hva tenker du om dette? Har du forslag til kjekke utflukter fra Hoi an? Er det lenge å være 2 uker i Hoi an? Alternativt en uke i Hue?
  Tenkte å bestille 2 netter på hotell i Hanoi, og så bestille hotell for resten av oppholdet når vi er på plass. Er dette lurt, eller bør vi bestille alt på forhånd?

  Takk for svar!

 57. 30. oktober, 2016 at 21:10

  Hei Vibeke,

  Flott at du har nytte av artiklene!

  Å bestille alt på forhånd hos en norsk operatør har jo fordelen at alt blir tilrettelagt for dere, antagelig med en norsk guide, og at dere ikke trenger tenke på noenting som helst bortsett fra å nyte ferien. Ulempen er at turen blir dyrere siden dere innfører et fordyrende mellomledd. Ved å ordne alt på egen hånd kan dere spare en del penger, og dere blir mye mer fleksible. Men mange synes det kan bli mye stress å styre med praktiske detaljer og ønsker ikke noen uforutsigbarhet under ferien. Det finnes ikke noe fasitsvar på dette, det kommer helt an på deres preferanser. Jeg kan imidlertid si at Vietnam er kanskje Asias enkleste land å reise rundt i på egen hånd. Hotellene og reisebyråene står i kø for å hjelpe turister med hva det måtte være.

  Umiddelbart vil jeg si at det er ganske lenge å være to uker i Hoi An. Byen er liten og dere trenger maksimalt 3-4 dager på å se alt i Hoi An og omegn. Men, så har jo byen en fin strand hvor det kan være trivelig å oppholde seg i lengre tid. Hvis dere først og fremst vil slappe av i ferien, så er det ikke mange triveligere steder enn Hoi An. Men hvis dere vil ha litt variasjon så er ikke 3-4 dager i Hue noen dum ide. Hvis dere ordner ferien på egen hånd så kan dere jo begynne med å bestille 3-4 netter i Hoi An og etter hvert ta en vurdering på om dere vil bli værende eller reise videre. For forslag til utflukter fra Hoi An, se artikkelen min om Hoi An her på nettstedet.

  Ellers kan dere jo vurdere litt mer tid i Hanoi. Det er en interessant by og det er mange fine utflukter derfra som dere kan gjøre. Sapa kan dere jo også vurdere dersom dere er interessert i å bevege litt på dere.

  Husk at dere trenger visum hvis dere skal være i Vietnam mer enn to uker!

 58. Agnete
  2. november, 2016 at 21:33

  Hei!
  Jeg planlegger en reise til Vietnam neste sommer i august. Det er mange ting jeg kunne tenke meg å se, blant annet i Hanoi, Mu Chang Chai (risterrassene), Halong Bay, Hoi An, Mekongdeltaet (floating market) og Ho Chi Minh City. Hvor mange dager anbefaler du i Vietnam? Helst skulle det være mellom 10-14 dager, men mulig dette er for lite.. Hvilke steder ville du da anbefale å prioritere, dersom natur, kultur, mennesker og historie er de viktigste punktene?

 59. 2. november, 2016 at 22:00

  Hei Agnete,

  Jeg ville anbefale å være i Vietnam så lenge du har mulighet til. For å rekke innom alle stedene du har lyst til å besøke så trenger du minst tre uker (hvis du ikke vil haste gjennom alt). La oss si at du har 14 dager (hvis du vil bli lengre så trenger du forresten visum). Da ville jeg prioritert Nord-Vietnam, siden der er mest å se, og droppet Ho Chi Minh og Mekongdeltaet. En mulig reiserute kunne være: Fly inn til Hanoi, bruk 3-4 dager (Hanoi og omegn), cruise i Halong Bay (3 dager, eventuelt 2 dager hvis du har dårlig tid), reis til Mu Cang Chai (3 dager, hvorav nesten to dager går bort i reising), deretter fly til Danang og reis til Hoi An og bruk resten av tiden din der. Dette skulle gi en god blanding av natur, kultur, mennesker og historie.

  Jeg har aldri vært i Mu Cang Chai, men det ligger i nærheten av Sapa, men har litt dårligere transportforbindelser. Du kan også vurdere Sapa som et alternativ, mer turistifisert men trolig lettere å reise til.

  Det blir nok en fin tur uansett hva du velger!

 60. Elisabeth
  4. januar, 2017 at 20:35

  Hei
  Vi er en familie på fire (datter 16 år, sønn 13 år) som ønsker å dra til Vietnam i påsken via Kuala Lumpur (fordi der har vi kjente som vi besøker samtidig). Planen er å reise 5/4 og retur 20/4. Etter et par dager i Kuala Lumpur så vil vi fly til Hanoi. Kan du anbefale rute / opphold som passer med antall dager? Vi vil gjerne reise litt rundt og se forskjellige ting men også slappe av med strand. Hvis den kombinasjonen er mulig!

  Jeg ser også av flytilbud at det rimeligste er å reise via Hong Kong. Da får vi 55 min mellom flybytte i Hong Kong. Vil det holde? På returen får vi 7 timer vent i Hong Kong og 5,5 time i Roma.

  Mvh
  Elisabeth

 61. 4. januar, 2017 at 21:15

  Hei Elisabeth,

  Det høres ut som en spennende tur! Kuala Lumpur er en trivelig by så det er et fint sted å være i et par dager, og derfra kan dere dessuten reise direkte til Vietnam med AirAsia for et par hundre kroner.

  Jeg forstår dere sånn at dere skal ha 10-11 dager i Vietnam når oppholdet i Kuala Lumpur er trukket fra. Da er et typisk opplegg å fly KL-Hanoi, bruke 2-4 dager i Hanoi og omegn, reise til Halong Bay 2-3 dager. Deretter vil jeg anbefale å fly til Danang og fordele resten av tiden mellom Hue og Hoi An. Hvis dere vil ha mest kultur og historie, så prioriter Hue, men hvis dere vil slappe av på strand og oppholde dere i en trivelig by, så prioriter Hoi An. Fly deretter direkte tilbake til Kuala Lumpur med AirAsia fra Danang. Alternativt kan dere bytte ut Halong Bay med Sapa, men de fleste er mest interessert i Halong Bay.

  Antar at det er på strekningen Oslo-KL at dere får opphold i Hong Kong? 55 minutter høres nokså lite ut, men hvis flyselskapet selger dere en slik billett så skal det normalt gå greit. Så lenge dere har en gjennomgående billett (altså ikke to separate billetter), så vil uansett flyselskapet booke dere gratis om til neste fly hvis dere ikke skulle rekke det. Så, det burde ikke være noe å bekymre seg over.

 62. Elisabeth
  4. januar, 2017 at 21:52

  Hei. Tusen takk for raskt og godt svar. Da tror jeg vi tar sjansen på 55 min på utreisen og tåler lange ventetider på hjemreisen! Det er en del å spare dersom jeg sammenligner med KLM som er raskest – ca 7000kr.
  Anbefaler du å bestille KL-Hanoi og innenriks i Vietnam nå eller å vente til vi er i KL og Hanoi?

  Mvh
  Elisabeth

 63. 4. januar, 2017 at 22:10

  Hei igjen,

  Hvis du vet nøyaktig hvor lenge dere skal være i Kuala Lumpur, så ville jeg bestilt KL-Hanoi flyturen med en gang. Jeg ser at det er veldig billig (250-300 kroner) med AirAsia akkurat nå i perioden deres. Noe særlig billigere er det ikke mulig å få det. Samme gjelder retur Danang-KL (hvis dere går for det opplegget). Det er også relativt billig og det er neppe mye å spare på å vente. (NB! Beregn god tid til å rekke flyet til Norge, kan være lurt å ankomme KL fra Vietnam en dag før dere skal reise hjem).

  Når det gjelder innenriksflyet Hanoi – Danang (hvis dere går for det opplegget), så er jeg litt mer i tvil. Hvis dere vet nøyaktig hvilken dag dere skal reise, så kan dere godt bestille nå. Men, da mister dere litt fleksibilitet (kan jo for eksempel tenkes at dere liker Hanoi så godt at dere vil bli lengre enn dere hadde regnet med, eller motsatt, at dere helst vil videre så fort som mulig). Normalt går det helt greit å få rimelige priser på innenriksfly selv om de bestilles kort tid i forveien, men hva som er den beste løsningen for dere, kan dere best vurdere selv.

 64. Eirik Nordahl
  8. januar, 2017 at 20:07

  Hei!

  Takk for en fantastisk side med reisetips og erfaringer.
  Jeg er solgt og vil reise til Vietnam 🙂

  Jeg skal reise med en kompis. Vi er 25 – 26 og leter etter nydelig strandliv, men samtidig ett bra uteliv!

  Vi tenker å være der i cirka 3-4 uker.

  Trenger man da visum?

  Takk for svar.

  / Eirik

 65. 8. januar, 2017 at 20:39

  Hei Eirik,

  Hyggelig at du har nytte av nettsiden!

  Ja, hvis du skal være i Vietnam mer enn 15 dager må du ha visum. Det får du på den vietnamesiske ambassaden i Oslo. Hvis du bor langt i fra Oslo, så ta kontakt med ambassaden for å høre hvordan visum kan ordnes.

  God tur til Vietnam!

 66. Karin K Frøystad
  18. januar, 2017 at 1:38

  Hei ?

  Her var mye god innformasjon som kan bli nyttig for oss. Vi vurderte å organisere turen på egen hånd, men det ser ut som vi ender opp med å bestille en organisert tur til Vietnamn med et reiseselskap nå i februar. Vi skal reise via Frankfurt til Hanoi med Vietnamn Airline. Har du erfaring med det flyselskapet? Vi skal ha noen dager på egenhånd i Hanoi før den organiserte turen begynner. Hva synest du vi bør vi prioritere å se og gjøre ? Vi skal ha 14 dager fra nord til sør og avslutter med en uke badeferie på egenhånd, totalt blir vi en mnd.

  Ser at tempraturen skal være behagelig i februar, men forstår at vi treng også varmere klær. Vi skal også reise på lokaltoget.

  Takker for svar.
  Vennlig hilsen
  Karin

 67. 18. januar, 2017 at 8:11

  Hei Karin,

  Det høres ut som en spennende tur! Jeg har aldri reist med Vietnam Airlines, men antar at de er omtrent som andre flyselskaper. Det er stort sett liten forskjell på flyselskapene.

  I Hanoi bør dere gjøre noe som ikke er inkludert i den turen dere skal på. Uten å vite hvordan opplegget deres er så er det vanskelig å si noe konkret. Jeg antar at turen går innom Halong Bay, så da er ikke det nødvendig. Sapa kunne vært et alternativ, men det blir muligens mye stress å reise der umiddelbart etter ankomst. Det enkleste er vel å ta det litt rolig i Hanoi og vende seg til den nye døgnrytmen. Hanoi og omegn har en god del severdigheter og attraksjoner (se denne artikkelen samt artikkelen om Hanoi for mer konkret info).

  Så lenge dere ikke skal til Sapa (eller annet sted i fjellene) har dere ikke behov for noen spesielt varme klær. Temperaturen er typisk minst 20 grader på dagtid og det skal mye til at den faller under 10 grader på natten. Ellers får dere sikkert noen råd fra turselskapet angående bekledning.

  God tur til Vietnam!

 68. Karoline
  26. januar, 2017 at 0:44

  Hei! Takk for kjempe god informasjon.
  Meg og min samboer ( vi er 25) skal reise til Vietnam januar 2018. Og trenger litt tips og råd. Hvor bør vi reise vist vi ønsker en rolig, avslappende ferie med hvite sandstrender, hotell med badebasseng, god mat, kultur, opplevelser, spennende utflukter, templer, historie , dyreliv, populære attraksjoner , ikke turist atraktert, koselige restauranter, shoppe muligheter. Egentlig litt av alt?
  Har også noen spørsmål
  Er det dyrt i Vietnam ( kan du gi pris eksempler på mat, taxi osv..)
  Bør vi bestille hotell ved ankomst eller via booking sider?
  Har du noen hotell og anbefale hvor vi får miglet oss Med asiatere ?
  Kan du tipse om hva som er must?
  Hilsen karoline

 69. Trine
  26. januar, 2017 at 0:52

  Hei! Vi er to familier med til sammen 5 barn (9-14 år) som vurderer å reise til Vietnam og Kambodsja i sommer. (juli)

  Har veldig lyst til reise til Kambodsja, men ser av noen artikkelene her inne at det er mye søppel, men ser og at de fleste artikkelene er gamle. Vet du noe om hvordan det er i dag?

 70. 26. januar, 2017 at 9:45

  Hei Karoline,

  Hyggelig at du har nytte av artikkelen!

  Har dere planlagt å være på ett sted hele tiden eller skal dere reise rundt? Hvis dere skal oppholde dere på ett sted så er antagelig Hoi An stedet som oppfyller de fleste av kravene. Hvis dere skal reise rundt så vil jeg anbefale den vanlige turistløypa (grundig beskrevet i artikkelen): Hanoi, Halong Bay, Sapa, Hue og Hoi An (les også de andre artiklene mine om disse konkrete stedene). Vær oppmerksom på at det ikke finnes noe sted som oppfyller alle kravene deres og samtidig ikke har andre turister.

  Det er relativt rimelig i Vietnam. Artikkelen har eksempel på priser.

  Om dere skal bestille hotell på forhånd eller finne hotell ved ankomst kommer litt an på dere. Generelt er det mye enklere å bestille hotell på forhånd og dere har jo ett år på å gjøre undersøkelser for å finne passende hoteller. Men hotellene ligger ganske tett på turiststedene så det er fullt mulig å bare finne noe spontant.

  Hotell for å mingle med asiater: Jeg har ikke noe spesielt å anbefale. Men hvis dere gjør litt undersøkelser på nettet så er det sikkert ikke noe vanskelig å finne hoteller som spesialiserer seg på kinesiske turgrupper eller lokale turister. Vær klar over at disse sjelden snakker et ord engelsk så det er ikke sikkert at minglingen blir så interessant som dere kanskje håper.

  Hva som er “et must”: Anbefaler å lese alle Vietnam-artiklene jeg har skrevet (denne, Hanoi, Halong Bay, Sapa, Hue, Hoi An), så får dere et inntrykk av hva som er å se i Vietnam og kan selv vurdere hva som er av interesse for dere.

 71. 26. januar, 2017 at 10:02

  Hei Trine,

  Jeg har ikke vært i Kambodsja siden 2011, men angående forsøpling så er jeg rimelig sikker på at det ikke har blitt noe bedre (sannsynligvis heller verre siden turismen har økt betydelig de siste årene). Hvis Kambodsja hadde klart å rydde opp så hadde det vært en så stor prestasjon av et så fattig og korrupt land, at vi garantert ville ha hørt om det.

  Når det er sagt, så trenger dere ikke droppe Kambodsja-turen på grunn av dette. Stort sett alle asiatiske land har problemer med forsøpling. For Kambodsjas del er problemet størst på de offentlige strendene i Sihanoukville, hvor ingen har noe incitament til å rydde opp. På strender som tilhører hoteller, og hvor man vil at gjestene skal trives, så blir det ryddet opp og strendene er ganske fine.

 72. Karoline
  26. januar, 2017 at 22:35

  Hei igjen! Takk for raskt svar.

  Leste litt på Google å ser at hoi an bare har 88.000 innbyggere vil det si at denne byen er ekstremt liten ? Vist vi reiser her, hva er det å oppleve uten at vi må reise flere timer. Er det mye og oppleve, mye og se? Er det langt å reise til opplevelse stedene? Hvilken type turister er her?

  Hilsen karoline

 73. 26. januar, 2017 at 23:02

  Hei igjen,

  Hoi An er ikke noen stor by, men det er den triveligste byen i Vietnam. Les mer om byen her. Det finnes alle slags turister fra hele verden i Hoi An. Jeg ville allikevel ikke anbefale å være der i ukesvis, men heller reise litt rundt. Dere kan også reise til Danang eller Hue som ligger i nærheten. Les mer om Hue her. Også naturlig å ta med Hanoi og Halong Bay, siden dere muligens ankommer Vietnam i Hanoi. Dere kan lese mer om disse stedene her og her.

 74. Trine
  27. januar, 2017 at 0:20

  Tusen takk for svar 🙂

 75. Karoline
  27. januar, 2017 at 21:05

  Tusen takk! Jeg ser virkelig frem til denne turen. Vi tenker å ta en uke i hoian og en uke i hoi an. Så dette bli spennende. Vil du anbefale å reise ned under TET?

 76. 27. januar, 2017 at 21:33

  Det blir nok en fin tur!

  Men Tet ville jeg gjort alt for å unngå. Har ikke vært der selv i denne perioden, men tror det er mye stengt og fullbookede hoteller, fly, tog og buss.

 77. Øyvind
  23. februar, 2017 at 10:47

  Hei,

  Flott side!

  Vi er en familie med barn på 5 og 9 år som planlegger å reise 3 uker i februar neste år.
  1. Finnes det safariparker med overnatting som du kan anbefale?
  2. Er det andre barnevennlige steder/attraksjoner du vil anbefale?
  3. Hvilket badested/strand vil du anbefale å bo for avslapping i 3-4 dager?

 78. 23. februar, 2017 at 12:41

  Hei Øyvind,

  Fint at du har nytte av nettsiden! Angående spørsmålene dine:

  1. Det kommer litt an på definisjonen av safaripark, men trolig nei. Jeg ser at det nettopp har åpnet en safaripark (Vinpearl Safari Zoo) på Phu Quoc øya, men jeg har ikke vært der selv. Det er uansett ikke noe sted hvor det går an å overnatte, mer som en stor dyrepark, såvidt jeg skjønner.
  2. Dette blir mest spekulasjon, men jeg tror barna kanskje vil like Halong Bay hvis dere har et opplegg med en del aktiviteter (padling, turer etc) istedenfor mye tid på båten. Også ganske sikker på at Hoi An vil slå an: fin strand og veldig trivelig og lite stressende by. Hanoi er kaotisk og ikke barnevennlig, men barna vil kanskje sette pris på den ene gaten med bare leketøysbutikker. Ho Chi Minh er heller ikke særlig barnevennlig, men har et par fornøyelsesparker: Dam Sen Water Park og Suoi Tien Amusement Park som kanskje vil slå an (jeg har ikke besøkt disse selv).
  3. Hoi An ville jeg ha anbefalt. Ellers er kanskje Phu Quoc øya et alternativ. Den har mange strender og så kan dere jo besøke den safariparken også. (Jeg har ikke vært på Phu Qouc selv).

  Håper dette var til litt hjelp. Dere har uansett god tid på å planlegge dersom dere først skal reise om ett år.

 79. Sidsel M. Kortgaard
  11. september, 2017 at 13:37

  Hei! Har besøkt Vietnam. Da har jeg oppholdt meg der mer enn 15 dager og måtte ha visum. I 2018 skal jeg til Hoi An, men bare 10 dager.
  Så vidt jeg har forstått trenger jeg ikke visum for denne reisen. Men hvordan fungerer det når du kommer i passkontrollen?

 80. 12. september, 2017 at 13:05

  Hei Sidsel,

  Det stemmer at du ikke trenger visum for besøk på under 15 dager. (I hvertfall hvis du ankommer med fly. Er faktisk litt usikker på om det også gjelder hvis du kommer med buss eller tog).

  Uansett, når du kommer i passkontrollen så bare stempler de deg trolig inn uten noen spørsmål i det hele tatt. Men, flyselskapet kommer helt sikkert til å sjekke at du har en flybillett ut av landet innen 15 dager. Hvis du ikke flyr med tur/returbillett, så er det derfor ekstremt viktig å ha en utskrift av flybilletten ut av Vietnam som du kan vise frem. Ellers slipper du ikke ombord. Hvis du flyr med tur/returbillett så ser flyselskapet det i sitt datasystem, så da får du neppe noen spørsmål i det hele tatt.

  Du kan glede deg til Hoi An. Det er en flott by!

 81. Bjørg Marit Sollie
  24. september, 2017 at 20:40

  Hei Jan Arild.
  Takk for flott spalte.
  Min mann og jeg tenker å reise ca 14 dager til Vietnam fra 17. nov.
  Vi ser at det er absolutt billigst å fly tur retur til samme flyplass.
  Hvor ville du flydd til hvis du skal ha miks av opplevelser + avslapping på stranda? Vi er i tillegg glad i å løpe, bla i fjellet. 1) er det trygt mht små dyr osv? 2) Hvor kan man gjøre slikt. 3) Vi har hørt om Halong Bay , Hidden Beach, og Phu Quoc, og vi leser på bloggen din at november er det regntid. Ville sette stor pris på svar og noen anbefalinger angående reiserute. Vi er forberedt på noe innenlandsflyging.
  mvh A og BM

 82. 29. september, 2017 at 11:00

  Hei Bjørg Marit,

  For to uker vil jeg anbefale Hanoi, Halong Bay og Sapa. Deretter fly til Midt-Vietnam og enten Hoi An, Hue eller begge steder, avhengig av hvor mye tid dere har igjen. Deretter fly tilbake til Hanoi og hjem.

  Sapa er vel mest naturlig for løping i fjellet, men jeg vet ikke om det er ideelt. Det kan være nokså glatt og gjørmete i dalsidene, avhengig av været. Nede i dalbunnene skulle det imidlertid være flott å løpe fra landsby til landsby. Om det er trygt med hensyn på små dyr? Hva slags dyr tenker du på? Vietnam er jo fullt av giftige slanger, men har aldri hørt at dette skal være noe problem i praksis. Temmelig sikker på at dette vil gå greit.

  Regntiden er normalt ikke noe stort problem. I Nord-Vietnam er det uansett ikke regntid i november.

 83. Asbjørn
  9. oktober, 2017 at 10:56

  Hei Jan Arild.

  Har en plan om å fly mest mulig effektivt fra Da Nang til Phu Quoc, noe som viser seg å være noe vanskelig da det rett og slett virker som selskapene ikke tilbyr gjennomgående billetter. Har sjekket Jetstar, Vietjet og Vietnam Air.

  Er løsningen rett og slett å bestille to separate billetter, altså DAD-SGN og så SGN-PQC? Hvor lang tid bør vi beregne for å få ut bagasje og sjekke den inn på nytt?

 84. 16. oktober, 2017 at 16:00

  Hei,

  Det ser ut som du har rett i at ingen har gjennomgående billetter, så da er nok eneste muligheten å kjøpe to separate billetter.

  Hvor lang buffer du skal legge inn mellom de to reisene er ikke så lett å svare på. Normalt vil det holde med to timer, men dette blir veldig risikabelt i tilfelle det første flyet er forsinket. Det kommer jo også an på når flyene faktisk går, og i tillegg på hvor dyre flybillettene er (hvis det er veldig billig å kjøpe ny billett, så kan man ta litt større sjanser).

  Så, dere må nesten vurdere dette selv. Alternativt kan dere legge inn en overnatting i Saigon for å være helt sikre. Ingen veldig attraktiv by, men kan være verd å tilbringe en kveld i dersom dere ikke har vært der før.

 85. Ina
  10. november, 2017 at 18:46

  hei, Vi er en familie på 4 ( baby på 6 mnd og 4 åring) som skal til vietnam i 15 dager. Vi har fått anbefalt Ho chi minh . noe jeg ser du ikke gjør. Gubben er stort interesse for historie og ruiner og by liv. jeg av strand og sånn gaid tur med båt via kanaler i skogen.
  Hvorfor anbefaler du ikke ho chi? ser de har både krigs-museum der og Cu Chi Tunnels og sånn liten båt tur.
  vi har ikke bestilt enda. så lurer på om du mulig heller vil anbefale ett annet sted :))? vi vil ikke flytte på oss pga barna. skal til hong kong først så phucet etter Vietnam. så blir samme plass de 15 dagene. tips?