Surfernes paradis på Tenerife

Artikkel av Marie Eriksen.

Bølger og langgrunne strender, avslappende og laidback, sjømatrestauranter med de ferskeste råvarer, små barer og butikker, – alt nokså forskjellig fra alle de andre turistdestinasjonene sør på Kanariøya Tenerife. Og med kvalitetsmerket «Blått flagg» stolt vaiende over stranden, er det ikke rart at surfere fra fjern og nær ser på kystbyen El Medano som sitt paradis!

Inntil 1980-tallet var El Médano en uoppdaget, liten perle. Men da turiststrømmen satte inn, spredte ryktet seg om El Médano som selveste surfeparadiset raskt i det internasjonale surfemijøet. Her var det dessuten enkelt å finne leilighet på Tenerife.

Hele året rundt

Det som i tillegg til bølger året rundt, har gjort El Médano så populær, er nok beliggenheten nær flyplassen Reina Sofía og Det røde fjellet (Montaña Roja), helt sør på Tenerife. Ønsker du å feriere på denne delen av Tenerife, finner du ikke noe særlig bedre utgangspunkt enn El Médano.

Stedet har også, til tross for de mange surferne som holder til her, klart å ta vare på den intime og tilbakelente landsbystemningen. Her er det lite støy fra natteliv, diskoteker og overfylte barer. I El Médano er atmosfæren åpen og inkluderende og langt mer avslappet enn på de andre turistdestinasjonene på øya.

Turisme og fiske

Med så flotte vilkår for surfing og mange andre vannsportaktiviteter, blir det ofte arrangert ulike typer konkurranser og mesterskap i El Médano.

Ifølge tall fra 2013, er bare halvparten av innbyggerne født og oppvokst i landsbyen. Tidligere tjente de fleste innbyggerne til livets opphold gjennom fiske og fangst. I dag får landsbyen det meste av sine inntekter fra turismen og fra utleie av ferieboliger, – selv om det fortsatt finnes noen fiskere som grytidlig om morgen setter ut på havet for å skaffe fersk sjømat til restaurantene i byen.

Kjent for sitt kjøkken

Selv om El Médano står høyt på alle profesjonelle surferes liste over favorittstrender, er det mange feriegjester og innfødte som bare vil nyte en deilig lunsj på en av sjømatrestaurantene som vender ned og ut mot den langstrakte stranden. Det finnes nemlig en rekke gode og rimelige restauranter i El Médano.

Derfor er stedet også det perfekte valget for surfere som også vil prøve ut og nyte de mange gastronomiske delikatessene fra det kanariske kjøkkenet, langt borte fra de vanlige turistdestinasjonenes mas og støy.

Midt i byen ligger torget La Plaza. Her arrangeres mange konserter og andre lokale tilstelninger. El Médano er ikke som på livlige Playa de las Americas, for dette er en typisk fiske- og surfelandsby som fortsatt preges av hyggelige småbutikker, barer og kafeer med avslappet atmosfære og livemusikk.

Blått flagg

Selv om vindsurfing og kiting er mest populært, kan du også dyrke mange andre vannsportaktiviteter i El Médano. Utvalget av små selskaper som driver med utleie av utstyr er bredt, og du finner dem ved enden av den lange strandpromenaden, rett ved der El Médano-stranden – som også går under navnet Leocadio Machado-stranden – begynner. Hos utleierne finner du alt fra SUP-brett – Stand-Up-Padling-brett – til kajakker og annet padleutstyr.

Dessuten er det nok av selskaper som tilbyr kurser og opplæring i surfing og andre vannsportaktiviteter.

Kvalitetsmerket «Blått flagg» garanterer fro gode fasiliteter som dusjer og offentlige toaletter, i tillegg til rent badevann og lett adgang til stranden også for handikappede.

 

Mer enn surfing og vannsport

Vil du ha en variasjon etter lange og solrike dager på stranden, finnes det gode alternativer. Hva med å leie en sykkel og dra på turer til den litt roligere Montaña Pelada-stranden eller til sjarmerende fiskerlandsbyer som Los Abrigos?

Litt utenfor El Médano ligger det røde og vulkanske fjellet Montaña Roja. Toppen ligger på 171 meter og befinner seg midt i naturreservatet Reserva Natural Especial Montaña Roja. Fjellet har fått form og farge etter erupsjon, og her finner du særegne sand- og bergformasjoner, godt skjulte huler i fjellsidene og flere naturlige bassenger.

Du kan gå til fots til toppen av fjellet, men husk at stiene er steinete og at det kan være glatt i fjellet dersom det nylig har regnet. Belønningen som venter deg på toppen av Montaña Roja er en fantastisk utsikt over havet, øya og ikke minst over til en annen naturpark på Tenerife, Teide, med Spanias høyeste fjelltopp med samme navn (3.718 m.o.h).

Flere strender

Beveger du deg forbi Montaña Roja, kommer du til den lengste og bredeste naturstranden på hele Tenerife. La Tejita-stranden har også en del som er satt av til naturister og som er svært populær blant øyas innfødte.

Det kan av og til blåse litt på denne stranden. Da bør du bevege deg over mot den mer østlige delen av stranden. Her, rett under fjellet, finner du både ly og skygge.

Vest på Le Tejita finner du den avslappende og hyggelige chiringuito´en Pirata. På denne strandbaren har de spesialisert seg på hjemmelaget mat og forfriskende drikkevarer til svært rimelige priser. Her opplever du den avslappede atmosfæren som turistene fortsatt ikke har oppdaget.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *