Český ráj (Det tsjekkiske paradis), Tsjekkia

Til tross for sin beskjedne størrelse har Tsjekkia svært mange attraksjoner og severdigheter. De fleste turister kommer først og fremst for å oppleve hovedstaden Praha, men det finnes også mye annet av interesse. Reisemagazinet har blant annet  tidligere skrevet om Beinkirken i Kutna Hora og regionen Mähren. Her skal vi se på kanskje Tsjekkias mest interessante natur- og kulturlandskap, nemlig området Český ráj, på norsk kjent som “Det tsjekkiske (bøhmiske) paradis”.


Klippelandskapet i Český ráj

Český ráj ligger nordøst for Praha, ikke så langt fra grensen til Polen. Området og er først og fremst kjent for sitt meget spesielle landskap med rare formasjoner av sandsteinklipper. I tillegg finnes det borger og slott på nær sagt hver eneste topp samt både skog, åpent landskap, elver og innsjøer, slik at hele regionen fremstår som litt eventyraktig. Det er ikke uten grunn at Český ráj er brukt som bakgrunn i en rekke filmer, blant annet ”Legenden om Narnia – Løven, heksa og klesskapet” fra 2005.


Inngangen til slottet Valdštejn

Dersom man ankommer Český ráj fra Praha er landskapet på veien relativt flatt, så det er litt overraskende å plutselig komme over så spesielle klippeformasjoner som i Český ráj. I geologisk forstand er det imidlertid et veldig spesielt område. For veldig lenge siden lå nemlig alt sammen under vann og det var stor vulkansk aktivitet. Mange av toppene i området er faktisk dannet direkte som følge av vulkanske utbrudd, blant annet fjellet med borgen Trosky. Senere har erosjon fra vær og vind ført til at landskapet ser ut som i dag.


Flere sandsteinsklipper

Det er ikke noe problem å tilbringe mange dager med å utforske Český ráj enten man er interessert i natur eller kultur, for her er det virkelig noe for enhver. Man kan enten besøke de forskjellige borgene (ruinene), ta de såkalte ”klippebyene” (fjellformasjoner) i nærmere øyensyn eller bare spasere rundt i et svært vakkert landskap.


Borgen Trosky – symbolet på Český ráj

Český ráj passer perfekt for friluftsliv, spesielt vandreturer med et stort nettverk av oppmerkede løyper. Noen stier egner seg også for sykling og det er flere steder man kan leie sykkel. I utvalgte klipper er det også muligheter for klatring, eller man kan prøve seg på rafting på elven Jizera.


Borgen Trosky på nært hold

Ett av høydepunktene i Český ráj er definitivt å gå rundt på stiene blant de forskjellige klippeformasjonene. Disse veiene er ganske artige, snor seg rundt og oppover klippene, og passerer gjennom trange passasjer slik at man fort kan få litt “Indiana Jones” følelse av å gå der.


Enkelte av passasjene i klippebyene er relativt smale

Prachovské skály og Hruboskalské skalní město er de største og mest kjente av “klippebyene”.  Nettverket av turstier dekker hele Český ráj så man kan spasere mellom alle de mest interessante stedene hvis man har flere dager til rådighet.


Mange turstier å velge blant

Det finnes så mange slott og borgruiner i Český ráj at det er vanskelig å vite hvor man skal begynne. Ruinene av borgen Trosky har imidlertid blitt selve symbolet på Český ráj på grunn av sin spesielle silhuett med de to tårnene kalt Baba (“Bestemor”) og Panna (“Jentebarn”). Faktisk ser borgen aller best ut et stykke på avstand. Det koster 60 Czk (ca 20 NOK) å komme inn i borgen og fra toppen har man fin utsikt over området.  I tillegg finnes det et nettverk av tunneler og huler under borgen. De mest kjente andre borgene er Valdštejn og Kost, men det finnes også mange andre som er morsomme å besøke.


…og enda flere sandsteinsklipper

Man kan enkelt besøke Český ráj på en dagstur fra Praha. I så fall er det mest praktisk med egen bil for da har man stor fleksibilitet og mulighet for å se ganske mye i løpet av en dag.  Dersom man baserer seg helt på offentlig transport, kan det være greit å overnatte i enten Turnov eller Jicin, to byer som ligger på hver sin side av Český ráj. Søk etter hotell hos Agoda. Det er såpass mye å se i området at en dag fort kan bli for lite. Det er relativt bra lokaltransport i Český ráj slik at man kan komme enten helt frem eller i nærheten av de mest populære stedene. Følgende nettsted har en reiseplanlegger for kollektivtransporten i hele Tsjekkia som kan være nyttig i planleggingen. Hvis man liker Český ráj, bør man forøvrig også sjekke ut den nærliggende Adršpach-Teplice klippebyen som har lignende steinformasjoner.


Legg merke til silhuetten av borgen Trosky i horisonten øverst til høyre

For å komme til Tsjekkia er det mest naturlig å fly til Praha. En annen (og normalt billigere) mulighet er å fly til Wroclaw i Polen. Da er det relativt kort vei til Český ráj over grensen til Tsjekkia. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *