Kuala Lumpur, Malaysia

Kuala Lumpur er hovedstaden i Malaysia og en av Asias mest populære turistdestinasjoner. Til forskjell fra andre asiatiske storbyer, som ofte er forferdelige trafikkmaskiner med generisk utseende, så fremstår Kuala Lumpur som overraskende trivelig og med en god porsjon sjarm. Malaysias etniske blanding gjør dessuten hovedstaden til et svært mangfoldig sted med severdigheter og attraksjoner av forskjellige slag. I denne reiseguiden gir jeg reisetips og oversikt over ting å gjøre i Kuala Lumpur for alle slags turister.

Elvepromenade

Kuala Lumpurs nye elvepromenade

Kuala Lumpur er en relativt ny by og var bare en mindre bosetning inntil gummiindustrien førte til betydelig vekst fra slutten av 1800-tallet. Etter Malaysias uavhengighet fra Storbritannia i 1957 ble Kuala Lumpur hovedstad. Nå har innbyggertallet vokst til 1.8 millioner, og ved å inkludere alt av forsteder kommer man opp i ca. 7 millioner.

Tegneseriefigurer

Dekorasjoner i sentrum

Til tross for å være en millionby føles Kuala Lumpur aldri overveldende eller overbefolket. I motsetning til storbyer som Bangkok eller Jakarta, hvor nesten alt ser likt ut på overflaten, og det kreves betydelig egeninnsats for å få noe ut av oppholdet, så vil de fleste føle seg hjemme med en gang i Kuala Lumpur. Det hjelper nok på inntrykket at Kuala Lumpur har en variert arkitektur med mange bygninger av historisk og kulturell verdi. Her finnes en blanding av gammel britisk koloniarkitektur, islamsk arkitektur og futuristiske skyskrapere.

Severdigheter og attraksjoner i Kuala Lumpur

Det er nok å gjøre i Kuala Lumpur og omegn til at turister lett kan tilbringe minst en uke der uten å kjede seg. Allikevel er ikke sentrale Kuala Lumpur, hvor turister kommer til å tilbringe det meste av sin tid, større enn et par kvadratkilometer, men det kan være store variasjoner i utseende og folkeliv fra et kvartal til et annet.

Britenes administrasjonsbygning

Mange gamle kolonibygninger i Kuala Lumpur

Chinatown ligger rett øst for elven Klang og er den eldste bydelen. Deler av Chinatown er karakterisert av typisk fargerike kinesiske to-etasjers hus med forretning på gateplan og boligkvarter i etasjen over. Mange av disse gir et ganske slitent inntrykk, men samtidig føles det bra å se noe gammelt i en ellers veldig moderne by. I pakt med gammel tradisjon har husene ofte overbygget fortau slik at man kan gå i ly for sola eller regnet. Hele Chinatown er svært livlig, både av fastboende og turister, med enormt mange butikker og spisesteder, både utendørs og innendørs.

Kinesisk mat

Kuala Lumpur er et bra sted for “ekte” kinesisk mat

For mange turister er kanskje gatemarkedet i Jalan Petaling den største attraksjonen. Langs den overbyggede gaten, og et stykke ut i sidegatene, settes det hver kveld opp salgsboder tett i tett. Til tider kan trengselen gjøre det vanskelig å ta seg frem. Utvalget består typisk av piratvarer som klær, sko og vesker, samt mye annet juggel. Pruting er helt nødvendig hvis man ønsker å gjøre en god handel, men alternativt så tilbyr butikkene i nærheten mange av de samme tingene til faste priser.

Jalan Petaling

Utenfor Jalan Petaling

Central Market ligger i en gammel Art Deco bygning, bare noen kvartaler fra Jalan Petaling. Dette markedet er ganske turistorientert og fremstår som veldig rent, pent og velordnet. Her er det mindre piratvarer og generelt litt høyere kvalitet på tingene som selges. I andre etasje på markedet finnes også en “food court” med flere restauranter.

Jalan Petaling

Jalan Petaling

Elven Klang, som renner gjennom Kuala Lumpur, var tidligere beryktet for forurensning og vond lukt. Byen har imidlertid brukt mye penger (noe mener altfor mye) på det såkalte “River of life” prosjektet, hvor vannet har blitt renset og det er bygget en elvepromenade. Elvebredden er nå blitt et attraktivt område å oppholde seg, og særlig flott er det ved samløpet med sideelven Gombak, hvor den vakre Jamek-moskeen befinner seg. (Navnet Kuala Lumpur betyr forøvrig “gjørmete samløp” og er oppkalt etter dette stedet). Her bør man spesielt møte opp etter mørkets frembrudd for å få med seg det daglige musikk- og lysshowet.

Moske

Jamek-moskeen ved samløpet av Klang og Gombak

På andre siden av elven ligger Uavhengighetsplassen (“Merdeka Square”), en stor gresslette (“padang”) som tidligere var cricketbane. Plassen er omringet av mye flott koloniarkitektur, særlig britenes gamle hovedkvarter, nå kalt Sultan Abdul Samad bygningen, ser veldig imponerende ut. Dette er også et av de beste utsiktspunktene mot Kuala Lumpurs skyline. Med de gamle kolonibygningene i forgrunnen og moderne skyskrapere i bakgrunnen, ser man virkelig hvor mangfoldig byen er.    

Merdeka skyline

Utsikt fra Merdeka Square. Både KL Tower og Petronas Towers i bakgrunnen

Nå befinner man seg på utsiden av selve sentrum, og rett vest ligger en ås med store parkområder og severdigheter. Turister kan lett tilbringe et par dager med å besøke de forskjellige attraksjonene der. Blant annet finnes en rådyrpark (gratis), en botanisk hage (1 RM), en sommerfuglpark (24 RM), og en fuglepark (63 RM – altfor dyrt, dersom man ikke har en voldsom interesse for fugler), en skulpturpark og et krigsminnesmerke fra andre verdenskrig. I den sydlige enden av parkområdet ligger dessuten et planetarium og Malaysias nasjonalmuseum.

Bukit Bintang

Bukit Bintang

På en høyde øst for Chinatown finner vi Bukit Bintang (Stjernehøyden), Kuala Lumpurs shopping- og underholdningsområde. Innen en radius av få kvartaler ligger en rekke gigantiske kjøpesentre tett i tett. Vareutvalget varierer fra veldig luksuriøst til mer moderat standard, så handleglade turister vil garantert finne noe av interesse. Bukit Bintang er også senter for Kuala Lumpurs uteliv. I flere gater ligger barene tett i tett og holder det gående til langt på natt. Til tross for at Malaysia er dominert av islam, så flyter alkoholen i Kuala Lumpur relativt fritt og er ganske billig sammenlignet med Norge (dog noe dyrere enn nabolandet Thailand).

Barer

Utelivsområdet i Bukit Bintang

Mat får man overalt i Kuala Lumpur, men Bukit Bintang er et av de beste områdene for å spise seg god og mett. Spesielt på Jalan Alor, en lang gågate med utallige små og store spisesteder, har man gode muligheter. På kveldstid settes det ut bord langs gaten og området blir tettpakket med folk. Maten som serveres er hovedsaklig kinesisk (og til dels “ekte kinesisk mat”, slik som i Kina), men det finnes også noen innslag fra andre asiatiske land (Vietnam, Thailand etc).

Jalan Alor

Travelt på Jalan Alor

Bydelen KLCC (KL City Centre) ligger i nærheten av Bukit Bintang og er bare rundt tjue år gammelt. Området karakteriseres av en rekke moderne skyskrapere, kontorbygninger, hoteller og kjøpesentere. For turister hadde det trolig ikke vært altfor interessant dersom det ikke hadde vært for Petronas Towers, det fremste symbolet på Kuala Lumpur og Malaysia.

Park i KLCC

Park i KLCC

De islaminspirerte tvillingtårnene i Petronas Towers var faktisk verdens høyeste bygninger (451,9 meter) i perioden 1998-2004, men har nå falt langt ned på listen etter at det har blitt bygget mye høyt andre steder.

Petronas Towers

Petronas Towers

Man kan selvsagt komme opp i Petronas Towers og se på utsikten, men det er ganske dyrt (80 RM). Til tross for den høye prisen er tårnene svært populære, så det lønner seg å forhåndsbestille på nettet, for ellers er det store sjanser for at det billettene allerede er utsolgt når man møter opp. I bunnen av tvillingtårnene ligger nok et stort kjøpesenter, Suria KLCC. Mange føler kanskje at byen har nok av disse, men dette inneholder i hvert fall et riktig bra teknisk museum: Petrosains Discovery Centre (28 RM), som er vel verd å besøke. På baksiden av tårnene finnes en svært velstelt park hvor det er mange gode utsiktspunkter mot skyskraperne.   

KL Ecopark

KL Ecopark

Kuala Lumpur er ikke noen by man blir utslitt av, men den har uansett en rekke grønne lunger som er trivelige. I tillegg til parkene vest for Merdeka Square, vil jeg trekke frem KL Eco Forest Park, i et område mellom Bukit Bintang og Chinatown. Selv om parken ikke akkurat er kjempestor, inneholder den flere turstier, hvor man helt glemmer at man befinner seg i en millionby. For virkelige entusiaster er det faktisk også designerte plasser til å slå opp telt(!). Mest interessant er en såkalt “canopy walk”, en serie hengebroer mellom tretoppene, hvor det underveis henger informasjonsplakater om flora og fauna. Hele konseptet er blitt ganske vellykket og parken er heller ikke overfylt av besøkende, selv om inngang er helt gratis.

Gatekunst

Gatekunst

På parkens høyeste punkt ligger fjernsynstårnet KL Tower, som med sine 420 meter bare er litt lavere enn Petronas Towers. Utsikten fra toppen er imidlertid vel så bra, mange vil si enda bedre, fordi man faktisk kan se mot Petronas Towers. Det finnes naturlig nok flere utsiktsplattformer som turister kan besøke, men igjen er inngangsbilletten kjempedyr, nemlig 50-100 RM, avhengig av om man vil se utsikten innendørs eller utendørs.

Gatekunst

Mer gatekunst

Til tross for å være en ung by har Kuala Lumpur et stort utvalg av museer, ofte av riktig god kvalitet. Det er stor variasjon i temaer, så de fleste turister vil finne noe av interesse. Nasjonalmuseet og Petrosains Discovery Centre er allerede nevnt. La meg ellers trekke frem Royal Museum, som holder til i kongens gamle palass. (Ja, Malaysia har faktisk en konge selv om få nordmenn har hørt om ham. Det nye palasset ligger forøvrig nordvest i byen og kan bare beskues utenfra). I tillegg finnes et museum om islamsk kunst, et illusjonsmuseum(!) og et selfiemuseum(!), bare for å nevne noen.

Dagsturer fra Kuala Lumpur

Området rundt Kuala Lumpur byr også på en rekke interessante severdigheter som lett kan besøkes på dagstur. Mest populært er Batugrottene, en serie av kalksteinsgruver og huletempler, som skal være den største hinduistiske helligdommen utenfor India. Personlig vil jeg si at anlegget er ganske oppskrytt, og det hjelper ikke på inntrykket at området ofte er fullstappet med turister. Men siden Batugrottene er såpass lette å besøke kan det uansett være verd å få med seg. Det går lokaltog dit fra sentrum omtrent en gang i timen dit (dog ikke helt regelmessig, så sjekk togtidene på forhånd).

Batugrottene

Utenfor Batugrottene

En annen interessant dagstur er til Putrajaya, en fullstendig planlagt by som bare er rundt tjue år gammel. Putrajaya er faktisk Malaysias administrasjonssentrum etter at både regjeringen og en rekke departementer har flyttet hit (dette var da også grunnen til at byen ble bygget). Byen gir et nesten futuristisk inntrykk med grandiose boulevarder og store prangende byggverk. Putrajaya er utvilsomt en estetisk vakker by, men samtidig er den voldsomt overdimensjonert i forhold til antall innbyggere, hvilket gir den et nesten livløst og spøkelsesaktig inntrykk (ikke ulikt Pyongyang). Jeg anbefaler å besøke på en søndag når byen er nesten fullstendig død og den spesielle atmosfæren forsterkes. Det føles veldig rart å kunne spasere midt i bilveien på de brede avenyene.

Praktisk informasjon for turister

Malaysias etniske blanding av malayer, kinesere og indere gjør at det er glimrende utvalg av mat i Kuala Lumpur. Her er det mye å velge mellom, fra svært fancy luksusrestauranter til de enkleste gaterestauranter. Maten er i hovedsak relativt billig og man kan spise et adekvat nuddelmåltid for 10-15 kroner på et billig sted. Det finnes selvsagt også dyrere mat, og man får i stor grad hva man betaler for. Dersom man liker “ekte” kinesisk mat, bør man dra innom Jalan Alor minst en gang under oppholdet.  

Putrajaya

Putrajaya

Kuala Lumpurs turistområder er ikke større enn at det er mulig å spasere nesten overalt. Offentlig transport kan imidlertid være nyttig for litt raskere forflytning. Kuala Lumpur har en blanding av busser, t-bane, lokaltog og monorail. Nettverket føles ikke spesielt godt planlagt, men dekker uansett mesteparten av byen ganske brukbart. Kuala Lumpur har dessuten et system med enkelte helt gratis(!) busslinjer mellom de viktigste turiststedene, som KLCC, Bukit Bintang og Chinatown (Central market). I rushtiden blir imidlertid bussene ofte stående fast i trafikken, slik at det kan være verd å betale et par kroner med t-banen for å komme raskere frem.

Putrajaya

Putrajaya

Kuala Lumpur har kjempemange hoteller i alle prisklasser. Et enkelt, men helt adekvat hotell er Nan Yeang, veldig sentralt i Chinatown, som har rom for rundt 80 RM. Det finnes mange dyrere og bedre hoteller også, men hvis man først er villig til å betale over fra 150 RM og oppover, så gir det mye bedre valuta for pengene å leie en leilighet, for eksempel med Airbnb. For 150-200 RM kan man få skikkelige luksusleiligheter, typisk i en høyblokk på Bukit Bintang med tilknyttet treningssenter og svømmebasseng.

Gatemat

Gatemat får man mange steder

Det er lett å komme seg til Kuala Lumpur. Selv om det ikke går direktefly fra Norge, er det mange mulige forbindelser med flybytte underveis. Regn med å måtte betale omtrent 5000-7000 kr for en flybillett tur/retur. Ofte vil det imidlertid være billigst å fly til Bangkok og kjøpe en separat billett med et billigflyselskap som AirAsia videre til Kuala Lumpur. Søk på Momondo eller lignende tjenester for å få en oversikt over alternativer og tilhørende priser.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *