Znojmo – en ukjent perle sør i Tsjekkia

Gjesteartikkel av Slawomir Budziak.

Det har har gått en del år siden mitt første besøk i Tsjekkia. Da dro jeg naturligvis til Praha som de fleste gjør. Den gangen hadde jeg ikke den fjerneste anelse om at jeg senere skulle bosette meg i dette landet. Ei heller visste jeg at det som strakte seg utenfor hovedstaden, kunne være minst like fascinerende som De Tusen Tårns By, som Praha i blant betegnes.  Til tross for at jeg siden den gang har lært dette lille landet, inneklemt mellom sine større naboer, å kjenne, lar jeg meg fremdeles forundre av det. Nesten hver helgetur byr på en eller annen overraskelse. Den siste av en lang rekke oppdagelser var en liten by ved navn Znojmo nær grensen til Østerrike. Denne opplevelsen har jeg lyst til å dele med dere.


Znojmos historiske bygninger rager over flotte naturomgivelser

På vei dit visste jeg bare at Znojmo ligger helt sørpå, og at det skulle være en sjarmerende liten by. Etter å ha ankommet busstasjonen, satte jeg rent intuitivt kursen mot gamlebyen, og etter et par minutters fottur visste jeg at turen hit var midt i blinken.  Jeg stod midt på en svær plass omringet av småbygninger, restauranter med ølhager samt vinstuer. Jeg forsto at jeg befant meg i sentrum av gamlebyen, og gav meg i kast med å utforske et nettverk av gågater og smau som løp i alle retninger. Den første overraskelsen var at gamlebyen var langt mer utstrakt enn man kunne forvente. Den andre overraskelsen bestod i at Znojmo bydde på en spennende blanding av byggestiler.


Avslappet stemning på hovedplassen i Znojmo

Etter en stund snublet jeg over et gedigent fortidsminne: en romansk rotunde fra 1100-tallet, og kort etterpå stod jeg foran et fint gotisk rådhus som raget over hustakene. Det som utfyller bybildet er små figurer, freskomalerier og andre detaljer som gjør at Znojmo vekker assosiasjoner med franske eller østerrikske småbyer og er et sjarmerende og stemningsfullt sted for spaserturer.


Man blir nærmest slått av roen som hersker i Znojmos trange gater

Da jeg nærmet meg utkanten av gamlebyen, og var overbevisst om at jeg hadde sett alt som var av interesse, fikk jeg øye på noe som brant seg fast i minnet mitt. Nedenfor bymurene stod det mange små hus tett i tett på en skråning ned mot elva. Bebyggelsen på skråningen fikk meg til å tenke umiddelbart på et amfiteater der ytterkantene var dannet av bymurene, mens scenen var elvas glitrende overflate.


Bebyggelsen byr på flotte detaljer slik som dette freskomaleriet

Det later til at man i Znojmo er veldig godt klar over at utsikten er meget spesiell, for det er tilrettelagt for alle som vil se nærmere på både deler av byens bebyggelse og området omkring – det står nemlig to store kikkerter på hver sin side av muren som omkranser skråningen.  Et annet, til og med bedre observasjonssted er det 80 meters høye rådhustårnet. Det vakre, slanke bygget ble reist på 1400-tallet, og er blant de viktigste gotiske byggverkene i Tsjekkia. Det er bryet verdt å bestige tårnet for så å kunne ta hele området i øyesyn.


Det var nok ingen spøk å forsere disse murene

Under vandringen gjennom byen gjorde jeg flere interessante funn. Et av dem var underjordiske ganger fra middelalderen. En liten del av det store tunellnettverket på ca 30 km brukes i dag som en slags skrekktunnell med overnaturlige vesener og et alkymistlaboratorium.  En annen oppdagelse var et utendørs gamlehjem for pensjonerte rovfugler der den eneste ansatte, en høflig, bedaget dame, svarte på alle mine plagsomme spørsmål og fortalte historier om anstaltens bevingede beboere.  Enda en interessant ting var en bildeutstilling med gamle fotografier skrevet ut i plakatstørrelse som framstilte hvordan byen hadde sett ut for over ett hundre år siden.


Katakombene i Znojmo (Foto av Petr Novák, Wikipedia)

Men den aller største overraskelsen lå i det faktum at mens jeg vandret i byens smug, møtte jeg forbløffende få turister. Ikke bare egner Znojmo seg fantastisk som reisemål, men i tillegg later byen til å ønske besøkende velkommen med åpne armer – utesteder står med vidåpne dører, og gater innbyr til lange spaserturer. På jernbanestasjonen så jeg til og med et fint, moderne tog som pendler mellom Znojmo og Wien. Og enda vrimlet det ikke av turister! Iblant hørte jeg noen tyske stemmer, og en gang gikk forbi en tsjekkisk kjendis, men det var langt fra nok til å forstyrre den dominerende roen! Var det en tilfeldighet?  Kom jeg liksom på feil dag? (eller rettere sagt på rette dagen) Eller oppdaget jeg en søvnig enklave, et sted som har alle fordeler av å være en fin turistdestinasjon og ingen av de ulempene som vanligvis følger med? Det forblir en gåte for meg.

Znojmo er omgitt av av bølgende, skogkledd terreng

Hvis beskrivelsen ovenfor virker besnærende, og du fikk plutselig lyst til å begi deg ut på oppdagelsesferd, lurer du kanskje på hvordan man kan komme seg til disse traktene. Jeg mener at det aller beste utgangspunktet for reiser i hele Mähren-regionen er Brno som i seg selv er verdt et besøk. Brno, som er regionens hovedstad, har riktignok sin egen lufthavn, men det finnes ingen flyselskaper som flyr direkte fra Norge til Brno. Derfor blir det best å satse på f.eks. Norwegian eller SAS og fly til Praha Flyplass. Derfra kan man fortsette med buss. Turen til Brno tar ca 2,5 timer, og jeg anbefaler å sette av to dager til å utforske denne byen for deretter å sette i gang med å stifte bekjentskap med andre interessante steder i regionen.

P.S.  Dersom du har spørsmål angående reiser til Tsjekkia (eller trenger en som vil guide deg for moro skyld) – ikke vær redd for å spørre. Du kan bruke følgende e-post: yal_miasma@hotmail.com

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *