Ronda, Spania

Ronda er den mest kjente av “de hvite byene” (Los pueblos blancos) i Andalucia i Sør-Spania. Selv om den ikke er like spesiell som Setenil så har Ronda den mest dramatiske beliggenheten. Byen ligger nemlig på et platå som deles i to av en dyp kløft. Hvis man ankommer byen fra riktig retning ser det hele svært imponerende ut (hvis man kommer fra feil retning, merker man faktisk ingenting spesielt!).


Puente Nuevo i Ronda sett nedenfra

Ronda ligger på en høyslette ca 750 m.o.h. litt innover i landet fra Solkysten og har rundt 35000 innbyggere. Byen ble opprinnelig grunnlagt av romerne under den andre punerkrigen. Som resten av Spania ble den imidlertid erobret av araberne på 700-tallet. I hele den islamske perioden var den en viktig by noe som betydde at muslimene satte sitt preg på arkitekturen i byen. I 1485 ble Ronda gjenerobret av de kristne, og det ble bygget nye bydeler basert på andre arkitektoniske prinsipper.


Ronda er utvilsomt en hvit by

Den gamle muslimske bydelen, La Ciudad, på sørsiden av kløften er den mest spesielle med trange labyrintaktige gater. Det finnes en del store og fine hus og et gammelt arabisk bad man kan besøke. Etter gjenerobringen ble de muslimske bygningene bygget om til kristne funksjoner. For eksempel var kirken Iglesia de Santa Maria La Mayor opprinnelig en moske og man kan fremdeles se enkelte arabiske inskripsjoner der.


Ronda ligger på kanten av en klippe

Hovedattraksjonen i Ronda er imidlertid Puente Nuevo (den nye broen) som forbinder La Ciudad med den nyere bydelen El Mercadillo. Veldig ny er broen riktignok ikke for den ble ferdigstilt allerede i 1793. Men et imponerende byggverk er den utvilsomt med en høyde på 120 meter over juvet som deler Ronda i to deler. Under den spanske borgerkrigen hendte det at republikanerne kastet fanger ned i kløften, noe som blant annet er beskrevet i Ernest Hemingways roman “Klokkene ringer for deg“. Fra La Ciudad er det en sti hvor man kan gå ned og beskue broen og byen nedenfra.


Plaza del Socorro i El Mercadillo

Bydelen El Mercadillo har de fleste av hotellene og restaurantene i Ronda og er rimelig attraktiv i seg selv, til tross for at den inneholder færre severdigheter av historisk interesse. Ronda spilte en viktig rolle i utviklingen av tyrefekting og tyrefekterarenaen Plaza de Toros er Spanias eldste som fremdeles er i bruk. Hvis man har interesse av dyreplageri er det faktisk mulig å få med seg tyrefekting her.


Puente Nuevo fra en annen vinkel

Landskapet rundt Ronda er veldig flott, noe man selv kan se fra de mange utsiktspunktene og promenaden langs klippekanten. Området utenfor Ronda egner seg dessuten ypperlig til gåturer. Turistinformasjonen har en oversikt over anbefalte turer, men ellers er det bare å legge i vei på egenhånd. I det åpne landskapet skal det godt gjøres å rote seg bort.


Trange gater i den gamle muslimske bydelen La Ciudad

Ronda er en stor turistattraksjon i Spania og får spesielt mange turister på dagstur fra Solkysten (Costa del Sol). På kvelden og morgenen er det derfor betydelig færre turister i byen, så det kan være verd å overnatte hvis man ønsker å ha et litt roligere besøk. Ronda har mange hoteller og man får bra standard for 30-40 euro. Sjekk hotellpriser hos Agoda eller lignende nettsteder.


Ronda sett fra avstand

Det går regelmessig busser til Ronda fra Malaga og andre byer langs Solkysten. Fra Malaga tar det ca. 2-3 timer avhengig av om bussen går direkte eller innom de andre byene langs kysten. Følgende nettsted har en oversikt over enkelte busstider til og fra Ronda. I tillegg til buss er det togforbindelser sørover til Algeciras, østover til Antequera og videre til Granada, Cordoba og Malaga. Togforbindelsene er ikke veldig hyppige, så i mange tilfeller er buss mest praktisk. Togturen til/fra Algeciras går imidlertid gjennom et flott landskap så den anbefales hvis man har anledning til det. Se nettstedet til Deutsche Bahn for å finne togtider.


Utsiktsplattform på klippekanten

Å komme seg til Sør-Spania fra Norge er svært enkelt og ofte ganske billig. For å besøke Ronda er det mest naturlig å fly til Malaga, men man kan selvsagt også fly andre steder i Spania og reise videre med buss,tog eller bil. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene og beste forbindelsene.

Print Friendly, PDF & Email

4 kommentarer for “Ronda, Spania

 1. Karl Øivind Solum
  18. mai, 2017 at 14:34

  “Hvis man har interesse av dyreplaging….” Ikke alle som besøker tyrefekterarenaen i Ronda er sadister, dette har noe med kultur eller du kan gjerne si ukultur å gjøre. Ernest Hemingway og Orson Welles elsket dramatikken i tyrefektingen og besøkte byen flere ganger. Også Michelle Obama besøkte arenaen for å beundre arkitekturen. Nå til dags er det heldigvis bare tyrefekting der en gang i året det er under Feira de Pedro Romero i september. Flott og dramatisk beliggende by, men veldig varmt, unngå juli og august hvis mulig.

 2. 18. mai, 2017 at 21:22

  Hei Karl Øivind,

  Takk for ditt innspill!

  Du har selvsagt rett i at det ikke er noe galt i å besøke tyrefekterarenaen for å se på arkitekturen. Jeg står imidlertid fast på at tyrefekting er dyreplageri. Ikke all kultur er verd å bevare og det er jo gledelig at tyrefekting er på vei ut.

  Ellers helt enig i at juli og august kan bli ganske varmt i Ronda.

 3. Sonja
  5. juni, 2017 at 19:12

  Takk for fin artikkel! Og så enig med deg, dyreplaging på høyeste nivå!

 4. 7. juni, 2017 at 22:10

  Hei Sonja,

  Takk for hyggelig tilbakemelding! Ja, heldigvis ser tyrefekting ut til å være på vei ut.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *