Reisetips for Vietnam

Vietnam har blitt en riktig populær turistdestinasjon og med sitt store spekter av severdigheter og attraksjoner så er det mange gode grunner til å besøke landet. I Vietnam finner man både kaotiske storbyer, varierte naturopplevelser, flotte strender, kultur- og historiske minner fra både fjern og nær fortid, god mat og gode shoppingmuligheter. I tillegg er turistinfrastrukturen meget godt utbygget slik at det er svært enkelt for vestlige turister å oppleve landet.

Trafikk i Hanoi

Hanoi by night (foto av DAMFrederich / Flickr)

Vietnam er et spesielt land på mange måter. På en del områder er de sterkt påvirket av Kina og den franske koloniperioden, men samtidig er det aller meste unikt vietnamesisk. Akkurat som i Kina styres landet av et autoritært kommunistparti som ikke lenger har noen spesiell ideologi, bortsett fra å holde seg ved makten. Etter å ha vunnet Vietnamkrigen og gjenforent landet i 1975, startet kommunistpartiet dessverre med kollektivisering av all jordbruk og industri. Dette ble selvsagt en total fiasko og førte til at flere millioner vietnamesere flyktet fra landet. Etter å ha delvis gått over til kapitalisme og åpnet for utenlandske investeringer, gikk det naturligvis mye bedre og landet har fått en enorm velstandsøkning. Til tross for dette er Vietnam fremdeles et relativt fattig land, men på lang sikt kan det se lyst ut selv om veksten har dabbet av litt den siste tiden.

Severdigheter og attraksjoner i Vietnam

Så, hva bør man se og gjøre i Vietnam? Det kommer selvsagt an på hva slags interesser man har. Det er fullt mulig å konsentrere ferien rundt et fåtall aktiviteter som bading, soling og avslapning, men her skal jeg se på høydepunktene for de som er interessert i å reise rundt og få med seg et bredt utvalg av de viktigste attraksjonene. På kartet nedenfor har jeg markert alle stedene som kommer til å nevnes i artikkelen.

Siden Vietnam er langt og smalt så gir reiseruten gir seg nesten selv. Enten reiser man fra sør til nord eller fra nord til sør. Hovedstaden Hanoi i nord er et bra utgangspunkt for å utforske Vietnam og normalt bør man sette av flere dager her. Hanoi har en kaotisk men sjarmerende gamleby, interessante museer og ligger perfekt som base for å besøke andre severdigheter i Nord-Vietnam, enten på dagstur eller over flere dager.

Gamlebyen i Hanoi

Gamlebyen i Hanoi

Gamlebyen i Hanoi er full av butikker, gateselgere, hoteller, reisebyråer, templer, restauranter, tutende scootere og vietnamesere som sitter ute på fortauet på noen ukomfortable lave plastkrakker og spiser nuddelsuppe. På grunn av alt kaoset og støyen kan man vel knapt si at det er spesielt trivelig eller avslappende å spasere rundt der, men at det er en interessant opplevelse vil de fleste være enige om. Innsjøen Hoan Kiem ligger i gamlebyen og gir litt roligere omgivelser hvor man kan observere folkelivet.

Hanoi har en rekke museer av god kvalitet, blant annet innen historie og kunst. Mest spennende for turister er kanskje de museene som kommer inn på kommunismen og Vietnamkrigen, f.eks. Ho Chi Minh museet, Militærmuseet og Revolusjonsmuseet. Det kan være interessant å høre det vietnamesiske perspektivet på historien, men det er imidlertid mye propaganda som serveres så en god porsjon skepsis er nok nyttig. Kroppen til kommunistlederen Ho Chi Minh er dessuten blitt bevart og vises frem i Ho Chi Minh mausoleet. Et annet populært stopp for turister er Hoa Lo fengselet (populært kalt “Hanoi Hilton”), et gammelt fransk fengsel, hvor man under Vietnamkrigen oppbevarte krigsfanger og blant annet John McCain satt mange år i fangenskap.

Tempel ved Perfume Pagoda

Tempel ved Perfume Pagoda

Typiske dagsturer fra Hanoi er til Perfume Pagoda og Ninh Binh området. Perfume Pagoda er egentlig en rekke templer som ligger i huler i Huong Tich fjellet. Det er strengt tatt ikke allverdens imponerende, men verd å ta med seg hvis man har tid, og man får dessuten en behagelig rotur gjennom et vakkert landskap på veien dit.

Tam Coc i Ninh Binh provinsen

Vakkert landskap i Tam Coc

Ninh Binh provinsen ligger i deltaet til Røde elven og har flott natur og også en del kulturelle severdigheter. Området Tam Coc kalles gjerne for “Halong Bay i rismarkene“ fordi landskapet minner om Halong Bay, bare at kalksteinsklippene ligger i rismarker istedenfor i havet. Her blir man typisk rodd rundt i båt gjennom rismarker og huler. Rett i nærheten ligger dessuten den gamle hovedstaden Hoa Lu hvor det finnes et par templer fra gammel tid. Nasjonalparken Cuc Phuong befinner seg også i dette området og har et variert plante- og dyreliv.

Skip i Halong Bay

Halong Bay er Vietnams største turistattraksjon

Den aller mest populære attraksjonen i hele Vietnam er Halong Bay, ved kysten et par timers kjøring fra Hanoi. Dette er et område fullt av strender, laguner og huler og hvor tusenvis av kalksteinsøyer på spektakulært vis reiser seg opp fra havet.  Cruise med tradisjonelle junker er den mest populære måten å oppleve Halong Bay på og det finnes hundrevis av selskaper som tilbyr dette med forskjellig profil og varighet (1-3 dager er mest vanlig). I tillegg til å reise rundt med båt kan man bade på strender, besøke huler, gå tur i jungelen på Cat Ba øyen, padle i kajakk og mye annet.

Risterrasser i Sapa

Risterrasser i Sapa

Vietnam har mange etniske minoriteter som særlig bor i fjellene nord i landet. I nærheten av byen Sapa finnes det en rekke landsbyer og samtidig er landskapet med risterrasser svært vakkert. Dette området har derfor utviklet seg til en stor turistattraksjon, både for fotturer i fjellet og for å besøke og lære mer om de forskjellige etniske gruppene. Her kan man både ta enkle turer langs rismarkene i nærheten av Sapa eller bestige Fansipan, Vietnams høyeste fjell. Alle reisebyråer og hoteller i Hanoi kan ordne tilpassede opplegg med transport og hotell, guidede turer i Sapa osv. I tillegg er det enkelt å reise til Sapa og ordne alt på egenhånd.

Fint landskap mellom Da Nang og Hue.

Fint landskap mellom Da Nang og Hue.

Etter å ha besøkt Hanoi med omgivelser, Halong Bay og Sapa reiser de fleste turister ned til Midt-Vietnam. Der er det byene Hue og Hoi An, med tilhørende områder, på hver sin side av storbyen Da Nang, som trekker flest turister. Hele regionen er naturmessig svært vakker med fjell og nydelige strender nesten overalt langs kysten.

Citadellet i Hue

Inngang til citadellet i Hue

Hue er den gamle keiserbyen og har mange attraksjoner i forbindelse med keiserperioden. Blant annet har de sin egen forbudte by og keiserpalass, samt diverse keisergraver som kan besøkes enten med båttur langs elven eller til lands med sykkel eller scooter. Hue ligger dessuten i nærheten av den gamle DMZ (Demilitarisert sone som markerte grensen mellom Nord- og Sør-Vietnam under Vietnamkrigen) og kan brukes som utgangspunkt for å besøke historiske steder i forbindelse med Vietnamkrigen.

Hoi An

Ved elven i Hoi An

Hoi An er en gammel handelsby som er meget godt bevart. Den er riktignok svært turistifisert men har allikevel mye sjarm. Hoi An er et av de beste stedene i Vietnam for å slappe av. Trafikken er ikke så kaotisk (til tider er gamlebyen stengt for motoriserte kjøretøyer), folk er ikke masete og det er trivelig å vandre rundt eller sykle en tur. Her kan man også kjøpe billige skreddersydde klesplagg. Hoi An har dessuten en flott strand og ligger i nærheten av de gamle My Son ruinene.

Etter Midt-Vietnam kan man fortsette videre sørover til Ho Chi Minh byen. Aktuelle stopp på veien er byen Nha Trang, Vietnams fremste ferieby og kjent for sin flotte strand og gode muligheter for dykking. Interessant nok er den nesten «overtatt» av russiske turister på bade- og strandferie. En annen ferieby er Mui Ne, litt lenger sør. Noen reiser også innom Dalat, som ligger et stykke oppover i fjellene og har litt mer behagelige temperaturer enn resten av Sør-Vietnam.

Utsikt over Ho Chi Minh byen

Ho Chi Minh byen er nokså karakterløs.

Ho Chi Minh byen (Saigon) er ikke noen spesielt sjarmerende by. Den har den samme voldsomme trafikken og kaoset som Hanoi men ikke noen spennende gamleby å utforske. Dersom man må velge mellom Hanoi og Saigon, så er det ingen tvil om at Hanoi er mest spennende. Byen har imidlertid gode shoppingmuligheter og et par spennende markeder og et par museer. Nesten alle turister reiser til Cu Chi tunnellene som ble brukt av Viet Cong under Vietnamkrigen på dagstur. Fra Ho Chi Minh byen kan man også besøke Mekong-deltaet, kanskje helst over flere dager, enten på en guidet tur eller på egen hånd.

Praktisk informasjon for Vietnam

Vietnam er veldig godt tilrettelagt for vestlige turister og følgelig et svært enkelt land å reise rundt i. Alle vietnamesere som turister trenger å ha noe med å gjøre, vil kunne snakke engelsk mer enn bra nok. Takket være den franske koloniperioden har vietnameserne dessuten gått bort fra å bruke kinesiske tegn og over til det vietnamesiske alfabetet (som er omtrent det samme som vårt alfabet).  Hvis man ankommer Vietnam etter å ha reist i Kina, vil det sannsynligvis være en lettelse å oppleve hvor enkelt alt er å ordne i Vietnam.

Mange scootere i Vietnam

Mye trafikk i Vietnam

Vietnam er et ganske trygt land å oppholde seg i, men vær forberedt på at trafikken i byene er forferdelig og potensielt farlig. Det vanvittige kaoset har kanskje sin sjarm i begynnelsen men blir fort en lidelse. Det finnes relativt få lyskryss og veiene har tilsynelatende en uendelig mengde med tutende scootere og biler til enhver tid kjørende uten opphold. For å krysse veien må man bare gå sakte ut i kaoset og satse på at trafikantene kjører rundt deg.  Hvis man er engstelig bør man vente til noen lokale vietnamesere skal over samme veien og bruke dem som “skjold”. Utrolig nok fungerer systemet på sett og vis og flyten i trafikken er faktisk ganske bra, til tross for det store trafikkvolumet.

Vietnam har forøvrig et relativt dårlig rykte blant backpackere. Hovedproblemet skal være forekomster av svindel hvor utlendinger blir lurt til å betale mer enn de lokale for samme produkt eller tjeneste, gjerne beløp på opptil flere norske kroner. Selv hadde jeg ikke inntrykk av at dette var noe spesielt større problem i Vietnam enn ellers i Asia. Men vestlige backpackere har en tendens til å sutre og klage over alt som ikke er som i hjemlandet. Imidlertid finnes det mange backpackerhostel i Vietnam, hvor man kan henge sammen med andre vestlige backpackere og drikke seg fulle og dette veier nok opp for en del av ulempene med landet.

Cuc Ci tunnelene

Cu Chi tunnelene er en populær dagstur fra Ho Chi Minh byen

Innreise og visum til Vietnam

Nordmenn trenger ikke visum til Vietnam, men får automatisk opphold i 15 dager. En forutsetning er imidlertid at man har en flybillett ut av landet innen denne perioden. I passkontrollen sjekker man ikke dette, men det er gode sjanser for at flyselskapet vil gjøre det. For lengre opphold må man søke om visum på forhånd, enten fra den vietnamesiske ambassaden i Norge eller fra en ambassade i utlandet. (Sihanoukville er det klart beste stedet å ordne visum hvis man kommer fra Kambodsja). Selv om man ikke har visum kan man få med seg det beste av Vietnam på 15 dager. Isåfall vil jeg anbefale å konsentrere deg om Nord- og Midt-Vietnam og ta fly mellom disse stedene istedenfor tog eller buss.
Oppdatering januar 2018: Vietnam har nå innført elektronisk visum (30 dager), noe som gjør formalitetene mye enklere for turister.

Klima – Beste tid å feriere i Vietnam

Det meste av Vietnam er varmt hele året og kan egentlig besøkes når som helst. Regntiden faller imidlertid ikke på samme tid i hele landet. Nord-Vietnam har regntid mai-september, mens Midt-Vietnam har regntid oktober-november og Sør-Vietnam mai-oktober.  Normalt er egentlig ikke regntid noe stort problem, men siden Vietnam ligger på kysten kan tyfoner gi dårlig vær som varer over lengre tid. Unngår man tyfoner er den norske sommerferien en brukbar tid å reise på. På denne tiden kan det riktignok bli forferdelig varmt i Nord-Vietnam, med opp mot 40 grader i Hanoi. Sapa har svært behagelige temperaturer på den tiden, men mer utrygt for regn, mens i Midt-Vietnam er det stabilt varmt vær. Sapa kan i spesielle tilfeller få snø om vinteren og er generelt ikke veldig varmt. Hanoi har nokså variable temperaturer i desember-januar, men sjelden særlig kaldt. Sør-Vietnam er alltid varmt og Midt-Vietnam også, dog mer behagelig på vinteren og temperaturene der kan falle ned mot 10-15 grader på nattestid i desember-januar.

Militærmuseet i Hanoi

Gammelt krigsmateriell finner man mange steder i Vietnam.

Valuta

Valutaen i Vietnam heter Dong og en norsk krone tilsvarer omtrent 3600 Dong (så det er ikke den aller enkleste valutaen å regne om til norske kroner i hodet). Mange hoteller og turoperatører oppgir dessuten priser i amerikanske dollar. Til tross for høy inflasjon i mange år, så er Vietnam fremdeles et svært rimelig ferieland.
Oppdatering januar 2016: Den norske kronen har falt betydelig i verdi siden denne artikkelen ble skrevet. Vietnam er dermed blitt noe dyrere og for priser som er oppgitt i norske kroner må man nok legge til 30-40% for å få et riktig bilde.

Strand utenfor Hoi An

Vietnam har mange fine strender

Prisnivå i Vietnam

Mat og overnatting er spesielt god valuta for pengene i Vietnam. Man spiser seg god og mett for under 30 kroner og gjerne enda billigere hvis man går inn for det.  Ved å leve på nuddelsuppe kan man klare seg med 10-20 kroner pr. dag for mat. (Jeg vil ikke anbefale dette).  Dersom man ikke krever særlig høy standard kan man lett finne et rom for natten til rundt 10$. Men, da får man neppe aircondition eller eget bad. Mange steder kan man få riktig bra standard for 20$ natten. Turiststeder som gamlebyen i Hanoi er litt dyrere, men for 40-50$ får man topp standard. Det er mange hoteller og stor konkurranse så sjelden noe problem å finne et sted å bo. Sjekk hotellpriser hos Agoda eller lignende nettsteder. Et annet alternativ er å leie en leilighet med Airbnb eller lignende tjenester. Det kan være spesielt god valuta for pengene dersom man er en større gruppe, men alle slags leiligheter er tilgjengelige. (Hvis du ikke er registrert på Airbnb ennå, så kan du registrere deg via denne linken og få en innmeldingsbonus på ca. 300 kr som kan brukes på din første reservasjon).

Overnatting i Vietnam

Jeg har forøvrig aldri opplevd så bra service på hoteller noe sted i verden som i Vietnam. Selv på relativt enkle hoteller har det nesten ikke vært noen grense for hva de ansatte er villige til å gjøre for at gjestene skal ha et behagelig opphold. Enkelte hoteller har åpenbart som forretningsstrategi å gi så god og personlig service at de kommer i toppen på Tripadvisor. I Vietnam kan det derfor være lurt å bruke topphotellene fra Tripadvisor dersom man ønsker et uproblematisk opphold. Tripadvisor har blitt kritisert for lureri med falske anmeldelser, men hvis et hotell har hundrevis av positive anmeldelser og ingen negative, kan man være ganske sikker på at dette er reelt. Et par hoteller jeg selv har eksepsjonelt positive erfaringer med er Holiday Diamond Hotel og Charming 2 Hotel i Hanoi og Nino Hotel i Hue.

Hotellene selger nesten alltid turer, for eksempel til Halong Bay, Sapa etc, og de tjener en del penger i kommisjon på dette. Hvis man vil være helt sikker på å betale minst mulig for turene sine kan man gå rundt til de hundrevis av reisebyråene/turoperatørene og sammenligne priser. Dersom man bor på et pålitelig hotell vil mange finne det vel så behagelig å la hotellet ordne alle detaljer rundt turer, selv om dette vil koste litt ekstra.

Vietnamesisk mat

Vietnamesisk mat

Vietnamesisk mat

Vietnameserne spiser med pinner som kineserne og det er vanlig å bestille flere retter og dele på maten hvis man er flere til bords. Vietnamesisk mat kan på overflaten minne litt om kinesisk mat, men smaksmessig er det store forskjeller. Dersom man er redd for sterk mat, trenger man ihvertfall ikke frykte Vietnam. Sammenlignet med kinesisk mat er den vietnamesiske maten nemlig relativt smakløs. Ofte får man imidlertid “ingredienser” ved siden av og kan tilpasse smaken på retten. Vietnamesiske spesialiteter er vårruller og nuddelsuppe, som fåes overalt. Det er veldig vanlig at restaurantene har meny på engelsk så sjelden noe problem å bestille (altså helt annerledes enn i Kina).

Vietnamesisk nuddelsuppe

Nuddelsuppe (Pho) får man overalt i Vietnam

Transport i Vietnam

I motsetning til Kina, har ikke Vietnam hatt kapasitet til å ruste opp infrastrukturen sin, som er i ganske sørgelig stand. Det finnes nesten ikke motorveier i hele landet, toglinjene er gamle og togene kjører derfor med svært lav hastighet. Imidlertid er severdighetene stort sett gruppert inn i Nord, Sentral og Sør-Vietnam. Dersom man har dårlig tid, kan det derfor lønne seg å ta fly mellom disse områdene. Har man god tid, så er togene og bussene greie selv om de kjører sakte. Buss- og togstasjonene er relativt oversiktlige slik at det er enkelt å kjøpe billetter. (Hvis man kommer fra Kina vil man sikkert synes det er interessant å sammenligne de knøttsmå togstasjonene i Vietnam (til og med i storbyene) med de gigantiske stasjonene som nå finnes over hele Kina.) Det finnes to billigflyselskaper, VietJet og JetStar, som flyr innenriks i Vietnam. Som regel kan man bestille kort tid i forveien og allikevel få svært rimelige billetter.

Det går selvsagt ingen direktefly fra Norge til Vietnam, men med flybytte i Europa og/eller Asia kommer man greit frem til Hanoi eller Ho Chi Minh byen. Søk på SkyscannerMomondo eller lignende for å finne de billigste flybillettene. Merk at det kan være lønnsomt å fly fra Norge til Bangkok eller Kuala Lumpur og ta billigfly som AirAsia, VietJet eller JetStar videre derfra.

Print Friendly, PDF & Email

102 kommentarer for “Reisetips for Vietnam

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *