Den lille portugisiske byen Sintra ligger definitivt nær verdenstoppen i antall severdigheter pr. innbygger. Til tross for bare ca. 33000 innbyggere finnes det nok attraksjoner i byen til å holde turister beskjeftiget i mange dager. Sintra ligger rett utenfor Lisboa og for besøkende bør det være obligatorisk med en eller flere turer til Sintra. Byen står selvsagt på Unescos verdensarvliste. Jeg skal i denne artikkelen se på noen av de viktigste attraksjonene i Sintra.
(Oppdatering januar 2018: Sintra er blitt et vanvittig populært reisemål og er til tider fullstendig oversvømt av turister. Se slutten av artikkelen for noen oppdaterte tips om hvordan man bør legge opp besøket sitt.)
Palacio da Pena
De forskjellige bydelene i Sintra ligger litt spredd utover, slik at man kan få inntrykk av at byen faktisk er mindre enn den egentlig er. Det er gamlebyen Sintra-Vila som er av størst interesse for turister, og denne ligger i kort gangavstand fra togstasjonen.
Palacio Nacional de Sintra sett fra Castelo dos Mouros
Dersom man spaserer den korte veien fra togstasjonen i retning gamlebyen, vil man etter kort tid få øye på et merkelig bygg med to svære koniske strukturer på taket. Dette er Palacio Nacional de Sintra (Sintra Nasjonalpalass) med sine karakteristiske skorsteiner. Slottet ble opprinnelig bygget av maurerne i perioden hvor mesteparten av dagens Portugal og Spania var under muslimsk styre. Etter “La Reconquista” (Gjenerobringen, dvs. utdrivelsen av muslimene fra Europa) ble slottet betydelig utvidet og redekorert i forskjellige omganger, slik at det i dag fremstår som en blanding av mange forskjellige stilarter. Noen av høydepunktene er svanerommet hvor taket er dekorert med svaner og det arabiske rommet med flotte håndmalte fliser. Billetten til palasset koster 5 Euro og man får lov til å spasere rundt på egenhånd. (Oppdatering januar 2018: Ny pris er 9 euro).
Palacio Nacional da Pena sett fra Parque da Pena
Nasjonalpalasset er imidlertid langt fra det eneste palasset i Sintra og faktisk heller ikke det mest interessante. Fra sentrum av Sintra kan man se det Disneyaktige Palacio Nacional da Pena (Pena Nasjonalpalass) liggende oppe på en bakketopp. Slottet er bare litt over 150 år gammelt (ferdigstilt i 1854) og var et prosjekt startet av Kong Ferdinand II som ønsket å bygge en sommerresidens for den portugisiske kongefamilien. Ferdinand var opprinnelig tysker og han engasjerte derfor en tysk arkitekt for å tegne slottet i romantisk stil med innslag av mange andre stilarter.
Andehus i Parque da Pena
Palasset ble benyttet av kongefamilien frem til revolusjonen i 1910 hvor Portugal ble republikk og kongen flyktet fra landet. Kort tid etterpå ble palasset erklært som nasjonalmonument og gjort om til museum. Rommene er beholdt slik de var da kongefamilien flyktet. Det er nok utseendet utenfra som er mest spennende med palasset, men det er uansett verd å ta seg en tur inn.
Svarte svaner i Parque da Pena
Slottet ligger inne i Parque da Pena (Pena-parken) så man er nødt til å betale for inngang til parken hvis man vil besøke palasset. En kombinasjonsbillett (Pena-palasset og Pena-parken) er imidlertid god valuta for pengene til 8 Euro, mens billett kun til parken koster 5 Euro. Parque da Pena er forøvrig et flott rekreasjonsområde med mye interessant å se på, så det er ikke noe problem å spasere rundt der i flere timer. Den skogkledde parken ligger i ganske kupert terreng med mye spesiell vegetasjon. Det finnes dessuten en rekke små innsjøer og minst en av disse er bebodd av svarte svaner. (Oppdatering januar 2018: Nye priser er 11.50 Euro for palasset og parken, og 7.50 Euro for bare parken.)
Castelo dos Mouros med Palacio da Pena i bakgrunnen
På en annen bakketopp litt nedenfor Pena-palasset ligger ruinene av Castelo dos Mauros, den gamle maurerborgen. Den ble bygget av maurerne, sannsynligvis for ca. tusen år siden. Norge spiller faktisk en viktig rolle i borgens eldre historie. I 1109 kom nemlig Sigurd Jorsalfar og en gjeng norske korsfarere på vei til Jeruslam forbi. De anmodet borgens innbyggere om å la seg omvende til kristendommen, men da muslimene ikke var videre begeistret for den ideen, hadde ikke Sigurd noe annet valg enn å drepe alle sammen. (Oppdatering april 2018: En anonym leser i kommentarfeltet har gjort meg oppmerksom på at Sigurd kunne ha unnlatt å drepe alle sammen.)
Borgmuren på Castelo dos Mouros
Borgen mistet senere sin militære betydning på 1700-tallet etter at mesteparten av befolkningen hadde bosatt seg nede i det som i dag er gamlebyen til Sintra. På tiden til Ferdinand II hadde borgen fullstendig forfalt. Heldigvis nøyde han seg ikke med bare å bygge Pena-palasset, men han renoverte også borgruinene med nye vegger og tårn. Til tross for renovasjonen fremstår borgen i dag først og fremst som en ruin, men det er uansett en flott opplevelse å spasere rundt på borgmuren med fantastisk utsikt over Sintra. Inngangsbilletten koster 3.50 Euro. (Oppdatering januar 2018: Ny pris er 7.50 Euro.)
Palasset i Quinta da Regaleira
Til tross for flotte slott, parker og borger så er høydepunktet i Sintra etter min mening først og fremst Quinta da Regaleira. Har du noen gang drømt om å utforske en labyrint med hemmelige inn- og utganger? Det gjorde tydeligvis António Augusto Carvalho Monteiro, mannen som fikk bygget Quinta da Regaleira. Han var en eksentrisk millionær og da han kjøpte eiendommen ønsket han å konstruere noe helt spesielt med masse symbolikk i tråd med hans interesser. Til å hjelpe seg engasjerte han den italienske arkitekten Luigi Manini og på begynnelsen av 1900-tallet fikk man dermed bygget dette gåtefulle området.
Tårn i parken ved Quinta da Regaleira. Finnes det noen hemmelige rom?
Det første man ser er det flotte palasset hvor man kan komme inn og gå rundt. Mer interessant er imidlertid selve hagen med en haug gåtefulle byggverk: en kirke, noen tårn, fontener, broer, brønner og underjordiske labyrintiske grotter. Man får et kart over området når man kjøper billett, men det er antagelig enda morsommere å gå rundt på egenhånd og se hva man kan oppdage. En god begynnelse er å spasere ned trappen i den ene brønnen og se hvor man til slutt kommer ut. Nettverket av labyrinter og grotter er større enn man skulle tro og er rett og slett utrolig spennende å utforske. I tillegg er det så nydelig “dekorert” overalt at man virkelig kan føle seg hensatt til en slags magisk eventyrverden.
Inn i det ukjente – ned i brønnen i Quinta da Regaleira
Andre severdigheter i Sintra er Monserrate Park, noen kilometer fra gamlebyen, også med et fint palass. Litt lenger vekk ligger dessuten Convento dos Capuchos, et gammelt kloster.
Quinta da Regaleiras eventyrverden
Sintra egner seg perfekt for en dagstur fra Lisboa. Det går lokaltog fra Lisboa omtrent hver halvtime og turen tar ca. 45 minutter. Last ned rutetabellen her. Dersom man skal rekke å få med seg alt i Sintra trenger man imidlertid flere dagsturer. I Sintra går det buss fra togstasjonen og opp til Palacio da Pena og maurerborgen, dersom man ikke ønsker å spasere. Sintra Nasjonalpalass ligger som nevnt midt i gamlebyen og Quinta da Regaleira er bare en kort spasertur fra sentrum.
Den lille kirken i Quinta da Regaleira – hold utkikk etter hemmelige tunneler…
Selv om det er fullt mulig å bo i Sintra, er det kanskje mest naturlig å basere seg i Lisboa og besøke Sintra på dagsturer. Mange av hotellene i Sintra er ganske luksuriøse med tilsvarende høye priser. Et relativt billig alternativ jeg kan anbefale er Tram Apartments som har komfortable leiligheter fra 45 euro. Sjekk ellers hotellpriser hos Agoda eller lignende nettsteder. Søk på Momondo eller lignende for å finne de billigste flybillettene til Lisboa, men ikke forvent kjempetilbud.
Oppdatering januar 2018: Sintra har blitt vanvittig populær og er til tider fullstendig oversvømt av turister. På de verste dagene er det minst hundre meter kø for å slippe inn i Pena-palasset. Utforsking av de underjordiske labyrintene i Quinta da Regaleira er heller ikke like gøy når man har selskap av hundrevis av andre turister (selv om disse selvsagt har like stor rett til å være der). Hvis mulig, så ikke besøk Sintra i en helg eller på en helligdag. Jeg anbefaler uansett å ankomme Sintra så tidlig som mulig på dagen og gå rett til Quinta da Regaleira, da det er her de andre besøkende er til størst irritasjon.
Det finnes nå en haug med muligheter for å komme seg rundt i Sintra. Turselskaper tilbyr heldagsturer med tuk-tuk til alle severdigheter i Sintra. Sikkert bra, men det er svindyrt (flere hundre euro). Ved togstasjonen vil man dessuten møtes av flere tuk-tuk sjåfører som tilbyr sine tjenester. Jeg vil bare anbefale dette hvis man har dårlig tid og er nødt til å se alt i Sintra på en eneste dag. Billigere er det å komme seg rundt med buss, selv om dette også er vanvittig overpriset (5 euro).
Min anbefaling: Sett av to dager til Sintra. Ankom tidlig første dag og gå rett til Quinta da Regaleira for å slippe altfor mange turister. Se deretter Nasjonalpalasset og eventuelle andre ting av interesse i sentrum av Sintra. Ankom tidlig på Dag 2 også. Ta en taxi eller Uber fra togstasjonen til Pena-palasset og ankom før de fleste andre. Dette er spesielt god valuta for pengene dersom man er flere som reiser sammen. Uber koster rundt 5-7 euro, taxi litt mer, mens bussen altså koster 5 euro/person. Se Pena-palasset og utforsk deretter Pena-parken (forøvrig mye mer interessant enn palasset) og gå til fots den korte veien ned til maurerborgen. Etter å ha sett denne, følg turstien ned til sentrum, eventuelt ta en Uber, taxi, bussen eller i verste fall en tuk-tuk.
Jeg synes ikke det er bra å skrive om Castelo dos Mauros og korsfarerne: “De anmodet borgens innbyggere om å la seg omvende til kristendommen, men da muslimene ikke var videre begeistret for den ideen, hadde ikke Sigurd noe annet valg enn å drepe alle sammen.”
Jorsalafar var kanskje like fanatisk som IS er nå, men et valg hadde han.
Hei,
Takk for dette innspillet. Jeg har oppdatert teksten slik at det fremgår at Sigurd kunne ha unnlatt å drepe alle sammen, i tilfelle noen skulle være i tvil om det.
Vi er her nå og toget går bare hver halvtime og noen ganger bare hver time. Greit å oppdatere dette.
Hei Line,
Takk, jeg har korrigert artikkelen og lagt inn en link til rutetabellen.