Muang Boran (Ancient Siam), Bangkok, Thailand

Bangkok er hovedstaden i Thailand og er en by som folk ofte enten elsker eller hater.  Med sine ti millioner innbyggere er Bangkok definitivt mye plaget av  trafikk, støy og forurensning, men på den positive siden så har byen et så variert tilbud av attraksjoner og severdigheter at den allikevel er blitt en av verdens mest populære turistbyer.

Muang Boran – De oppvåknedes paviljong

De mest kjente kulturelle attraksjonene i Bangkok er Thailands viktigste palasser og templer som Grand Palace og Wat Pho. I tillegg finnes det et hundretalls andre buddhistiske severdigheter og en rekke interessante museer.  Shoppinginteresserte har nesten ubegrensede muligheter for Bangkok har alt fra enorme og billige gatemarkeder til luksuriøse kjøpesentere. Man trenger heller ikke sulte i Bangkok for byen har alt fra enkle og billige matboder på gaten til dyrere restauranter, enkelte med mat i verdensklasse. Bangkok er også kjent for sitt livlige uteliv med alle slags typer barer og diskoteker. Mange (særlig menn) tiltrekkes også av at Bangkok er en populær destinasjon for sexturisme, hvor spesielt områdene rundt Nana Plaza, Soi Cowboy og Patpong er attraktive. For mer detaljerte reisetips for Bangkok, se Reisemagazinets artikkel om byen.


Muang Boran – Dusit Maha Prasat tronehallen fra Grand Palace i Bangkok

Thailands hovedstad har altså noe for enhver smak og de mest populære attraksjonene kan til tider være fullstendig oversvømt av turister. Her skal jeg imidlertid se nærmere på en severdighet som svært få har hørt om, og som derfor knapt besøkes av turister, til tross for at den (etter min mening) er Thailands mest interessante kulturattraksjon og er enkelt tilgjengelig fra Bangkok.


Rekonstruksjon av Dvaravati Wihan i nordøst-Thailand

Det aktuelle stedet er utendørsmuseet Muang Boran (Ancient Siam), som jeg vil hevde er en av verdens mest undervurderte severdigheter. Her finnes nemlig ”alle” Thailands kulturskatter, først og fremst som rekonstruksjoner, men også noen originaler. Parken inneholder palasser, templer, stupaer, bygninger, landsbyer, buddhastatuer og andre ting som er representativt for Thailand.


Den gamle markedslandsbyen i Muang Boran

Muang Boran er fullstendig privatfinansiert og det er faktisk en enkelt mann vi kan takke for å ha laget parken.  Parkens grunnlegger er den eksentriske millionæren Lek Viriyaphant som var lidenskapelig opptatt av Thailands gamle kultur og historie. Hans opprinnelige plan var å lage en golfbane med miniatyrutgaver av Thailands kulturskatter spredd rundt på banen. Under forberedelsene oppdaget han imidlertid at svært mange av kulturskattene var i svært dårlig stand. Dermed droppet han de opprinnelige planene og bestemte seg heller for å enten bevare de opprinnelige strukturene eller rekonstruere dem i full størrelse eller noe nedskalert.


Khmer-tempelet Phanom Rung fra østlige Thailand

Resultatet er blitt en fantastisk park. Sett fra luften har Muang Boran omtrent samme form som Thailand.  Inngangen er helt i sør og de forskjellige severdighetene er plassert på sin riktige geografiske posisjon. Muang Boran gir dermed besøkende muligheten til å få en strålende introduksjon til hele Thailands kultur og historie, uten at man behøver å reise landet rundt. Selv moderat kulturelt interesserte turister vil sannsynligvis ha stor glede av et besøk i parken. Det er rett og slett trivelig å bevege seg rundt der i flotte omgivelser, og som nevnt tidligere, har man normalt nesten hele parken for seg selv.


Landsbyen rundt det flytende markedet i Muang Boran

Til tross for at det altså i stor grad er snakk om rekonstruksjoner, så har man gjort svært grundig arbeid og resultater har blitt svært autentisk. Det er for eksempel nødvendig å ta av seg skoene for å komme inn i de forskjellige templene. Husk dessuten at store deler av verdens kulturskatter faktisk er rekonstruksjoner, så sånn sett skiller ikke parken seg så mye ut, bortsett fra at det i Muang Boran er mye tettere mellom attraksjonene. Totalt finnes det hele 116 forskjellige bygninger, templer og strukturer i parken.


Rekonstruksjon av det ødelagte Sanphet Prasat palasset i Ayutthaya

Det er så mye fint og  interessant å se i Muang Boran at det ikke har noen hensikt å ramse opp alt. La meg bare kort nevne et av de mest imponerende byggene:  Sanphet Prasat palasset fra den gamle hovedstaden Ayutthaya.  Hvis man har vært i Ayutthaya og ikke lagt merke til dette palasset, så skyldes det at bygningen ble fullstendig ødelagt under den burmesiske invasjonen i 1767 og bare ruinene står igjen. Basert på historiske og arkeologiske kilder har man imidlertid rekonstruert hele palasset i Muang Boran.

Utsikt over en liten del av Muang Boran

Inngangsbilletten til Muang Boran koster 400 Bath (ca 75 NOK), altså relativt dyrt til Thailand å være, men definitivt verd pengene. Husk at parken er fullstendig privatfinansiert og ikke får noen offentlig støtte. Dessuten er sykkelleie inkludert, noe jeg sterkt anbefaler å benytte seg av. Parken er egentlig for stor til å spasere rundt i, spesielt i den thailandske varmen. Det er også mulig å leie en golfbil eller faktisk kjøre med sin egen bil inne i parken dersom man betaler litt ekstra.


Vannbøffel hører hjemme på landsbygda i Thailand

Muang Boran er så stor og inneholder så mange severdigheter at man nesten bør sette av en hel dag til et besøk.  Hvis man blir sulten finnes det flere restauranter inne i parken. Blant annet ved det ”flytende markedet” og den ”gamle markedlandssbyen” er små restauranter perfekt integrert i den store helheten. Det selges også mat og drikke andre steder rundt i parken.


Kopi av Khmer-tempelet Prasat Sikhoraphum i nordøst-Thailand

For å komme til Muang Boran fra Bangkok billigst mulig kan man ta buss 511 til siste stopp (Samut Prakan) og deretter minibuss 36 som går forbi inngangen. Det er imidlertid mye enklere og raskere å ta taxi.  Hvis man i utgangspunktet befinner seg i nærheten av en BTS-stasjon (Skytrain), kan det lønne seg (både tidsmessig og økonomisk) å først ta toget til den østlige endestasjonen Kheha og ta taxi derfra.


Khmerbyen Phimai nær Nakhon Ratchasima

Siden Thailand er et populært ferieland for nordmenn er det gode flyforbindelser dit. Både Thai Airways og Norwegian flyr direkte fra Gardermoen, men ved å bytte fly underveis har man mange flere muligheter. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *