Hva gjør man dersom man tilfeldigvis har en haug med bein, knokler og menneskelige skjeletter liggende? Jo, hvorfor ikke lage kunst ut av det? Det tenkte i hvert fall den tsjekkiske treskjæreren František Rint da han i 1870 fikk i oppdrag å rydde opp i beinhaugen under Allehelgenskirken i Kutna Hora.
Beinkirken i Kutna Hora – Triveligere blir det ikke…
Grunnen til at det hadde hopet seg opp med bein og knokler var at en abbed fra et cistercienserkloster i Kutna Hora hadde vært på tur til Jerusalem i 1278. Derfra tok han med seg en håndfull hellig jord som han strødde ut over kirkegården til klosteret. Dette førte til en voldsom økning av kirkegårdens popularitet og folk kom gjerne langveis fra for å begrave sine døde i den hellige jorden.
Flere dekorasjoner i beinkirken.
Rundt 1400 ble det bygget en gotisk kirke på kirkegården og kjelleren ble innredet som ossiarium (knokkelrom). I 1870 ble det altså besluttet å rydde opp i beinhaugene og František Rint satte i gang med sitt makabre prosjekt. Man må nesten se det selv for å tro det. Blant annet lagde han en enorm lysekrone og våpenskjoldet til Schwarzenberg-familien av knokler. Angivelig skal lysekronen inneholde minst en av hver knokkel som finnes i det menneskelige skjelettet. Totalt skal det være beinrester fra rundt 40000 mennesker i knokkelkirken. Inngangsbilletten koster 50 CZK (ca. 15 NOK).
En slik lysekrone er det nok mange som kunne tenke seg i stua.
Selv om beinkirken naturlig nok er hovedattraksjonen, så er Kutna Hora i tillegg en trivelig liten by og under alle omstendigheter vel verd et besøk. På 1400-tallet var byen faktisk blant Europas mest velstående, først og fremst pga. de store inntektene som sølvgruvene under byen genererte. Dette førte til stor bygging av kirker og palasser og i en periode fra 1400 var Kutna Hora faktisk kongelig residens. Som en følge av dette står byen på Unescos verdensarvliste.
Våpenskjoldet til Schwarzenberg-familien.
De viktigste attraksjonene etter knokkelkirken er for eksempel St. Barbara kirken som regnes som en av de fineste gotiske kirkene i Europa og det italienske hoffet fra 1200-tallet, byens eldste hus og tidligere kongebolig. Sølvgruvene var somt nevnt hovedårsaken til at byen vokste seg så rik i perioden 1300-1600 og i Hradek gruvemuseet kan man få en tur ned i de nedlagte gruvegangene under byen.
Og slik ser beinkirken ut utenfra.
Det er lett å besøke Kutna Hora som en dagstur fra Praha, enten med tog eller buss. Toget stopper i utkanten av Kutna Hora, rett i nærheten av beinkirken, så dette er sannsynligvis det mest praktiske. Deretter kan man enkelt spasere eller ta lokalbuss inn til sentrum. Der er relativt gode flyforbindelser mellom Norge og Praha. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene.