Setenil de las Bodegas, Spania

“Los Pueblos blancos” (de hvite byene) er store turistattraksjoner i Andalucia, Spania. Den meste kjente av byene er utvilsomt Ronda, blant annet på grunn av sin utrolige “Puente Nuevo” (den nye broen). Ronda er lett tilgjengelig et par timers kjøring fra Solkysten og får derfor masse dagsturister året rundt. Her skal vi imidlertid se litt nærmere på en annen by, nemlig Setenil de las Bodegas, som ikke er fullt så kjent, til tross for at den utvilsomt er en av de mest spesielle byene i verden.


Noen av husene i Setenil bruker fjellet som tak

De fleste hvite byene ligger gjerne på toppen av et fjell og er dermed lett synlige på lang avstand. Med Setenil stiller det seg annerledes. Byen ligger en relativt kort kjøretur i fra Ronda, men etter hvert som man skiltene sier at man nærmer seg Setenil, vil man sannsynligvis undre seg over at man overhodet ikke ser noe tegn til byen. Det er imidlertid dette som er så spesielt med Setenil, for den ligger nede i en kløft med enkelte av husene gravd ut av fjellet.


Inne i Setenil

Av spesielle severdigheter i byen finnes ruinene av en gammel maurisk borg og en gammel kirke. Men, i Setenil er det først og fremst selve byen og beliggenheten som er den egentlige attraksjonen. Den beste måten å oppleve byen på er å spasere vilkårlig rundt i de meget trange gatene. Med sine 3000 innbyggere er ikke byen særlig stor og i løpet av et par timer klarer man enkelt å gå gjennom samtlige gater i byen. Det finnes diverse barer og kafeer hvor man kan slappe av etterpå. Det finnes også ett hotell i byen, men strengt tatt er byen like greit å besøke på en dagstur fra en større by som Ronda.


Ikke veldig god plass i Setenils gater…

Den enkleste måten å komme til Setenil er med egen bil. Men å kjøre rundt inne i Setenil anbefales ikke da gatene er ekstremt trange og dersom man forviller seg inn i “sentrum” vil man oppdage at gatene en-veiskjørte slik at man blir pent nødt til å kjøre ut igjen på den andre siden av byen. Det mest fornuftige er å parkere i utkanten av byen og spasere inn. Ellers går det enkelte busser både fra Ronda og Olvera (en annen hvit by), men det er ikke veldig mange avganger hver dag. Det finnes dessuten en togstasjon som heter Setenil, men denne ligger av en eller annen grunn fullstendig i ingenmannsland, minst 5 km fra selve byen, så den anbefales ikke.


Utsikt over Setenil

Dersom man har egen bil, kan man enkelt legge turen innom de gamle romerske ruinene Acinipo (også kalt “Ronda La Vieja” (gamle Ronda)) mellom Ronda og Setenil. Det er ikke de mest imponerende ruinene i Spania, men vel verd å ta med seg. Hele området rundt Setenil, Ronda og de andre byene egner seg forøvrig utmerket for gåturer. Turistkontorene vil kunne gi en oversikt over anbefalte turer og stier.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *