Sněžka – Tsjekkias høyeste fjell

Sněžka (eller Śnieżka på polsk) er et fjell i Krkonoše Nasjonalpark på grensen mellom Tsjekkia og Polen. Med sine 1603 meter er Sněžka faktisk Tsjekkias aller høyeste fjelltopp, mens Polen har enda høyere topper i Tatrafjellene på grensen mot Slovakia. På grunn av flott natur og enkel tilgjengelighet har hele området blitt et populært feriemål, både sommer og vinter. Det er særlig lokale turister som finner veien dit, men selv for nordmenn finnes det gode grunner til å avlegge Sněžka og Krkonoše Nasjonalpark et besøk.

På toppen av Snezka

På toppen av Sněžka

Sněžka ligger i fjellkjeden Sudetene som definerer en naturlig grense mot Polen og Tyskland. En interessant kuriositet er at vannskillet går nettopp langs fjellryggen, hvilket innebærer at alt regnvann på polsk side ender opp i Østersjøen, mens alt på tsjekkisk side havner i Nordsjøen. Såvidt inne på den tsjekkiske siden av Sudetene finnes faktisk kilden til Elbe, en av Europas lengste elver. Etter sin spede begynnelse i fjellene, så tar Elbe en sving gjennom Tsjekkia (under navnet “Labe”), for deretter å fortsette gjennom Nord-Tyskland før den renner ut i Nordsjøen ved Cuxhaven.

Utsikt

Utsikt fra nær toppen

Besøkende til Krkonoše Nasjonalpark og Sněžka kommer i all hovedsak for å bedrive friluftsaktiviteter. På sommeren er det først og fremst turgåing som er hovedaktiviteten, selv om det også er muligheter for ting som paragliding. Nasjonalparken er godt tilrettelagt for vandreturer, med flere merkede turstier.  Landskapet er i hovedsak en blanding av åpne gressletter og barskog, innimellom med store korridorer hogget bort for at fjellsiden skal kunne brukes til alpint på vinteren. Først over tregrensen skifter landskapet karakter og blir bart og til dels steinete, slik at man får mer følelsen av fjelltur fremfor skogstur.

Utsikt

Utsikt mot Sněžka (i midten av bildet) fra tsjekkisk side

To naturlige vandreturer går henholdsvis til toppen av Sněžka og til Elbes kilde. Mange aktuelle turstier fører opp til Sněžka, både fra tjekkisk og polsk side. På Sněžka finnes en værstasjon, en kirke og en restaurant, men strengt tatt er det ikke så veldig pent. Utsikten er derimot upåklagelig med flott panoramautsikt i alle retninger over både Tsjekkia og Polen. Besøkende fra tsjekkisk side har forøvrig muligheten til å ta en ny gondolbane helt opp. Fra polsk side blir man derimot nødt til å gå litt, selv om det er mulig å ta en stolheis et stykke på vei og slippe unna med en times gåtur.

Snezka gondolbane

Den enkleste måten å bestige Sněžka

På vinteren finnes det gode muligheter både for langrenn og alpint i området. Det ligger en rekke alpinanlegg på begge sider av fjellet og det prepareres dessuten et nettverk av løyper for de som foretrekker langrenn. Prisene for et dagskort i alpinbakken ligger på 2-300 kroner, så det er relativt rimelig for norske turister. Se her for mer informasjon fra den tsjekkiske siden og her for den polske siden.

Skilt med turstier

Mange veier å gå

Naturlig nok har det vokst frem en rekke turistbyer på begge sider av grensen, alle fine utgangspunkter for å utforske området. Mest naturlig på tsjekkisk side er Pec pod Sněžkou eller Špindlerův Mlýn, mens Karpacz er hovedbyen for turister i Polen. Dette er turistbyer med alt man kan forvente av overnattingsmuligheter og spisesteder. I utkanten av Karpacz ligger imidlertid en kulturell attraksjon som særlig nordmenn bør få med seg, nemlig Vang stavkirke. Ja, en helt ekte norsk stavkirke i Polen!

Pec pod Snezkou

Pec pod Sněžkou

For lengre opphold med skiferie er det åpenbart best å bo i en av turistbyene ved fjellet, men for å besøke Sněžka på dagstur så er byen Trutnov et godt utgangspunkt. Derfra finnes gode transportforbindelser til både Pec pod Sněžkou og Adršpach-Teplice steinene (et annet sted som i høyeste grad er verd å besøke). Søk på Agoda eller lignende nettsteder etter aktuelle overnattingssteder. Hotellkapasiteten i området er veldig god, så man finner garantert et sted å sove.

Utsikt mot Polen

Utsikt mot Polen

Det går ingen direktefly til Sněžka eller nærmeste omgivelser. Fra den tsjekkiske siden er det lettest å komme seg til Sněžka ved å fly til Praha, ta tog til Trutnov og buss til Pec pod Sněžkou. På den polske siden er det enklest å fly til Wrocław (fra Torp med Wizzair) og reise videre til Karpacz med buss. Søk på Momondo eller lignende tjenester etter de beste forbindelsene og billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *