Solkysten, Spania

Solkysten (Costa del Sol) er det mest populære ferieområdet i Spania. Mange turister tiltrekkes først og fremst av områdets behagelige klima med gode muligheter for avslapning, rekreasjon og strandliv. Solkysten har imidlertid mange flere attraksjoner enn dette. Her finnes vakre småbyer, historiske steder, et rikt kulturliv og flott natur med en rekke nasjonalparker og naturreservater. Aktive turister kan bedrive vandreturer i fjellet, sykling, klatring, rafting og lignende utendørsaktiviteter. Området har også et utall rene fornøyelsesparker, som kanskje særlig vil være av interesse for barnefamilier.  

Costa del Sol

Solkysten ved Nerja (foto av Arran Bee / Flickr)

Costa del Sol defineres som kyststrekningen i Malaga-provinsen som ligger i regionen Andalucia i Sør-Spania. I dag føles det merkelig å tenke på at dette stort sett var vanlige fiskerlandsbyer frem til turismen begynte å øke på 1950-tallet. Solkysten ble snart et populært sted for charterturer fra kaldere europeiske land lenger nord. Den akselererende utviklingen har helt endret karakteren til området som nå er fullt av hoteller og ferieleiligheter. Til tross for den voldsomme turisttilstrømningen skal man imidlertid ikke reise veldig langt for å finne steder som er relativt uberørte, eller i hvert fall har beholdt mye av sin opprinnelige karakter. Mens kystbyene typisk er sterkt påvirket av turismen går livet ofte sin vante gang oppover i fjellene.

Kløften El Chorro

El Chorro kløften med Caminito del Rey

Det er for mye å se og gjøre på Costa del Sol til å få plass i en artikkel av denne typen. Her gir jeg derfor kun en oversikt over noen av høydepunktene. Enkelte steder ligger utenfor selve Solkysten, men tas med fordi de er lett tilgjengelige på dagstur. De fleste steder som nevnes kan besøkes med offentlig transport, men det er som regel  tidsbesparende med egen bil.

Malaga

Den eneste ordentlige storbyen på Solkysten er Malaga, som med sine rundt 600 000 innbyggere også er den sjette største byen i Spania. Byen ligger omtrent der hvor kystlinjen svinger sørover. Malaga er mindre påvirket av turismen enn man kanskje skulle forvente, og har mange attraksjoner av historisk og kulturell interesse. Gamlebyen er riktig trivelig, omtrent som spanske gamlebyer pleier å være, og rett i utkanten finnes ruinene av et gammelt romersk amfiteater. På en høyde utenfor byen ligger dessuten en festning fra maurerne og Gibralfaro-slottet. Hele komplekset minner litt om Alhambra i Granada, men er ikke riktig like imponerende.

Festningen i Malaga

Festningen i Malaga

Malaga har satset tungt på å bli den “kulturelle hovedstaden” i Andalucia, noe som har resultert i et utall forskjellige kunstmuseer, mange av dem relativt nyåpnede. Den verdensberømte maleren Pablo Picasso ble dessuten født i Malaga og naturlig nok finnes et Picasso-museum med mange av hans mest kjente malerier. Andre vesentlige museer er Centre Pompidou for moderne kunst (en filial av hovedmuseet i Paris) og Carmen Thyssen museet (søstermuseum til Thyssen-Bornemisza i Madrid). Av mindre hyggelige kulturelle aktiviter kan det nevnes at tyrefekting fremdeles finner sted i Malaga. Den store tyrefekterstadionen er faktisk svært fremtredende i bybildet og turister som finner glede i dyreplageri kan jo vurdere å ta turen innom.  

Hvite landsbyer

Hele Andalucia er berømt for sine hvite landsbyer (“pueblos blancos”), hvor trange og labyrintaktige gater blant hvitmalte hus gir en spesiell atmosfære. Landsbyene minner mye om medinaene i Marokko (ikke så rart siden hele Andalucia var underlagt maurerne fra Nord-Afrika frem til 1400-tallet), men i stedet for å være nedslitte, illeluktende og forsøplede er de spanske byene velstelte og sjarmerende.

Monda

Monda – en “ukjent” hvit landsby

Det finnes hundrevis av hvite byer, særlig i provinsene Cadiz og Malaga, men her nevnes bare et lite utvalg som enten er veldig spesielle eller svært lett tilgjengelige fra Solkysten. Man bør ikke la seg begrense av dette for selv i hvite landsbyer uten konkrete severdigheter er det som regel trivelig å oppholde seg. Faktisk vil jeg anbefale å bare besøke en tilfeldig hvit landsby og spasere litt rundt for å se hva man kommer over. I praksis er det en fordel med egen bil for å komme seg til mange av de hvite byene, men på den annen side er disse overhodet ikke tilrettelagt for bilkjøring (heldigvis!). Gatene er svært trange og det kan være vanskelig å finne parkeringsplass.

Bro i Ronda

Puente Nuevo i Ronda

Den mest kjente hvite byen er utvilsomt Ronda, et stykke oppover i fjellene, omtrent 1-1.5 timers kjøring fra Solkysten, avhengig av utgangspunkt. Det spesielle med Ronda er den spektakulære beliggenheten på en klippekant og den dramatiske og høye broen Puente Nuevo som forbinder to bydeler på hver sin side av en kløft. Mange turister besøker Ronda, men ikke like mange får med seg Setenil de las Bodegas, som ligger like i nærheten og er enda mer fascinerende. I motsetning til Ronda ligger Setenil nede i en kløft hvor husene er delvis hogget ut av fjellet. Landsbyen er relativt liten, men de labyrintiske og trange gatene gjør det så vanskelig å få oversikten at det tar tid å utforske alt sammen.

Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas

Nærmere kysten finnes også flere hvite landsbyer. Ved Fuengirola ligger den hvite byen Mijas bare en kort kjøretur unna oppover i fjellsiden. Mijas er særlig kjent for sin gamle tradisjon med “eseltaxier”, hvor turister kan få en dyr rundtur (15 euro) i en eseltrukket vogn. Praksisen med er omstridt og noen dyrevernere mener at eslene blir mishandlet. Eslene ser ikke så veldig fornøyde ut, men det hevdes å være normalt for esler og ikke på grunn av dyreplageri. Ellers er Mijas en bratt by som er veldig fint dekorert med blå blomsterpotter overalt, noe som passer perfekt til de hvite husene. Det samme kan sies om Frigiliana som ligger litt nord for turistbyen Nerja (øst for Malaga). Den har tidligere blitt kåret til Spanias fineste landsby, og selv om konkurransen er stor, så kan det ikke underslås at Frigiliana ser ganske perfekt ut.

Borger, slott og andre kulturminner

Costa del sol har rikelig med kulturminner, selv om den først og fremst er kjent for strender og sol. Det romerske amfiteateret og festningen men Gibralfaro-slottet i Malaga er allerede nevnt. Utenfor Fuengirola ligger Castillo Sohail en gammel festning fra år 956. Den ble sist angrepet så sent som i år 1810 da en britisk styrke kom opp fra Gibraltar og forsøkte å innta festningen. Men de tallmessig underlegne polske(!) soldatene (som kjempet for Napoleon) klarte å slå tilbake angrepet. Festningen er nylig oppusset og brukes nå til både konserter og festivaler.

Festningen i Fuengirola

Castillo Sohail i Fuengirola

Over den hvite landsbyen Gaucin, litt inne fra kysten, nokså langt sør, ligger Ørneslottet (Castillo del Aguilo). Opprinnelig bygget av romerne og utvidet av maurerne, ser det ganske uinntagelig ut. Etter å ha klatret opp her kan man se helt til Gibraltar og Marokko på klare dager. En annen hvit by med festning er Alora, rundt 40 km fra Malaga. Slottet ble opprinnelig bygget av fønikerne, men senere utvidet av romerne, ødelagt og gjenoppbygget av maurerne. Fra toppen er det selvsagt flott utsikt over hele området.

Landskap nær Ronda

Mye forskjellig natur ikke så langt fra kysten

Et av slottene som ser aller best ut er Castillo de Colomares i utkanten av Benalmadena. Imidlertid er det ikke noe slott i det hele tatt, men et slags monument til ære for Kristoffer Columbus, bygget så sent som i 1994. Bygningen forener en masse stilarter og inngang koster bare 2 euro, så det er uansett vel verd å besøke. Hvis man har lyst til å bo i et ekte slott, så kan man reise til den hvite byen Monda og overnatte i det mauriske Castillo de Monda som er gjort om til luksushotell.

Forlatt vanntårn

Forlatt vanntårn

En litt sær severdighet står på en høyde i nærheten av byen Alhaurin (litt oppover i fjellene fra Fuengirola). Det kan se ut som ruinene av et gammelt slott, men det finnes ingen skilt eller tilhørende forklaring. Faktisk er det et forlatt vanntårn som aldri ble ferdigstilt, men som ble bygget som et slott for å passe inn i landskapet. Vanntårnet er ikke ment som noen attraksjon i det hele tatt, men det er åpent og fullt mulig å besøke. Utsikten fra toppen er bra, men på innsiden er det mye søppel og man bør være litt forsiktig for å ikke falle ned når man beveger seg i trappene uten rekkverk.

Vandreturer og naturattraksjoner

Costa del Sol og området rundt inneholder mye fantastisk natur og flere områder er designert som nasjonalparker eller naturreservater. Her finnes et utall vandrestier man kan følge og det behagelige klimaet gjør at området er nesten perfekt for turgåere. Mange av de merkede turløypene er bundet sammen i langdistansestien GR-249 som starter fra Malaga og først følger kysten østover til Nerja. Deretter går stien i en lang bue oppe i fjellene, returnerer til kysten ved Estepona mye lengre sør og holder seg nær kysten på vei tilbake til Malaga. Hele turen består av 35 dagsetapper, men man kan selvsagt velge ut de mest fristende etappene og bare gå deler av runden.

Landskap utenfor Ronda

Landskap utenfor Ronda

Et bra utgangspunkt for turgåing er Ronda. I tillegg til GR-249 som passerer gjennom byen finnes en rekke andre turløyper rundt i området, gjerne mellom landsbyene i området. Men, det finnes turløyper nesten overalt dersom man beveger seg litt innover fra kysten. Kanskje det mest spesielle stedet å gå tur er kløften El Chorro, hvor man kan følge den gamle kongeveien “El Caminito del Rey”. Dette er en plankesti som er laget på utsiden av den bratte klippekanten. Stien er nylig satt i stand etter i lang tid å ha forfalt slik at den var livsfarlig å gå (den var stengt men mange med dødsønske forsøkte seg allikevel). Selv om den nå er trygg, så er den trang og smal og ikke noe for folk med høydeskrekk. Billetter må nå bestille på forhånd på nettet, men hvis man ikke vil gå er det uansett fint å se kløften nedenfra. Eller man kan prøve Google Street View som faktisk har kartlagt hele turen!  

Nerja grotte

Inne i grottene i Nerja

Et av de flotteste naturfenomenene på Solkysten befinner seg faktisk under jorden. I nærheten av byen Nerja ligger nemlig en serie grotter som ble oppdaget ved en tilfeldighet så sent som i 1959. Hulene inneholder et fantastisk landskap av stalagtitter og stalagmitter, inkludert verdens største naturlige søyle. I tillegg har man funnet over 40 000 år gamle hulemalerier fra neandertalerne, angivelig de eldste kunstverk som noensinne er oppdaget. Deler av grottene kan besøkes av turister (billett koster 10 euro) og hulene har dessuten så god akustikk at hver juni og juli avholdes det en musikkfestival der inne.

Gibraltar

Gibraltar er et såkalt “britisk oversjøisk territorium” som ikke ligger på Solkysten, men som er enkelt å besøke på dagstur derfra. Området er ganske spesielt, på en måte et lite stykke Storbritannia i Spania, og er en fin avveksling fra Solkysten. Innbyggerne er imidlertid en blanding av mye forskjellig og ikke typisk britiske, men engelsk er uansett hovedspråket selv om det også snakkes mye spansk der.

Ape i Gibraltar

Ape i Gibraltar

Mest karakteristisk for Gibraltar er den høye klippen “The Rock” som er synlig langveisfra, og hvor man fra toppen lett ser over til Afrika. På klippen lever en gruppe ville aper, det finnes grotter av samme type som i Nerja og flere tunneller med militært formål er gravd ut. For turister på dagstur med begrenset tid er det praktisk å få en guidet rundtur med bil til de viktigste severdighetene. Dette tar omtrent halvannen time og deretter kan man spasere rundt litt på egenhånd og for eksempel sjekke ut gågaten med typiske britiske butikker.

Fornøyelsesparker

Solkysten har et utall fornøyelsesparker av forskjellige slag, en av grunnene til at området er populært blant barnefamilier. Nedenfor har jeg listet opp et utvalg av de viktigste parkene (merk at jeg ikke selv har besøkt alle disse) sammen med en kort beskrivelse og oppgitte priser for voksne/barn. I mange tilfeller får man rabatt ved å forhåndsbestille billetter på nettet. Dessuten finnes ofte rabattkuponger for parkene på brosjyrer eller turistkart.

Aqualand, Torremolinos
Vannpark med diverse vannsklier, bassenger etc.
Pris: 28/19/10 euro. Åpent mai-oktober.

Crocodile Park, Torremolinos
Show med krokodiller, besøkende kan holde baby-krokodille etc.
Pris: 16/14 euro. Åpent året rundt.

Selwo Marina, Benalmadena
Show med delfiner, sjøløver, eksotiske fugler etc.
Pris: 20/15 euro. Åpent daglig mars-oktober, ellers noen dager i uken.

Tivoli World, Benalmadena
Fornøyelsespark, relativt enkle “rides”, karuseller, trolig mest interessant for de yngste.
Pris: 8 euro + betaling for hver aktivitet. Åpent mars-oktober (daglig i juli og august).

Costa Water Park, 9 steder langs kysten
Ikke egentlig en park, men en slags hinderløype med hoppeslott etc i sjøen.
Pris: 25 euro/dag, 10 euro/time. Åpent juni-september.

Bioparc Fuengirola
Liten dyrepark.
Pris: 20/14 euro. Åpent hele året.

Parque Aquatico Mijas
Badeland med vannsklier og bassenger. Relativt liten, så unngå på travle dager.
Pris: 25/19/14 euro (30% rabatt etter 1430). Åpent april-september.

Aventura Amazonia, Marbella
Klatring og hinderløyper i trærne (med sikringsutstyr), ziplining etc.
Pris: 24/22/20/16 euro (marginalt billigere utenfor høysesongen)

Organiserte turer og aktiviteter

Det finnes en haug med firmaer som tilbyr forskjellige slags turer og aktiviteter på Solkysten. Det ville bli for omfattende å gå gjennom disse her, men de er lette å finne frem til ved enten å sjekke Tripadvisor, google etter en aktivitet på det stedet man er interessert i eller faktisk besøke den lokale turistinformasjonen. Malaga har naturlig nok det klart beste utvalget, men det finnes turselskaper langs hele kysten. Typiske aktiviteter er guidede gåturer i den aktuelle byen og guidede turer med sykkel eller Segway. Flere selskaper tilbyr også turer basert på å prøve forskjellige matretter, av og til kombinert med opplæring i hvordan man kan lage rettene selv.

Annen underholdning

Solkysten har et pulserende uteliv med godt utvalg av barer, nattklubber, diskoteker etc. i de fleste byene. Som man forventer av Spania er det livlig til langt ut på morgenkvisten, og for mange turister er utelivet ett av hovedargumentene for å feriere nettopp på Solkysten. 

Praktisk informasjon

Solkysten kan besøkes hele året og klimaet er jo nettopp en av årsakene til områdets store popularitet. I sommermånedene regner det nesten aldri og temperaturen vil ofte overstige 30 grader, men normalt er varmen fint til å leve med. Selv på vinteren kan man oppleve temperaturer i overkant av 20 grader (dog mer vanlig er rundt 15 grader). Vinteren har også litt mer regn, men det er sjelden snakk om store mengder.

Stranden i Marbella

En januardag på stranden i Marbella

Et så populært ferieområde har selvsagt meget godt utvalg av hoteller og ferieleiligheter langs hele kysten. Priser på hotell og leiligheter kan man sjekke hos Agoda, ved å google “apartments in (der hvor man vil bo)” eller bruke Airbnb (som regel det dyreste alternativet).  

Sandslott

Sandslott på stranden i Fuengirola

For å komme seg rundt på Solkysten er det, som nevnt tidligere, mest praktisk med leiebil. Busstilbudet er imidlertid ganske brukbart så man klarer seg også greit med offentlig transport. På linkene under kan man sjekke rutetider hos de forskjellige selskapene.

Avanzabus (Portillo) (har de fleste rutene på Solkysten)

Alsa (mest langdistanse)

Damas (enkelte ruter på Solkysten, blant annet Malaga til Ronda)

Flyforbindelsene fra Norge til Malaga er svært gode.  Både SAS, Norwegian og Ryanair har direktefly fra Oslo og med flybytte underveis har man enda flere muligheter. Normalt er flybillettene ganske dyre i skoleferiene, men ellers kan man ofte få veldig gode tilbud. Søk på  Momondo etter de billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *