Reisetips for Polen 2024

Polen har blitt et populært feriemål for norske turister. Det skyldes nok både at landet har severdigheter og attraksjoner for enhver smak, og at det er lett og billig å komme seg dit fra Norge. Polen egner seg utmerket for både korte og lange ferieturer, enten det er storbyweekender eller lengre reiser rundt i landet. I denne reiseguiden gir jeg noen reisetips for turister og ser på ting å gjøre under ferien i Polen.  

Landskap i Sørøst-Polen

Flott landskap langs elven San i Sørøst-Polen

Mange land har hatt en turbulent historie, men Polen har definitivt opplevd flere opp- og nedturer enn de fleste. Fra å være et stort og mektig rike, har landet forsvunnet helt to ganger, men hver gang klart å gjenoppstå på nytt. (Se her hvordan Polens landegrenser har forandret seg gjennom tidene). Storhetstiden må sies å være fra slutten av 1300-tallet og nesten fem hundre år fremover, hvor var landet en skikkelig stormakt sammen med Litauen, enten formelt eller i en personalunion. På det meste kontrollerte Polen-Litauen et landområde som omfattet det meste av dagens Ukraina og strakte seg helt ned til Svartehavet.

Przemysl

Utsikt over Przemysl, nær grensen til Ukraina

Den første nedturen kom da alt sammen kollapset i 1795 og Polens territorium ble delt mellom Russland, Preussen og Østerrike. Polen gjorde comeback som selvstendig stat etter første verdenskrig, dog mye lenger øst enn i dag og med en betydelig andel etniske tyskere innenfor grensene. Gleden ble kortvarig for Polen forsvant på ny under andre verdenskrig da Tyskland og Sovjetunionen ble enige om å ta hver sin halvpart. Etter krigen ble alle etniske tyskere kastet ut og et Polen i ruiner gjenoppstod med sine nåværende grenser.

Checiny borg

Flott utsikt fra borgen i Checiny

Uheldigvis ble det nye Polen påtvunget kommunismen av Sovjetunionen, noe som medførte en bedrøvelig økonomisk utvikling. Etter at revolusjonen i 1989 veltet det kommunistiske styret har Polen hatt bra økonomisk vekst, men gitt det dårlige utgangspunktet har det tatt tid å komme opp til vestlig levestandard. Da Polen ble medlem av EU i 2004 var det derfor mange polakker som forlot hjemlandet for å jobbe i Vest-Europa, inkludert Norge. I den senere tid har imidlertid trenden snudd og mange har vendt tilbake til Polen. Grunnen er at lønnsforskjellen er betydelig redusert som følge av større økonomisk vekst i Polen enn i de vesteuropeiske landene. Dette har vært spesielt tydelig i Norge, hvor kronekollapsen har kommet i tillegg, og gjort det norske lønnsnivået lite attraktivt for polakker. 

Pieniny fjellkjeden

Pieniny fjellkjeden

Etter valget i 2015 fikk Polen en nokså bakstreversk (populistisk) regjering, som jobbet aktivt med å svekke mange av de demokratiske og uavhengige institusjonene som var bygget opp etter 1989. Dette hadde imidlertid liten betydning for den økonomiske veksten som gikk ufortrødent videre. I 2023 tapte regjeringspartiene valget og en mer progressiv regjering tok over. 

Sovjetskulptur

Polen har en blanding av gamle Sovjetskulpturer og nye glassbygninger

Dagens Polen har i underkant av 40 millioner innbyggere og er dermed både det største og mest folkerike av de østeuropeiske EU-landene. Landet har severdigheter og attraksjoner innenfor de fleste kategorier og for turister er det en rekke ting å se og gjøre, enten man er interessert i natur og friluftsliv eller kultur og historie. Polen ser generelt ganske ordentlig og velstelt ut, særlig etter at sentrale deler av de fleste polske byer har blitt fint oppusset etter 1989.

Det er ingen opplagte reiseruter i Polen siden landet er nokså firkantet og dessuten for stort til at man kan få med seg “alt” uten å bruke veldig lang tid. Under skisseres noen av hovedattraksjonene inndelt i forskjellige kategorier, uavhengig av geografisk plassering. Listen bør først og fremst betraktes som et representativt utvalg av hva det er mulig å oppleve i Polen. Selv om de fleste større attraksjoner nevnes, så finnes det mye annet å se og gjøre. Alle steder som nevnes er markert på kartet over.

Storbyer i Polen

Hovedstaden Warszawa kommer man selvsagt ikke utenom. Den ligger sentralt plassert og er Polens største, mest dynamiske by og landets sentrum for politikk, næringsliv og kultur. Ikke verst for en by som etter andre verdenskrig var fullstendig ødelagt. Etter krigen ble gamlebyen og alle historiske bygninger rekonstruert basert på gamle tegninger og fotografier. Rekonstruksjonen har blitt så vellykket at ingen vil, uten å vite det på forhånd, finne på å tenke at bygningene faktisk er av nyere dato. (Rekonstruksjonen av Warszawa står forøvrig i skarp kontrast til gjenoppbyggingen av Minsk i nabolandet Hviterussland, hvor den nye hovedstaden ble reist uten tanke på hvordan byen hadde sett ut tidligere).

Kulturpalasset i Warszawa

Kulturpalasset i Warszawa

Dagens Warszawa har fått en god arkitektonisk blanding etter at det i den senere tid har blitt bygget en rekke skyskrapere og forretningsbygg. Warszawas mest iøynefallende bygg ble imidlertid reist under kommunistperioden, nemlig det enorme Kulturpalasset, en gave fra Stalin og et eksempel på stalinistisk arkitektur. Byen er ellers full av teatere og andre kulturelle institusjoner. Det finnes også en haug med museer, særlig interessant er de som forteller historien fra andre verdenskrig, samt de polske jødenes historie. Ellers har man Kopernikus-museet og Kopernikus-planetariumet. “Free walking tour” er blitt et bra konsept i byer over hele verden, men Warszawa har bedre utvalg av gratisturer enn de fleste steder. Her tilbys minst 5 forskjellige turer over forskjellig tema (gamle Warszawa, kommunistperioden, andre verdenskrig etc).

Gamlebyen i Warszawa

Gamlebyen i Warszawa

Det fremste turistmålet i Polen er imidlertid den gamle hovedstaden Krakow, landets nest største by. I motsetning til Warszawa var Krakow så heldig å unngå ødeleggelser under andre verdenskrig. Den regnes som landets kulturhovedstad og vakreste by står på Unescos verdensarvliste. Krakow har arkitektur i mange forskjellige stilarter siden den fikk utvikle seg over lang tid mens forskjellige stilarter var på moten. Den flotte gamlebyen er omringet av et grønt parkbelte, så det er en fornøyelse å spasere rundt i Krakow.

Krakow og elven Wisla

Krakow og elven Wisla

Som kulturhovedstad er Krakow full av museer, gallerier, konserthaller og teatre. Det er dessuten to interessante dagsturer man kan gjøre fra Krakow: konsentrasjonsleiren Auschwitz og Wieliczka saltgruven. Førstnevnte er den mest beryktede av nazistenes konsentrasjonsleirer, hvor over en million fanger (særlig jøder) endte sine liv. Nå er restene av leiren blitt et slags museum. Triveligere er Wieliczka saltgruven som står på Unescos verdensarvliste. Det er en slags underjordisk by med kirke, skulpturer og dekorasjoner, alt hogget ut av salt. Mikroklimaet der skal angivelig være positivt for folk med luftveisproblemer.

Gdansk

Gdansk

En sterk konkurrent til tittelen som Polens vakreste by er Gdansk som ligger ved Østersjøen, helt nord i Polen. Den ble ødelagt under andre verdenskrig (som faktisk startet der), men er senere rekonstruert til sin fordums storhet. Gamlebyen er utrolig vakker og det er en fornøyelse å spasere rundt. Gdansk er særlig et populært feriemål på sommeren på grunn av alle strendene i nærheten av byen.

Gdansk

Gdansk

Gdansk er dessuten historisk viktig av to årsaker: For det første var det i Gdansk at andre verdenskrig startet. For å markere dette ble det i 2017 åpnet et nytt museum dedikert til krigen. Museet er veldig omfattende og er et av Polens aller beste museer. I tillegg kan man besøke halvøya Westerplatte hvor de aller første skuddene ble avfyrt. 

Museet for andre verdenskrig i Gdansk

Museet for andre verdenskrig i Gdansk

Gdansk spilte også en viktig rolle i avskaffelsen av det kommunistiske styret. Her ligger nemlig Lenin skipsverftet hvor den uavhengige fagforeningen Solidaritet under ledelse av Lech Waleza ble stiftet. Til minne om dette ble “Det europeiske Solidaritetssenteret” åpnet i 2014 på området til det gamle skipsvertet. Det inneholder blant annet et flott museum som forteller historien i detalj.

Småbyer i Polen

Polen er full av velstelte og pent oppussede småbyer. Enkelte av dem er dessuten historisk viktige, mens andre først og fremst er verd å besøke på grunn av utseendet. Det vil føre for langt å gi en full oversikt, så byene som nevnes her må regnes som et nokså tilfeldig utvalg.

Sandomierz

Sandomierz

En av de absolutt flotteste småbyene er Sandomierz som ligger på en høyde ved elven Wisla i sørøstlige Polen. I middelalderen var Sandomierz faktisk en av Polens største og viktigste byer på grunn av sin strategiske plassering i forhold til handelsrutene. Dessverre gikk svenskene(!) til angrep på byen i 1655 og ødela det meste. Heldigvis unnslapp byen skader under andre verdenskrig og i kommunistperioden ble det heller ikke lagt noen forurensende industri her. Nå er Sandomierz i flott stand og det er en fornøyelse å spasere rundt i gamlebyen, besøke noen av de historiske bygningene eller ta en båttur på Wisla.

Katedralhøyden i Frombork

Katedralhøyden i Frombork

Småbyen Frombork ligger ved bredden av Wislalagunen, helt nord i Polen, rett sør for den russiske Kaliningrad-enklaven. Den er først og fremst kjent på grunn av Nikolaus Kopernikus, som bodde og arbeidet der i en lang periode av sitt liv. Kopernikus var et multitalent som drev med mye forskjellig, men er først og fremst kjent som matematiker og astronom, herunder spesielt for å formulere en modell av solsystemet med solen i sentrum. Hovedattraksjonen i Frombork er Katedralhøyden som nesten er en liten by i seg selv. En beskyttende mur omringer området som blant annet inneholder en stor katedral med graven til Kopernikus, et palass og Kopernikus-tårnet med hans arbeidsværelse, i dag gjort om til museum.

Fredskirken

Fredskirken i Swidnica

Swidnica ligger i sørvest, ikke langt fra den tsjekkiske grensen. Også den har et fint oppusset sentrum, men det er to kirker som tar det meste av oppmerksomheten. Den gotiske St. Stanislav og Vaclav kirken er over 100 meter høy. Mest kjent er allikevel den protestantiske Fredskirken fra 1600-tallet som er bygget i tre, helt uten bruk av spiker. Det ble bygget tre slike fredskirker etter trettiårskrigen mellom protestanter og katolikker. I Jawor, rett i nærheten, finnes en lignende kirke, mens den tredje brant ned på 1700-tallet.

Sanok

Torget i Sanok

Sanok i sørøst er ikke i seg selv så ekstraordinær, selv om den har en fin rådhusplass og et slott fra 1300-tallet (som inneholder historisk museum). Beliggenheten er derimot flott i en bred dal langs elven San (som senere renner ut i Wizla, nær Sandomierz). Dette gjør at Sanok passer utmerket for utendørsaktiviteter som sykling, turgåing og kajakkpadling. Byen har dessuten Polens største og beste folkemuseum. Her kan man trygt sette av flere timer til å spasere rundt blant de gamle bygningene som er samlet inn fra hele Polen. Sanok ligger også bare noen kilometer fra byen Zagorz hvor det finnes en imponerende klosterruin.  

Krigsminner i Polen

Polen har blitt usedvanlig hardt rammet av krig. Særlig andre verdenskrig la nesten hele landet i ruiner. Et viktig historisk sted er halvøya Westerplatte utenfor Gdansk, hvor de aller første  kamphandlingene under andre verdenskrig fant sted. I 1939 var Gdansk hovedsaklig bebodd av tyskere, men hadde allikevel status som “fristad”. Tyskland gikk derfor til angrep for å gjenforene byen med resten av landet. En polsk garnison på Westerplatte gjorde imidlertid overraskende sterk motstand og holdt stand i nesten en uke før de måtte gi tapt for overmakten. I dag er Westerplatte gjort om til parkanlegg med diverse monumenter og et lite museum.

Krigsminnesmerke på Westerplatte

Krigsminnesmerke på Westerplatte

I et tett skogsområde utenfor byen Ketrzyn i nordøst ligger restene av Ulvehiet, Adolf Hitlers hovedkvarter under andre verdenskrig. Det er et stort kompleks med bygninger og bunkere, i relativt dårlig stand siden nazistene prøvde å ødelegge så mye som mulig før de ble drevet vestover av sovjetiske soldater. Allikevel er det et interessant historisk sted å besøke. Man bør også få med seg bunkerkomplekset Mauerwald som ligger rett i nærheten og er i betydelig bedre stand. Her holdt store deler av Tysklands militære ledelse til under krigen. En lykt og myggspray er nyttig når man besøker området.

Ulvehiet

Ulvehiet – Hitlers bunker under andre verdenskrig

De fleste av nazistenes konsentrasjonsleirer befant seg i Polen. Mest beryktet er Auschwitz , men også i Sobibor, Treblinka og Belzec ble det begått grusomheter som i dag er vanskelig å ta inn over seg. Konsentrasjonsleirene er i dag gjort om til museer, men siden tyskerne prøvde å ødelegge bevismaterialet mot slutten av krigen, så er ikke alle i like god stand. Treblinka består for eksempel hovedsaklig av monumenter og det er lite igjen av den originale leiren. Allikevel er konsentrasjonsleirene interessante steder å besøke.

Auschwitz

Inngangen til konsentrasjonsleiren Auschwitz (foto av Logaritmo / Wikimedia Commons)

Ikke alle krigsminner dreier seg om andre verdenskrig. Slaget ved Grunwald (også kalt slaget ved Tannenberg) i 1410 vil man se referanser til mange steder i Polen. Det skal godt gjøres å finne noen utenfor Polen som har hørt om det, men i polsk historie er slaget helt sentralt. Slaget skal faktisk ha vært det aller største i middelalderen og endte med at Polen-Litauen bekjempet den tyske ridderordenen og dermed fikk øket sitt territorium betaktelig. Ved slagmarken i nordlige Polen, sydøst for Gdansk, finner man i dag et stort seiersmonument og et lite museum.

Polen har vært en sterk støttespiller for Ukraina

Polen har vært en sterk støttespiller for Ukraina

Etter at Russland gikk til angrep på Ukraina i 2022 har krigen dessverre igjen kommet nærmere. Polen har vært en av Ukrainas viktigste støttespillere etter den russiske invasjonen og flere millioner flyktninger har slått seg ned i landet. Polen er fast bestemt på å aldri mer underkaste seg Russland og investerer derfor nå tungt i forsvaret. Polen er faktisk det NATO-landet som bruker størst andel av BNP på forsvar og vil innen få år være den sterkeste militærmakten i Europa.

Gamle kulturminner i Polen

Polen har hundrevis av gamle borger, slott og andre kulturminner. Her presenteres bare et nokså begrenset utvalg for å gi inntrykk av hva som finnes.

Malbork slott

Slottet i Malbork

Malbork er utvilsomt Polens mest imponerende og kjente slott. Det ble opprinnelig bygget av den tyske ridderordenen (de som tapte slaget ved Grunwald) og er europas største gotiske slott. Denne ordenen kontrollerte faktisk et stort landområde på 1300-tallet og grunnla flere byer. Slottet ser spesielt imponerende ut utenfra. På innsiden er det egentlig relativt tomt, men det er uansett interessant å gå litt rundt.

Borg i Checiny

Borgen i Checiny

Ksiaz ved Walbrzych i sørvestlige Polen er det tredje største slottet i Polen (nummer to er i Krakow). Det har kanskje den beste beliggenheten av alle slottene, på en bakketopp i et kupert og skogkledd landskap. Slottet har blitt utvidet i forskjellige perioder slik at det endelige resultatet er en blanding av forskjellige stilarter. Et annet atmosfærisk slott ligger i landsbyen Checiny, i nærheten av Kielce. Det stammer fra 1200-tallet og ligger nå hovedsaklig i ruiner, men det ser virkelig ut som en skikkelig middelalderfestning der det ligger på en bakketopp ovenfor landsbyen. Fra toppen av tårnet har man virkelig flott panoramautsikt over et stort område.

Religiøse monumenter og bygninger i Polen

Kristendommen står fremdeles sterkt i Polen, til tross for den lange kommunistiske perioden med et eksplisitt ateistisk styre. Mesteparten av befolkningen definerer seg som katolikker. Naturlig nok er det derfor ingen mangel på religiøse byggverk i landet og hver by har selvsagt minst et par katedraler. Her omtaler jeg bare noen av de mer spesielle religiøse konstruksjonene.

Jasna Gora klosteret i Czestochowa

Jasna Gora klosteret i Czestochowa

Byen Czestochowa, litt nordvest for Krakow, er utvilsomt det mest populære pilegrimsstedet, med flere millioner besøkende hvert eneste år. Her finnes nemlig det berømte ikonet “Den sorte Madonna” i Jasna Gora klosteret. Ikonet anses som en nasjonalhelligdom i Polen, og mange innbiller seg at bildet skal ha helbredende egenskaper (omtrent som i Lourdes i Frankrike) og kunne utrette mirakler. Blant annet skal det ha reddet klosteret da svenskene(!) var nede i Polen på 1600-tallet og myrdet og herjet av hjertens lyst.  

Vang stavkirke i Polen

Vang stavkirke står altså i Polen

Prisen for mest særegne kirkebygg i Polen går imidlertid til Vang stavkirke. Ja, helt sant, det ligger en helt ekte norsk stavkirke i Polen! Nærmere bestemt befinner den seg i Karpacz Vang i sørvestlige Polen, ved foten av Sudetene og ikke så langt fra toppen Sniezka. Stavkirken ble bygget i Norge på 1200-tallet, men var planlagt å rives i 1840. Imidlertid ble den reddet av  Kong Friedrich William av Prøysen som overtok kirken, tok den fra hverandre og transporterte den til Polen, hvor den ble bygget opp på nytt. I tillegg til å være en flott kirke er det jo for nordmenn spesielt fascinerende å se en norsk stavkirke i uvante omgivelser.

Skulptur av Jesus

Verdens største Jesus-statue (foto av Pundit / Wikimedia Commons)

Et langt nyere monument finner vi i den lille byen Swiebodzin i Vest-Polen. Der har man faktisk nylig bygget verdens største statue av Jesus (ja, større enn den i Rio de Janeiro!). Statuen er 52.5 meter høy (inkludert platået og Jesus sin krone) og tok fem år å bygge. Statuen stod ferdig i 2010 og håpet var at den skulle gjøre Swiebodzin til et populært pilegrimssted.

Hodeskallekapellet i Czermna

Hodeskallekapellet i Czermna (foto av Merlin / Wikimedia Commons)

Hodeskallekapellet i Czermna er utvilsomt den mest makabre bygningen i Polen. Akkurat som i den mye mer kjente kirken i Kutna Hora i Tsjekkia er innsiden av kapellet dekorert med hodeskaller og knokler fra flere tusen døde mennesker. Levningene stammer hovedsaklig fra vanlige folk som døde under forskjellige kriger eller av pest og andre sykdommer.    

Landskap og natur i Polen

Mye av Polen består av skog og jordbruksland med relativt uniformt og litt kjedelig landskap. Den nordlige delen av landet er helt flatt, men lenger sør finnes noen mindre åser her og der. Helt i landets utkant ligger imidlertid ordentlige fjell. Sudetene danner grensen mot Tsjekkia i sørvest. Grensen går faktisk gjennom toppen Sniezka på 1603 meters høyde, faktisk det høyeste punktet i Tsjekkia. Dette er ikke noen skarp og dramatisk topp, men landskapet er uansett flott og ovenfra har man veldig god utsikt i absolutt alle retninger. Toppen kan bestiges via et stort nettverk av løyper fra mange forskjellige startpunkter (blant annet fra Vang stavkirke!), så her er det mange muligheter for turgåere.

Sniezka

Utsikt nær toppen av Sniezka

Tatrafjellene i sør mot Slovakia har imidlertid den mest dramatiske naturen. Zakopane er det mest vanlige utgangspunktet for å utforske fjellene. Høyeste topp er Rysy på 2503 meter, mens Gerlach på 2655 meter er i Slovakia. Zakopane regnes også som Polens vinterhovedstad på grunn av gode muligheter for å bedrive vintersport (alpint, snowboard, langrenn etc). Det er også godt tilrettelagt for sommeraktiviteter, blant annet med mange turstier og gondolbane opp til toppen Kasprowy Wierch på 1959 meter.

Pieniny

Pieniny

Kort vei nord for Tatrafjellene ligger Pieniny fjellkjeden, hovedsaklig bestående av kalkstein- og dolomittformasjoner. Høyeste topp er på 1050 meter så turgåing er ikke den mest utfordrende, men utsikten er flott der også. Beskidene ligger øst for Pieniny og er en lang fjellkjede som strekker seg bort mot Ukraina. Landskapet her er fortrinnsvis skogdekket, men det er mange trivelige turstier her allikevel. 

Seilbåter

Mange seilbåter i Masuria

Regionen Masuria er en relativt tynt befolket del av Polen, karakterisert av skoger og flere tusen innsjøer. Området er populært for utendørsaktiviteter som svømming, seiling, kajakkpadling og sykling. Det er også mulig å leie båt og ta lengre turer siden mange av sjøene er forbundet med kanaler.

Elblag-kanalen

Skinnetransport istedenfor sluser

Av spesiell interesse er Elblag-kanalen på ca 80 km som forbinder Elblag og Ostroda. I dag er kanalen mest for turisme, men opprinnelig var den viktig for å frakte korn og tømmer fra Masuria og ut til kysten. Vannivået varierer imidlertid betydelig langs kanalen, et problem for båttrafikken som vanligvis løses ved bruk av sluser. På Elblag-kanalen har man derimot valgt en ganske unik løsning, nemlig skinnegående(!) vogner som flytter båtene. Det er virkelig fascinerende å se på. I sommermånedene arrangeres dessuten kanalturer med båt, slik at man kan oppleve det selv.

Jurata

Strand ved Jurata (foto av Diego Delso / Wikimedia Commons)

Med lang kystlinje langs Østersjøen så burde det ikke komme som noen overraskelse at Polen har mange bra strender. Gdansk er allerede nevnt, men i tillegg finnes en rekke andre badebyer langs kysten, for eksempel Jurata, Kolobrzeg eller Debki. Polen har imidlertid ikke rykte som noen stor badedestinasjon, trolig først og fremst fordi vanntemperaturen som regel ikke er noe å skryte av. Det er derfor først og fremst lokalbefolkningen som nyter godt av strendene og det er relativt få utenlandske turister.

Dyreliv og nasjonalparker i Polen

Polen har et rikt fugleliv og spesielt mange storker, faktisk omtrent halvparten av europas ca 100 000 storker. På hustak over hele landet kan man se storkereir, men det aller beste stedet for “storkesafari” er den knøttlille landsbyen Zywkowo, bare noen få hundre meter fra grensen til den russiske Kaliningrad-enklaven (dog uten offisiell grenseovergang i området). Det finnes faktisk betydelig flere storker enn mennesker i landsbyen. Innbyggerne har gjort alt for at storkene skal føle seg velkomne, blant annet ved å sette opp plattformer for å forenkle storkenes reirbygging. I tillegg finnes flere storkereir på hvert eneste bolighus.

Stork

En av mange storker i Zywkowo

I østlige Polen og i Hviterussland ligger Bialowiezaskogen, Europas eneste gjenværende lavlandsurskog. (En urskog har ikke blitt utsatt for menneskelig utnyttelse). Skogen står på Unescos verdensarvliste og skogen er fredet og designert som nasjonalpark. Den har et rikt dyreliv, inkludert ulv, gaupe, elg og verdens største populasjon av europeisk bison. Antall besøkende er imidlertid sterkt begrenset og man får kun lov til å gå i følge med guide. Sjansen for å faktisk treffe på ville dyr er relativt lav på disse turene, men nasjonalparken har også et forskningssenter med diverse innhegninger, hvor turister kan se bison og de andre dyrene.

Bison

Bison

Fotball

De fleste legger fotballturen til England, men Polen er faktisk et utmerket alternativ dersom man ønsker å oppleve en litt annerledes fotballkultur. Det finnes en rekke flotte stadionanlegg i Polen og det er ofte stor stemning på kampene langt ned i de lavere divisjoner. I motsetning til i England er det dessuten i nesten alle tilfeller svært enkelt å skaffe seg billett til kampene. For mer informasjon, se min detaljerte artikkel om Fotballtur til Polen.

Pyroteknikk er også på fotballkamper i Polen. Her fra “hatoppgjøret” Cracovia – Wisla Krakow

Praktisk informasjon om Polen

Det er stort sett uproblematisk å feriere i Polen. De fleste man trenger å kommunisere med har gode engelskkunnskaper. Eneste unntak er typisk folk i servicefunksjoner på buss- eller togstasjoner, hvor man ikke kan forvente å bli forstått. Generelt trenger man imidlertid ikke bekymre seg noe særlig for språket.

Skulptur jødisk ghetto

Monument for opprøret i den jødiske ghettoen i Warszawa under andre verdenskrig.

I den grad det er mulig, gjør man imidlertid lurt i å unngå å tiltrekke seg politiets oppmerksomhet. Polen har nemlig en av Europas mest synlige og aktive politistyrker. De ligger virkelig ikke på latsiden og er det meste av tiden opptatt med å bøtelegge folk for påståtte lovbrudd, reelle eller imaginære. Personlig ble jeg tilsnakket av politiet for å drikke vann(!) i en park, men unngikk heldigvis eventuelle sanksjoner.

Folkemuseet i Sanok

Folkemuseet i Sanok

Polen ble i land tid uglesett i EU på grunn av den tidligere populistiske regjeringens arbeid for å svekke landets uavhengige institusjoner. Sammen med andre østeuropeiske land har de også nektet å motta asylsøkere (særlig muslimer er det stor skepsis mot). Polen har åpenbart lykkes i sitt arbeid med å holde landet “hvitt”. Mens “utlendinger” er i flertall i gatebildet i mange vest-europeiske byer (inkludert deler av Oslo), så er det i Polen stort sett bare hvite folk å se. Den nye regjeringen har i all hovedsak fortsatt denne politikken.

Prisnivå i Polen

Valutaen i Polen heter zloty. Den er ikke direkte knyttet til euroen, men valutakursen har fulgt euroen sånn noenlunde de siste årene. På grunn av den svake norske kronen er Polen derfor betydelig dyrere enn for noen år siden. Til tross for dette er prisnivået stort sett sånn passe rimelig sett med norske øyne. Store turistdestinasjoner som Krakow, Gdansk og Warszwawa har riktignok høyere priser enn resten av landet, særlig når det gjelder overnatting, men for nordmenn er det fremdeles grei valuta for pengene. Matprisene er omtrent halvparten av nivået i Norge og drikke er enda billigere. Akkurat som i Norge, så kan man stort sett betale med kort overalt.

Gode sjanser for å treffe rev i naturen i Polen

Gode sjanser for å treffe rev i naturen i Polen

Beste tid å reise til Polen

Polen kan besøkes hele året, men på vinteren er det ganske surt og kaldt i hele landet. Dette er en fordel dersom formålet med turen er å bedrive vintersport i Zakopane eller lignende steder, men ellers kan det fort bli utrivelig. Været er ellers nokså uforutsigbart, men typisk er nok april-oktober de beste månedene å besøke værmessig. Midt på sommerferien er imidlertid høysesong slik at det er flere turister, uten at dette behøver bli noe enormt problem.  

Zakopane

Fjelltur ved Zakopane

Mat og drikke i Polen

Alle polske byer har et bra utvalg av spisesteder hvor det serveres god og relativt billig mat. På enkle restauranter trenger ikke et greit måltid med drikke koste mer enn 80-100 kroner. Det polske kjøkkenet har tatt opp i seg en del impulser fra andre land, og turister vil fort oppdage en del fellestrekk med maten i Tsjekkia og Tyskland. Hovedretten består nesten alltid av kjøtt (særlig svinekjøtt og kylling), så for vegetarianere er ikke Polen alltid ideelt. I de store turistsentrene finnes det riktignok greit utvalg av vegetariansk mat, men ellers kan de relativt kjedelige salatene ofte være eneste mulighet.

Polsk frokost

Polsk frokost

Den mest kjente polske retten er trolig piroger (dumplings) som er deig fylt med forskjellig innhold (kjøtt, grønnsaker etc). En tradisjonell polsk rett er Bigos (Jegergryte): en gryterett med surkål og kjøtt. Når det gjelder drikke så er Polen den tredje største ølprodusenten i Europa og har en rekke egne ølmerker.   

Polsk øl

Mye forskjellig lokalt øl i Polen

Overnatting i Polen

Polen har et godt utvalg av hoteller og andre overnattingssteder. Normalt trenger man ikke betale mer enn 3-400 kroner for overnatting av grei standard, dog noe dyrere i turistbyer som Krakow, Gdansk og Warszawa. Søk etter hoteller og leiligheter hos Agoda eller lignende nettsteder.  

Mye god polsk mat

Mye god polsk mat

Transport i Polen

Polen har bra utbygget offentlig transport både internt i byene og for reiser rundt i landet. Toglinjene har fått seg en oppgradering og på strekningen tvers gjennom landet fra Gdansk til Warszawa og Krakow går det faktisk høyhastighetstog (dog ikke altfor raske). I tillegg suppleres tilbudet av en rekke buss- og minibusslinjer. Billettprisene er generelt veldig rimelig. Ofte kan billetter bestilles på nettet, men det er som regel like greit å kjøpe direkte fra sjåføren eller fra billettkontoret på bussterminalen. Nettsiden E-Podroznik har en ruteplanlegger for alle busser og tog i Polen, noe som gjør det enkelt å finne de beste forbindelsene under planlegging av reisen. Man kan også laste ned en ruteplanleggings-app til smarttelefoner derfra. Med appen er det dessuten mulig å kjøpe billetter til enkelte tog- og bussavganger.

Den gode økonomiske utviklingen i Polen viser seg ved at Warszawa har fått en skyline av skyskrapere.

Den gode økonomiske utviklingen i Polen viser seg ved at Warszawa har fått en skyline av skyskrapere.

Reise til Polen

Tidligere var det fantastiske flyforbindelser mellom Norge og Polen, særlig fra Rygge flyplass hvor Ryanair opererte en rekke ruter til forskjellige polske byer. Dessverre ble Rygge nedlagt etter at den såkalte “blå” regjeringen innførte en flypassasjeravgift som gjorde det ulønnsomt for Ryanair å opprettholde basen sin på Rygge. Allikevel er det fremdeles brukbare direkteforbindelser fra norske flyplasser, særlig fra Torp men også noen fra Gardermoen og andre norske flyplasser. Prisene pleier dessuten å være riktig lave. Dersom man bor i Oslo er Ryanairs rute til Katowice en glimrende mulighet for å komme seg billig til Polen fra Gardermoen. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene og beste forbindelsene. Polen er dessuten ikke lenger borte enn at det er fullt mulig å reise dit med tog eller buss, men dette er liten vits i når fly er så billig som det er.

Artikkelen ble opprinnelig skrevet i 2018, men er utvidet og oppdatert i juli 2024 med ny og relevant informasjon.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *