Eger, Ungarn

Budapest har over lengre tid etablert seg som en populær storbydestinasjon for nordmenn. Ungarns hovedstad er en fin by med mange attraksjoner og severdigheter, så det er ikke overraskende at den tiltrekker seg store mengder besøkende. Imidlertid er det relativt få norske turister som utforsker Ungarn utenfor Budapest i noen større grad. Ungarn har imidlertid mye å by på og jeg skal her se nærmere på den historisk viktige byen Eger.


Utsikt over Eger fra borgen

Eger ligger ca. 130 kilometer nordøst for Budapest og er en mellomstor by med ca. 56000 innbyggere.  Det har bodd folk der siden steinalderen, men det var hendelser på 1500-tallet som gav Eger en sentral posisjon i ungarsk historie. På den tiden var det ottomanske riket i gang med å ekspandere nordover. Ungarn var den gang et kongedømme og grensene var annerledes, men fra 1541 hadde tyrkerne uansett tatt kontroll over hovedstaden Buda (en del av dagens Budapest).


Gate i Eger

Muslimene forventet nok at det skulle gå relativt enkelt å legge under seg resten av landet, men da de gikk til angrep på Eger i 1552 skulle de møte større motstand enn de hadde regnet med. Der skal ca. 2000 innbyggere ha forskanset seg i borgen og holdt stand mot rundt 100 000 tyrkere. Det hele endte med at tyrkerne gav opp etter en måneds beleiring og intense kamper. I ettertid er derfor Eger blitt et viktig symbol på ungarsk patriotisme og heltemot i kamp mot overmakten. (Noen historikere mener at antallet tyrkere er overdrevet, men de var uansett i stort numerisk overtall).


Borgen

I følge historien ble det laget god mat og vin inne i borgen for å opprettholde moralen til de stridende. Tyrkerne mente at rødvinen måtte være tilsatt okseblod, for det var eneste mulige forklaringen på hvordan ungarerne kunne kjempe så tappert. Den aktuelle vinen, Egri Bikavér (“Eger okseblod”), er i dag Ungarns mest populære rødvin.


Minorittkirken på torget

Ottomanerne returnerte med en enda større hær i 1596 og denne gangen var selv ikke rødvin nok til hindre dem i å ta kontroll over Eger. På denne tiden var det ottomanske riket på sitt aller største og kunne se ut til å være i stand til å legge under seg hele Europa. Vendepunktet kom imidlertid i 1683 da de ble slått tilbake under et angrep på Wien. Allerede i 1686 ble hovedstaden Buda gjenerobret og i 1687 var også Eger fri fra muslimsk overherredømme.


Ingen mangel på restauranter og cafeer

I dag fremstår Eger som en veldig trivelig by hvor det er behagelig å spasere rundt i gatene og glede seg over arkitekturen. Etter at ottomanerne ble jaget ut opplevde Eger nemlig en storhetstid på 17-1800 tallet hvor det ble bygget mange flotte bygninger i barokkstil. De eneste arkitektoniske minnesmerkene fra den muslimske perioden er en enslig minaret og det tyrkiske badet. Derimot finnes det hele 17 kirker i Eger, med stor utseendemessig variasjon. Den største katedralen (basilikaen) vil man sannsynligvis tro er et universitet når man ser den forfra.


Basilikaen (katedralen) 

Den berømte borgen i Eger er selvfølgelig en stor turistattraksjon og derfra har man også den beste utsikten over byen. Det finnes et par museer inne i borgen og det er også mulig å få en guidet tur i kasemattene under slottet.  Sentrum av Eger har mange restauranter og barer hvor man selvsagt har mulighet til å smake på den berømte okseblod-rødvinen.


Minareten i Eger – et av de få arkitektoniske minnene om den ottomanske perioden 

Eger ligger i utkanten av Bükkfjellene, et område hvor det kan være fint å gå tur. Mesteparten av fjellene tilhører Bükk Nasjonalpark. Det dreier seg ikke akkurat om verdens høyeste og villeste fjell (det høyeste er Istállóskő på 953 meter), men det er et trivelig område uansett. Fjellene er fullstendig dekket av skog, og det finnes faktisk over tusen huler der, hvorav noen er mulige å besøke. Fra Eger kan man ta buss eller tog til landsbyen Szilvásvárad oppe i fjellene. Den er et bra utgangspunkt for spaserturer og der finnes det også en smalsporet jernbane som går videre innover i fjellene.


Innsjøen Hámori i Bükkfjellene

Eger har mange hoteller, også til relativt rimelige priser. Søk etter hotell hos Agoda. For å komme til Eger fra Norge er det mest naturlig å først fly til Budapest. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene. Det er fullt mulig å besøke Eger på en dagstur fra Budapest, men byen er såpass trivelig og interessant at det kan være fint å overnatte minst en natt. Buss er det mest praktiske med avganger minst to ganger i timen og reisetid på ca. to timer. Toget tar også ca. to timer, men ikke alle tog er direkte og togstasjonen ligger litt utenfor sentrum. Se reiseplanleggeren for tog i Ungarn for nærmere detaljer.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *