Sol, vin og kultur i Provence, Frankrike

Artikkel av Mari Olsen.

Provence i Sør-Frankrike er synonymt med godt klima, god mat og vin. Området strekker seg fra Marseille i vest til Monaco i øst og omfatter fylkene Vaucluse, Bouche de Rohne, Hautes Alpes, Alpes de Haute Provence, Var og Alpes Maritime. Mange velger å kun besøke ett område, men den virkelige gode opplevelsen får man ved å leie bil og kjøre rundt. Alternativt kan man fly til en av de store byene i området og bruke denne som base for å besøke nærområdet.

Den største byen i regionen er Marseille, som forøvrig er Frankrikes tredje største by. Dette er en havneby med spennende historie og er rikt kulturliv. Siden romertiden har den vært et viktig stoppested for handelsruter til alle landene rundt Middelhavet, samt mange ruter som har gått ut i verden både sørover og vestover.

Byen har også stått i sentrum for spennende, litterære verk. Legg gjerne turen innom Chateau d’If, hvor Alexander Dumas plasserte hovedpersonen sin i Greven av Monte Cristo og hvor Mannen med jernmasken satt fanget.  I havnen finner man mange spennende restauranter og bistroer som holder på gamle tradisjoner og området er spesielt kjent for sin Bouillabaise.

Det meste interessante fylket, og kanskje også det mest kjente, er Var. Dette er vinfylket Par-Excellence, i tillegg til at området er fylt med strender og spennende småsteder. Reis gjerne fra Toulon til La Lavandou, Cavalaire, Ramtuelle, for ikke å glemme St. Tropez! Derfra kan man legge turen videre til St. Maxime og St. Rafaël som alle tilbyr spennende bademuligheter med alt fra store strender til intime bukter. Sandstrendene er i flertall frem til like etter Cannes, mens deretter så er det mest rullestein.

Nå er det ikke bare sol og sand dette området kan by på. Området bak kyststripen er dominert av vindruer, store vingårder og gamle slott. Det milde klimaet skaper perfekte forhold for vindyrking og man har hatt vindyrking i dette området i flere hundre år. I dag har mange av de mindre gårdene slått seg sammen i kooperativer hvor de foredler avlingene sammen for maksimal utbytte. Videre har man selvsagt de mange spennende, store vingårdene med lange tre-alleer som fører inn mot herskapshus med historie i hver stein. Svært mange av disse er åpne for allmennheten og har egne rom hvor man kan smake på forskjellige viner.

For å oppleve dette området må man legge opp til å leie seg en bil og ha god tid. Husk bare å bestemme på forhånd hvem som skal være sjåfør, for her blir det fort mye god vin!

Legg gjerne også turen innom Cotignac. Denne lille byen kalles av mange for innlandets St. Tropez for i området rundt finner man sommerhus til kjendiser som Angelina Jolie og George Clooney. Selv om husene deres ikke kan besøkes, så har de og flere andre internasjonale innflyttere har satt sitt preg på denne byen.

Neste stopp er Alpes Maritimes hvor man finner Cannes, Antibes, Juan les Pins og Nice. Planlegger man turen godt så kan besøket i disse byene kombineres med en av de mange årlige festivalene. Filmfestivalen i Cannes er selvsagt den mest kjente, men et kjapp søk på nettet vil fort vise hvilke festivaler som er aktuelle. Selv uten festivaler er disse byene verd et besøk og om man ikke vil kjøre hele veien så er det fullt mulig å ta fly til en av de store byene.

Det anbefales absolutt å legge turen innom Monaco hvis man først er i dette området. Enten man kjører eller velger å ta fly, så koster det lite å ta en snartur innom dette berømte fyrstedømmet når man først er i Provence. Monaco er selvsagt kjent for overdådig luksus, fantastiske feriesteder og casinoene. Det arrangeres mange turneringer, billøp og annet i landet så det lønner seg å på forhånd sjekke ut hva som er planlagt. 

Andre steder i nærheten av Cannes som er verdt et besøk inkluderer Grasse som regnes som Frankrikes, kanskje Europas, parfymehovedstad. Parfymeprodusentene ligger her på rekke og rad. De fleste stedene er dessverre stengt for publikum, men hos noen får besøkende ta en titt bak kulissene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *