Phayao, Thailand

Phayao er en sjarmerende og velstelt by i nordlige Thailand. Blant vestlige turister er den foreløpig relativt ukjent, noe som nok skyldes at den mangler de helt store severdighetene. Besøkende kommer først og fremst for å oppleve en rolig atmosfære i vakre omgivelser, og da er Phayao et flott sted å oppholde seg i et par dager. 

Naga

Nagamonumentet i Phayao

Phayao by ligger ved bredden av den store Phayao-innsjøen, et (delvis kunstig) våtmarksområde med stor fiskebestand. Byen har rundt 20 000 innbyggere og er altså langt fra noen storby, selv om den er hovedstad i provinsen av samme navn. Dette gjør at Phayao er fri for den medfølgende støyen og trafikkaoset som preger de fleste av Thailands byer, samtidig som den har alle fasiliteter man kan ønske seg.   

Phayao - gammel konge

Monument til ære for Pho Khun Ngam Muang.

Phayaos mest attraktive område er den palmedekkede gangpromenaden langs innsjøen. Her er det dessuten tilrettelagt for opphold med mange sitteplasser får å nyte den flotte utsikt utover vannet med grønnkledde fjell i bakgrunnen. Mange lokale samler seg her til piknik, særlig på ettermiddagen, hvor det ofte er vakre solnedganger. Dersom man ikke har medbrakt mat, finnes det uansett en rekke spisesteder (i alle prisklasser) langs promenaden. 

Piknik ved innsjøen

Innsjøen er fint sted for en piknik

Sentralt langs promenaden, men ute i innsjøen, finnes et monument av to slanger av den mytiske “naga”-typen. Slangene har ansiktene rettet mot hverandre og midt mellom dem står en liten stupa. Monumentet skal være relatert til en lokal myte om en slange som bodde i innsjøen, men mer konkret informasjon er vanskelig å finne. Uansett, det ser riktig vakkert ut, og er et populært sted for turister og lokale å la seg avbilde. 

I en park rett ovenfor slangemonument står et monument til Pho Khun Ngam Muang, en lokal konge fra slutten av 1200-tallet da Phayao var et selvstendig kongedømme. Fra en pir ved promenaden er det dessuten mulig å ta båt ut til Wat Tilok Aram, et tempel fra 1400-tallet som nå er under vann. Strengt tatt er det ikke så mye å se av templet (det er tross alt nede i vannet), men på overflaten finnes en flytende plattform med en buddhaskulptur. 

Phayao passer utmerket til å utforskes med sykkel da flere attraksjoner ligger litt utenfor sentrum. Som så ofte i Thailand er mange severdigheter relatetert til buddhismen, men selv turister som føler å ha sett tilstrekkelig av den slags, kan finne det trivelig å sykle rundt litt og se hva som dukker opp. Mange hoteller låner dessuten ut sykler gratis (sjelden av aller beste kvalitet, men bra nok for småturer av denne typen).

Helvete

Buddhistisk “helvete” ser ikke så attraktivt ut.

Det viktigste templet i Phayao er Wat Sri Khom Kham, som også ligger ved innsjøen, men noen kilometer nord for sentrum. Templet er et større kompleks og inneholder blant annet en meget stor skulptur av Buddha. For turister med “tempeloverdose” er det kanskje mer interessant med skulpturparken utenfor som viser et slags “buddhistisk helvete” i ganske groteske detaljer. Et annet viktig tempelkompleks er Wat Phra That Jom Thong som ligger på en bakketopp i et fredelig skogsområde. Sentralt her er en stor gylden stupa. 

Wat Phra That Jom Thong

Wat Phra That Jom Thong

Phayao har nok av spisesteder, særlig langs promenaden, men også inne i sentrum. Det finnes også et godt utvalg av billige og bra hoteller i byen. Jeg kan anbefale M2 Hotel som har moderne rom til 2-300 kr. Søk ellers på Agoda etter overnattingssteder. Den letteste måten å komme til Phayao på er med buss fra Chiang Mai (ca 3-4 timer). Alternativt går det to daglige busser direkte fra Bangkok, med reisetid på rundt 10 timer.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.