Amsterdam, Nederland

Amsterdam er en av Europas mest spesielle og trivelige hovedsteder. Byens sjarmerende estetiske utforming gjør den til en fornøyelse å oppholde seg i, samtidig som Nederlands lange tradisjon for toleranse gjør at Amsterdam fremstår som et fristed for mange besøkende. Når det i tillegg finnes severdigheter og attraksjoner for en hver smak er det ganske naturlig at byen er et populært turistmål. I denne reiseguiden gir jeg reisetips og oversikt over ting å gjøre i Amsterdam for alle slags turister.

Prinsengracht

Klassisk Amsterdamutsikt langs Prinsengracht.

Arkitektur og byplan

Amsterdam har rundt en million innbyggere og ligger vest i Nederland ved utløpet av elven Amstel. Turister vil normalt bruke det meste av tiden sin i det historiske sentrum som ble bygget under Nederlands storhetstid på 1600-tallet. Mange av Amsterdams severdigheter ligger i dette området, men den største attraksjonen er byen selv. Med sin spesielle arkitektur, kanaler og broer er Amsterdam en fryd for øyet nesten overalt, men særlig den vestre delen av historisk sentrum er fin. Et iøynefallende trekk ved arkitekturen i Amsterdam er de smale og lange husene, noe som har sin forklaring i at eiendomsskatten på 1600-tallet ble beregnet etter bredden på fasaden. Det bør imidlertid nevnes at de sjarmerende husene er temmelig upraktiske for beboerne. Samtlige originale hus har fryktelig bratte og smale trapper som gjør dem helt utilgjengelige for bevegelseshemmede. Legg forøvrig merke til at alle fasadene lener seg litt utover mot gaten og har en krok høyt oppe. Dette er for at møbler skal kunne heises opp og tas inn gjennom vinduet, noe som er eneste mulighet gitt de smale trappene.

Amsterdam, kanaler og hus

Klassisk Amsterdam (foto av Tambako The Jaguar / Flickr)

Den beste måten å utforske Amsterdam på er å bare spasere tilfeldig rundt langs kanalene og se hva som dukker opp. På et eller annet tidspunkt bør man imidlertid få med seg Amsterdams Begijnhof, en fredelig oase bak noen travle sentrumsgater, og et sted man neppe oppdager uten å vite hva man leter etter. En Begijnhof er et boligområde for begijnerne, en religiøse kvinnebevegelse fra middelalderen. Slike steder finnes i mange nederlandske og belgiske byer, blant annet Antwerpen og Brugge, men Amsterdam har nok den fineste.

Amsterdams begijnhof

Amsterdams begijnhof, en fredelig oase.

Det er smått med parkanlegg i det historiske sentrum, men siden store deler av byen inngir en slags småbyfølelse har man ikke like stort behov for grønne steder som i en mer bråkete og kaotisk storby. Rett utenfor sentrum finnes imidlertid flere flotte parker og særlig den store Vondelpark er et populært samlingssted på varme sommerdager. Området i utkanten av sentrum er forøvrig i høyeste grad verd å utforske. Selv om kanalene er færre så er det allikevel ganske trivelig. I det minste bør man sette av tid til en tur gjennom Albert Cuyp Market, et stort utendørs gatemarked med over 300 boder.

Kunstmuseer

Kunstinteresserte har mye å glede seg til i Amsterdam. De viktigste museene ligger ved Museumplein, rett i utkanten av historisk sentrum. Hovedattraksjonen er nok Rijksmuseum som endelig har åpnet dørene igjen etter at hovedbygningen har vært stengt for oppussing i mange år. Museet har over en million objekter i samlingen sin (bare rundt 8000 er utstilt), men hovedfokus er på de klassiske nederlandske malerne som Rembrandt og Vermeer fra storhetstiden på 1600-tallet, med Rembrandts mesterverk “Nattevakten” som det mest berømte maleriet. Turister med moderat kunstinteresse, men som allikevel avlegger museet et besøk fordi “alle andre” gjør det, vil jeg anbefale å lese litt om Rembrandt på forhånd. Med litt forhåndskunnskap kan det være morsomt å se om man på avstand er i stand til å skille malerier av Rembrandt fra de andre malerne. Selve museumsbygget er forøvrig en stor attraksjon i seg selv og man vil fort oppdage at den ligner en del på Sentralstasjonen. Og ganske riktig, så ble begge tegnet av samme arkitekt (Pierre Cuypers).

Rijksmuseum i Amsterdam

Utenfor Rijksmuseum (foto av Ben Kempner / Flickr)

Litt bortenfor Riksmuseet ligger van Gogh museet som først og fremst er dedikert til den mentalt forstyrrede, men vanvittig produktive, maleren Vincent van Gogh. Stilen hans (fra slutten av 1800-tallet) er helt annerledes enn de klassiske malerne og gir en interessant kontrast til Rijksmuseum. I samme område ligger det tredje store kunstmuseet Stedelijk Museum som dreier seg om moderne kunst og samtidskunst. Og hvis man fremdeles ikke har fått nok, så kan man prøve det relativt nylig åpnede Hermitage Amsterdam, en utenlandsk filial av den gigantiske Eremitasjen i St. Petersburg.

Andre interessante museer

Amsterdam har et utall andre museer med helt andre temaer enn kunst og det er bare å velge og vrake på bakgrunn egne interesser. For en introduksjon til byen er Amsterdams bymuseum (som ligger rett ved siden av Begijnhofen) en god begynnelse. Men mest berømt er utvilsomt Anne Franks hus, den originale (hemmelige) leiligheten hvor jødiske Anne Frank og familien hennes gjemte seg for tyskerne under andre verdenskrig. Uheldigvis ble tyskerne tipset om skjulestedet og Anne Frank endte sine dager i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen. Etter krigen ble dagboken hennes funnet, med detaljerte skildringer av livet i skjul for tyskerne. Dagboken ble senere utgitt som bok og gir et unikt innblikk i den vanskelige situasjonen for jøder under krigen sett gjennom øynene til en ung jente (les hele dagboken gratis her). I Anne Franks hus er leiligheten bevart slik den var under krigen. Det er interessant nok (særlig hvis man har lest boken på forhånd), men den lille leiligheten er et av Nederlands mest besøkte steder, så regn med veldig lang kø for å komme inn. Amsterdam har også et jødisk museum med fokus på nederlandske jøders kultur og historie som kan være et fint supplement til Anne Franks hus. Det samme gjelder Motstandsmuseet som forteller om Nederland under andre verdenskrig.

Anne Franks hus

Lang kø utenfor Anne Franks hus (foto av Massimo Catarinella / Wikimedia Commons).

Nede ved havnen kan man ikke unngå å legge merke til en stor grønn konstruksjon. Dette er NEMO, et teknisk museum som jeg vil sterkt anbefale uansett om man bare er moderat interessert i vitenskap. I NEMO har de lagt vekt på læring ved å eksperimentere og det er lite av “tørre” utstillinger og plakater, noe som gjør det hele mye mer interessant både for liten og stor. For barn og unge vil dette sannsynligvis være et av høydepunktene i Amsterdam, men museet er i høyeste grad også interessant for voksne. Fra takterrassen på toppen av museet er det dessuten flott utsikt over byen.

NEMO

NEMO, teknisk museum

Det originale Heineken bryggeriet er også gjort om til et museum – “Heineken Experience”. Her får man vite litt om Heinekens historie og får en innføring i ølbryggeprosessen. I tillegg har man en slags “ride”, opplæring i øldrikking, diverse “dataspill” og selvsagt gratis smaksprøver. Enkelte deler av museet fremstår som ren reklame for Heineken men den totale opplevelsen er uansett verd å få med seg. Alkoholinteresserte vil også ha glede av å besøke destilleriet “House of Bols” som handler om betydelig sterkere saker. De har holdt på siden 1575 og produserer ting som vodka, gin, genever og likør. Museet er et relativt lite og ikke så kommersielt som Heinekenmuseet, men minst like interessant. Amsterdam har også et cannabismuseum, sexmuseum og torturmuseum, men disse er stort sett er rene turistfeller.

Heineken Experience

Inne på Heineken bryggeriet

Fotball

Dersom man besøker Amsterdam i fotballsesongen (august-mai) (og er fotballinteressert) bør man benytte muligheten til å oppleve en fotballkamp med byens fotballag Ajax. De spiller på Amsterdam ArenA, litt utenfor sentrum, et av Europas flotteste stadionanlegg, som også brukes til andre store arrangementer. (Oppdatering 2018: Arenaen har skiftet navn til Johan Cruyff Arena). Blant fasilitetene har den for eksempel et tak som kan lukkes i tilfelle dårlig vær. Kapasiteten er på rundt 53000 under fotballkamper (litt høyere under konserter). Ganske mange av setene er forbeholdt sesongkortholdere, så hvis man ønsker å basere turen sin rundt fotballkamp bør man bestille billetter på forhånd. Dette kan enkelt gjøres via Ajax sin hjemmeside. Prisene er relativt høye, typisk over 50 euro, litt avhengig av hvem som er motstander. De mest attraktive kampene (og såkalte “høyrisikokamper”) selges dessuten gjerne bare til klubbmedlemmer.

Amsterdam ArenA

Johan Cruyff ArenA med taket lukket (foto av καρλο [ AKA Gilyo] / Flickr)

Red Light District

Amsterdam er berømt over hele verden for sitt “Red Light District” hvor jenter (og enkelte transseksuelle) står bak vinduer og tilbyr seksuelle tjenester. Faktisk finnes det tre slike områder i Amsterdam (se fullstendig oversikt med kart her) men de fleste turister opplever bare “De Wallen” som er det største og mest kjente. På kveldstid er dette Amsterdams tettest befolkede område med enorme mengder av nysgjerrige turister stampende rundt i kø. Rene sexturister vil antagelig få en bedre opplevelse i Antwerpen, Frankfurt eller Duisburg, hvor køene er mindre og utvalget av jenter vel så bra.

Amsterdam Red Light District

Oudezijds Achterburgwal, hovedgaten i De Wallen (foto av Eole Wind / Flickr)

Standardprisen for en sesjon i Amsterdam er 50 euro, men nordmenn er (i teorien) forhindret fra å delta siden den norske sexkjøpsloven også gjelder i utlandet (nei, det er ikke en spøk!). Krav om rabatt for å minimalisere “utnyttelsen” og “lovbruddet” vil bare resultere i at man oppfattes som svært usympatisk av jentene. Mange turister oppsøker imidlertid De Wallen uten intensjon om å delta aktivt, men vil uansett kunne glede seg over å observere hvordan sexarbeidere i Amsterdam kan jobbe med respekt og verdighet under trygge forhold. Nederland har en lang tradisjon for humanitet og toleranse, med bred politisk enighet om at folk har rett til å bestemme over sin egen kropp. Den avskyelige norske modellen med politiforfølgelse av folk som har sex, kombinert med systematisk stigmatisering, hån og trakassering av sexarbeidere promoteres bare av noen få ekstremister.
(Oppdatering 2016: Amnesty International går kraftig ut mot Norge og krever at sexkjøpsloven og hallikparagrafen oppheves. Klikk her for å lese den sjokkerende rapporten deres om tilstanden for sexarbeidere i Norge.)

Enkelte besøkende har kanskje hørt myter om at en stor del av jentene i De Wallen er tvunget ut i prostitusjon. For å korrigere slike vrangforestillinger med saklig informasjon, bør man besøke Prostitution Information Center eller ta en titt på bloggen til Felicia Anna, en rumensk sexarbeider i De Wallen. Det blir imidlertid feil å fullstendig skjønnmale situasjonen til alle sexarbeiderne i Amsterdam. Livet deres er ikke alltid problemfritt, for selv i tolerante Nederland finnes det hatefulle feminister og andre mørke krefter med en (delvis skjult) ondsinnet agenda om å gjøre livet surt for jentene. Felicia Anna tar derfor et kraftig oppgjør med påstandene om såkalt “menneskehandel” og “tvangsprostitusjon”, samtidig som hun forteller om hverdagen sin som sexarbeider.
(Oppdatering juli 2017: Et nytt turselskap tilbyr nå guidet omvisning i De Wallen, inkludert et møte med Felicia Anna, hvor man kan spørre henne om hva som helst angående hennes erfaringer som sexarbeider i Amsterdam. Bestill på nettsidene deres her. Fra før av tilbyr riktignok mange andre selskaper omvisning i De Wallen, men ofte er disse ganske useriøse og informasjonen som gis lite pålitelig. Bruk heller det nye turselskapet og få saklig og korrekt informasjon fra sexarbeiderne selv.)  

Belle

I Nederland: Sexarbeidere hedres med statuer. I Norge: Sexarbeidere stigmatiseres, hånes og trakasseres. (Foto av Shubert Ciencia / Flickr)

Et annet problem for jentene er Project 1012, en plan Amsterdams bystyre har hatt gående i lang tid om å “renovere” De Wallen og gjøre området attraktivt for “en annen type turister”. Virkemidlene deres er å kjøpe opp en del av sexvinduene rundt den gamle kirken “Oude Kerk” og erstatte disse med kunstgallerier, trendy motebutikker og lignende generiske ting som finnes i alle byer over hele verden. I 2007 ble antallet sexvinduer redusert til ca. 400 vinduer for hele Amsterdam som følge av denne planen. Siden har antallet vinduer holdt seg relativt konstant men enkelte har flyttet fra Oude Kerk området og nærmere “hovedgaten” Oudezijds Achterburgwal. Om byen lykkes med planene sine om “renovasjon” av De Wallen gjenstår å se (det er dyrt å kjøpe opp sexvinduene, samtidig som inntektene fra de nye leietakerne er minimale), men Amsterdam vil uansett fortsette som en livlig og tolerant by.

Nederland er også kjent for sitt liberale forhold til cannabisprodukter (marihuana og hasj). Den nederlandske politikken er imidlertid fullstendig absurd for dem som ønsker et konsistent og rasjonelt lovverk. Cannabis er forbudt men blir “tolerert”, hvilket innebærer at såkalte “coffeeshops” får lov til å selge cannabis (under en del strenge restriksjoner) og må betale skatt av overskuddet, men samtidig kan de ikke lovlig produsere eller kjøpe inn varene. Politiet bruker faktisk ressurser på å spore opp og stenge cannabisplantasjer, mens produkter som allikevel ankommer coffeeshopene “tolereres”. Disse absurditetene trenger imidlertid ikke bekymre vanlige turister for på overflaten fremstår systemet som velfungerende.

Amsterdam Coffeeshop - The Jolly Joker

Coffeeshop i Amsterdam (foto av Michael Costa / Flickr)

Mange turister tiltrekkes av ideen om å benytte Amsterdamturen til å prøve ut stoffer som er forbudt i hjemlandet. Det kan man trygt gjøre for i motsetning til hva man har lært på skolen er cannabis relativt harmløst (spesielt sammenlignet med alkohol). Stadig flere har etter hvert innsett dette og til myndighetenes store fortvilelse er det bare de aller mest naive som fremdeles tror på den statlige skremselspropagandaen. Coffeeshopene selger cannabis etter vekt, typisk 8-9 euro / gram marihuana, men det er mange forskjellige typer med varierende pris. Man kan også kjøpe ferdiglagede “joints”. Coffeeshopene har ikke lov til å reklamere utendørs men de fleste har en meny liggende på disken inne. Se her for mer info. Se her for oversikt over menyene.

Coffeeshopmeny

Meny på en coffeeshop i Amsterdam: Bedre utvalg og kvalitet enn hos asylsøkeren langs Akerselva (foto av Patrick og Preston Thomas / Flickr)

Bystyrets Project 1012 har også innvirkning på coffeeshopene. Blant annet planlegges det å inndra lisensen til alle coffeeshops i nærheten av skoler eller barnehager (dermed forhindrer man at barna krabber ut for å kjøpe en joint mens barnehagepersonalet ikke følger med). Hvis dette blir implementert vil resultatet åpenbart bli færre coffeeshops, men for turister vil det uansett være mer enn nok. Det kunne forøvrig gått mye verre for den forrige høyreorienterte regjeringen planla å begrense salget av cannabis til kun nederlandske statsborgere. Heldigvis seiret fornuften og etter valget i 2012 ble ideen skrinlagt av en ny samlingsregjering. En interessant kuriositet i nederlandsk politikk er tendensen til at det er venstresiden som er pådrivere for folks rett til å bestemme over sitt eget sexliv og sin egen kropp. I Norge er som kjent ingen partier på Stortinget nevneverdig opptatt av dette, men aller minst venstresiden. (Det nystartede partiet Liberalistene er eneste parti i Norge som har en fornuftig politikk på dette området, men de er beklageligvis ikke representert på Stortinget.)

Gambling og Casino

Gambling er som kjent ikke lov i Norge, bortsett fra tipping og spilleautomater igjennom Norsk Tipping, men Nederland er heldigvis betydelig mer liberale også på dette området. I Amsterdam finnes derfor flere forskjellige casinoer man kan oppsøke. Aktuelle alternativer er Center Holland Casino og Casino City, begge med flere forskjellige filialer rundt omkring i byen. Sistnevnte er det beste for spilleautomater, men har også Bingo og Blackjack. Det finnes også mange andre casinoer, men disse er gjerne litt i gråsonen og vanlige turister burde egentlig holde seg unna. Både Holland Casino og Casino City er autoriserte og har kundebehandling som en prioritet.

Mat

Man kommer garantert ikke til å sulte i Amsterdam for det finnes restauranter i hopetall. Maten kommer fra alle verdenshjørner og mye vil man åpenbart ha opplevd mange andre steder. Et par relativt unike ting man bør få med seg er nederlandske pannekaker. Disse kan bestilles både som hovedmåltid og dessert. Gode snacks som ofte selges på utendørsmarkeder er “poffertjes” (små pannekaker) og “oliebollen” (frityrstekt deig). På grunn av sin kolonifortid er det også et stort utvalg av indonesiske restauranter i Amsterdam, noe man ikke ser så mange andre steder. De har mye god mat og ved å bestille en Rijsttafel (samling av småretter) får man muligheten til å smake på ganske mye forskjellig. En god tommelfingerregel er forøvrig å holde seg unna spisestedene i De Wallen. Dette gjelder særlig stedene som har utstilt masse tilsynelatende godsaker i disken. Det kan se apetittvekkende ut, men er nesten bestandig av sjokkerende dårlig kvalitet.

Poffertjes

Poffertjes, en nederlandsk spesialitet (foto av Anne Hornyak / Flickr)

Transport

Amsterdam er såpass kompakt at man stort sett kan spasere overalt hvor turister har behov for å ferdes. For litt større ekspedisjoner er et alternativ å leie sykkel (priser fra rundt 10 euro / dag), særlig hvis man vil føle seg som en” ekte amsterdammer”. Videre kan Amsterdam oppleves med kanalbåt. Det finnes et utall av operatører som tilbyr turer langs kanalene av forskjellig varighet, men dette er mer for sightseeing enn for transport. Av kollektivtransport er trikken sannsynligvis det eneste man får bruk for. Trikkenettet er godt utbygd, men det går ganske tregt å ta seg frem gjennom trafikken. Amsterdam har også et par metrolinjer, men disse går hovedsaklig utenfor sentrum og er mest nyttige for turister som skal til Amsterdam ArenA på fotballkamp. Imidlertid er en ny linje som skal krysse sentrum fra nord til sør under bygging, noe man vil kunne se flere steder, særlig utenfor sentralstasjonen. Prosjektet har dessverre utviklet seg til en skikkelig skandale med voldsomme budsjettoverskridelser. Alt sammen skulle ha vært ferdig i 2011, men nå håper man å klare det innen 2017.
Oppdatering: Den nye metrolinjen fra nord til sør ble åpnet 21. juli 2018.

Praktisk informasjon

Amsterdam er en trygg by (også i De Wallen) og man trenger ikke ta noen spesielle forholdsregler, selv sent på natten. Det viktigste man må passe på er å holde seg unna de oppmerkede sykkelstiene hvis man går til fots. De ellers vennlige nederlenderne forvandles til blodtørstige galninger straks de setter seg på en sykkel, og tar ikke fem øre for å kjøre en forvirret turist i senk.

Amsterdam kanalbåter

Klassisk Amsterdam

Amsterdam er ikke kjent for sitt gode vær, men er allikevel en by som kan besøkes hele året. Mange turister er det uansett årstid men sommer og tidlig høst er helt klart høysesongen. Regn kan det komme hele året, men Amsterdam har såpass mange attraksjoner innendørs at dette ikke bør skremme noen. På vinteren er været uforutsigbart. Det blir sjelden kaldere enn -5 grader men med sur vind i tillegg kan det være ille nok. Samtidig kan det bli temperaturer opp mot 10 grader hvis man er heldig.

Hotellprisene er generelt ganske høye i Amsterdam uten at kvaliteten på hotellrommene nødvendigvis er mye å skryte av. Prisene varierer dessuten mye fra dag til dag og ved større konferanser og lignende kan man risikere å måtte betale opp mot tusenlappen pr. natt for å ligge på sovesal sammen med en gjeng backpackere. Man bør derfor ikke bestille flybilletter uten å sjekke hotellprisene først, for eksempel hos Agoda eller lignende nettsteder. Jeg har gode erfaringer med XO Hotels. Hvis man får rom der for under 70 euro er det god valuta for pengene, gitt hvor dyrt det vanligvis er i Amsterdam. Dersom man ikke trenger å bo helt i sentrum kan Meininger Hotel være aktuelt. Prisnivået der varierer enormt men jeg har opplevd å bo der for 19 euro/natt! Det ligger rett ved Sloterdijk togstasjonen så man kan enkelt komme til sentralstasjonen på fem minutter. Et godt alternativ til hotell (særlig hvis man er flere personer) er å leie en leilighet med Airbnb eller lignende tjenester. Prisnivået på leiligheter varierer mye mindre enn hotellprisene, så selv i pressede perioder kan man slippe (relativt) billig unna. Det er dessuten en fin mulighet til å få et inntrykk av hvordan det er å bo i smale nederlandske hus.

Tårn i Amsterdam

Montelbaanstoren i Amsterdam

Flyforbindelsene fra Norge til Amsterdam er gode med direktefly med både SAS, Norwegian og KLM fra Oslo (samt også direkteforbindelser fra andre norske byer). Normalt vil man enkelt kunne reise tur/retur for under 2000 kroner og til tider enda billigere. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene. Hvis man ønsker å utforske mer av Nederland, så er avstandene såpass små at dette enkelt kan gjøres på dagsturer fra Amsterdam. Byer som Edam, Alkmaar, Haarlem, Leiden, Haag og Delft er for eksempel alle verd et besøk og lett tilgjengelige.

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer for “Amsterdam, Nederland

  1. kent andersen
    3. januar, 2018 at 6:19

    jeg har tenkt til å flytte i nærheten av Amsterdam nor Nederland , men det er både vanskelig å leie og dyrt. prisene kan sammenlingnes med oslo ,men mye ferre ledige utleie leiligheter å velge mellom og som enslig blir det i hvert fall enda dyrere..er det noen som har noen som har et ledig rom eller leilighet til leie rundt amsterdam om kring..
    jeg er mann på 45 år uten barn eller sammboer for tiden.men er veldig glad i dyr som hund å katt

  2. 8. januar, 2018 at 10:38

    Jeg tviler på om du får mye respons her siden dette er en artikkel for folk som planlegger å reise til Amsterdam på ferie. Men, jeg lar kommentaren stå uansett. Generelt er det ganske dyrt å leie leiligheter i Nederland, og Amsterdam er spesielt ille, så det kan nok bli vanskelig å finne noe billig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *