Bilferie i England

Gjesteartikkel.

England er en yndet reisedestinasjon for mange nordmenn. De aller fleste drar imidlertid for å se fotballkamp eller shoppe, og går dermed glipp av de ekte juvelene landet har å by på. Alle har vel hørt om Stonehenge, de hvite klippene i Dover og det spektakulære landskapet langs Hadrian’s Wall. Problemet er bare at flyene kun går til de største byene, som London og Manchester, og ingen kan vel ta med bilen til England der de kjører på feil side av veien? Faktum er at venstrekjøring er enklere enn det høres ut og at man raskt venner seg til det endrede kjøremønsteret.

Det er heller ikke så langt å kjøre som man skulle tro. Via Øresundsforbindelsen og kanaltunellen mellom Frankrike og England kommer du deg faktisk hele veien frem uten å måtte ty til langtekkelig båttransport. Alternativt er det selvfølgelig mulig å ta ferge over til Danmark eller Tyskland for å forkorte kjøreturen og samtidig nyte en flott båttur underveis. Uavhengig av hvordan du velger å legge opp reiseruten er det helt nødvendig å sjekke at alle dekk er i topp stand før du starter. Sørg for at mønsterdybden er tilstrekkelig og at dekktrykket er riktig – også etter at bilen er fullastet.

Reiserute og severdigheter

Den raskeste måten å komme seg over den Engelske Kanal er via Eurotunnel fra Frankrike. Her kjører du rett på skytteltoget som tar deg over til England på rundt en halvtime. Vel fremme i Cheriton i Kent er du kun 20 mil unna de fantastiske klippeformasjonene i Dover, som virkelig er verdt et besøk. Kalkklippene har en høyde på over 100 meter og har opp gjennom historien fungert som et forsvar mot en rekke invasjoner fra det europeiske fastlandet. 25 mil vest for Dover finner du Stonehenge, et av verdens mest kjente byggverk. Det anbefales å ta kystruten østover, via flotte kystbyer som Brighton og Portsmouth.

For alle historieinteresserte er det dessuten nærmest obligatorisk å ta turen helt nord i landet til Hadrian’s Wall som i sin tid ble bygget av den romerske keiseren. Her arrangeres det flere turer langs den gamle muren slik at du kan gå i romernes fotspor. På tur sørover igjen er det nærmest obligatorisk å nyte det flotte engelske landskapet, blant annet i nasjonalparkene Lake District og Peak District.

Kjøring og trafikkregler

Når du først har kommet til England er det er par ting du bør være oppmerksom på når det gjelder kjøring og trafikk. Først og fremst er det selvfølgelig viktig å være oppmerksom på at de har venstrekjøring. Hvis du tar med bilen fra Norge er det nødvendig å justere lysene slik at du ikke blender motgående trafikk. Du finner spesielle blendelapper for dette i de fleste bilforretninger.

Som i Norge er ikke håndholdt bruk av mobiltelefon tillatt, men du kan benytte handsfree så lenge det ikke tar oppmerksomheten fra kjøringen. Fartsgrensene i England oppgis i miles per hour i stedet for i km/t, noe som kan være litt forvirrende i starten. Fartsgrensene er noe høyere enn hva vi er vant til i Norge. I byområder gjelder 30 mph (48 km/t), på landeveier 60 mph (97 km/t) og på motorveier 70 mph (113 km/t).

Det absolutte minstekravet til mønsterdybde i England er på 1,6 mm. Sørg for at du har litt å gå på før du reiser fra Norge, ettersom du skal tilbakelegge en del mil. Bytt eventuelt dekk før du starter hvis det er behov for det. Du kan enkelt kjøpe nye dekk hos dekkonline.com. Vær oppmerksom på at du som turist må betale bøter på stedet – ellers kan politiet konfiskere bilen din.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.