Quilotoa, Ecuador

Quilotoa er en kaldera høyt oppe i Andesfjellene i Ecuador. Den oppstod etter et vulkanutbrudd for ca 600 år siden med påfølgende kollaps av fjellet. Senere ble kalderaen fylt av vann slik at innsjøen Laguna Quilotoa ble dannet, hvilket har gitt opphav til et fantastisk landskap. Utsikten fra kraterkanten over den blågrønne innsjøen, med flere andre fjelltopper i bakgrunnen, er et av høydepunktene i Ecuador.  

Laguna Quilotoa

Laguna Quilotoa

Laguna Quilotoa ligger på ca 3500 meter over havet. I luftlinje befinner den seg ca 80 kilometer sørvest for hovedstaden Quito og rundt 30 kilometer vest for byen Latacunga på den panamerikanske motorveien. Det nærliggende området preges av et vakkert gresskledd fjellandskap med en rekke små landsbyer. 

Landskap

Landskap i området

 

Quilotoa kan oppleves på mange forskjellige måter, alt fra dagsbesøk for å se utsikten til flere dagers opphold med turgåing og andre aktiviteter. Organiserte guidede turer er den mest praktiske måten å besøke Quilotoa på dagstur. Da kjøres man opp til innsjøen med stopp ved Toachi canyon og diverse andre utsiktspunkter. Fra kraterkanten spaserer man ned til innsjøen og deretter opp igjen før det serveres lunsj på en lokal restaurant. Til slutt returnerer man til utgangspunktet via et kort stopp i landsbyen Pujili.  

Alternativ transport

Alternativ transport hvis man ikke ønsker å gå ned i krateret selv.

Organiserte turer arrangeres fra både Quito og Latacunga, typisk for ca 40$ / person. Latacunga er definitivt det beste utgangspunktet siden byen ligger betydelig nærmere Quilotoa, hvilket medfører 3-4 timer mindre bilkjøring. Begge byene har flere turoperatører, men alle arrangerer ikke nødvendigvis turen hver dag. Latacunga er forøvrig også et bra utgangspunkt for besøk til vulkanen Cotopaxi

Sti

Stien ned til innsjøen

Quilotoa er også forbundet med lokalbuss fra Latacunga, men frekvensen på avgangene er ikke spesielt stor. Ved planlegging av dagstur bør man på forhånd sjekke rutetabellen grundig for å unngå å bli strandet i Quilotoa. For besøk over flere dager bør imidlertid transport frem og tilbake være uproblematisk. 

Toachi Canyon

Toachi Canyon

Ved lengre opphold er et alternativ å bosette seg i Quilotoa og utforske området derfra. For eksempel kan man følge turstien rundt hele krateret (ca 6 timer) eller leie kajakk og padle rundt på innsjøen. Det er også mulig å campe nede i krateret ved innsjøen. Med lokalbuss er det dessuten enkelt å besøke forskjellige landsbyer. Disse består typisk av små umalte, og til dels uferdige, firkantede betonghus, og er langt fra noen fryd for øyet. Imidlertid arrangeres det lokale markeder en gang i uken (til forskjellige dager i hver landsby) og disse er et fargerikt syn. 

Nede ved innsjøen

Nede ved innsjøen

En annen spennende mulighet er turgåing langs den såkalte “Quilotoa loop”, en tursti som forbinder flere landsbyer i regionen og ender opp ved innsjøen. Navnet refererer til en sløyfe av bilveien som knytter sammen landsbyene i regionen, så dette er ikke en rundløype. Turgåere går typisk bare strekningen mellom Sigchos og Laguna Quilotoa, med overnatting i landsbyer på veien. 

Landskap i området

Landskap i området

Turen kan gås i begge retninger, hver med sine fordeler og ulemper. Med start fra Laguna Quilotoa så blir det mest nedover, men man får den beste utsikten først. Starter man i Sigchos så blir det mest oppover, men Laguna Quilotoa blir et naturlig høydepunkt på slutten. Mest vanlig er det å bruke 3 dager på turen, men den kan også gjøres raskere og langsommere alt etter hva man ønsker. Siden turen foregår på over 3000 meters høyde så er det imidlertid viktig å ha akklimatisert seg før man legger i vei. Har man tilbrakt noen dager i Quito, som ligger på 2800 meters høyde, så skulle dette være nok. 

Toachi Canyon

Toachi Canyon

Etter hvert har det kommet et godt utvalg av overnattingssteder i landsbyene, så det er ikke nødvendig å planlegge for mye på forhånd. Sjekk priser hos Agoda. Ved opphold i Latacunga så er Hotel Endamo et godt alternativ, med fine rom fra rundt 30$.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *