Bonifacio, Korsika

Korsika er et reisemål man normalt ikke hører så veldig mye om. Turisme er riktignok en svært viktig næring på øya i Middelhavet, men det er først og fremst franskmenn fra fastlandet som kommer på besøk. Nordmenn har foreløpig i liten grad oppdaget Korsika som reisemål.


Bonifacio sett fra havnen med gamlebyen i bakgrunnen

Til tross for sin beskjedne størrelse er imidlertid Korsika en destinasjon som har mye å by på.  Med bare ca. 300 000 tusen innbyggere blir det relativt god plass til alle, så mange besøkende kommer dit for å oppleve fred og ro og uberørt natur. Vakker natur har Korsika i massevis av.  Det meste av innlandet består av fjell med det høyeste fjellet, Monte Cinto, på 2706 meter. Den lille landsbyen Corte er et bra utgangspunkt for fjellturer. Langs kysten finnes det dessuten bratte klipper og spesielle landskap.

Det er få som kommer til Korsika på storbyferie, da den største byen, Ajaccio, kun har ca. 64000 innbyggere. Napoleon ble forøvrig født i Ajaccio, men selve byen utmerker seg ikke på noen spesiell måte.


Klippekanten med citadellet og gamlebyen i Bonifacio

Utmerker seg gjør imidlertid den byen lille Bonifacio (i underkant av 3000 innbyggere), som ligger helt på sydspissen av øya. Dette er en av de mest spesielle byene i hele Europa og definivt verd et besøk. Hovedgrunnen til at Bonifacio utmerker seg er beliggenheten. Deler av byen ligger på toppen av noen kalksteinklipper som stuper rett ned i Middelhavet. Det er spesielt flott å ankomme med ferjen fra Sardinia og se byen på klippetoppen vokse seg større mens man nærmer seg. Plasseringen på toppen av klippene ser langt fra trygg ut og man kan fort undre seg over om byen kommer til å eksistere om noen hundre år.


Utsikt fra klippekanten mot Bonifacio

Bonifacio er ikke stor, men den er delt i to på en naturlig måte. Den nedre delen ligger ved havnen og består av en rekke med hoteller og restauranter hus som ligger langs den ene gaten. Denne bydelen skilles fra “Haute Ville” (øvrebyen, også kalt gamlebyen) av en bratt bakke. På toppen finner man citadellet som omringer det meste av bydelen. Som man forventer av en slik by er det godt utvalg av restauranter, barer og hoteller. Til tross for dette gir det absolutt middelalderfølelse å spasere rundt i de trange gatene.


Klippene ved Bonifacio sett nedenfra

Men det mest interessante med Bonifacio er som nevnt beliggenheten.  Selv om det er fin utsikt fra gamlebyen får man ikke oversikten over den dramatiske plasseringen derfra. For virkelig å nyte synet av Bonifacio, er en mulighet å ta en båttur ned fra havnen. Det finnes flere selskaper som tilbyr omtrent de samme turene og det er avganger nesten hele tiden (i hvert fall i høysesongen). En annen mulighet er å spasere langs østover langs klippekanten. Kanten svinger svakt sørover slik at man får kjempeutsikt mot Bonifacio. En populær tur er å gå til fyrtårnet Phare de Pertusato, hvilket blir ca. 10 km frem og tilbake.


Middelhavet sett fra klippekanten utenfor Bonifacio

Det går ingen direktefly fra Norge til Korsika og selv om man kan fly via en annen by (typisk Paris), vil den klart billigste måten å komme seg til Bonifacio på være ved først å ta Ryanair til Alghero på Sardinia.  Sardinia ligger rett sør for Korsika og er lett synlig fra Bonifacio. Dersom man har leiebil på Sardinia tar det ca. 2 timer å kjøre til Santa Teresa di Gallura på nordspissen, hvor det går ferje til Bonifacio. Det er to ferjeselskaper med minst 7-8 avganger om dagen. Overfarten tar ca. 45 minutter. Uten leiebil er det litt mer tungvint. Man må først ta buss til Sassari og derfra buss til Santa Teresa. På grunn av relativt dårlige bussforbindelser egner turen seg ikke som dagstur. Men, det er uansett å anbefale å tilbringe en natt i Bonifacio.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *