Mont-Saint-Michel, Frankrike

Mont-Saint-Michel er en tidevannsøy i Normandie, Frankrike og en av landets mest spektakulære turistattraksjoner. På toppen av øya ligger et stort kloster med en kirke. Stedet er dessuten spesielt berømt for den enorme forskjellen på høyvann og lavvann, som kan være opp til 15 meter.


Mont-Saint-Michel sett fra parkeringsplassen

Øya ble opprinnelig kalt Mont tombe da den i følge keltisk mytologi var et sted hvor sjelene til de døde endte opp. I følge legenden fikk imidlertid St. Aubert, den lokale biskopen, i 708 e. Kr. beskjed fra erkeengelen Mikael om å bygge et kloster og en kirke på øya. Biskopen tok imidlertid ikke denne befalingen så alvorlig, men kom på bedre tanker etter at en lettere irritert Mikael dukket opp på ny og kjørte fingeren sin gjennom hodet hans.


Mont-Saint-Michel sett utenfra bymuren

Den befestede øya fikk senere stor strategisk betydning og motstod blant annet flere angrep og beleiringer fra engelskmennene under hundreårskrigen. Etter reformasjonen falt imidlertid sakte men sikkert prestisjen til Mont-Saint-Michel, og etter den franske revolusjonen var det nesten ingen munker igjen der. I noen år fungerte klosteret derfor som fengsel, før man etter hvert anerkjente den arkitektoniske, historiske og kulturelle betydningen til øya. Fra 1979 står den på UNESCOs verdensarvliste.


Utenfor klosteret

Den lille byen under klosteret har i dag et innbyggertall på 42, og som man forventer av et slikt sted er mange av de trange gatene preget av suvenirbutikker og restauranter. Dersom man er observant vil man imidlertid oppdage flere trange smug som leder inn til noen trange gangveier hvor man kan spasere rundt uten å se særlig mange turister. Men, byen er jo ikke akkurat stor, så veldig langt fra folk er man aldri.


Inne i klosteret

Billetten for å komme inn i klosteret på toppen av øya koster 8.50 euro, noe som også inkluderer en guidet tur (de fleste på fransk, men også på engelsk i høysesongen). Dersom man ikke har enorm interesse for historiske detaljer, så vil de fleste finne det mer underholdende å rusle rundt på egenhånd. Man får med seg en liten brosjyre som inneholder det meste av informasjonen man kan absorbere om de forskjellige rommene og man kan også leie en audioguide (4 euro).  Klosteret har både en kirke og mange andre fine rom i forskjellige stilarter. Fra tiden det fungerte som fengsel kan man se en slags taubane-innretning for å frakte mat opp til fangene.


Inne i klosteret

Mont-Saint-Michel ligger omtrent rett vest for Paris, på nordkysten av Normandie, bare noen kilometer fra Bretagne. Det er mest naturlig for norske turister å først ta fly til Paris. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene og beste forbindelsene. Turen videre til Mont-St-Michel tar et par timer med leiebil. Merk at på grunn av den store tidevannsforskjellen, så er det ikke alltid mulig å benytte parkeringsplassen utenfor Mont-Saint-Michel. Det vil imidlertid alltid være oppslag om ved hvilket tidspunkt bilen må være fjernet for å unngå at den blir stående under vann.


Taubane for å frakte opp mat fra tiden Mont-Saint-Michel ble brukt som fengsel

Reisen til Mont-Saint-Michel kan også gjennomføres med tog. Togtiden fra Paris blir ca 3 ½ -5 timer, typisk med bytte i enten Caen eller Rennes. Prisen avhenger av avgangen, men er generelt nokså dyrt, gjerne rundt 80 euro. Nettstedet til Deutsche Bahn har en fin søkemotor for tog i hele Europa som er nyttig i planleggingen av togturer. Dersom man vil overnatte i Mont-Saint-Michel finnes det en rekke hoteller innenfor bymuren. Imidlertid er det langt billigere å bo i den nærliggende byen Pontorson, som også har stor hotellkapasitet.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *