Rouen, Frankrike

Rouen er en mellomstor by i provinsen Normandie i Frankrike. I middelalderen var byen svært velstående og spilte en viktig historisk rolle både for Frankrike, Storbritannia og Norge. Rouens storhetstid reflekteres i den flotte arkitekturen med overdimensjonerte kirker og en rekke andre praktbygg. Den vakre gamlebyen med trehusbebyggelse fra middelalderen, samt flere museer i toppklasse er ytterligere grunner til å avlegge Rouen et besøk.

Rouen ligger ved Seinen omtrent 130 kilometer nordvest for Paris. Elven deler byen i to deler som knyttes sammen av en rekke broer. Gamlebyen og det meste av interesse for turister befinner seg på nordsiden. Landskapet rundt er grønt og småkupert, med en rekke åser rett utenfor sentrum. Dagens innbyggertall ligger på rundt 110 000. 

Rouen ble grunnlagt av romerne for nærmere to tusen år siden. Men historien tok en interessant dreining på 800-tallet da vikingene ankom og seilte opp Seinen. Under vikinghøvdingen Rollo la de faktisk under seg hele området som i dag kalles Normandie. Vikingene beholdt makten i flere hundre år, og en av Rollos etterkommere, Vilhelm Erobreren, erobret senere England i 1066. 

Torget i Rouen

Torget i Rouen

Ved ankomst til Rouen er det første man bør gjøre å ta en spasertur rundt i Rouens gamleby. Byen fikk store ødeleggelser fra alliert bombing under landgangen i Normandie i 1944, men alt er bygget opp igjen og ser helt autentisk ut. Det er en flott opplevelse å se historiske bygninger og tradisjonelle bindingsverkshus overalt hvor man går. Aller flottest er kanskje gågaten Rue du Gros-Horloge (Store-klokkegaten), hvor et nydelig dekorert astronomisk ur befinner seg i en bue over gaten. Klokkemekanismen stammer fra 1300-tallet og skal være en av de eldste i sitt slag. 

Astronomisk ur

Astronomisk ur

Den aller mest imponerende bygningen i Rouen er utvilsomt Notre Dame katedralen. Den er bygget i gotisk stil og inneholder mange flotte detaljer, både på fasaden og inni kirken. Byggingen av katedralen var en lang prosess som ble påbegynt allerede på 1200-tallet og som deretter gikk i rykk og napp i over 600 år. Da det enorme kirkespiret på 151 meter kom på plass i 1876 var katedralen faktisk verdens høyeste bygning i noen få år. 

Notre Dame katedralen

Notre Dame katedralen

For norske turister er det spesielt interessant at Olav den Hellige (Haraldsson) skal ha blitt døpt i Rouen 1014. Olav var senere sentral under innføringen av kristendommen til Norge, så hans konvertering kan sies å ha hatt enorm innvirkning på Norges historie. Det kan riktignok innvendes at han slett ikke var den første kristne nordmann, og at noen andre helt sikkert ville ha innført kristendommen dersom ikke Olav hadde gjort det. Men den katolske kirke var uansett så fornøyd med Olavs innsats at han ble kanonisert allerede i 1031.

Olavskapellet

Olavskapellet i Notre Dame katedralen

Notre Dame katedralen eksisterte ikke på Olavs tid, men dåpen skal han skal ha funnet sted i den daværende katedralen på nøyaktig samme sted. Til minne om dåpen er det opprettet et lite Olavskapell i Notre Dame katedralen (et av de første på venstre side når man kommer inn). Kapellet er dekorert med et vikingskip og det skal oppbevares en relikvie fra Olav der. Et annet sted i katedralen finnes forøvrig  kisten til Rikard Løvehjerte, men det er bare hjertet hans som er begravet der!

Siste hvilested for Rikard Løvehjertes hjerte

Siste hvilested for hjertet til Rikard Løvehjerte

For franskmenn er det imidlertid først og fremst Jeanne d’Arc som forbindes med Rouen. Livet hennes ble tragisk kort, men hun rakk allikevel å utrette nok til å bli både fransk nasjonalheltinne og katolsk helgen. Jeanne ble født tidlig på 1400-tallet som en helt vanlig bondejente. På den tiden raste hundreårskrigen og Nord-Frankrike var okkupert av England. Som 16-åring fikk Jeanne en åpenbaring om at hun skulle frigjøre Frankrike og få innsatt den franske tronarvingen Karl VII på tronen. Kledd i mannsklær ledet hun flere felttog mot engelskmennene og lyktes i å få Karl kronet i katedralen i Reims. Karl lyktes senere i å drive England ut av Frankrike, men før den tid ble Jeanne tatt til fange av engelskmennene og anklaget for hekseri og for å ha båret mannsklær. 

Rettsaken mot henne fant sted i Rouen og endte med dødsdom. I 1431 ble dødsdommen eksekvert ved at Jeanne ble brent på bålet på det gamle torget, Place du Vieux-Marche. Midt på torget står i dag den moderne Jeanne d’Arc kirken til minne om henne. Den ble ferdigstilt så sent som i 1979. Legg merke til det buede taket som symboliserer både flammene som oppslukte Jeanne, og et opp-ned vikingskip. Torget er ellers omgitt av noen av de vakreste middelalderhusene i Rouen, stort sett gjort om til restauranter med uteservering. 

Jeanne d'Arc kirken

Jeanne d’Arc kirken

For å lære mer om Jeanne og hennes korte, men innholdsrike liv, anbefaler jeg å besøke Jeanne d’Arc museet. Det befinner seg i Erkebiskopens palass, nok en historisk bygning, rett i nærheten av Notre Dame katedralen. Det var faktisk i Erkebiskoppens palass at Jeanne ble dømt til døden. Utstillingen er svært moderne og er bygget opp rundt et multimediashow hvor historien om Jeanne projiseres på veggene i forskjellige rom. 

Inne på Jeanne d'Arc museet

Inne på Jeanne d’Arc museet

Blant andre historiske bygninger i Rouen bør man få med seg den store St. Ouen-klosterkirken, særlig kjent for sine glassvinduer og store kirkeorgel. Den ligger vegg i vegg med byens rådhus i utkanten av gamlebyen. Utenfor er det dessuten en flott park hvor det er deilig å sette seg og slappe av. Bare et par kvartaler sør finnes St. Maclou kirken i omtrent samme gotiske stil.

St. Ouen kirken og rådhuset

St. Ouen kirken og rådhuset

Rouen har en rekke interessante museer, men det er særlig to som er verd å få med seg. Det første er kunstmuseet, Musée des Beaux-Arts, som faktisk er helt gratis. Det inneholder verk av mange forskjellige kunstnere i en blanding av stilarter fra 1400-tallet frem til i dag. Blant annet en del malerier av Claude Monet og faktisk også ett maleri av norske Frits Thaulow. Det andre museet er Sjøfartsmuseet, hvor det særlig legges vekt på Rouens historie som havneby. 

Kunstmuseet

Kunstmuseet

Det er ellers verd å merke seg at man tar sin vikingfortid ganske seriøst i Rouen. En av byens hovedgater er oppkalt etter vikingkongen Rollo, og i parken utenfor St. Ouen kirken står det en statue av ham. Utenfor samme kirke står også en kopi av Jelling-steinen, en dansk runestein, ofte omtalt som “Danmarks dåpsattest”. For et (neppe helt autentisk) vikingmåltid kan man dessuten besøke “Rollon Pub & Børger” midt i gamlebyen. 

Viking-øl

Viking-øl på Rollon Pub & Børger

Rouen er en ganske avslappet by med gode muligheter for rekreasjon. På begge sider av Seinen er det elvepromenader med rikelig av plass til å sitte og slappe av. Byen er dessuten omringet av grønne områder, hvilket gir gode muligheter for spaserturer. Jeg anbefaler spesielt å ta den korte turen opp til utsiktspunktet øst for sentrum, hvor man har strålende utsikt over hele Rouen. Et annet alternativ er å leie sykkel og for eksempel sykle oppover eller nedover langs Seinen. 

Utsikt over Rouen

Utsikt over Rouen

Rouen ligger i et område med mange muligheter for dagsturer. Med base i Rouen kan man lett utforske store deler av Normandie. Det er for eksempel ikke langt ut til kysten med mange spennende attraksjoner. For eksempel ligger D-dagsstrendene fra andre verdenskrig ganske nærme. Tidevannsøyen Mont-Saint-Michel er en litt lengre dagstur, men fullt mulig dersom man har egen bil.

Rollo

Rollo

Rouen kan besøkes hele året, men våren og høsten er nok værmessig den beste tiden. Da er det også færre turister enn midt på sommeren. Søk etter overnattingsalternativer på Agoda . For å komme til Rouen fra Norge er det åpenbart best å fly til Paris. Derfra er det gode forbindelser med buss og tog videre til Rouen og resten av Normandie. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene og beste flyforbindelsene til Paris.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *