Mystras, Hellas

Hellas er stappfullt av ruiner og fortidsminner fra antikken. Reisemagazinet har tidligere sett på Delfi (særlig kjent for sitt orakel) og Olympia (kjent for de gamle olympiske leker). Her skal jeg imidlertid se bærmere på ruinbyen Mystras (på norsk også kalt Mistrá eller Mistras) som er av langt nyere dato men allikevel en svært interessant attraksjon.


Mystras med palasset og borgen på toppen (foto fra Wikimedia / stg_gr1)

Mystras ligger i provinsen Lakonia i nærheten av byen Sparta på halvøya Peloponnes. Det var først på 1200-tallet at byen stod frem som en viktig by i det østromerske riket (gjerne kalt Bysants). Det østromerske riket var restene av det gamle romerriket (det vestromerske riket var falt for lenge siden) med hovedstad i Konstantinopel (i dag kjent som Istanbul).


Utsikt over Mystras fra toppen av borgen

Det var frankerne som først bygget en borg på toppen av fjellsiden, men i 1261 tok bysantinerne over. På den tiden var Bysants under press fra alle kanter og på vei nedover, men allikevel var dette begynnelsen på en god periode for Mystras med relativ velstand og hvor byen stod frem som den nestviktigste byen i det østromerske riket etter Konstantinopel. Mystras tiltrakk seg mange intellektuelle fra hele Bysants og man hadde en slags kulturell renessanse hvor den gamle greske filosofien spilte en viktig rolle.


Agia Sofia kirken i Mystras

Men det østromerske riket gikk mot slutten og i 1460 tok ottomanerne over Mystras. Under muslimene gikk det sakte nedover med byen, men i en kort periode 1687-1715 tok Venezia over byen og man opplevde et midlertidig oppsving. Etterpå tok tyrkerne over igjen og da gikk det fort nedover. I 1825 ble byen helt ødelagt av tyrkerne under den greske selvstendighetskrigen og da Hellas ble selvstendig forlot man ruinene av Mystras og bygget heller den moderne byen Sparta i nærheten.


Ruiner i Mystras med palasset i bakgrunnen

Mystras er i dag eneste gjenværende eksemplet på et bysantinsk (østromersk) palasskompleks i Hellas. Komplekset er stort og inneholder en rekke kloster og kirker, samt en borg på toppen. Fra 1950 og frem til i dag er det gjort et omfattende restaurasjonsarbeid slik at mange av ruinene er i god stand. Siden 1989 står byen på Unescos verdensarvliste.


Pantanassa-klosteret er fremdeles i bruk

Mystras ligger i en fjellside med borgen på toppen og byen under seg. Byen kan deles inn i øvre og nedre del, hvor den øverste domineres av det store despot-palasset og de to kirkene Agia Sofia og Agios Nikolaos. Den nedre bydelen har en rekke klostre, blant annet Pantanassa-klosteret som er den eneste bygningen i Mystra som fremdeles er i bruk.


Gamle veggmalerier i Agios Nikolaos kirken

Det er satt opp mange skilt med historisk informasjon rundt om i Mystras, men selv om man ikke er altfor historisk interessert, er det en trivelig opplevelse å spasere rundt blant de svært vakre ruinene. Inngangsbilletten er forøvrig billig, bare 5 euro. Området er ganske stort så man trenger god tid dersom man skal få med seg alt og siden Mystras ligger i en fjellskråning blir det en nødvendigvis en del gåing både opp og ned. På sommeren kan det dessuten bli svært varmt å spasere rundt. Imidlertid er det mulig å å ta taxi til inngangen på toppen for deretter å spasere ned og ut i bunnen.


Agios Demetrios kirken i Mystras

Det er mest naturlig å besøke Mystras med utgangspunkt i Sparta som ligger på en slette bare noen kilometer fra byen. Mange husker sikkert Sparta som erkerivalen til Athen fra historietimene. Dessverre er gamle Sparta forlengst borte og de få ruinene som er igjen er ikke spesielt imponerende.


Ingen mangel på gamle kirker i Mystras – her er Aphentiko-kirken

For å komme til Sparta fra Athen er buss det eneste alternativet dersom man ikke har egen bil. Selskapet KTEL Lakonias har en rekke avganger. Nettsiden deres er elendig og bare på gresk, men her er ihvertfall rutetidene mellom Athen og Sparta (bruk Google translate hvis noe er uklart). Turen tar 3-4 timer og koster for tiden 17.60 euro. Fra Sparta går det ofte lokalbusser til Mystras, eller man kan ta taxi.


Mange fine blomster i ruinene hvis man kommer på riktig årstid

Som kjent er Hellas i praksis konkurs etter å ha jukset med regnskapene og levd langt over evne i lengre tid.  De økonomiske innstramningene er ikke spesielt populære og det har vært mye demonstrasjoner og streiker i det siste.  Normalt bør ikke dette være noe problem for turister, men det kan være lurt å følge med i nyhetsbildet i tilfellet det skulle bryte ut streiker som gjør det vanskelig å komme seg rundt. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene til Hellas.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *