Niagara Falls, USA og Canada

Elven Niagara flyter fra Lake Erie og nordover til Lake Ontario og definerer grensen mellom USA og Canada i dette området. Elven er omtrent 56 kilometer og lang og rundt halvveis er det plutselig en betydelig høydeforskjell, noe som resulterer i et gigantisk fossefall, kjent under navnet Niagara Falls.


American Falls i forgrunnen og Horseshoe Falls i bakgrunnen

Niagara Falls (Niagarafallene) er et av de mest imponerende fossefallene i verden og konkurrerer med Victoria Falls (på grensen mellom Zambia og Zimbabwe) og Iguazu Falls (på grensen mellom Argentina og Brasil) om å være verdens største. Hvilket av dem som faktisk er størst kommer litt an på hvilke parametere man legger til grunn. Niagara Falls har størst årlig vannføring, Victoria Falls er det høyeste av dem og Iguazu Falls er det bredeste. (Verdens aller høyeste fossefall er Angel Falls i Venezuela). Uansett om det er størst eller ikke, så er Niagara Falls et flott syn og har følgelig blitt en stor turistattraksjon i både USA og Canada.


Horseshoe Falls sett fra Canada (foto fra Wikipedia)

Niagara Falls består egentlig av tre fosser, to store og en veldig liten.  Rett ovenfor fallene deles nemlig elven i to av Goat Island. Fossen på den ene siden av øya kalles for American Falls, mens den andre bærer navnet Horseshoe Falls (Canadian Falls). I tillegg kommer det en small foss som kalles for Bridal Veil Falls (brudesløret).


American Falls med Canada i bakgrunnen

Det har vokst opp byer på begge sider av elven ved fossefallene, begge med navnet Niagara Falls.  en amerikanske byen ligger i staten New York, mens den canadiske ligger i provinsen Ontario. Begge byene er selvsagt preget av det enorme antallet turister (20-30 millioner) som besøker fallene årlig. Til tross for dette er den amerikanske byen et ganske sørgelig syn, og har åpenbart hatt en dårligere økonomisk utvikling enn sin canadiske motpart. Men ingen reiser uansett til Niagara Falls på byferie og begge byene har alt man trenger av muligheter for overnatting og spisesteder.


Cave of the Winds plattformene

Niagara Falls kan altså oppleves både fra den amerikanske og canadiske siden. Rainbow bridge forbinder de to landene, så det er relativt enkelt å se fossefallene fra begge landene. Kryssing av grensen går som regel relativt raskt og smertefritt dersom man ikke skulle være så uheldig å støte på en gal eller psykotisk grensevakt (kan skje i  begge landene). I så fall kan formalitetene fort ta litt lenger tid.


American Falls med Rainbow bridge over til Canada i bakgrunnen

Den mest naturlige aktiviteten i Niagara Falls er selvsagt å beundre fossene fra forskjellige utsiktspunkter, noe det er mange muligheter for på begge sidene av elven. På kvelden belyses dessuten fossene i forskjellige farger, noe som er ganske stilig å se på. Fra mai til oktober er det mulig å kjøre med båten “Maid of the Mist” og beskue fallene nedenfra. Turen blir garantert en våt opplevelse, i hvert fall hvis man står ute på dekket, men heldigvis er det obligatorisk å få med seg blå regnfrakker. Båtene har hyppige avganger både fra den amerikanske og canadiske siden. Til å være en så stor attraksjon er billettprisene dessuten relativt rimelige, for tiden 13.50 US$ eller 15.60 CA$.


“Maid of the Mist” klar for tur fra den canadiske siden

På den amerikanske siden er “Cave of the Winds” den nest mest populære attraksjonen etter “Maid of the Mist”. Navnet kommer fra en hule som tidligere fantes bak “Bridal Veil Falls”. Frem til 1920 hadde man guidede turer inn i denne hulen, men så raste det hele sammen og man fant ut at dette ikke var trygt. Navnet på attraksjonen har man imidlertid beholdt, til tross for at man nå kun går langs noen trebroer foran fossen. Billetten koster 11 US$, heller ikke det noen overpris. På den canadiske siden kan man imidlertid faktisk komme bak fossen. I attraksjonen “Journey Behind the Falls” tar man heis ned til en utsiktsplattform ved Horseshoe Falls. Derfra kan man gå inn i en tunnel bak fossen og se ut på vannmassene. Billetten koster 13.25 CA$.


Nyttig med regntøy ombord på Maid of the Mist

I tillegg til disse hovedattraksjonene finnes det en rekke andre aktiviteter av varierende interesse for turister. For eksempel kan man fly over fallene i ballong eller helikopter. Det finnes en IMAX kino i tilfelle det ikke er nok å se fossene i virkeligheten, et akvarium, flere casinoer, stier for vandreturer og lignende. En rekke selskaper driver nokså identiske sightseeingturer med buss, typisk 80 US$ for en 4-timers tur. Man bør vurdere nøye om disse virkelig er verd pengene, sammenlignet med å gjøre det hele på egen hånd.


På vei mot Horseshoe Falls

De fleste nordmenn vil sannsynligvis besøke Niagara Falls fra USA etter å ha ankommet i New York City. Staten New York er imidlertid stor og Niagara Falls ligger omtrent så langt borte fra NYC som mulig. Som vanlig i USA er det beste alternativet å kjøre med egen bil. Da har man også muligheten til å stoppe på en del interessante steder underveis. Det går selvsagt også an fly til Niagara Falls fra New York City og andre steder i USA.


Horseshoe Falls sett fra Maid of the Mist

Velger man kollektivtransport, så finnes det tre togforbindelser daglig fra New York Penn Station. Turen tar ca. 9 timer og koster 58 US$. Sjekk Amtrak sine nettsider for detaljer.  Togturen sies å være ganske fin og følger Hudson river og New York State Barge Canal store deler. Videre har Greyhound busser til Niagara Falls. Disse tar omtrent like lang tid og er koster 71 US$, så toget er antagelig å foretrekke.  Et alternativ er å ta Megabus til Buffalo og reise videre derfra.  ersom man bestiller lang tid i forveien kan man få veldig billige billetter. Økonomisk kan det imidlertid være vel så gunstig å bestille en to-dagers tur til Niagara Falls fra New York City. Med buss kan dette koste bare litt over 100$ inkludert overnatting (i hvert fall utenfor høysesongen). En dagstur med fly fra New York City koster typisk rundt 450 US$.


American Falls by night (foto fra Wikipedia)

Å komme seg billig til USA (eller Canada) fra Norge er normalt ikke noe stort problem.  Bortsett fra i høysesongen, vil man som regel kunne få en flybillett for rundt 4000 kroner til New York. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *