Fjelltur i Vratsa, Bulgaria

Bulgaria kan by på mye flott natur og har en rekke fjellkjeder hvor det er gode muligheter for vandreturer. Et av de mest tilgjengelige stedene er byen Vratsa, litt nord for Sofia. Selve byen er ikke verdens mest spennnende, men ligger ypperlig plassert i utkanten av Balkanfjellene og man kan enkelt spasere fra sentrum og opp i høyden.

Vratsa har ca. 60000 innbyggere og det er strengt tatt ikke så mye å fortelle om byen. I tillegg til flott natur er den mest kjent for at den bulgarske dikteren og nasjonalhelten Hristo Botev døde her etter å ha startet et opprør mot ottomanerne. En statue av ham står på torget, som også er oppkalt etter ham. Ellers har byen alt man trenger av spise- og overnattingssteder, men er altså ikke noe sted man reiser langveisfra for å oppleve.

Byen er altså et flott utgangspunkt for fjellturer og selv i sentrum av Vratsa trengs det ingen transport for å komme seg til turstiene. Man kan rett og slett starte på torget og gå rett opp i de skogkledde høydene nær byen. Litt mer spennende er det imidlertid å først følge veien sørvestover til en trang kløft, hvor man vil finne diverse vandrestier oppover i fjellet.

Jeg synes ikke turstiene var spesielt godt merket, men fjellområdet i nærheten av Vratsa er ganske oversiktlig så man vil som regel relativt enkelt finne frem. En ulempe er at stiene ofte er litt kjedelige i bunnen fordi trær sperrer for hele utsikten. Når man kommer opp mot toppen blir imidlertid vegetasjonen helt annerledes noe som gir en ganske så spektakulær utsikt. Fra flere utsiktspunkter har man strålende utsikt over hele området, inkludert selve byen Vratsa.

Området et dessuten svært populært for fjellklatring og når man ser de bratte fjellsidene, så skjønner man hvorfor. Fjellene rundt Vratsa er del av den lange fjellkjeden Balkanfjellene, så det er mange muligheter for turgåing hvis man vil litt lenger bort fra byen. En del av området er definert som naturpark og inneholder en del sjeldne fuglearter og flere hundre huler. Den mest kjente hulen er Ledenika-hulen rundt 15 kilometer fra sentrum av Vratsa.


Utsikt over byen Vratsa

Det er fullt mulig å besøke Vratsa på en dagstur fra Sofia. Bussen koster 10 Lv og tar bare ca. halvannen time og det er relativt hyppige avganger. I tillegg går det tog, men dette tar litt lenger tid. Jeg vil imidlertid anbefale å ta minst en overnatting i Vratsa for å få bedre tid og muligens større utbytte. Som i resten av Bulgaria, er det svært billig å overnatte i Vratsa. Hotel Chaika som ligger perfekt plassert for gåturer, ca. 15 minutter å gå fra selve byen koster bare 50 Lv (ca. 250 NOK) for et rom av bra standard.


Fine høstfarger i fjellet

Flyforbindelsene til Bulgaria fra Norge har blitt mye bedre etter at Wizzair startet direktefly fra Torp til hovedstaden Sofia. Norwegian flyr dessuten til BurgasSvartehavskysten i sommermånedene, men da er man relativt langt fra Vratsa (selv om Bulgaria ikke er så veldig stort). Søk på Momondo etter de billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *