Sidi Bou Said, Tunisia

Sidi Bou Said er en velstelt og fotogen landsby ved Middelhavskysten i Tunisia. Det er særlig de vakre hvitmalte husene med blå dører og vinduer som gjør byen spesiell. Sammen med trange brostensbelagte gater og utsikt mot Middelhavet dannes en flott helhet som gjør det svært trivelig å utforske byen.

Blått og hvitt overalt

Hvite landsbyer stammer fra maurerne og finnes mange steder i Sør-Spania og Nord-Afrika. De spanske byene er generelt flott oppusset og har ofte blitt store turistattraksjoner (for eksempel Ronda og Setenil de las Bodegas). I Nord-Afrika er derimot de hvite byene ofte nedslitte, forsøplete og illeluktende steder. Slik er det imidlertid ikke i Sidi Bou Said, hvor alt ser ut til å være på stell.

Sidi Bou Said har ingen spesielt spennende historie, men er oppkalt etter en sufi (sufisme er en mystisistisk retning innen islam) som ankom området på 1200-tallet og slo seg ned for å be og meditere. Etter hans død ble Sidi Bou Said et viktig pilegrimsmål for sufier. Den spesielle arkitekturen oppstod imidlertid ikke før på 1500-tallet etter at utviste muslimer returnerte fra Spania og brakte byggestilen med seg til Nord-Afrika. Det blå og hvite fargevalget ble senere rendyrket på begynnelsen av 1900-tallet da den franske kunstneren Rodolphe d’Erlanger slo seg ned i byen.  

Utsikt over byen

Sidi Bou Said er nokså liten og ingen av de konkrete severdighetene er overveldende interessante for den gjennomsnittlige turist. Byens hovedattraksjon må nok sies å være Ennejma Ezzahra, den gamle residensen til Rodolphe d’Erlanger. Huset er nå gjort om til museum. Veldig stort er det ikke, men interiøret er stilfullt og en del gamle musikkinstrumenter er utstilt. Dar el-Annabi museet er et gammelt hus for en velstående tunisisk familie og er også verd å ta en tur innom. 

For de fleste turister vil det imidlertid være den flotte helheten som er det mest interessante med Sidi Bou Said. Det er virkelig en fornøyelse å spasere tilfeldig rundt og se hva man kommer over. Riktignok skal det sies at byen har blitt relativt turistifisert. Rundtomkring i byen finnes for eksempel en del gateselgere som selger alt fra billige suvenirer til keramikk og lignende fra lokale kunstnere. Men turistnivået i Tunisia er uansett såpass beskjedent at overturisme ikke er noe problem. 

Suvenirer til salgs

Sidi Bou Said og Tunisia kan besøkes hele året, men den beste tiden er på våren (mars-juni) eller høsten (oktober-desember) hvor man stort sett vil oppleve pent vær og behagelige temperaturer. På sommeren blir det veldig varmt så dette er ikke den mest behagelige tiden. På vinteren kan det faktisk komme snø, men mer normalt er behagelige temperaturer på rundt 12-15 grader.

Flott utsikt over Middelhavet

Sidi Bou Said er i praksis en forstad til Tunis og er meget lett tilgjengelig med lokaltog fra stasjonen Tunis Marine. Disse går relativt ofte og koster nesten ingenting. Siden Kartago ligger på samme toglinje, så passer det utmerket å kombinere besøk til Kartago og Sidi Bou Said på samme dag.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *