Tips for å finne billige flybilletter

Prisen på flybilletter er svært dynamisk og kan variere mye fra dag til dag. Flyselskapene kjører ofte forskjellige tilbudskampanjer og endrer dessuten prisene sine avhengig av hvordan billettsalget går. Dermed er det ikke alltid lett å vite hvordan man finner de beste tilbudene, når man bør bestille og ved hvilket tidspunkt det lønner seg å reise. Noe fasitsvar på disse spørsmålene finner heller ikke, men her er noen tips som forhåpentligvis kan være til hjelp.

Legg reisen dit hvor det finnes billige flybilletter

Det aller viktigste tiltaket for å fly billig er å velge reisemålet sitt avhengig av hvor det er billig å fly i den aktuelle perioden. Med alle destinasjonene som er tilgjengelige med fly fra Norge, vil det nesten alltid eksistere minst ett reisemål hvor flybillettene er rimelige. Google Flights er veldig bra for å få skaffe seg en oversikt over flypriser til mange forskjellige steder.

Dette rådet kan virke trivielt og åpenbart men det er allikevel ikke så vanlig å planlegge feriereiser på den måten. Mange har dessuten spesielle interesser som gjør at kun enkelte utvalgte reisemål er aktuelle. Hvis man utelukkende ønsker seg til Kanariøyene hjelper det lite at det finnes billige flybilletter til Warszawa. Men dersom man er litt fleksibel er det altså mulig å oppnå veldig gode tilbud med denne metoden. De fleste steder hvor det går fly er som regel verd å besøke og her på Reisemagazinet finnes det reisetips fra mange forskjellige destinasjoner hvis man ønsker inspirasjon.

Reis dit “ingen andre” reiser

Neste tips er nøye relatert til det første tipset. Enkelte reisemål kan til tider være mindre populære blant turister, for eksempel på grunn av negativ omtale på nyhetene. Krig i østlige Ukraina?  Dette berører ikke vestlige Ukraina med blant annet Kiev og Lviv, men mange innbiller seg allikevel at hele landet er en krigssone med påfølgende fallende turisme. Militærkupp i Thailand?  Dette har heller ingen betydning for vanlig turister.

I slike perioder senker flyselskapene ofte prisene sine for å lokke folk til å reise og man kan få veldig gode tilbud. (Det kan imidlertid også få motsatt effekt ved at flyselskapene reduserer antall flyvninger og den lave kapasiteten fører til økte priser). En ekstra bonus for turister er dessuten ofte billigere hoteller og fallende valutakurs i det aktuelle landet. (For at det ikke skal være noen tvil: Man skal selvfølgelig ikke reise til farlige steder, bare til steder som av mange oppfattes som farlige, men som egentlig er helt trygge).

Vær fleksibel med reisedatoene og avgangstidene

Dette tipset bør være velkjent for de fleste, men jeg nevner det for ordens skyld. Naturlig nok er det dyrest å fly når mange andre også vil reise, mens det er billigere på mindre attraktive tidspunkter. Hvis man er litt fleksibel med reisedatoene sine kan man utnytte dette. I stedet for en helgetur fredag til søndag vil det normalt være billigere å reise tirsdag til torsdag. Men ferie midt i uken er jo overhodet ikke praktisk for de fleste vanlige folk (hvilket jo selvsagt også er grunnen til at det er billigere å reise midt i uken). I forbindelse med en langhelg kan det imidlertid være billigere å reise tidlig på lørdag enn sent på fredag, men en eventuell besparelse i kroner må selvsagt veies opp mot ulemper som ubekvemme avgangstider og eventuelt mindre tid på feriestedet. For lengre turer er slike ting ofte mindre viktige og da kan det være en del penger å spare ved å reise på mindre populære tidspunkter.

Bestill flyreisen som to separate billetter

Flybilletter er ofte billigere fra store knutepunkter som London, Frankfurt eller Amsterdam enn fra Norge. Av og til blir prisforskjellen så stor at det faktisk kan lønne seg å bestille reisen som to separate billetter, for eksempel et billigfly som Ryanair tur/retur London og så vanlig tur/retur billett fra London til den aktuelle destinasjonen. Det er langt fra alltid at det er noe å spare på dette og man bør legge inn veldig god tid (gjerne ett døgn) mellom flyavgangene for å unngå problemer dersom det første flyet er forsinket. Hvis man mister det andre flyet har man nemlig ikke krav på noenting som helst, i motsetning til hvis man har bestilt en gjennomgående billett. Dette trikset fungerer typisk best på interkontinentale reiser og for reisende som har god tid.

Bestill reise til et vilkårlig sted med stopp i det stedet du egentlig skal til

Av og til oppstår den absurde situasjonen at flyreisen fra A til B er veldig dyr, mens flyreisen fra A til C med flybytte i B kan være betydelig billigere. Hvordan det kan være slik, må man nesten spørre flyselskapene om. Uansett, dette kan utnyttes ved å bestille billett til C, men forlate flyplassen under stoppet i B. Merk at denne metoden fungerer bare for passasjerer med enveisbilletter. Flyselskapene har nemlig for vane å kansellere hele returbilletten fra C til A hvis man ikke reiser fra B til C.  Sjekke inn bagasje kan man heller ikke gjøre, for den ender opp i C.

Bruk spesialiserte søkemotorer for flybilletter

For all del, ikke gå inn på flyselskapenes hjemmesider for å undersøke priser. Bruk heller en av de spesialiserte søkemotorene for flybilletter som søker hos alle flyselskap og reisebyråer. Det finnes mange slike, blant annet Momondo, Skyscanner, Finn, Kayak og Google Flights. Disse finner stort sett de samme prisene, så det er langt på vei en smakssak hvilken man bruker. Google Flights gir god oversikt over hvilke destinasjoner som er billige på gitte datoer, mens Kayak er best for sammensatte reiser med flere stopp underveis. Jeg pleier å bruke Momondo for vanlige tur-retur reiser da denne er svært oversiktlig og gjør det lett å sjekke forskjellige reisedatoer.

Ikke bestill altfor lenge i forveien

Å bestille tett opp til avreisedagen vil typisk være ganske dyrt. Men å bestille ett år i forveien vil heller neppe gi de beste tilbudene. Når flyselskapene legger ut billettene sine for salg tester de nemlig markedet først med relativt høye priser for å undersøke hvordan salget går. Hvis det går dårlig justerer de prisene nedover for å gjøre avgangen mer attraktiv og sikre seg at flyet blir relativt fullt. Nøyaktig hvor lenge man skal vente med å bestille er ingen eksakt vitenskap.

Momondo har laget statistikk basert på sine egne data som viser at 53 dager i forveien er det gunstigste tidspunktet å bestille (se grafikk nedenfor). Jeg ville imidlertid ikke tatt dette altfor bokstavelig for her er det sikkert stort standardavvik og variasjon avhengig av destinasjon. Man bør ikke vente for lenge med å bestille heller, særlig dersom man ikke har en back-up plan med andre aktuelle reisemål. Dersom man finner en billettpris som man oppfatter som akseptabel er det bedre å slå til enn å vente på at prisen kanskje skal falle og dermed risikere at den stiger og plutselig blir ferieturen veldig dyr.

momondo_infographic

 

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *