Bako nasjonalpark, Malaysia

Bako nasjonalpark er et av de flotteste stedene i Malaysia. Her kan man oppleve et svært variert og vakkert landskap kombinert med et rikt dyre- og fugleliv. Gitt at parken dessuten er svært lett tilgjengelig, så finnes det mange gode grunner til å avlegge Bako et besøk.

Bako

Utsikt fra en av strendene i Bako nasjonalpark

Bako ligger utenfor storbyen Kuching i provinsen Sarawak på Borneo. Nærmere bestemt på en halvøy som strekker seg ut i Sørkinahavet, rett nordøst for byen. I en park så nærme en storby er kanskje ikke forventningene til villmarksfølelse altfor høye. Myndighetene har imidlertid forvaltet parken på en profesjonell måte slik at den har all nødvendig infrastruktur uten at det har gått ut over miljøet. 

Utsikt fra klippekanten

Utsikt fra klippekanten

Til tross for en størrelse på bare 27 kvm, så har Bako en enorm variasjon i landskap og vegetasjon. Beliggenheten ved kysten gjør at parken har både strender, små bukter, bratte klipper og spesielle steinformasjoner. I tillegg finnes både vanlig jungel og mangrovesump. Faktisk inneholder Bako eksempler på nesten all slags vegetasjon som finnes på Borneo. 

Jungel og strand

Bako har både jungel og strender.

Parkens dyreliv er svært rikt. Det mest interessante dyret er trolig neseapen, som faktisk kun lever i kystområdene på Borneo. Neseape-hannen har et veldig karakteristisk utseende på grunn av sin spesielle nese. Disse dyrene er imidlertid ikke så lette å få øye på og viser seg normalt bare frem tidlig på morgenen eller i skumringen. Derimot er man mer eller mindre garantert å få se det utrolige søte bartesvinet. Parken har også minst 190 forskjellige fuglearter, så fuglekikkere har mye glede seg over. 

Bartesvinet

Bartesvinet får man ganske sikkert se.

Infrastrukturen i Bako er veldig bra uten at dette har gått utover “jungelfølelsen”. Turister har bare lov til å bevege seg rundt på godt merkede jungelstier, men disse utgjør til gjengjeld et stort nettverk som dekker parkens viktigste attraksjoner. Dermed har dyrene store områder for seg selv hvor de ikke forstyrres av besøkende. Totalt inneholder parken rundt 16 forskjellige turstier av ulik lengde. Ved å kombinere disse kan man sette sammen lengre turer som tar hele dagen. I det hjelpsomme besøkssenteret får man kart over alle turstiene og anbefalinger om aktuelle ruter basert på hvor mye tid man har til rådighet. 

Jungelsti

Jungelsti

Mange av turstiene leder frem til meget vakre strender. Bading er imidlertid på eget ansvar på grunn av krokodiller i området. De fleste turister står derfor klokelig over. Uansett så er det fint å rusle rundt på strendene, hvor det ofte er vakre steinformasjoner som har blitt erodert frem av bølgene. 

Steinformasjoner

Mange flotte steinformasjoner

Til tross for beliggenheten i nærheten av Kuching er Bako faktisk ikke tilgjengelig via veinettet. Båt er derfor eneste vei inn i parken. Ferjeterminalen ligger i Bako Village litt utenfor Kuching. Her kjøper man både inngangsbillett til parken (20 RM) og transport med båt (30 RM) inn dit. Båttransporten er nokså kaotisk og dårlig organisert og etter å ha kjøpt billett kan man risikere å måtte vente en stund til båten er klar. For å komme til ferjeterminalen er det lett å ta buss eller minibuss fra Kuching.

Utsikt mot strand

Mange flotte strender i parken

Selve båtturen inn i parken tar ca 20 minutter og er en vakker og behagelig tur. Båten kjører ut elvemunningen og følger kysten et stykke frem til en flott sandstrand hvor man må vasse i land. Etter å ha skrevet seg inn hos besøkssenteret, er man klar til å utforske parken. 

Strand

Enda mer strand

Parken passer utmerket til både dagsturer og til opphold over flere dager. Det vanligste er å besøke parken på dagstur fra Kuching, men det er også mulig å tilbringe natten inne i parken for å komme nærmere innpå naturen. Turister som ønsker å se neseapen bør overnatte siden disse apene som regel bare viser seg tidlig på morgenen og i skumringen. Det finnes overnatting i forskjellige prisklasser fra 150 RM for et rom med privat bad til bare 15 RM for seng i sovesal. Standarden er generelt bra. Tilbudet er relativt populært og antall plasser er begrenset så man er nesten nødt til å bestille og planlegge overnattingen på forhånd

Høyvann

Høyvann

For å komme til Bako National Park må man først komme seg til Kuching. Det går mange fly dit daglig fra Kuala Lumpur. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene og beste forbindelsene til Kuala Lumpur og Kuching. 

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *