Kiev, Ukraina

Etter at Ukraina fjernet visumplikten for noen år siden har turismen til landet økt betydelig. I motsetning til hva mange tror så er hovedstaden Kiev en vakker by med masse severdigheter av interesse for turister. Jeg tror derfor at Kiev på sikt har gode muligheter til å bli et meget populært reisemål på linje med Praha, Krakow eller Budapest. Jeg skal i denne artikkelen gi noen små smakebiter av hva man kan oppleve i Kiev.


En av katedralene i Kievo-Pecherska lavraen

Man oppdager fort at Kiev er en meget ”grønn” by med et utall av parker samt to botaniske hager. Samtidig er det nok av kafeer og restauranter, så det er gode muligheter for å spasere rundt og slappe av uten å foreta seg altfor mye.


Hånden til en mumifisert munk i Kievo-Pecherska lavraen (foto fra Wikipedia).

Den aller største severdigheten i byen er nok Kievo-Pecherska lavraen, eller Grotteklosteret på norsk. Dette er et stort område med en mengde katedraler, kirker, klokketårn og lignende. Mest kjent er det imidlertid på grunn av de underjordiske grottene hvor mumifiserte munker ligger i glasskister. Grottene er et veldig hellig område for ortodokse kristne og stemningen der er ganske høytidelig. Turister slipper allikevel til, men det kan være lurt å unngå å besøke grottene rundt kirketid på søndag. Da samler det seg veldig mange troende som bærer med seg stearinlys gjennom tunnellene og kysser samtlige av kistene. Det kan føles litt klaustrofobisk med så mange folk i de trange gangene, samtidig som man fort kan føle seg ”litt utenfor” som turist blant så mange utøvende ortodokse kristne.


Skulpturer i Museet for “Den store fedrelandskrigen”

Rett ved siden av Grotteklosteret finner man Museet for ”Den store fedrelandskrigen”, dvs. andre verdenskrig. Her kan man spasere rundt og se på propagandaskulpturer fra Sovjettiden og alt slags gammelt militært utstyr. Museumsområdet domineres imidlertid av den gigantiske (62 meter høye) ”Mor Moderland” statuen som er synlig på lang avstand. Man kan faktisk ta heisen opp inne i statuen og få panoramautsikt over Kiev og omegn.


Den 62 meter høye “Mor moderland” statuen

I sentrum av Kiev er hovedgaten Khreshchatyk med butikker, kjøpesentere, kafeer og restauranter. I helgene er den i tillegg stengt for trafikk slik at det er ekstra behagelig å oppholde seg der, noe som merkes på antallet mennesker. Langs Khreshchatyk finner vi Maidan Nezaleszhnosti, det mest sentrale torget i Kiev og kanskje spesielt kjent i Norge pga. demonstrasjonene som fant sted her under ”Oransjerevolusjonen”.


Maidan Nezaleszhnosti, sentrum av Kiev

Det er få byer som har flere storslåtte kirker enn Kiev. Den mest kjente er St. Sofia katedralen som ligger på en bakketopp ovenfor Khreshchatyk. Personlig ble jeg imidlertid enda mer imponert over St. Michael klosteret som ligger litt lengre bort i gaten. Det er riktignok bare en rekonstruksjon av det opprinnelige bygget som ble revet under Sovjet-tiden i 1937 (vandalisme av verste slag!), men praktfullt er det uansett.


St. Sofia katedralen

Dersom man er interessert i gatemarkeder bør man ta veien til Andriyivsky-nedstigningen, en gate som forbinder den øvre bydelen, hvor St. Sofia katedralen og St. Michael klosteret ligger, med bydelen Podil nede ved elven. Her selges det alt fra billige suvenirer til håndverk og kunst. På veien nedover (eller oppover) kommer man forbi nok et nydelig byggverk, nemlig St. Andreas kirken.


St. Michael klosteret

Til tross for sine nesten 6 millioner innbyggere føles ikke byen større enn at det går greit å spasere rundt i de mest sentrale områdene. Til enkelte attraksjoner som Grotteklosteret er det imidlertid mest praktisk å bruke den effektive metroen. Denne kan faktisk anses som en attraksjon i seg selv da noen av stasjonene ligger ekstremt langt under jorden. Aller dypest er stasjonen Arsenalna som ligger 102 meter under overflaten og er verdens dypeste metrostasjon. For å komme ned til plattformene der må man kjøre med to gigantiske rulletrapper.


Markedet langs Andriyivsky-nedstigningen

Bortsett fra overnatting vil prisnivået i Kiev for nordmenn oppfattes som relativt behagelig.  En tur med metroen koster for eksempel 1.70 Hryvnia (ca. 1.10 NOK) og mat og drikke er relativt rimelig (selv om det er dyrt til Ukraina å være).  Hotellkapasiteten i Kiev er imidlertid foreløpig altfor dårlig, så her må man regne med å betale opp til 500 kroner natten for en rimelig standard. Et godt alternativ er å leie en leilighet, selv for korte opphold.  Dette kan bli betydelig billigere, samtidig som standarden er betydelig høyere. Jeg har ikke selv noen erfaring med dette, men et Google-søk på ”Kiev appartments” viser i hvert fall at det finnes mange muligheter.

Oppdatering 2017: Hotellkapasiteten er betydelig forbedret etter at denne artikkelen ble skrevet. I tillegg har den ukrainske valutaen falt voldsomt i verdi, så for tiden er Kiev (og resten av Ukraina) et av verdens billigste reisemål. Man finner lett et brukbart hotellrom for 100-200 kroner, og seng i sovesal trenger ikke koster mer enn 20 kroner. Søk hos Agoda etter aktuelle hotellrom. Det finnes dessuten et godt utvalg av leiligheter på både Agoda og Airbnb, noe som særlig er prisgunstig dersom man er en større gruppe.

Den beste måten å komme til Kiev på er med Wizzairs direkterute.  For tiden er billettene meget rimelige på de fleste avganger og man kan jo lure på om Wizzair vil kunne klare å drive denne ruten med overskudd.  Forhåpentligvis klarer de det, for Kiev er definitivt en by som fortjener å motta turister.  I denne artikkelen har jeg bare gitt noen få smakebiter av hva man kan oppleve i Kiev, men det finnes selvsagt mye annet av interesse.

Oppdatering 2012: Dessverre klarte nok ikke Wizzair å drive ruten til Kiev med overskudd for den er nå nedlagt. Dermed finnes det ingen direktefly fra Norge til Ukraina. Det hender imidlertid at Air Baltic og Estonian Air har har brukbare tilbud (med flybytte i henholdsvis Riga og Tallinn). Søk på Momondo for å finne de billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *