Granada, Nicaragua

Granada er Nicaraguas vakreste by og landets mest populære turistattraksjon. Ikke bare har den en pent oppusset gamleby med spansk koloniarkitektur, men den ligger også flott plassert ved bredden av Nicaragua-innsjøen og har utsikt til to vulkaner. I tillegg finnes det mange fine dagsturer som kan gjøres med utgangspunkt i Granada, slik at turister kan tilbringe mange dager i byen uten å kjede seg.

Parque Central

Parque Central med katedralen i bakgrunnen

Granada ble grunnlagt i 1524 og sies å være den første “europeiske byen” på det amerikanske fastlandet. Etter å ha vokst seg rik som transitthavn for verdiene som de spanske kolonistene sendte hjem fra Latin-Amerika, fikk byen en viktig politisk rolle. Da Nicaragua ble opprettet i 1821 var det derfor mye krangling mellom Granada og Leon om hvor hovedstaden skulle ligge. Til slutt ble kompromisset at man opprettet den helt nye byen Managua midt i mellom rivalene. På 1850-tallet ble Granada inntatt av den amerikanske eventyreren William Walker som erklærte seg som president over Nicaragua. Regjeringstiden hans var kortvarig men han klarte å brenne ned hele byen da han ble drevet ut. Heldigvis er byen senere rekonstruert, men som følge av dette har Granada egentlig få originale gamle bygninger.

Uavhengighetsplassen

Uavhengighetsplassen med katedralen i bakgrunnen

Dagens Granada er en mellomstor by med rundt 120 000 innbyggere, men det er allikevel hovedsaklig den relativt kompakte gamlebyen som er interessant for turister. Faktisk klarer man enkelt å få med seg alle byens severdigheter på en dag. Den store tilstrømningen av turister har åpenbart satt sitt preg på byen ved at mange gamle bus er gjort om til hoteller og restauranter. Men dette er i det minste gjort med “respekt” for den gamle arkitekturen og de fleste besøkende vil uansett glede seg over hvor godt alt er tilrettelagt for turister.

Gatehjørne

Typisk Granada

Gamlebyen i Granada oppleves egentlig best ved å bare spasere rundt blant de fargerike bygningene og se hva som dukker opp. På slike tilfeldige vandringer vil man etter hvert nødvendigvis komme forbi de fleste severdighetene, men det kan allikevel være nyttig med en guidebok for å vite hva man ser. De konkrete attraksjonene i Granada er typisk gamle kirker, et par museer og andre viktige bygninger.

Katedralen i Granada

Katedralen i Granada

Et godt utgangspunkt for å utforske Granada er Parque Central, en åpen plass midt i den historiske gamlebyen. I selve parken finnes en del trær som gir skygge og det er behagelig å sette seg ned på en benk, slappe av og observere folkelivet. Rundt parken finner man noen av de aller flotteste kolonibygningene, spesielt den store gule katedralen, Granadas viktigste landemerket. Heller ikke denne er spesielt gammel, og den nåværende versjonen stod ferdig i 1915 etter at tidligere kirker hadde blitt ødelagt flere ganger. Kirkens interiør er ikke så altfor spennende, men to ganger daglig kan man komme opp i klokketårnet hvor det er strålende utsikt over hele byen. Parken er også stedet for å arrangere en tur rundt i byen med hest og kjerre.

Hest og kjerre

Hest og kjerre er populært

Et par kvartaler fra parken ligger den viktige Nådens kirke (Iglesia La Merced). I motsetning til hovedkatedralen er ikke fasaden pusset opp i det hele tatt, men kirken er allikevel et vakkert syn. Også her kan man komme opp i klokketårnet for å se på utsikten over Granada. Fortsetter man et par kvartaler videre er man snart ved Parque Xalteva, hvor man finner den flotte Xalteva-kirken. Det spesielle navnet skyldes at den er oppkalt etter stammen som bodde i området da spanjolen meldte sin ankomst. En siste kirke man må få med seg er Guadalupe-kirken som ligger langs gaten nedover mot innsjøen. Selv om den ser veldig gammel ut er det også her snakk om en nylig rekonstruksjon (fra så sent som 1965) av den originale kirken fra 1626.

Guadalupe-kirken

Guadalupe-kirken

Det er en kort spasertur fra sentrum ned til kysten av Nicaragua-innsjøen. Her finnes promenaden Malecon de Granada som går parallellt med innsjøen samt en relativt stor grønn park. Steder av denne typen er ofte populære samlingssteder, men ikke i Granada. På dagtid er området nemlig bemerkelsesverdig dødt og folketomt. Allikevel er det verd å ta seg en tur ned dit selv om området preges av usedvanlig mange plagsomme insekter. Imidlertid sies området å være mer livlig på kveldstid, når lokalbefolkningen samles på en del lokale barer og restauranter.

Malecon

Granadas folketomme malecon

Ingen av museene i Granada er i verdensklasse men kan uansett være verd en titt, avhengig av hva slags interesser man har. Mi Museo stiller ut gjenstander fra før spanjolenes ankomst. Dersom man har sansen for gammel keramikk er det mye fint å se, men ellers er ikke den forklarende teksten spesielt opplysende. Det beste museet er nok San Francisco museet som ligger i en gammel kirke. Fasaden er ganske så nydelig og inni er hovedattraksjonen en rekke tre tusen år gamle statuer som er hentet fra Zapatera øyen i Nicaragua-innsjøen. I tillegg finnes det noen andre artifakter samt en utstilling med gamle fotografier av Granada.

Gammel kirke gjort om til museum

Gammel kirke gjort om til museum

Granada ligger gunstig plassert for å besøke flere andre av Nicaraguas attraksjoner på dagstur. Byen har da også en rekke turoperatører som tilbyr nokså like opplegg. En fin halvdagstur er til Isletas de Granada, en gruppe på flere hundre små vulkanske øyer, i Nicaragua-innsjøen rett utenfor byen. Det er vanligst å kjøre rundt i båt, men det er også mulig å leie kajakk. Typisk koster det 20$ sjekk for en 3-4 timers tur inkludert transport mellom sentrum og båtterminalen.

Isletas de Granada

Isletas de Granada

Isletas de Granada ble dannet da store mengder stein ble slengt ut fra vulkanen Mombacho under et utbrudd for mange tusen år siden. Nå er småøyene i stor grad dekket av grønn vegetasjon og har et rikt dyreliv, inkludert en meget liten øy hvor det lever en gruppe med aper. Området er et paradis for fugleinteresserte med over hundre registrerte fuglearter og man er garantert å se ganske mange av disse. På en av øyene ligger den lille festningen Fuerte San Pablo som ble bygget på 1700-tallet for å beskytte Granada mot sjørøvere. Mange av øyene er privateide og særlig er det populært for rike og berømte mellom-amerikanere å ha en luksusbolig der. Blant annet har tidligere fredsprisvinner Oscar Arias og tidligere president Violetta Chamorro sine egne øyer som feriested. For turister er det mulig å gå i land på et par av øyene hvor det finnes både hotell og restaurant.

Solnedgang

Solnedgang over Nicaragua-innsjøen med vulkanen Mombacho i bakgrunnen

Vulkanen Mombacho, som altså skapte Isletas de Granada, kan også lett besøkes på en dagstur. Den er aktiv men har ikke hatt utbrudd siden 1570 og krateret har blitt overgrodd av trær og planter. Området på toppen regnes som nasjonalpark og inneholder både tåkeskog og dvergskog. Det er to turstier man kan følge rundt kraterkanten i parken, en enkel og en litt tøffere som bare er tillatt å gå med guide. En ulempe med å gå tur i en tåkeskog er at det (naturlig nok) svært ofte er tåke der. Ofte vil man se nedenfra Granada at det ligger skyer rundt toppen av Mombacho, selv om himmelen ellers er skyfri. Men dersom man skulle være så heldig å besøke Mombacho på en tåkefri dag finnes det flere utsiktspunkter med strålende utsikt over Granada og omegn.

Utsikt fra Mombacho

Tåkefull utsikt over Isletas fra vulkanen Mombacho

Masaya-vulkanen er den andre vulkanen i nærheten av Granada og den er langt mer livlig enn Mombacho. Egentlig er det en kaldera med mange forskjellige kratere. Det ene krateret er rykende og fra kraterkanten kan man faktisk se lavaen boble nede i bunnen. Særlig på kveldstid er dette et spesielt syn. Området rundt er designert som nasjonalpark og inneholder diverse stier til forskjellige utsiktspunkter hvor man enten kan gå alene eller med guide.  Organiserte turer til Masaya-vulkanen går som regel også innom byen Masaya. Den er marginalt større enn Granada, men strengt tatt ikke allverdens interessant. De viktigste severdighetene er Mercado Artesanias, et relativt stort marked i en borglignende bygning og promenaden (Malecon) langs Masaya-innsjøen hvor man har flott utsikt til vulkanen.

Masaya-vulkanen

Et av de ikke-aktive kraterne på vulkanen Masaya

Vulkansk aktivitet har virkelig satt sine spor i Nicaragua. Et annet eksempel er Apoyo-innsjøen (Laguna de Apoyo), mellom Granada og Masaya, en vulkansk innsjø nede i kalderaen til en utdødd vulkan. Innsjøen ser man best fra et utsiktspunkt i småbyen Catarina oppe på kraterkanten. Nede ved innsjøen er det mange mulige aktiviteter å bedrive, for eksempel bading, snorkling, kajakkpadling osv.  Hele området danner dessuten et naturreservat hvor man har et veldig rikt fugle- og planteliv. Det finnes et godt utvalg av hoteller hvis man vil slå seg ned over flere dager i stedet for å bare besøke på dagstur.

Apoyo-innsjøen

Den vulkanske Apoyo-innsjøen sett fra Catarina

Andre mulige aktiviteter i Granada er sykling (enten guidede turer eller man kan leie sykkel og legge i vei på egenhånd), “ziplining”, hesteridning og mye annet. Faktisk finnes det organiserte dagsturer til nesten hele Nicaragua, inkludert øyen Ometepe (dyrt og anbefales ikke – bedre og billigere å reise dit noen dager og utforske på egenhånd), Leon (også bedre å oppleve på egenhånd) og Cerro Negro vulkanen for såkalt “sandboarding” (bedre og billigere å organisere fra Leon).

Utsikt fra katedralen

Utsikt fra katedralen

Nicaragua er kjent som et av de tryggeste landene i Mellom-Amerika men kriminaliteten er allikevel svært høy. I Granada kan man imidlertid i all hovedsak føle seg trygg, spesielt i gamlebyen hvor det er mye politi og vakter overalt. Det finnes sikkert områder i Granada som det er lurt å unngå, men dette vil være steder hvor få turister uansett føler behov for å oppholde seg.

Gate

Typisk Granada

Granada har kjempemange hoteller men stor tilstrømning av turister har gjort at hotellprisene er betydelig høyere enn resten av landet. Mange av de fine hotellene i sentrum av gamlebyen opererer faktisk med tilnærmet vestlige priser. Et (relativt) billig alternativ er Hotel Chilamates som har rom av veldig høy standard fra ca. 50$. Ulempen er at det er 10-15 minutters spasertur til sentrum av gamlebyen, dog gjennom et boligområde som virket relativt trygt.

Lokalt marked

Lokalt marked

For å komme til Granada fra Norge må man først fly til hovedstaden Managua. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene. Managua er forøvrig en så kjedelig by at de færreste turister føler noe behov for et lengre opphold. Imidlertid går det buss rett fra flyplassen til Granada. Fra nabolandene Costa Rica, El Salvador og Honduras går det ellers luksusbusser som stopper i eller har enkel tilslutning til Granada.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *