Skulpturparken i Nong Khai, Thailand

Byen Nong Khai i Nordøst-Thailand er ikke noe sted man baserer hele ferien sin rundt, men hvis man allikevel er i området bør man få med seg Skulpturparken Sala Keoku, en av Thailands mest sære severdigheter.

Konstruksjonen av skulpturparken ble påbegynt så sent som i 1978, så i motsetning til mange av Thailands attraksjoner er dette ikke noen gammel severdighet. Arkitekten bak parken var Bunleua Sulilat. Angivelig skal han ha fallt ned i et hull som barn og landet på fanget til den indiske vismann Keoku. Denne mannen var så hellig at ingen andre enn Bunleua Sulilat noensinne har sett ham.

Keoku må imidlertid ha sett potensiale i Bunleua Sulilat for han var så heldig å få studere under ham. Han fikk dermed innføring i vismannens filosofi, som var en blanding av buddhisme, hinduisme og annen mytologi.  På grunn av innsikten han fikk fra disse studiene, benevnes Bunleua Sulilat ofte med tittelen Luang Pu, som egentlig bare benyttes på ordinerte munker, noe han formelt sett ikke var.


Tempel i skulpturparken

I 1958 begynte Luang Pu å bygge en skulpturpark utenfor Vientiane i Laos, men da kommunistene tok makten i 1975 følte han seg ukomfortabel og flyktet over til Nong Khai i Thailand.  Den opprinnelige parken er i dag en turistattraksjon utenfor Vientiane, kjent som Buddhaparken (Xieng Khuan).


Inngangen til “Livshjulet”

I Nong Khai begynte han altså å bygge en ny skulpturpark i 1978, denne gangen oppkalt etter vismannen Keoku som hadde lært ham opp.  Alle skulpturene er av betong og det var ufaglærte tilhengere av ham som utførte byggingen, med Luang Pu ansvarlig for utformingen og planleggingen. Til å ikke ha noen erfaring med skulpturbygging er arbeidet de har gjort ganske imponerende.


Ikke alle kunstverk som er like lette å tolke..

Parken har mer enn hundre skulpturer på et lite område og er hovedsaklig en blanding av hindu og buddhistiske elementer. Skulpturene gir et ganske sært og til dels makabert inntrykk. Som man vil se i parken var Luang Pu også spesielt fascinert av slanger. Hovedverket i parken er “Livshjulet”, en samlig skulpturer hvor de forskjellige statuene symboliserer alle livsfasene et menneske går gjennom.


Luang Pu var åpenbart fascinert av slanger

Nong Khai ligger i Nordøst-Thailand, på bredden av elven Mekong som markerer grensen til Laos. Byen er ikke blant Thailands mest kjente turistmål men dersom man reiser over land til Laos er det ganske naturlig å passere gjennom Nong Khai. Etter å ha krysset grensen ved Nong Khai har man bare ca. 20 kilometer igjen til Vientiane, hovedstaden i Laos.

Skulpturparken ligger noen kilometer utenfor sentrum av Nong Khai.  Det enkleste er å reise dit med tuk-tuk, men noen steder leier også ut sykkel hvis man har lyst til å sykle dit.   Selve byen Nong Khai er ikke veldig spennende, men inneholder et par templer som kan være interessante for de som ikke allerede har fått overdose av templer i resten av Thailand.  En annen populær aktivitet er elvecruise på Mekong-elven.  Et stykke utenfor byen finnes dessuten Phu Phrabat Historical Park, som inneholder en del rare naturlige steinformasjoner.  Rett i nærheten av denne ligger Buddha Bat Bua Bok tempelet, hvor det er et gigantisk fotavtrykk som angivelig stammer fra Buddha.  Hotellene er billige i Nong Khai hvis man har lyst til å bli i flere dager.

Thailand er et kjent turistmål for nordmenn så det er gode flyforbindelser fra Norge. Fra Oslo har til og med Thai Airways direktefly til Bangkok flere ganger i uken. Det er imidlertid ikke gitt at dette er det billigste alternativet (snarere tvertimot), så søk på Momondo etter billige flybilletter. Fra Bangkok går det buss fra Mo Chit terminalen og til Nong Khai og andre byer i Nordøst-Thailand.  Det går også tog fra Bangkok til Nong Khai (og videre til Vientiane), men mye saktere enn buss.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *