Segovia, Spania

Segovia er en gammel historisk by i den spanske regionen Castilla y Leon, særlige kjent for sin fantastiske romerske akvedukt og godt bevarte gamleby. Byen ligger rett nord for Madrid, på motsatt side av fjellkjeden Sierra de Guadarrama og har, sammen med Toledo, blitt en populær dagstur for turister fra Madrid.

Segovias alcazar og katedral

Segovia i solnedgang

Segovia ble grunnlagt av keltiske stammer (navnet betyr visst festning), men det var først under romerne at den ble en viktig by. Som resten av Spania ble byen erobret av de muslimske maurerne, men ble frigjort rundt to hundre år senere, omtrent samtidig med Toledo. Segovia hadde sin glansperiode som et senter for tekstilindustri mot slutten av middelalderen og mange av byens flotteste bygninger ble konstruert på denne tiden. Fra begynnelsen av 1600-tallet opplevde imidlertid byen økonomisk tilbakegang og innbyggertallet sank. Først på 1900-tallet har Segovia gjort et comeback og har i dag rundt 56000 innbyggere. I dag er turisme en av de viktigste næringene, mye hjulpet av at akvedukten og gamlebyen er kommet med på Unescos verdensarvliste.

Akvedukten

Akvedukten på sitt høyeste

Segovia har essensielt tre store severdigheter: den romerske akvedukten, den store katedralen og alcazar slottet. Førstnevnte er det mest iøynefallende og akvedukten er da også et av de best bevarte monumenter fra Romerriket noe sted (i hvert fall på den iberiske halvøy). Trolig ble den bygget en gang på 1-200 tallet og fraktet vann i rundt 15 kilometer fra fjellene og inn til Segovia. Heldigvis ble den ikke demontert i middelalderen for å brukes til kirkebygging, en skjebne som dessverre tilfalt mange romerske monumenter. En årsak til at den overlevde var trolig at den var i bruk helt frem til 1929.

Akvedukten

Mer akvedukt

Turister vil normalt først treffe på akvedukten ved Plaza del Azuguejo, rett utenfor gamlebyen, hvor den er på sitt høyeste, hele 28 meter. Her er akvedukten virkelig et imponerende syn, spesielt tatt i betraktning at den er laget helt uten bruk av sement. Herfra går akvedukten under bakken innover i gamlebyen, så der ser man ikke mer til den, bortsett fra diverse plaketter som indikerer hvor den befinner seg. Derimot fortsetter den minst 500 meter ut av byen, mens den stadig blir lavere og lavere helt til den forsvinner helt. Jeg anbefaler å følge akvedukten til enden og deretter gå opp til den nærliggende Parque del Cementerio hvor man har byens beste utsikt mot Plaza del Azuguejo.

Inne i katedralen

Inne i katedralen

Katedralen er Segovias høyeste bygning og byens andre store attraksjon. For en såpass liten by er katedralen overraskende stor, trolig fordi den ble bygget i perioden 1525-1577 hvor Segovia hadde sin gyldne periode. I middelalderen ble kirkebygging ansett for å være vel anvendte penger og for ettertiden er katedralen absolutt et fantastisk monument. Opprinnelig var katedralen faktisk enda høyere, men klokketårnet ble ødelagt i en brann og en mer beskjeden versjon ble bygget på 1600-tallet. Inngangsbilletten koster 3 euro og selv om man har sett mange katedraler tidligere, så bør man ta turen innom. Jeg anbefaler også å betale 5 euro ekstra for en guidet tur opp i klokketårnet (man får ikke lov til å gå der på egen hånd, dessverre). Bortsett fra muligens i høysesongen er turene på spansk, men selv om man ikke skjønner noe som helst av guiden, så er den fantastiske utsikten fra toppen vel verd turprisen. (Turen inneholder dessuten en video med engelsk tekst, så noe utbytte vil man uansett få).

Utsikt fra klokketårnet

Utsikt fra klokketårnet

Den tredje store severdigheten er Alcazar, et slott som ligger plassert ytterst på en klippekant og nesten minner om et skip med sin spisse form. (Alcazar betyr slott eller festning på spansk, og kommer fra det arabiske “al qasr”). Selv om det er bygget delvis i maurisk stil, så stammer det fra perioden etter maurerne. Ironisk nok var den mauriske byggestilen populær selv om muslimene var bortvist fra landet. Den originale bygningen brant imidlertid ned i 1862 og under gjenoppbyggingen var klassisk romantikk på moten og man overdrev en del av detaljene for å gjøre slottet mer “eventyraktig”. Det lykkes man utvilsomt godt med og det hevdes faktisk (uten bevis) at alcazaren skal ha vært inspirasjon for Askepotts slott i Disneys fornøyelsesparker.

Segovias alcazar

Utenfor alcazaren

Gjennom tidene har alcazaren vært både slott, fengsel, militærakademi og diverse annet. I dag er bygningen et museum, som dessverre ikke er noe spesielt interessant. Alcazarens interiør er egentlig også ganske kjedelig, men den flotte utsikten over landskapet rundt, ikke minst fra tårnet, gjør at det er verd inngangsbilletten på 8 euro (5.50 euro for museet og 2.50 euro for tårnet). Allikevel er alcazaren nok mest interessant utenfra og det finnes et utall utsiktspunkter mot den rundtomkring i byen.

Alzacaren sett nedenfra

Alcazaren sett nedenfra

Segovia er imidlertid mer enn bare disse tre attraksjonene. I gamlebyen finnes en rekke andre kirker, monumenter og historiske bygninger, men det er allikevel den flotte helheten som er mest imponerende. Det historiske sentrumet ser ikke veldig stort ut på kartet, men man kan allikevel bruke relativt lang tid på å utforske byens gater og smug. Utenfor bymuren finnes også en del interessant, inkludert flere klostere og kirker, samt utrolig mange gode utsiktspunkter mot den fotogene gamlebyen. Særlig fotointeresserte vil kunne glede seg over muligheten til å ta spektakulære bilder fra mange forskjellige vinkler.

San Andres porten

Bymuren og San Andres porten

Bymuren rundt det historiske sentrumet er i all hovedsak meget godt bevart og mange av de originale byportene står fremdeles. San Andres porten som leder inn i det jødiske kvarteret er utvilsomt den flotteste. I dette området kan man dessuten komme opp og spasere et lite stykke langs muren. Inngang til muren (og et lite museum) er helt gratis, men av en eller annen grunn må man innom turistkontoret og få en kode for å komme inn. Segovia har ellers flere museer, men ikke alle er like interessante. Det nye bymuseet koster imidlertid bare 1 euro og er vel verd pengene. Selv om Segovia ikke har noen spesielt spennende historie å vise til, så er det mye interessant i utstillingene deres som går helt tilbake til arkeologisk tid.

Plaza San Martin

Plaza San Martin

Jødene satte i sin tid sitt preg på Segovia og bodde i sitt eget avlukkede område i gamlebyen. Portene som sperret av området er fjernet for lenge siden, men i det lille jødiske kvarteret finnes fremdeles diverse synagoger og minner fra jødenes periode, som regel i bruk til noe annet i dag. Denne nettsiden har en flott oversikt for de som virkelig ønsker å gå på oppdagelsesferd i jødenes gamle historie. På andre siden av kløften, utenfor bymuren, finnes forøvrig et gammelt jødisk gravsted. I seg selv er det ingen stor severdighet, men dersom man er på utkikk etter de beste utsiktspunktene mot gamlebyen, så kommer man sikkert forbi her uansett.

Vera Cruz kirken

Vera Cruz kirken

Segovias gamleby ligger på et lite platå og den omsluttes av flere stier hvor man kan gå tur og nyte den flotte utsikten opp mot katedralen og alcazaren. Sistnevnte gjør seg spesielt godt ved solnedgang fra andre siden av kløften som går langs gamlebyen. Man bør også ta seg en tur til Vera Cruz kirken som ligger nedenfor bymuren og er spesielt synlig fra alcazaren. Den lille kirken ser kanskje ikke så spektakulær ut, men hevdes å være bygget av tempelridderne i samme form (12-kantet) som gravkirken i Jerusalem. En gang skal den angivelig inneholdt en del av korset som Jesus døde på, men dette er nå flyttet (pga. mange tyveriforsøk) til kirken i landsbyen Zamarramala, en kilometer lenger nord. Rett i nærheten ligger dessuten to klostere: San Juan de la Cruz og Santa Maria del Parral, som kan besøkes (dog med relativt begrenset åpningstid for turister).

Utsikt fra klokketårnet mot alcazaren

Utsikt fra klokketårnet mot alcazaren

En populær dagstur fra Segovia er til den lille byen La Granja, noen kilometer nærmere fjellene. Her finnes nemlig et gammelt kongepalass fra 1700-tallet, brukt av de spanske kongefamiliene som sommerresidens. Selve palasset og hagen ble modellert etter Versailles i Frankrike og er riktig storslått i barokkstil. Segovia er også et godt utgangspunkt for fjellturer til Sierra de Guadarrama. I tillegg går Pilegrimsveien fra Madrid til Santiago de Compostela gjennom Segovia, så det er i det hele tatt gode muligheter for spaserturer.

Plaza Mayor

Plaza Mayor og katedralen i bakgrunnen

En populær turistby som Segovia har selvsagt et veldig godt utvalg av restauranter. Som ellers i Spania gir “Menu del dia” (dagens meny) best valuta for pengene, med tre-retters middag (lunsj) og drikke fra ca 10 euro. De billigste menyene inneholder riktignok relativt enkle retter. En spesialitet fra Segovia er Cochinillo (grillet pattegris), som man får på mange av de dyrere dagens menyer (typisk rundt 20 euro). Alternativt kan man gå på en restaurant som har spesialisert seg på slikt. For å vise hvor mørt kjøttet er, blir det ofte skåret opp med en tallerken av kelneren.

Suvenirer i Segovia

Nok av suvenirer å få kjøpt

Mest vanlig er å besøke Segovia på en dagstur fra Madrid. En slik dagstur er nok til å få et inntrykk av Segovia, men jeg vil oppfordre til minst to overnattinger dersom man ønsker å bli ordentlig kjent med byen. På kvelden er den mye roligere etter at dagsturistene har vendt tilbake til Madrid, og det er spesielt trivelig å spasere rundt i byens gater eller betrakte gamlebyen fra forskjellige vinkler i solnedgang. Selv om mange barer har oppe relativt sent, så er det ingen tradisjon i Segovia for å “være oppe hele natten”, slik som i Madrid. Bortsett fra i de helt sentrale gatene vil det etter klokken 2200 føles som om man har hele byen for seg selv. Det er da også en del av byens sjarm. Hvis man savner underholdningstilbud på kveldstid, så finnes det imidlertid mye spennende på internett. Sjekk for eksempel Folkeautomaten kampanjer for gratis bonuskoder for nettspill.  

Katedralen på kvelden

Segovias katedral by night

Det går hyppige busser fra Madrid til Segovia og turen tar rundt 1 time. Det går også høyhastighetstog, som bare tar en halv time, men togstasjonen er et godt stykke utenfor sentrum, så buss er i grunnen mest praktisk. Segovia har et bra utvalg av hoteller dersom man ønsker å overnatte. Jeg kan anbefale Hospedaje La Juderia som ligger sentralt plasser rett ved katedralen og har greie rom fra rundt 30 euro. Sjekk ellers priser hos Agoda.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *