Rila kloster, Bulgaria

Rila kloster er det største ortodokse klosteret i Bulgaria og en av landets viktigste attraksjoner. Selv om man har sett mange kirker og religiøse bygninger i Europa, så er Rila kloster såpass spesielt at man ikke bør gå glipp av det på en tur til i Bulgaria.

Rila Kloster

Klosteret ligger i fjellsiden på en skogkledd trang dal i Rilafjellene, ca. 117 kilometer sør for hovedstaden Sofia.  Det ble grunnlagt på 900-tallet av eremitten og Bulgarias nasjonalhelgen Ivan Rilski.  Opprinnelig lå det et annet sted i nærheten men ble flyttet til det nåværende plasseringen i 1335.

Klosteret ser ikke så imponerende ut fra utsiden

På slutten av 1300-tallet kom Bulgaria under ottomansk (muslimsk) styre.  I denne lange og mørke perioden ble bulgarerne og bulgarsk kultur undertrykket.  Rila kloster ble ødelagt mange ganger, men er alltid bygget opp igjen. Klosteret er spesielt viktig for den bulgarske nasjonen da det hjalp med å bevare bulgarsk identitet, kultur, religion og språk under det langvarige muslimske styret. I 1833 skjedde det katastrofale at klosteret brant ned. Takket være donasjoner fra velstående bulgarere i hele landet var man imidlertid allerede året etterpå i gang med gjenoppbyggingen. I 1983 kom det på Unescos verdensarvliste.

Baksiden av kirken

Når man ankommer klosteret så ser det fra utsiden litt borgaktig ut og egentlig ikke spesielt imponerende.  Men etter å ha gått gjennom porten og kommet inn i borggården hvor tårnet og klosterets kirke ligger får man imidlertid et helt annet inntrykk. Selve kirken er virkelig utrolig flott og har en arkitektonisk stil som skiller seg ganske klart fra andre kirker ortodokse kirker.  Veggene og taket på utsiden er blant annet dekorert med fargerike frescomalerier hvor man ser helt tydelig at bildene forteller en historie.  Også innsiden av kirken er svært imponerende, blant annet dekorert med mange kjente ikoner.

Fargerike malerier på utsiden av kirken

Ved siden av kirken ligger tårnet som er den eneste strukturen som overlevde den store brannen. Det er dermed den eldste strukturen i komplekset og har stått helt siden 1335. Tårnet er ikke så veldig høyt men uansett verd å ta turen opp i for utsikten er faktisk ganske bra.   Bygningen rundt er først og fremst boligområde for munkene men er dekorert ganske pent med fargerike balkonger som passer inn med stilen til kirken. Man bør også ta en tur innom museet.  Det inneholder en rekke skatter og kunst og er særlig kjent for Rafails kors, et relativt lite trekors hvor man har inngravert flere hundre miniatyrtegninger.

Koselige verandaer

Det koster ingenting å komme inn i Rila kloster, men det koster litt besøke tårnet (ca. 20 NOK) og museet (ca. 30 NOK). Klosteret er ikke så veldig stort, så for de fleste er det nok å tilbringe 1-2 timer der.  Dersom man vil bli lengre så er det faktisk mulig å overnatte i klosteret og ellers ligger det flere hoteller rett utenfor.

Inne i borggården

Klosteret ligger altså i Rilafjellene, et naturskjønt område hvor det er flotte turmuligheter om sommeren.  Det er et omfattende nett med turstier man kan legge i vei på.  Et annet godt utgangspunkt for fjellturer er byen Bansko som er et vintersportsted om vinteren.

Utsikt fra tårnet

Fra hovedstaden Sofia kan man enkelt besøke Rila kloster på en dagstur.  Med egen bil er dette spesielt enkelt.  Uten egen transport, kan man ta en kombinasjon av busser dit eller melde seg på en dagstur. Det koster ca. 200 kroner for en dagstur som typisk også inkluderer stopp i Boyana kirken utenfor Sofia.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *