Corte, Korsika, Frankrike

Korsika er full av severdigheter og attraksjoner selv om det er relativt få norske turister som besøker øya. Reisemagazinet har for eksempel tidligere skrevet om den spesielle klippebyen Bonifacio, helt i sør på øya. Denne gangen skal vi se nærmere på en annen interessant by, nemlig Corte som ligger oppe i fjellene omtrent midt på Korsika.


Corte ligger oppe i fjellene på Korsika

Historisk har Korsika vekslet mellom å tilhøre Frankrike og Genova-Republikken. I 1755 erklærte imidlertid øya seg uavhengig, med Pascal Paoli som president og nettopp Corte som hovedstad. Uavhengigheten ble imidlertid kortvarig.  Allerede i 1769 hadde Frankrike invadert Korsika og sikret seg kontroll over øya. Som kjent er øya fremdeles en del av Frankrike, men Corte er stadig sentrum for ”uavhengighetsbevegelsen” FLNC og den mest radikale delen av øya.


Citadellet i Corte

Corte har bare litt under 7000 innbyggere, men inneholder allikevel Korsikas eneste universitet og følgelig utgjør studenter en stor andel av innbyggerne. Gamlebyen (”haute ville”) i Corte er svært fotogen der den ligger bratt i en fjellside med et ”citadel” på toppen. Byen inneholder selvsagt alt man trenger av kafeer, restauranter, barer og hoteller. Til tross for betydelig turisme har den i stor grad beholdt sin sjarm og selv om byen ikke er stor, så er de trange og snirklende gatene morsomme å utforske.


Bakgater i gamlebyen i Corte

Citadellet er den eneste militære festningen i innlandet og ble bygget på 1400-tallet. Krigsfanger ble holdt innesperret der under første og andre verdenskrig og frem til 1983 var den franske fremmedlegionen stasjonert der. Nå inneholder den et etnografisk museum med utstillinger av forskjellige gjenstander fra gammel tid.  Museet er nok mest for de spesielt interesserte, men inngangsbilletten (5.50 Euro) gir også adgang til citadellet.


Mange turstier å velge blant

I seg selv er altså Corte både en trivelig og interessant by, men det er nok allikevel omgivelsene som først og fremst trekker turister dit. Byen ligger nemlig svært gunstig plassert oppe i fjellene og er et strålende utgangspunkt for dagsturer i fjellene rundt. Det finnes en rekke merkede løyper man kan følge. En av de store langdistanse-vandreløypene på Korsika (”Mare a Mare Nord” – Fra sjø til sjø) går dessuten gjennom Corte.


Utsikt innover Tavignano-dalen

Mange av turstiene begynner rett utenfor sentrum av Corte.  Det er spesielt to flotte daler: Tavignano-dalen og Restonica-dalen som er populære, men det finnes løyper nesten overalt. Tavignano-dalen er kjent for sine bratte fjellsider mens Restonica-dalen har to flotte innsjøer som er populære å besøke: Lac de Melo og Lac de Capitello.  Det er ikke noe problem å tilbringe en ukes tid i Corte for å gå dagsturer rundt i fjellene. For informasjon om løyper kan man kjøpe et kart eller en turguide i bokhandelen. I prinsippet burde Turistinformasjonen også kunne hjelpe med dette, men disse virket håpløst inkompetente da jeg var innom.


Fjellandskap rundt Corte

Dersom man har tilgang til bil er mulighetene for fjellturer tilnærmet endeløse. Med Korsikas beskjedne størrelse kan man da komme nesten hvor som helst på en dagstur. Men egen transport er ingen nødvendighet siden mange turstier begynner rett i utkanten av byen. For litt variasjon er det også mulig å ta tog eller buss til nye utgangspunktet for fjellturer. Men siden det er relativt få avganger om dagen bør man sjekke rutetidene for å være sikker på at man klarer å komme seg tilbake igjen. Følgende uoffisielle nettsted har en flott oversikt over rutetidene for buss og tog på hele Korsika.


Flott landskap for turgåing

Siden Korsika er en øy, ankommer man nødvendigvis enten med fly eller båt.  Det er aktuelle flyplasser i Ajaccio (hovedstaden) og Bastia.  Flyforbindelsene fra Norge til Korsika er imidlertid ikke spesielt gode, typisk med flybytte i Paris og priser i klassen 3500-4000 kroner. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene.


…og enda et fjellbilde

Når man har ankommet Korsika kan man ta tog eller buss til Corte. Toget anbefales sterkt da den smalsporede jernbanen er en attraksjon i seg selv der den slynger seg gjennom et meget vakkert landskap. Fremme i Corte vil det sjelden være vanskelig å finne et sted å bo, da byen har mange overnattingssteder, alt fra enkle vandrehjem (Gite d’etape) til vanlige hoteller. Sjekk priser hos Agoda eller lignende tjenester.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *