Haag, Nederland

Haag er Nederlands tredje største by, men mottar bare en brøkdel så mange turister som Amsterdam. Det finnes imidlertid gode grunner til å oppleve litt mer av landet og da Haag et godt alternativ. Byen har en rekke kulturelle og historiske attraksjoner, samtidig som plasseringen ved Nordsjøen gjør at det er utmerkede bademuligheter om sommeren.

Kanal i Haag

Haag har også kanaler, men færre enn Amsterdam

Haag har ca. 500 000 innbyggere og er setet for både kongen, regjeringen, parlamentet, høyesterett og flere internasjonale domstoler (men allikevel er det merkelig nok Amsterdam som er hovedstaden). Haag skiller seg fra Amsterdam med langt færre fotogene kanaler og en helt annerledes byplan med lange, brede gater og store torg. Atmosfæren er dessuten mye roligere, særlig fordi man unngår de enorme turistmengdene, og Haag er en by hvor det er lett å slappe av, med mange parker og grønne områder.

Binnenhof

Binnenhof, statsministerens kontor i tårnet helt til venstre

Historien til Haag begynte på 1200-tallet da en greve kjøpte jord og bygget et jaktslott ved innsjøen Hofvijver. Senere ble residensen utvidet til et større palass, kalt for Binnenhof, og det vokste frem en landsby rundt det. I dag ligger Binnenhof i sentrum av Haag og er tilholdsstedet for både regjeringen og parlamentet. Palasset ser særdeles flott ut, særlig fra motsatt side av innsjøen. Verd å merke seg er statsministerens kontor i det lille tårnet helt til venstre. Uteområdet på Binnenhof er åpent for alle, men bygningene kan bare besøkes på guidede turer som må forhåndsbestilles på nettet. Den mest oppsiktsvekkende bygningen er utvilsomt den gotiske Riddersalen midt i komplekset. Her foregår den høytidelige årlige åpningen av parlamentet og kongen bruker den under offisielle mottagelser.

Riddersalen i Binnenhof

Riddersalen i Binnenhof

Den nye kongen Willem-Alexander er så heldig å ha tre slott til disposisjon: ett på Damrak i sentrum av Amsterdam og to i Haag. Residensen hans er Huis ten Bosch (Huset i skogen), i Haagse Bos, en stor og fin park i utkanten av byen. (Strengt tatt har han ikke flyttet inn ennå, men planen er at det skal skje snart.) Arbeidsstedet hans er Noordeinde Palasset som ligger i sentrum av Haag, og som man vanskelig kan unngå å komme forbi. Publikum har ikke adgang noen av stedene, men må nøye seg med å se slottene utenfra.

Fredspalasset

Fredspalasset – Setet for den internasjonale domstolen i Haag

Byens mest kjente bygning er imidlertid Fredspalasset som er hovedkvarteret til den internasjonale domstolen i Haag. Dette er FNs høyeste juridiske organ og dømmer i saker som gjelder folkeretten og uenighet mellom stater. Palasset ble spesialbygget til dette formålet og åpnet i 1913. Besøkende slipper bare inn noen få dager i året hvor det arrangeres guidede turer. Sjekk og eventuelt bestill på nettsidene deres. Uansett er palasset verd å besøke for det flotte eksteriøret og et gratis museum med info om bygningen og domstolen.

Binnenhof by night

Binnenhof by night

Haag har en rekke museer av høy kvalitet. Mest kjent er Mauritshuis (nesten vegg i vegg med statsministerens kontor), et kunstmuseum for klassiske nederlandske malere fra 1600-tallet (Nederlands “gyldne periode”). For turister med moderat interesse for klassisk kunst generelt, finnes det imidlertid to andre svært spesielle kunstmuseer som kan være interessante. Det ene er Escher im Palais, et museum om M.C. Escher. Han er mest kjent for sine matematisk-inspirerte verk som ofte fremstiller paradoksale og umulige situasjoner, uendelighet og glidende overganger mellom helt forskjellige motiver. Mange av hans beste verk er utstilt på museet og det er virkelig utrolig imponerende.

Mauritshuis

Kunstmuseet Mauritshuis

Et annet spesielt kunstmuseum er Panorama Mesdag. Museet inneholder egentlig bare ett stort maleri, men det er til gjengjeld ganske så fantastisk. Maleren Hendrik Willem Mesdag har nemlig laget et 360 graders (panorama) maleri på et sylindrisk lerret som er 120 meter langt og 14 meter høyt. Maleriet viser Haag og forstaden Scheveningen på slutten av 1800-tallet og fra en rund plattform i midten av rommet får man virkelig følelsen av å være til stede. Inngangsbilletten koster 10 euro, noe som kanskje er litt dyrt for ett maleri, men hvis man kjøper en kombinasjonsbillett med et annet museum (for eksempel Escher im Paleis) blir ikke totalprisen så gal.  

Panorama Mesdag i Haag

En liten del av Panorama Mesdag

Haag har ellers en rekke museer med andre temaer enn kunst. Louwman-museet har en av de største bilsamlingene i verden, alt fra klassiske biler til mer moderne kjøretøyer. Museon er et teknisk museum, som med mange interaktive utstillinger er spesielt tilpasset barn, men hvor også voksne vil ha glede av et besøk. I Atlanterhavsmur-museet kan man besøke gamle tyske bunkere og det finnes også museer for kommunikasjon, transport og mye annet.

Madurodam

Madurodam

Den mest kjente attraksjonen i Haag er trolig parken Madurodam. Her finnes miniatyrversjoner av kjente Nederlanske bygninger og landemerker, alle sammen meget detaljerte og flott laget.  Parkens område er imidlertid ganske lite, så det blir en vurderingssak om den er verd 16.50 euro i inngangspenger. Ved å kjøpe kombinasjonsbillett med en annen attraksjon blir imidlertid prisnivået akseptabelt. Uansett bør man unngå å besøke Madurodam i helgen eller på en annen fridag, for det blir ganske trangt om plassen når de nederlandske barnefamiliene legger turen innom.

Kijkduin

På stranden i Kijkduin

De fleste tenker kanskje ikke på Nederland som en badedestinasjon, men Haag er faktisk et svært populært badested for nederlendere. På varme dager om sommeren kan strendene bli ganske tettpakkede. Nordsjøen har riktignok ikke verdens varmeste vann, men for nordmenn holder det sikkert i massevis. Det er forstedene Scheveningen og Kijkduin i utkanten av byen som er de mest populære badestedene og mellom disse går det en lang sandstrand.

Statue

Statue i Haag

Fotballentusiaster har mange muligheter for å se kamp i Nederland, da landets beskjedne størrelse gjør at mange stadioner er innen rekkevidde. Haag har også sitt eget fotballag, ADO den Haag, som spiller på den futuristiske utseende Kyocera Stadion i utkanten av byen. Laget har ikke hatt mye suksess, noe som gjør at det er veldig lett å få tak i kampbilletter så lenge de ikke spiller mot et av topplagene. Disse kan enten bestilles på nettsiden eller kjøpes i supporterbutikken på stadionen. Hvis man vil gjøre kampen litt ekstra spennende, så kan man også spille på resultatet. Følg linken for å få en bet365 bonuskode som gir opptil 1000 kr i bonus på alle typer spill.

Kyocera Stadion

Straffespark til ADO Den Haag

I likhet med Amsterdam og flere andre nederlandske byer har Haag et Red Light District, hvor jenter (og transseksuelle) leier rom og tilbyr seksuelle tjenester. Vel, faktisk har den to slike områder, se kart med bilder her. Begge er relativt diskret plassert i utkanten av sentrum og ingen av dem er turistattraksjoner på samme måte som De Wallen i Amsterdam. Nordmenn er uansett (i teorien) utelukket fra å benytte seg av jentenes tjenester da den norske sexkjøpsloven også gjelder i utlandet (nei, det er ikke en spøk!). Allikevel kan det være verd å legge turen innom for å påminnes om at det finnes steder i verden hvor sexarbeidere kan jobbe med respekt og verdighet under trygge forhold. Som nylig dokumentert av Amnesty International så er Norge internasjonalt beryktet for politiets lovpålagte trakassering og brudd på sexarbeidernes menneskerettigheter. Dette er et bevisst politisk valg og situasjonen i Haag og resten av Nederland viser klart at en bedre verden er mulig.

Promenade

God plass i Haag

Haag kan besøkes på dagstur fra Amsterdam, men fortjener egentlig et par dagers opphold. De lavere prisene gjør at man faktisk også kan vurdere å heller besøke Amsterdam på dagstur fra Haag. Barnefamilier tror jeg faktisk vil få et triveligere opphold i Haag enn i Amsterdam. Både Madurodam, Escher-museet, Panorama Mesdag, Museon og Louwman-museet og stranda tror jeg ganske sikkert vil falle i smak hos barna.

Grote Markt

Grote Markt har mange uteserveringer

Haag kan besøkes hele året, men utendørs er det helt klart mest behagelig i perioden mai-september. På denne tiden er byen svært livlig med fulle uteserveringer, særlig rundt byens tre viktigste torg: “Het plein” (Torget), “Buitenhof” og “Grote Markt”, hvor mange av Haags restauranter, barer og kafeer er plassert. Haag har også en del coffeeshoper som selger cannabis, men langt lavere tetthet enn Amsterdam. For turister fra bakstreverske land som Norge vil det uansett sikkert være tilstrekkelig. Man bør imidlertid merke seg at det ikke er like akseptert å konsumere cannabis på gaten som i Amsterdam.

Haag

Haag

Byen har et godt utviklet kollektivtransport med trikker og busser, men sentrum er uansett så kompakt at man kan spasere nesten overalt. Det er stort sett bare for å reise til Scheveningen eller Kijkduin at man har behov for offentlig transport. Haag ligger ellers så sentralt plassert at det er lett å besøke andre steder i Nederland på dagstur. Den vakre byen Delft er bare noen kilometer borte og kan nås med både tog og trikk. Rotterdam, Leiden og Utrecht er også kort togtur unna, og til Amsterdam kommer man på under en time.

Het Plein

Het Plein i sentrum av Haag

Det er langt færre hoteller i Haag enn i Amsterdam, men siden turistmengdene er vesentlig mindre, skulle det allikevel være tilstrekkelig. Prisene er normalt lavere enn i Amsterdam, om ikke akkurat kjempebillig. For 5-600 kroner bør man normalt få et akseptabelt rom. Søk etter hotell hos Agoda. Det kan også være et godt alternativ å leie en leilighet, for eksempel med Airbnb. Haag ligger bare rundt en halv time fra Schiphol-flyplassen så er like lett å reise til som Amsterdam. Flybilletter pleier være ganske billige nesten hele året på grunn av flere konkurrerende flyselskap. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *