Iguazúfallene, Argentina og Brasil

Iguazúfallene er et stort antall fosser i elven Iguazú på grensen mellom Argentina og Brasil. Til sammen utgjør de et av verdens største fossefall. Synet og lyden av de enorme vannmengdene som styrter nærmere 80 meter ned fra et platå er virkelig imponerende. Her er det virkelig voldsomme naturkrefter i sving. 

Brasil

Utsikt fra Brasil

Elven Iguazú starter i fjellkjeden Serra do Mar nær den brasilianske kysten og flyter vestover. Iguazúfallene befinner seg bare noen kilometer før den renner ut i elven Paraná. På grunn av en del øyer i elven deles fallene opp i flere separate fosser. Antallet fosser varierer med vannføringen og kan komme helt opp i 300. Den mest dramatiske fossen er det såkalte “Djevelens svelg”, hvor deler av elven styrter ned i en delvis u-formet kløft.

Argentinsk side

Utsikt fra Argentina

Iguazúfallene sammenlignes ofte med Victoriafallene og Niagarafallene. Hvilket av dem som faktisk er størst avhenger av hvilke parametere som legges til grunn. Niagarafallene har størst årlig vannføring, Victoriafallene er det høyeste og Iguazúfallene er det bredeste. (Verdens aller høyeste fossefall er Angel Falls i Venezuela). 

Naturlig nok har Iguazúfallene blitt en stor turistattraksjon og både på argentinsk og brasiliansk side er det bygget opp nødvendige turistfasiliteter. I de nærliggende byene Puerto Iguazú i Argentina og Foz do Iguazú i Brasil finnes alt man trenger av hoteller, restauranter, turoperatører etc. Ingen av byene er imidlertid noe turister ville ha kommet langveisfra for å oppleve dersom ikke Iguazúfallene lå like i nærheten.

Nesebjørn

Nesebjørnen ser snill ut, men kan være farlig dersom den lukter mat.

Utsikten til Iguazúfallene er fantastisk fra både argentinsk og brasiliansk side. Hvis man skynder seg er det teoretisk mulig å se begge sider på en dag. For fullt utbytte anbefaler jeg imidlertid å sette av minimum to dager og tilbringe en dag på hver side. I Argentina er det såpass mye å utforske at et besøk typisk tar 6-7 timer. I Brasil klarer man seg med rundt 2-3 timer dersom man ikke deltar i ekstra aktiviteter som båt- eller helikoptertur. 

På brasiliansk side ligger nasjonalparkens inngang omtrent ti kilometer fra selve fossen. Billetten koster for tiden 70 BZR (rundt 150 norske kroner). Fra inngangen går det en gratis buss (dvs. inkludert i inngangsbilletten) frem til utsiktspunktene. Fra endestasjonen kan man følge en sti på ca 2 kilometer med en rekke utsiktspunkter. Stien ender nedenfor “Djevelens svelg”, hvor det er bygget en gangbro ut i elven slik at man kommer ganske nærme fossen.

Brasiliansk side

Gangbro nedenfor Djevelens svelg på brasiliansk side.

Inngangen på argentinsk side ligger nærmere fossen. Billetten her koster for tiden 800 ARS (ca. 100 kroner ved veksling av amerikanske dollar på det svarte markedet), men vil sikkert øke i pris da argentinsk økonomi er i kaos og inflasjonen er høy. Fra billettkontoret finnes et nettverk av stier som leder til forskjellige utsiktspunkter nær fossen, og det vil ta en stund å utforske alt sammen. 

Høydepunktet er imidlertid å se “Djevelens svelg” rett ovenfra. Dit kommer man ved å ta et gratis tog fra parkens inngang. Ved togets endestasjon går det en gangbro omtrent en kilometer utover elven og helt frem til “svelget”. Nærmere fossen kommer man ikke med livet i behold. Utsikten er strengt tatt dårligere enn nedenfra fallene, men å oppleve de rå naturkreftene på så nært hold er en fantastisk opplevelse. Her er det forøvrig gode sjanser for å bli klissvåt, avhengig av vindretningen, så en regnponcho er lurt å ha med seg.

Djevelens svelg

“Djevelens svelg” fra argentinsk side

Ved å betale ekstra kan man se fossene både med båt og helikopter. På båtturene kjører man nesten rett inn i fossen og blir skikkelig våt. Med helikopter får man en flytur på ca. 10 minutter over fallene. Dette er imidlertid ikke noen billige fornøyelser. En båttur koster rundt 400 kroner på argentinsk side (forutsatt kontant betaling etter veksling av dollar på det svarte markedet), mens en helikoptertur går for ca. 1700 kroner. 

Båt nedenfor fossen

Båt nedenfor fossen

Området rundt Iguazúfallene er designert som nasjonalpark på begge sider av elven. Her finnes tett jungel med et rikt fugle- og dyreliv, inkludert truede dyrearter som jaguar og tapir. De sistnevnte er folkesky og viser seg neppe for turister. Derimot vil man garantert se mange nesebjørner. Til tross for sitt uskyldige utseende kan disse være farlige for mennesker, spesielt hvis de lukter mat. Jeg observerte personlig at en nesebjørn bet seg gjennom ryggsekken til en mann og stjal nisten hans. Alligator har man også gode muligheter for å se, for ikke å snakke om sommerfugler. 

Alligator

Alligator

Som nevnt er verken Puerto Iguazú eller Foz do Iguazú spesielt interessante byer. For interesserte i geografi inneholder de imidlertid en attraksjon det er verd å få med seg. Akkurat i samløpet mellom Iguazú og Paraná finnes nemlig en såkalt “trelandsgrense” mellom Argentina, Brasil og Paraguay. Fra begge byene har man laget parker med utsikt til grensen ute i elven. 

Generelle tips og praktisk informasjon

Iguazúfallene kan besøkes hele året. Vannføringen er på sitt høyeste i november-februar, mens temperaturene er mer behagelige i periodene april-mai og september-oktober. En faktor å ta hensyn til er at sommerferien går av stabelen desember-februar, noe som medfører økt tilstrømning av turister. Se her for en grundigere diskusjon av beste tid å besøke.  

Trelandsgrense

Trelandsgrensen går midt i elven. Argentina nederst, Paraguay til venstre og Brasil til høyre. Iguazu kommer flytende fra høyre.

På grunn av Iguazúfallenes store popularitet vil man sjelden få utsiktspunktene for seg selv. På argentinsk side kan det være en god strategi å ankomme parken ved åpningstiden 0800, umiddelbart ta toget til “Djevelens svelg” og løpe ut til enden av gangbroen. Da vil man for en liten stund være der mer eller mindre alene. Ulempen med denne planen er at man tar parkens høydepunkt aller først. Men, selv ved ankomst senere på dagen er det uansett en god ide å skynde seg fra togstasjonen og ut på gangbroen. Da kommer man til “svelget” før de andre togpassasjerene og mange av folkene fra forrige tog vil allerede være på vei tilbake. 

Djevelens svelg

Djevelens svelg på argentinsk side

Det går busser til Iguazúfallene relativt ofte både på argentinsk og brasiliansk side. Turister med ambisjoner om å besøke begge sider på samme dag bør enten delta på en guidet tur eller leie en taxisjåfør for dagen. Dersom man har flere dager til rådighet i Iguazú er det mest praktisk å bo på samme hotell under hele oppholdet og bare besøke den andre siden på dagstur. Det går hyppige busser mellom landene og det spiller liten praktisk rolle om man velger Argentina eller Brasil som bosted. Søk etter hoteller på Agoda

Ved kryssing av landegrensene bør man imidlertid merke seg at bussene ikke stopper ved den brasilianske grensestasjonen uten at man eksplisitt ber om det. Lokalbefolkningen har nemlig lov til å krysse grensen uten å stemples inn/ut av Brasil. (I Argentina stemples man derimot alltid inn og ut.) Turister har derimot ikke lov til dette, og har dermed alle muligheter til å ankomme Brasil ulovlig uten stempel i passet. På dagsturer går det allikevel normalt greit siden bussen vanligvis kjører rett gjennom grensestasjonen også på returen. Men, turister som planlegger å reise videre i Brasil og forlate landet ved en annen grensestasjon, er helt nødt til å bli stemplet inn i landet for å unngå alvorlige problemer ved utreise.

Sommerfugl

Mange sommerfugler å se.

Iguazúfallene ligger relativt langt fra andre turistattraksjoner i både Argentina og Brasil. For turister med begrenset tid er det normalt mest praktisk å fly dit. Søk på Momondo eller lignende tjenester etter de beste forbindelsene og billigste flybillettene. Der kan man også finne flybilletter fra Norge til Argentina og Brasil.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *