Shilin (Steinskogen), Kina

Shilin (Steinskogen) er et område med kalksteinsformasjoner i provinsen Yunnan, langt sør i Kina. Navnet skyldes det store antall kalksteiner som reiser seg dramatisk opp fra bakken og dermed gir inntrykk av å være en skog av stein. Steinskogen er et ganske unikt geologisk landskap og har derfor blant annet havnet på Unescos verdensarvliste.

Liten innsjø

Liten innsjø

I dag befinner Shilin seg på ca. 1700 meters høyde, men for rundt 270 millioner lå faktisk området under vann. Med langt nok tidsperspektiv er det altså mye som rart skjer med jordas overflate. I dette tilfellet ble jordoverflaten presset oppover og blandingen av kalkstein og sandstein i området ble eksponert for vær og vind, noe som over lengre tid førte til dannelsen av dagens landskap.

Utsikt over Steinskogen

Utsikt over deler av parken

Kalksteinsformasjonene strekker seg over nærmere 400 kvadratkilometer, men det mest imponerende området (“Greater and lesser Stone Forests”) er avgrenset og kineserne har bygget en park med gangstier som leder rundt til de forskjellige formasjonene. Tradisjonen tro har de også gitt fantasifulle navn til de fleste steinene. Av og til kan man lure på hva de har tenkt, men innimellom er navnevalget slett ikke så dumt.

Utsikt over Shilin

Mange stein å se

Shilin ligger 80 kilometer øst for storbyen Kunming og de fleste turister besøker parken på en dagstur derfra. Turselskaper arrangerer guidede turer til Shilin, men disse er hovedsaklig rettet mot kinesiske turister og nordmenn flest vil ha lite glede av oppleggene deres. Heldigvis er det svært enkelt å besøke Shilin på egen hånd. Først må man komme seg til Kunmings østlige bussterminal som ligger et stykke utenfor sentrum. En taxi dit koster rundt 30 RMB, men en metrolinje er under bygging og vil snart gjøre terminalen enda lettere tilgjengelig. Kunmings bussterminal er veldig oversiktlig med egen inngang og billettluke for busser til Steinskogen, alt markert på engelsk. Billetten koster rundt 25 RMB, avgangene er hyppige og reisetiden er omtrent halvannen time.

Steinformasjoner

Mange spesielle formasjoner

Fra bussens endestasjon i Shilin må man først gå noen hundre meter til parkens billettkontor. Inngangsbilletten koster 175 RMB (svindyrt, i likhet med de fleste andre attraksjoner i Kina). Deretter har man to alternativer: Enten spasere inn til selve parken, omtrent 25 minutters gange langs en kjedelig asfaltvei, eller kjøpe billett til en av “golfbilene” (25 RMB t/r) som frakter folk frem og tilbake. Jeg anbefaler det siste, hvis man da ikke har veldig god tid.  

Innsjø med pagode

Enda en liten innsjø med pagode

Etter å ha passert gjennom parkens hovedinngang vil man trolig støte på store grupper av støyende kinesere som hyler og skriker til hverandre mens de tar bilder med selfiestenger for å dele på WeChat (en slags kinesisk Facebook, men mye mer avansert). Mange vil nå intuitivt lure på om det virkelig var verd å ta turen hit, men det er faktisk ingen grunn til uro. Det viser seg nemlig at nesten alle kinesere bare oppholder seg i nærheten av inngangen. Parken har et stort utvalg av stier som fører rundt gjennom steinformasjonene og etter bare noen hundre meter vil det bli mye fredeligere. Selv gikk jeg rundt på diverse stier i over en time uten å se ett eneste menneske. Enkelte kinesere nøyer seg dessuten med å kjøre en runde med golfbil i parken og ta bilder fra bilen.

Kinesere i Shilin

Ingen grunn til uro. Normalt er det bare folksomt nær inngangen til parken.

Det er en fascinerende opplevelse å utforske området for steinformasjonene er virkelig spesielle. Et par steder er det spesielt gode utsiktspunkter, hvor man ser store deler av parken, men det morsomste er egentlig å spasere rundt på de små stiene som snirkler seg frem og tilbake, opp og ned. Av og til kan det bli så smalt at det er vanskelig å komme frem, men stort sett er det uproblematisk å gå rundt. På 4-5 timer rekker man lett over hele parken uten å forhaste seg så det er ikke nødvendig å planlegge ruten spesielt på forhånd.

Trang sti

Trange stier innimellom

Det finnes et annet område med steinformasjoner, “Naigu Stone Forest”, omtrent en mil fra hovedområdet. Dette sies å være mindre populært blant turister og mye fredeligere, men jeg har ikke besøkt det selv. I tillegg finnes også diverse innsjøer og huler i nærheten. Turister flest besøker bare hovedområdet og for å komme til de andre stedene er det nok enklest med en guidet tur.

Steiner overalt

Steiner overalt

Merkelig nok har parken et veldig begrenset tilbud av mat. Det finnes noen få veldig enkle spisesteder nær inngangen, samt et par restauranter nær billettkontoret og bussterminalen (og hvor de ansatte virket å ha lite interesse av å servere mat). Besøkende kan derfor vurdere å ta med seg en enkel lunsj fra Kunming og heller spise et større måltid når man er tilbake i byen.

Golfbil i Shilin

Den letteste (men trolig minst interessante) måten å oppleve Shilin

Kunming er en storby med godt utvalg av hoteller. Normalt får man et greit rom for 2-300 kroner. Søk hos Agoda etter hotell. Jeg har gode erfaringer med Fairyland Hotel som har fine rom med myke senger og frokost inkludert. Hvis man er i Beijing eller Shanghai så er det enklest å fly til Kunming. Det er også mulig å reise dit med en kombinasjon av lyntog, men dette tar mye lenger tid og blir normalt dyrere enn å fly. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *