Prambanan, Indonesia

Indonesia har en lang og turbulent historie hvor mange forskjellige riker har kommet og gått. I dag er islam den klart dominerende religionen, men landet har stadig viktige kulturminner både fra hinduismen og buddhismen. To av de viktigste kulturelle turistattraksjonene i Indonesia er det buddhistiske tempelet Borobudur og hinduistiske Prambanan, begge i nærheten av byen Yogyakarta på øyen Java.

Prambanan i Indonesia

Hindutempelanlegget Prambanan

Prambanan er det største komplekset av hindutempler på Java og faktisk et av de største i Sørøst-Asia. Det skal ha blitt bygget i perioden 7-900 tallet. På den tiden var det to store riker på Java, et buddhistisk og et hinduistisk. Men disse skal ha slått seg sammen via giftemål og dette er antagelig grunnen til at noen av hindutemplene har visse buddhistiske elementer.

Templene i Prambanan på nært hold

Templene i Prambanan på nært hold

Templene ble forlatt og senere delvis ødelagt av et jordskjelv på 1500-tallet. Etterpå ble templene brukt til bygningsmaterialer og forfalt fullstendig. Prambanan ble gjenoppdaget på 1800-tallet under en kort periode med britisk styre. I den senere tid er det gjort en del restaurasjonsarbeid og Prambanan er kommet på Unescos verdensarvliste. Så sent som i 2006 ble dessverre templene skadet i et nytt jordskjelv, men området ble åpnet for besøkende etter bare få uker.

Hovedtemplene i Prambanan

Hovedtemplene i Prambanan (foto av Gunawan Kartapranata / Wikimedia Commons)

Prambanan ligger i en større arkeologisk park som også inneholder en rekke andre templer.  Selve Prambanan er imidlertid rett innenfor inngangen. Opprinnelig skal det ha vært 240 templer i dette komplekset, men mange av dem har forfalt fullstendig og er ikke restaurert. Det mest imponerende synet er de tre største templene, dedikert til henholdsvis hindu-gudene Shiva, Vishnu og Brahma.

Figurer i Prambanan

Mange fine og detaljerte utskjæringer på templene

Det er mange interessante detaljer i forbindelse med hvordan templene er konstruert. Blant annet så forteller utskjæringene på de store templene en historie, hvis man går rundt i riktig retning. For turister med stor arkeologisk og kulturhistorisk interesse, kan det være nyttig å leie en guide som kan gi mer dyptgående informasjon om Prambanan. Det er mulig å komme inn i noen av templene, men de er stort sett tomme, så det er ikke så altfor interessant.

Ruiner i Prambanan

Mange av templene ser dessverre ut som dette

I tillegg til selve Prambanan finnes det også en rekke buddhistiske templer inne i den arkeologiske parken. Etter Borobudur er Sewu tempelet (Candi Sewu) faktisk det nest største buddhistiske tempelet på Java. Dette ligger bare 10-15 minutters gange fra hovedtemplene i Prambanan, men merkelig nok er det ikke så mange som tar turen dit, så på det rette tidspunktet kan man faktisk oppleve å ha hele området for seg selv. Utenfor den arkeologiske parken finnes dessuten haugevis med mindre templer spredt litt utover i området. Det best bevarte er Plaosan tempelet, hvor man garantert ikke vil finne mange andre turister.

Candi Sewu i Prambanan arkeologisk park

Det buddhistiske Sewu tempelet rett ved Prambanan

Inngangsbilletten til Prambanan koster for tiden 171 000 Rupiah (ca. 100 norske kroner) for utlendinger (som betaler betydelig mer enn de lokale innbyggerne). Prambanan er en av de viktigste severdighetene i Indonesia, men området er såpass stort at antallet turister neppe vil føles plagsomt, i motsetning til ved Borobudur, som bare er et enslig tempel og hvor tettheten av besøkende kan bli svært høy. Dersom man har mulighet, bør man vurdere å time besøket sitt slik at man har anledning til å oppleve Ramayanaballetten. Denne spilles et par ganger i måneden i utendørsteateret rett ved Prambanan, slik at man har de største templene som bakgrunnskulisse.

Ramayana ballettet ved Prambanan

Prambanan danner en fin bakgrunnkulisse for Ramayana balletten (foto av Arian Zwegers / Wikimedia Commons)

Prambanan ligger ca. 17 kilometer fra Yogyakarta, men det er relativt tungvint å reise dit med offentlig transport. Nesten alle turister besøker Prambanan på en dagstur fra Yogyakarta. Det finnes et utall reisebyråeri Yogyakarta som tilbyr forskjellige opplegg, både kun transport til templene og full guidet tur inne på området. Dermed kan man enkelt få med seg både Borobudur og Prambanan på samme dag, selv om de ligger i hver sin retning fra Yogyakarta.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *