Gibraltar

Gibraltar er vel neppe et sted man bør bygge hele ferien sin rundt, men som eneste europeiske koloni er det et såpass merkverdig område at hvis man har muligheten bør man absolutt ta seg en tur innom.


En berbermakal tar livet med ro og nyter utsikten over Gibraltar

Som de fleste vet er Gibraltar et såkalt “britisk oversjøisk territorium“, strategisk plassert ved Gibraltarstredet som forbinder Atlanterhavet og Middelhavet. Stredet er ganske smalt akkurat her og fra Gibraltar ser man lett over til det afrikanske kontinentet.


Flyplassen i Gibraltar med “The Rock” i bakgrunnen.

Hvordan kan det ha seg at dette lille området tilhører Storbritannia istedenfor Spania, slik som ville vært geografisk naturlig? Gibraltar har en lang og spennende historie, men det avgjørende for Gibraltars nåværende status var et sjøslag i 1704 hvor en felles britisk og nederlandsk krigsflåte tok kontroll over territoriet. Spania har flere ganger prøvd å vinne tilbake Gibraltar uten å lykkes, noe som innbyggerne synes å være fornøyde med. I en folkeavstemning i 1967 ble det i hvert fall klart flertall for å fortsette under britisk overherredømme.


Grand Casemates Square i sentrum av byen

Mange tror at innbyggerne i Gibraltar i all hovedsak er av britisk avstamning, men dette er faktisk feil. Gibraltar er faktisk en skikkelig smeltedigel med rundt 27% etniske briter, 26% spanjoler, 19% italienere, 11% portugisere og mange andre minoriteter. Det offisielle språket er selvsagt engelsk, men man vil høre minst like mye spansk når man går rundt i gatene.


Guvernørboligen “The Convent”

Hele Gibraltar domineres av klippen “The Rock of Gibraltar” med selve byen nedenfor. Totalt har Gibraltar rundt 30 000 innbyggere, så det er ikke veldig store forhold. Selve byen har da hovedsakelig også kun et fåtall gater, med gågaten Main Street som den viktigste. Når man spaserer rundt i sentrum kan man få en litt merkelig følelse av at enkelte ting “ikke helt hører hjemme her”, med de britiske kjedebutikkene (Marks and Spencer, Topshop etc) og pubene.  Men, det har uansett en slags sjarm. Gibraltar er dessuten full av “duty free” butikker, noe som sikkert bidrar betydelig med å trekke turister til området. Den lokale valutaen er Gibraltar pund som har nøyaktig samme verdi som britiske pund (som også aksepteres).


“Main street” i Gibraltar

Det mest interessante i Gibraltar er imidlertid en tur opp på “The Rock”.  Dersom man ikke vil spasere, går det en gondolbane (8 pund t/r) helt til toppen. I tillegg til den flotte utsikten er klippen interessant som det eneste stedet i Europa hvor det lever aper i vill tilstand. De er godt vant med mennesker, men man bør være forsiktig dersom man tar frem noe spiselig som man ikke har lyst til å dele. Berbermakakene er forøvrig spesielle ved at de ikke har noen hale.


Utsikt fra toppen av “The Rock of Gibraltar

Oppe på toppen av The Rock finner vi også Saint Michael’s Cave, en stor naturlig kalksteinsgrotte med flotte stalaktitter. Under andre verdenskrig ble den benyttet som bombesikkert sykehus og nå for tiden settes det av og til opp konserter der inne. Hulen er oppkalt etter erkeengelen Mikael som skal ha vist seg i en lignende hule i Italia (forøvrig samme engel som gav ordre om byggingen av Mont-Saint-Michel).


Ingen mangel på aper på toppen av “The Rock”.

En annen turistattraksjon i Gibraltar er ruinene av det gamle maurerslottet “Moorish castle“.  Slottets tårn, “Tower of homage” skal være det høyeste tårnet fra Spanias muslimske periode og er lett synlig fra det meste av byen. Litt over slottet finner man også “Upper Galleries” eller “The Great Siege Tunnels“, et stort tunnelsystem som ble gravd ut under en langvarig fransk/spansk beleiring i perioden 1779-82 for å kunne plassere de britiske kanonene trygt inne i fjellet. På den østlige side av klippen finnes det flere strender, men man reiser vel strengt tatt neppe her på badeferie og strendene er heller ikke i absolutt verdensklasse.


“The rock” sett sørfra

Hvis man ikke ankommer med fly eller båt, så vil man krysse grensen til Gibraltar ved den spanske byen La Linea og enten spasere eller kjøre over flyplassens rullebane før man kommer inn i selve sentrum. Den spanske diktatoren Franco stengte grensen til Gibraltar i 1969 for å vise sin misnøye med at området ikke ville slutte seg til Spania, men den ble åpnet igjen i 1985 og i dag er grensepasseringen kun en formalitet.


Maurerslottet “Moorish castle” (foto fra Wikipedia)

Det er relativt få hoteller og derfor ganske dyrt å bo i selve Gibraltar, så det kan lønne seg å besøke byen på dagstur fra Spania. Dersom man ikke holder til langs Costa del Sol, men ønsker å bo i nærheten av Gibraltar så er Algeciras et godt alternativ. Denne havnebyen har hyppige ferjeforbindelser til Marokko og er derfor blitt et transittsted for marokkanere som reiser mellom hjemlandet og Europa. På grunn av dette har byen en overflod av ekstremt billige hoteller og er sannsynligvis en av de billigste byene i Europa å overnatte i. Et rom med eget bad får man enkelt til 10-15 euro, men standarden vil da ikke være veldig høy. Det går buss hver halvtime fra Algeciras til La Linea, hvor man altså kan spasere over grensen.


Inne i St. Michael’s cave (foto fra Wikipedia)

For å komme til Gibraltar fra Norge er det mest naturlig å først fly til Malaga. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene og beste forbindelsene. For å komme til Gibraltar fra Malaga kan man ta buss til Algeciras (2 ½ time) og lokalbuss videre derfra. Det er også teoretisk mulig å ta tog til Algeciras, men dette tar nærmere 5 timer og er ikke å anbefale. Aller enklest er det selvsagt å ta seg frem med leiebil. Fra Solkysten finnes det forøvrig selskaper som arrangerer dagsturer til Gibraltar.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *