Tongariro National Park, New Zealand

Artikkel av Marta Johansen.

I midten av Nordøya på New Zealand finner man Tongariro nasjonalpark. Tongariro er landets eldste nasjonalpark og står også på UNESCOs verdensarvliste, på grunn av sin storslåtte natur og kulturarv. Parken er nesten 800 km2  og man finner hele tre kjente vulkaner i midten av parken, Ngauruhoe, Tongariro og Ruapehu. På dagtid finnes det en mengde steder å utforske, og på kveldstid kan man slappe av på teltplassen og spille hos Maria casino, om man fortsatt ønsker mer spenning.

Tongariro

Foto av Tom Doel / Flickr

Hvordan komme seg til nasjonalparken

Dersom man flyr til New Zealands hovedstad, Wellington, kan man med bil kjøre til nasjonalparken i løpet av 4-5 timer. Også fra byen Auckland tar det omtrent like lang tid å kjøre til nasjonalparken på Nordøya. Byene ligger henholdsvis 320 km og 330 km unna Tongariro nasjonalpark, hvor man fra Auckland kjører sørover og nordover dersom man kjører fra Wellington.

Tongariro

Foto av Thomas Jundt / Flickr

En park rik på både naturopplevelser og kultur

Nasjonalparken er en av bare 28 andre verdensarvsteder som er anerkjent på bakgrunn av både kultur og naturverdier. I tillegg til å være New Zealands eldste nasjonalpark var den også den fjerde nasjonalparken som ble etablert på verdensbasis. Landområdet ble donert av maori-folket i 1887, for at det skulle tas vare på for fremtidige generasjoner. Parken bærer derfor preg av maorienes tradisjoner og historie, og inneholder flere hellige steder og gravplasser. Også de tre vulkantoppene er hellige områder i følge maoriene.

Tongariro

Foto av Thomas Jundt / Flickr

Tongariro Alpine Crossing og Round the Mountain Track

Parkens mest populære fjelltur er Tongariro Crossing, som også er å finne på New Zealands liste over “Great Walks”. Turen er på 19.4 kilometer og rundt 70.000 personer gjennomfører turen hver sommer. Er man glad i å gå på fjellturer er dette definitivt en tur man bør gå om man skal besøke New Zealand. Turen gjennomføres på én dag og lar deg oppleve vulkanene i parken, utsikt over den kjente innsjøen Lake Taupo og Mount Taranaki.

Tongariro

Foto av Johanna Remus / Flickr

Ønsker man en lengre tur kan man velge å gå den kjente fjellturen “Round the Mountain Track”. Denne ligger også i nasjonalparken og tar deg med rundt vulkanen Ruapehu. Turen er noe mer utfordrende da den blant annet inneholder en del elvekrysninger, og er derfor et bedre alternativ for mer erfarne turgåere. Til gjengjeld er turen mindre travel enn de mest populære turene i parken, Tongariro Alpine Crossing og Tongariro Northern Circuit.

Opplev nasjonalparken om vinteren

Dersom man heller vil oppleve parken om vinteren, finnes det gode skimuligheter i områdene Whakapapa og Turoa. Dette er de to største skianleggene i parken, hvor Whakapapa er det største og kan tilby 15 heiser, fordelt på et område på 55 km2.

Tongariro

Foto av Ignas Kukenys / Flickr

Turoa er omtrent like stort med sine 50 km2 og har 9 heiser man kan benytte seg av. Det er derimot mulig å bruke samme skikort hos begge skianleggene, så man kan fint oppleve begge skiområdene. Skisesongen starter i slutten av juni og varer til utgangen av oktober.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.