Reykjavik, Island

Artikkel av Simen Nordbø.

Reykjavik er verdens nordligste hovedstad, og dette er en populær turistdestinasjon for mennesker fra hele verden. Byen ligger sørvest på Island, og et besøk her legger til rette for mange spektakulære naturopplevelser. Island er en vulkansk øy, og Reykjavik har blitt formet av jordskjelv, vulkanutbrudd og istid i løpet av de siste 10 000 årene. Dette gjør byen til en svært spennende destinasjon å besøke. Reykjavik ligger dessuten slik til at den er et flott utgangspunkt for å utforske den utrolige naturen på Island.

Reykjavik

Foto av Marco Bellucci / Flickr

Til tross for at det bor kun 120 000 mennesker i byen, er Reykjavik kjent for sin høye standard når det kommer til museer, kafeer, kreative mennesker og et pulserende natteliv. Her vil du finne fargerike hus og spennende arkitektur og design. I sentrum av byen finnes for eksempel Hallgrimskirka, som med sitt originale utseende er et av byens landemerker. Reykjavik føles som en kombinasjon av en metropol og en sjarmerende småby, og samtidig har byen muligheter for fantastiske naturopplevelser – kanskje er det derfor mennesker kommer tilbake hit gang på gang.

Fly til Reykjavik fra Norge

Keflavík er Islands eneste internasjonale flyplass, og ligger omtrent 50 kilometer fra Reykjavik. Fra Norge flyr både SAS, Norwegian og IcelandAir mellom Gardermoen og Keflavík. Norwegian har også flyvninger fra Bergen, og på sommeren flyr også IcelandAir mellom Keflavík og Bergen. Flybilletter til Reykjavik koster fra ca. 2000-4000 kroner tur/retur. Dersom du trenger finansiering til turen så kan det ordnes her.

Flyplassen på Reykjavik er liten og praktisk, og herfra går det både busser og drosjer til Reykjavik. Det finnes også gode muligheter for leiebil fra Keflavík.

Her får du leiebil i Reykjavik

Om du skal til Reykjavik finnes det bilutleie både ved flyplassen og i inne i hovedstaden. Her finner du de mest kjente firmaene for bilutleie, slik som Hertz, Europcar og AVIS, men også islandske firmaer for leiebil er tilgjengelige, for eksempel Ice Rental Cars, Lava Auto og Lagoon Car Rental. Et alternativ er også Leiebilguiden.no – Leiebil Reykjavik som sammenligner priser fra overnevnte selskaper. Det kan være lurt å bestille leiebil god tid i forveien for å sikre seg best mulig pris. Dette gjelder spesielt om sommeren.

Utflukter i nærheten av Reykjavik

Om man besøker Island er det nesten umulig å unngå å få noen flotte opplevelser i den unike naturen. Reykjavik er et naturlig utgangspunkt for å oppdage Islands natur, og herfra er det mulig å ta både dagsturer og lengre turer hvor man får muligheten til å utforske sagaøya.

Den blå lagune

Foto av Dan Nguyen / Flickr

Rundt 40 kilometer fra Reykjavik finner vi den berømte Blå Lagune. Dette er et geotermisk spa, hvor vannet er naturlig varmet opp av en lavastrøm langt under bakken. Gjennomsnittstemperaturen i badeområdet av lagunen er rundt 37-39 grader, og mineralene som finnes i vannet er kjent for å ha en helsebringende påvirkning på noen hudsykdommer. Den Blå Lagune har fått navnet sitt på grunn av den unike blåfargen på vannet, og det er ikke rart at denne attraksjonen er en av de mest populære på hele Island. Den Blå Lagune ligger kun cirka 20 km fra Keflavík, og kan derfor være et naturlig siste stopp før man leverer leiebilen på flyplassen og sier farvel til Sagaøya.

Spektakulære Geysir

En annen populær og berømt turistattraksjon er Geysir og de andre varmtvannskildene som omringer denne. Dette området ligger omtrent 10 mil fra Reykjavik, og har du leiebil kommer du deg hit på litt over en time. Den største Geysiren har utbrudd hvor vannet kan sprute opptil cirka 70 meter opp i lufta, men denne har vært inaktiv de siste årene. De fleste turistene kommer imidlertid hit for å betrakte Strokkur, som ligger bare 50 meter unna Geysir. Denne varmtvannskilden har utbrudd rundt hvert tiende minutt, og her kan vannspruten være opp til 40 meter høy. Dette er en av de mest spektakulære attraksjonene på hele Island, og her får man virkelig oppleve et unikt naturfenomen.

Strokkur

Foto av Emil Kepko / Flickr

Selfoss også verd et besøk, og ligger rundt 50 kilometer fra Reykjavik. Her vil du finne en enorm foss som blir besøkt av tusenvis av turister hvert år.

Lengre turer fra Reykjavik

På Island er det populært for turister å bestille leiebil og legge ut på lengre utflukter fra Reykjavik. Det er for eksempel mulig å kjøre rundt hele øya på rundt ei uke. Om man følger hovedveien fra Reykjavik nordøstover kommer man til etter hvert til Islands nest største by, Akureyri. Hit kan du komme deg på under fem timer med bil, om du ikke velger å stoppe innom noen av de unike småstedene langs veien.

Akureiri

Foto av Lars Plougmann / Flickr

Om du derimot velger å reise sørover fra Reykjavik har du mange muligheter. Følger du hovedveien 180 kilometer sørøst kommer du til den lille byen Vík. Området rundt Vík er kjent for sine sorte sandstrender, unike steinformasjoner, og sitt milde klima. Dette området er perfekt for naturelskere!

Unik natur på Island

Om du er ute etter en virkelig stor naturopplevelse kan du ikke unngå en tur til Landmannalaugar. Dette er en langstrakt dal omringet av fargerike fjell og lavalandskap, og her kan man virkelig oppleve Islands unike natur på sitt ytterste! Landmannalaugar ligger omtrent 190 kilometer øst fra Reykjavik og 120 kilometer nord for Vík, og bilturen hit er en fantastisk opplevelse i seg selv. Det blir anbefalt å bruke en leiebil med firehjulstrekk om du skal til dette området, ettersom de smale veiene ofte blir oversvømt av elver.

Landmannalaugar

Foto av marius kluzniak / Flickr

Vanlig bilforsikring dekker ikke eventuelle skader som skjer på leiebiler i dette området av Island, og det kan være lurt å undersøke offentlig informasjon om tilstanden på veiene før man legger ut på tur hit. Det er også viktig å være bevisst på den lange avstanden mellom bensinstasjoner om man skal til Landmannalaugar eller til andre steder av innlandet på Island. Det er likevel fullt mulig å komme seg hit på egenhånd, og opplevelsen av å kjøre gjennom dype daler, svarte lavafjell og fargerike landskap er en av de sjeldne!

Hold deg på veien og følg trafikkreglene!

På Island opererer de med mange av de samme trafikkreglene som i Norge: man kjører på høyre side av veien, og det er påbudt å ha på sikkerhetsbelte. I tillegg er det viktig å være obs på at kjøreforholdene på Island innebærer en viss risiko, og at man må være litt ekstra forsiktig for eksempel i høylandet. Det er forbudt å kjøre utenfor oppmerkede veier og spor, og det er alltid lurt å undersøke kjøreforholdene før man legger ut på tur. Dette kan gjøres på Islands veitilsyns hjemmeside, eller gjennom å ringe telefonnummer 1777. Spør alltid firmaet for bilutleie om du trenger noe spesielt utstyr før du kjører av gårde.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.