Alhambra, Granada, Spania

Man tenker intuitivt på Spania som et kristent land, men faktisk var store deler av landet under muslimsk styre til langt inn på 1400-tallet. Dette har satt sine spor spesielt når det gjelder arkitektur. Jeg skal her se nærmere på det aller mest kjente byggverket fra den muslimske perioden, nemlig palasset og festningskomplekset Alhambra som ligger i Granada i Andalucia, relativt langt sør i Spania.


Alhambra i kveldslys (Foto av Jebulon / Wikimedia Commons)

Maurerne er betegnelsen på muslimene som kom fra Nord-Afrika og i en stund hersket over nesten hele den iberiske halvøya. Etter hvert kom imidlertid de kristne på offensiven og i 1212 var maurerne fordrevet fra det meste av Spania, bortsett fra emiratet Granada (tilsvarer omtrent den sørlige delen av dagens Andalucia). Alhambra var hovedkvarteret og bolig for de muslimske emirene som styrte Granada og det var disse som i den relativt fredelige perioden på 1300-tallet bygget Alhambra.


Alcazaba i Alhambra

Lenge hersket det en slags fred mellom Granada og de andre kristne kongedømmene i Spania, men i 1492 ble endelig muslimene drevet ut av landet. De katolske kongene som overtok Alhambra gjorde moskeen om til kirke og laget enkelte andre påbygninger. Senere ble imidlertid stedet ble av en eller annen grunn ignorert, og var faktisk en stund i bruk som fengsel. I 1812 inntok Napoleon Alhambra og påførte det store skader og prøvde til og med å sprenge det i lufta, heldigvis uten å lykkes. Utover 1800-tallet ble man imidlertid oppmerksomme på hvilken kulturskatt man hadde med å gjøre, og palasset ble klassifert som spansk nasjonalmonument og restaurasjonsarbeid ble satt i gang. I dag er det en av Spanias største turistattraksjoner og det står selvfølgelig på Unescos verdensarvliste.


Patio de los arrayanes i Nasrid-palasset

Alhambra kan grovt deles inn i tre deler: Nasrid-palasset (Palacios Nazaries), festningen Alcazaba og hagen Generalife. Ordet Alcazaba kommer fra det arabiske ordet “al-qasbah” for festning. Alle maurerfort i Spania refereres derfor til som Alcazaba. (Tilsvarende kommer ordet “alcazar” for slott fra arabiske “al-qasr”. Stort sett alle spanske ord som begynner på “al” har arabisk opprinnelse).


Tydelig arabisk innflytelse i Nasrid-palasset

Nasrid-palasset er den mest imponerende delen av Alhambra og hovedårsaken til at komplekset er så kjent. Palasset er ikke så veldig stort, men man bør ta seg god tid til å få med seg alle detaljene og utsmykningene. Her kan man oppleve det ypperste av muslimsk kunst og arkitektur, hvor alt er satt sammen for å gi en “harmonisk” opplevelse. I dag tar vi selvsagt innlagt vann for en selvfølge, men det var naturligvis ikke tilfellet i middelalderen. Vann er imidlertid en viktig del av Alhambra og maurerne ordnet dette ved å endre løpet på elven Darro slik at man kunne hente vann til Alhambra via akvedukter. Rennende vann er også i dag en viktig del av det flotte hagekomplekset Generalife.


Patio de los leones (Løvepatioen) i Nasrid-palasset

Å kjøpe billett til Alhambra kan være litt vanskeligere enn man er vant til fra andre turistattraksjoner i Spania. Adgangen til Nasrid-palasset er nemlig begrenset til 800 personer hver dag. Dersom man møter opp ved billettluken sent på dagen, er det derfor gode sjanser for at alle billettene (13 euro) er utsolgt. (Resten av Alhambra kan man besøke (7 euro)). En viss andel av billettene selges imidlertid på nettet, slik at det er mulig å reservere på forhånd. Dersom alle nettbillettene er utsolgt, trenger man imidlertid ikke gi opp, da det fremdeles vil være billetter tilgjengelig fra billettkontoret. Ved å møte opp før billettkontoret åpner (vanligvis danner det seg en liten kø), vil man normalt enkelt kunne få billett. Merk at billetten angir en bestemt tid for å besøke Nasrid-palasset, noe vaktene er ganske strenge på. Men har man først kommet inn, kan man bli så lenge man vil.


Harmonisk hage i Alhambra

Alhambra ligger på en høyde over Granada og dersom man bor i bykjernen har man en relativt tung spasertur foran seg. Heldigvis går det minibuss (linje 30 og 32, pris 1 euro) fra Plaza Nueva i Granada og opp til billettkontoret med få minutters mellomrom.


Fine detaljer overalt i Alhambra

Det er relativt enkelt å komme seg til Granada uansett hvor man måtte befinne seg i Spania. Fra Madrid er det ca. 430 kilometer og det går både tog og buss. Buss er mye billigere og anbefales (5 timer). Fra Solkysten vil det også være enkelt å komme seg til Granada.  Fra Malaga går det for eksempel omtrent 1 buss i timen (reisetid ca to timer). Se reiseplanleggeren til busselskapet Alsa for rutetider og priser for hele Spania. Det er også mulig å ta tog fra Malaga, men det er verken særlig praktisk, raskt eller billig.


Hagen Generalife

Siden Spania er et av de mest populære ferielandene for nordmenn, så det er et hav av mulige flyruter fra Norge. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene. Sjekk hotellpriser i Granada hos Agoda eller lignende nettsteder.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *